zibuch 14.04.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 właśnie spotkałem się z kolega który buduje chatę i opowiedział mi jak to robią u niego. za rekuperatorem budują komorę (nie wiem, jak to się nazywa fachowo, rozprężna czy rozdzielcza) i do tej komory doprowadzają powietrze z kominka - część, bo ma też nawiewy na pomieszczenia zlokalizowane blisko kominka. wiem, że tego się nie zaleca już kiedyś o tym z nim gadałem ale instalatorzy powiedzieli, że będzie ok, może przy małym kominku i małym zapotrzebowaniu na energię? więc jakby tak do tej komory włączyć ten inwerter i w zimę nim grzać a w lato chłodzić? przecież teoretycznie te 10W/m2 w domu pasywnym wzięło się z tego żeby grzać powietrzem więc powinno dać radę? a na lato nie dałoby rady dać dodatkowy wentylator, który zwiększałby przepływ ale już za reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2015 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Nie sposób się z tym nie zgodzić. Z tym, że mały inwerter nie ogrzeje nam domu tylko pokój. 150 m2 x 30kWh = 4500 kWh Niech 3.5kW chodzi na 50% średnio. 1.75 kW x 3840 h (160 dni) = 6720 kWh Jak Pan to wyliczył, ze się nie wyrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.04.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 150 m2 x 30kWh = 4500 kWh Niech 3.5kW chodzi na 50% średnio. 1.75 kW x 3840 h (160 dni) = 6720 kWh Jak Pan to wyliczył, ze się nie wyrobi? Nie chodzi o moc tylko o to, że pokoje mam zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Przy 3 oddzielnych inwerterach mamy prawdziwe ogrzewanie niecentralne. Tyle, że najmniejsze są po 2kW. I chodząc głównie na minimum zeżrą więcej. Ogrzewanie niecentralne to ogrzewanie bezpośrednie, czyli bez grzania zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2015 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Nie chodzi o moc tylko o to, że pokoje mam zamknięte. Nie ma znaczenia, szczelina pod drzwiami wystarczy na wentylację i ogrzewanie. 1.75kW przenosi 200m3h podzielone na np. 3 pokoje i salon (5 anemostatów) daje 40m3/h Kanałem 63mm (30 cm2 ) przy 2m/sek leci 22m3/h - drzwi na ogół nie są mniejsze niż 80cm ze szczeliną 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.04.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Nie ma znaczenia, szczelina pod drzwiami wystarczy na wentylację i ogrzewanie. 1.75kW przenosi 200m3h podzielone na np. 3 pokoje i salon (5 anemostatów) daje 40m3/h Kanałem 63mm (30 cm2 ) przy 2m/sek leci 22m3/h - drzwi na ogół nie są mniejsze niż 80cm ze szczeliną 1cm. Nie kumam jakie Ty w końcu rozwiązanie proponujesz. Mówisz teraz o ogrzewanie wentylacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2015 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 właśnie spotkałem się z kolega który buduje chatę i opowiedział mi jak to robią u niego. za rekuperatorem budują komorę (nie wiem, jak to się nazywa fachowo, rozprężna czy rozdzielcza) i do tej komory doprowadzają powietrze z kominka - część, bo ma też nawiewy na pomieszczenia zlokalizowane blisko kominka. wiem, że tego się nie zaleca już kiedyś o tym z nim gadałem ale instalatorzy powiedzieli, że będzie ok, może przy małym kominku i małym zapotrzebowaniu na energię? więc jakby tak do tej komory włączyć ten inwerter i w zimę nim grzać a w lato chłodzić? przecież teoretycznie te 10W/m2 w domu pasywnym wzięło się z tego żeby grzać powietrzem więc powinno dać radę? a na lato nie dałoby rady dać dodatkowy wentylator, który zwiększałby przepływ ale już za reku? Takich instalatorów należy z urzędu ścigać. Nie wolno łączyć wentylacji z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2015 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Nie kumam jakie Ty w końcu rozwiązanie proponujesz. Mówisz teraz o ogrzewanie wentylacją ? Ogrzewanie jest na innych kanałach i sterowane jest termostatem, nie chodzi więc non stop, wentylacja jest ciągła. A ja napisałem tylko o strumieniu. Napisałem dlaczego wykluczam kilka jednostek. Każdy split dmucha za mocno i trzy pompy 2kW na minimum wezmą więcej niż jedna 3.5kW na minimum. nawet w mieszkaniu się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.04.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Ogrzewanie jest na innych kanałach i sterowane jest termostatem, nie chodzi więc non stop, wentylacja jest ciągła. A ja napisałem tylko o strumieniu. Napisałem dlaczego wykluczam kilka jednostek. Każdy split dmucha za mocno i trzy pompy 2kW na minimum wezmą więcej niż jedna 3.5kW na minimum. [ATTACH=CONFIG]313063[/ATTACH] nawet w mieszkaniu się sprawdza. Kanałowa pompa ciepła o mocy 3,5kW pracująca na strumieniu 200m3 ??? Takie inwertery wymagają min. 600m3/h. I jak to przepchać rurami 63mm. Toż to więcej wentylator pobierze prądu niż sama sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2015 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Kanałowa pompa ciepła o mocy 3,5kW pracująca na strumieniu 200m3 ??? Takie inwertery wymagają min. 600m3/h. I jak to przepchać rurami 63mm. Toż to więcej wentylator pobierze prądu niż sama sprężarka. Jak Pan wie lepiej i ma Pan doświadczenie, to OK! Przy delta T 25-30 st.C ile m3/h musi lecieć powietrza by przenieść 1.75kW??? i podzielone to na przynajmniej 3-5 anemostatów A kanały nie są 63mm tylko grubsze izolowane, natomiast szczelina pod drzwiami jest 90cm2 więc nawet 200m3/h nie będzie szumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.04.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Jak Pan wie lepiej i ma Pan doświadczenie, to OK! Przy delta T 25-30 st.C ile m3/h musi lecieć powietrza by przenieść 1.75kW??? i podzielone to na przynajmniej 3-5 anemostatów A kanały nie są 63mm tylko grubsze izolowane, natomiast szczelina pod drzwiami jest 90cm2 więc nawet 200m3/h nie będzie szumieć. Nie odwracaj kota ogonem tylko podaj jednostkę kanałówkę, która potrafi zejść do tak niskich przepływów powietrza. Najmniejsze jakie znalazłem to coś takiego: http://slick.com.pl/index.php?route=product/product&path=65&product_id=2007 + http://slick.com.pl/index.php?route=product/product&product_id=1993 Powyższa jednostka wewn. o mocy 2,5kW potrafi pracować na strumieniu 450m3/h. Zestaw za 3880zł netto. Do tego zestawu można dorzucić jednostkę ścienna za 600zł - http://slick.com.pl/index.php?route=product/product&product_id=1999 Ale COP słaby i praca "tylko" do -15oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.04.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Chyba mam:http://slick.com.pl/index.php?route=product/product&product_id=916 Potrafi zejść do 5,5l/s (choć na stronie jest błąd bo podają 5,5 m3/h), co da 200m3/h. Ale znów cena ... No i niski COP oraz praca tylko do -15oC. EDIT: Błąd. 5,5 to m3/min. czyli 330m3/h. Dalej nie jest to 200m3/h Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.04.2015 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Chyba mam: http://slick.com.pl/index.php?route=product/product&product_id=916 Potrafi zejść do 5,5l/s (choć na stronie jest błąd bo podają 5,5 m3/h), co da 200m3/h. Ale znów cena ... No i niski COP oraz praca tylko do -15oC. EDIT: Błąd. 5,5 to m3/min. czyli 330m3/h. Dalej nie jest to 200m3/h Pan źle mierzy strumień i temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.04.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Pan źle mierzy strumień i temperaturę. Przecież ja nie mierze temperatury. O czym Ty piszesz ? Czy oby my o tym samym gawędzimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.04.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Przecież ja nie mierze temperatury. O czym Ty piszesz ? Czy oby my o tym samym gawędzimy ?A czego sie spodziewasz? Będziesz tu miał opowieści z mchu i paprotek jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.04.2015 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Przecież ja nie mierze temperatury. O czym Ty piszesz ? Czy oby my o tym samym gawędzimy ? Potrafi zejść do 5,5l/s (choć na stronie jest błąd bo podają 5,5 m3/h), co da 200m3/h. Ale znów cena ... No i niski COP oraz praca tylko do -15oC. Opisuje Pan działanie bez mierzenia? Przepraszam, myślałem, że jak Pan prostuje moje pomiary, to zmierzył Pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.04.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 . Opisuje Pan działanie bez mierzenia? Przepraszam, myślałem, że jak Pan prostuje moje pomiary, to zmierzył Pan. Skup się. Proszę Cię o przedstawienie urządzenia, które będzie pracowało na przedstawianych przez ciebie parametrach. Szukam za ciebie, bo jak zwykle konkretów z twojej strony nie ma ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.04.2015 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Skup się. Proszę Cię o przedstawienie urządzenia, które będzie pracowało na przedstawianych przez ciebie parametrach. Szukam za ciebie, bo jak zwykle konkretów z twojej strony nie ma ... Za mnie nie trzeba szukać, ja po prostu mierzę, użytkuję sprawdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.04.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Za mnie nie trzeba szukać, ja po prostu mierzę, użytkuję sprawdzam. Modelu urządzenia nie podasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.04.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Modelu urządzenia nie podasz ? Barthez, odpowiedz brzmi: Wlozylem wieksze urzadzenie, ale spieprzylem wentylacje to i byly duze opory. Po pomiarach (??) wyszlo malo. I gra gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts