Przemek Kardyś 22.07.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Moje się nie kleiły - ani obecną w nich taśmą butylową, ani klejem z kiełbasy. To znaczy kleiły się, ale po jakimś czasie puszczały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.07.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) A butyl przypadkiem nie wchodzi w reakcję ze styropianem tak jak papa czy lepik? Nie lepiej tam dać taśmę rozprężną? Edytowane 22 Lipca 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.07.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 A butyl przypadkiem nie wchodzi w reakcję ze styropianem tak jak papa czy lepik? Nie lepiej tam dać taśmę rozprężną? Taśma paroprzepuszczalna nie powinna wchodzić w reakcję ze styropianem. A taśmę rozprężną można zastosować dodatkowo. O tak: https://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/18379553/ https://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/18379635/ https://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/8013897/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.07.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Z innej beczki. Dziś, po kolejnej fali upałów, powietrze wyrzucane z GWC osiągnęło już temperaturę 13,4 oC Dalej rewelacja. Ciekawe co będzie na koniec sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.07.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 butyl reaguje ze styropianem. dlatego jeśli ma być przyklejony do styropianu to musicie go najpierw zaciągnąć siatką +klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.07.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 A skąd macie taśmy paroprzepuszczalne z butylem ?? A co do braku klejenia do styro można pomóc sobie klejem poliuretanowym:https://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/10953503/https://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/10953515/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.07.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) Co zamarzło przy - 20? Chyba tylko morze. I przy - 40 działa , chwalą sobie na forach sybiracy [ATTACH=CONFIG]324373[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]324374[/ATTACH] http://www.tchw.pl/pl/oferta/gazy--i--oleje/czynniki-chlodnicze/przyszlosciowe-hfc/r410a.html To są Tureccy sybiracy Edytowane 22 Lipca 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.07.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Z innej beczki. Dziś, po kolejnej fali upałów, powietrze wyrzucane z GWC osiągnęło już temperaturę 13,4 oC Dalej rewelacja. Ciekawe co będzie na koniec sierpnia.Rewelacja! I po co rekuperator czy klima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Rewelacja! I po co rekuperator czy klima? Na początku sierpnia zapowiadają kolejną falę upałów. Podmienię wówczas wentylator 40W (DV6224) zasilany z PV na wentylator 108W (DV6424) zasilany 24h/dobę z sieci. Zobaczymy jak wtedy będzie rosła temperatura gruntu pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.07.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 A skąd macie taśmy paroprzepuszczalne z butylem ?? Z soudala lub illbrucka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.07.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Z soudala lub illbrucka. Ale przecież butyl nie jest paroprzepuszczalny, więc jak może być stosowany w takich taśmach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.07.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Z butylu masz tylko pasek do klejenia.http://www.soudal.pl/profi-tasmy-sznury/item/459-folienband-outside-folia-paroprzepuszczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.07.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 butyl reaguje ze styropianem. dlatego jeśli ma być przyklejony do styropianu to musicie go najpierw zaciągnąć siatką +klej. Mam kawalek XPS-a oklejony tasma butylowa od kilku miesiecy. Nie zauwazylem zadnych negatywnych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.07.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 U mnie w niektórych miejscach (mało newralgicznych) styropian styka się z papą - też na razie żadnych zmian nie widzę. Nie mniej jednak producenci styro przestrzegają przed tego typu eksperymentami. Widocznie coś jest na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.07.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Z butylu masz tylko pasek do klejenia. http://www.soudal.pl/profi-tasmy-sznury/item/459-folienband-outside-folia-paroprzepuszczalna Ten butyl jest po obu stronach taśmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.07.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Z innej beczki. Dziś, po kolejnej fali upałów, powietrze wyrzucane z GWC osiągnęło już temperaturę 13,4 oC Dalej rewelacja. Ciekawe co będzie na koniec sierpnia. Wczoraj przełączyłem zasilanie wentylatora z PV na sieć. Od wczoraj wentylator pracuje non stop. Dziś temp. na zewn. ok. 26oC, a temp. nawiewu z GWC na koniec dnia - 13,2oC Spadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.07.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Wczoraj przełączyłem zasilanie wentylatora z PV na sieć. Od wczoraj wentylator pracuje non stop. Dziś temp. na zewn. ok. 26oC, a temp. nawiewu z GWC na koniec dnia - 13,2oC Spadła To chyba przyjdzie wam w środku lata w swetrach łazić. Przyznam, że jestem zaskoczony wydajnością twojego układu GWC. Pewnie nie tylko ja. Nawet gdyby te temperatury były o kilka stopni wyższe nie ma sensu inwestowanie w rekuperację i klimę. Ile kosztował cię ten GWC żwirowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.07.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 To chyba przyjdzie wam w środku lata w swetrach łazić. Przyznam, że jestem zaskoczony wydajnością twojego układu GWC. Pewnie nie tylko ja. Nawet gdyby te temperatury były o kilka stopni wyższe nie ma sensu inwestowanie w rekuperację i klimę. Ile kosztował cię ten GWC żwirowy? Też jestem zaskoczony tymi temperaturami. Czytałem różne wątki o GWC i chyba nikt tak niskiej temperatury jeszcze nie osiągnął. Okazuje się, że eksperyment w postaci GWC w układzie Tichelmanna i dodatkowo ulokowany metr pod domem zdaje egzamin. A może dlatego, - tak jak jasiek pisał - że to dopiero pierwszy letni sezon tego GWC? Za rok dam znać, czy jest to samo. Cena ok. 3000zł. Tanio nie jest, bo dałem 30 metrów rury fi 200 jako rozbiegówka. Okazuje się, że nie potrzebnie, bo główną robotę odwala GWC pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.07.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Też jestem zaskoczony tymi temperaturami. Czytałem różne wątki o GWC i chyba nikt tak niskiej temperatury jeszcze nie osiągnął. Okazuje się, że eksperyment w postaci GWC w układzie Tichelmanna i dodatkowo ulokowany metr pod domem zdaje egzamin. A może dlatego, - tak jak jasiek pisał - że to dopiero pierwszy letni sezon tego GWC? Za rok dam znać, czy jest to samo. Cena ok. 3000zł. Tanio nie jest, bo dałem 30 metrów rury fi 200 jako rozbiegówka. Okazuje się, że nie potrzebnie, bo główną robotę odwala GWC pod domem.Pierwszy sezon bez zimy to raczej powinieneś mieć wysokie temperatury. Może ten Tichelmann jest taki wydajny? Koszt bez rury to jakieś 2 tyś zdaje się? Dla mnie bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.07.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Tak przy okazji. Pewnie czytałeś blog karbona? Z reguły pisze mądre rzeczy ale jeżeli chodzi o GWC to niestety wyciąga błędne wnioski, bo założenia przyjął niewłaściwe. Fakt jest faktem, że GWC nawet najlepszy nie dogrzeje czy nie ochłodzi domu. By obniżyć lub podnieść temperaturę w pomieszczeniu o kilka stopni trzeba klimatyzacji lub systemu grzejnego. Pytaniem, którego sobie nie zadał jest czy w domu pasywnym albo energooszczędnym występuje potrzeba schładzania czy ogrzewania a jeżeli tak to w jakim zakresie. Wygląda na to, że w takich domach ilość energii dostarczona lub odebrana przez GWC jest wystarczająca do podtrzymania komfortowych warunków. Jakoś tego nie dostrzegł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts