plusfoto 15.08.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 A u mnie 12,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.08.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Tak ciepło pod domem odkąd mierze jeszcze nie miałem EDIT: doklejam zewnętrzną w cieniu z ostatniego tygodnia w B-B Bo to chyba najcieplejszy miesiąc dla temp. gruntu od 15-tu lat. Czas robić sadzonki bananów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.08.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 U mnie temp. wyrzucanego powietrza z GWC wzrosła już do 15,9oC (pomiar z wczoraj) gdzie obok grunt pod domem ma 11,9oC.Ciekawe, czy deszcze jakie zapowiadają spowodują obniżenie temp. w GWC. Liczę, że dzięki deszczom GWC naciągnie nieco niższej temperatury z niższych pokładów gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.08.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Kilkanaście dni upałów i wzrost sporej masy o 5oC .Sporo .Myślę,że będziesz miał podobne parametry zimą jak j-j, czyli 3-5oC na plusie . Deszcze o tej porze roku to raczej powodują podniesienie temp. głębszych warstw a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.08.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Kilkanaście dni upałów i wzrost sporej masy o 5oC .Sporo . Myślę,że będziesz miał podobne parametry zimą jak j-j, czyli 3-5oC na plusie . Deszcze o tej porze roku to raczej powodują podniesienie temp. głębszych warstw a nie odwrotnie. Może tak być... Choć nie sądzę, że aż tak nisko. Mam przecież solidną rozbiegówkę. Wczoraj popadało. Dość mocno, bo z 300m2 dachu zebrałem ponad pół zbiornika na deszczówkę wody. Dziś podjechałem i sprawdziłem GWC. Temp. wywiewanego powietrza wzrosła do 16,4 oC ! Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.08.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Minęły 3 dni - już ni upalne - i temp. nawiewu z GWC z 16,5oC (to była maksymalna temperatura jaką odnotowałem) spadła do 15,7oC. GWC regeneruje Pech chciał, że z pierwszym sezonem letnim trafiłem na najbardziej upalny sierpień od kilku/kilkunastu lat. EDIT: Dziś (20.08.2015) mam już tylko 14,8 oC ! Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Struggler 19.08.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 nie wiem czy to dobry temat, ale czy ktoś wie jak obliczyć zysk uzyskany po dociepleniu z m2? zysk w złotówkach.Znam współczynnik przepuszczalności cieplnej danej ściany. Chciałbym policzyć czas zwrotu inwestycji/docieplenia.Będę wdzięczny za pomoc lub skierowanie do kogoś kto mógłby mi pomóc w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.08.2015 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 nie wiem czy to dobry temat, ale czy ktoś wie jak obliczyć zysk uzyskany po dociepleniu z m2? zysk w złotówkach.Znam współczynnik przepuszczalności cieplnej danej ściany. Jeśli U = 0,2-0,3, to bezpiecznie możesz przyjąć 17 zł/m2 bez koloru, 25zł/m2 z kolorem. Chciałbym policzyć czas zwrotu inwestycji/docieplenia. Będę wdzięczny za pomoc lub skierowanie do kogoś kto mógłby mi pomóc w tym temacie. To tak jakbyś zapytał o ile spadnie zużycie energii lodówki z otwartymi drzwiami, jeśli do ścianek dokleisz styropian, albo o ile będzie Ci cieplej w dwóch sfetrach niż w jednym podczas stania na bosaka na lodzie. To nie ma żadnego znaczenia, bo musisz najpierw zadbać o inne parametry i przyjąć jakiś stabilny punkt odniesienia. Zatem potrzebujesz: pow. podłogi, okien, użytkową, U wszystkich przegród, sposób wentylacji (przepływ, stopień rekuperacji), ilość osób w domu, lokalizację domu i jego orientację, zacienienie, ilość energii dostarczanej przez urządzenia domowe, jakość wykonania izolacji i wielkość mostków cieplnych, itp. Te wytłuszczone dane są absolutnie kluczowe. Wtedy zakładasz dla tych ustalonych parametrów U ścian przed izolacją i po niej i liczysz zyski. Jakby coś, to pisz na priwa i pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2015 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 nie wiem czy to dobry temat, ale czy ktoś wie jak obliczyć zysk uzyskany po dociepleniu z m2? zysk w złotówkach.Znam współczynnik przepuszczalności cieplnej danej ściany. Chciałbym policzyć czas zwrotu inwestycji/docieplenia. Będę wdzięczny za pomoc lub skierowanie do kogoś kto mógłby mi pomóc w tym temacie. Największe straty przy identycznych izolacjach są do gruntu, potem jest wentylacja i dach. Przyklejenie styropianu na zewnątrz, nie "zatrzyma ciepła" , bo te będzie odprowadzane przez fundament do gruntu, ale zatrzyma zyski słoneczne i wilgoć w ścianie. Kolejna sprawa to, czy system ogrzewania "uwzględni" zmniejszenie potrzeb. Np. mała kotłownia na ekogroszek w sezonie (160 dni ) zużyje minimum 15000kWh . Jeżeli teraz dom ma np. 150m2 - to jego straty przez przegrody wynoszą około 4000-5000kWh przez dziury do wentylacji grawitacyjnej drugie tyle, więc czy będzie ocieplenie czy nie, kocioł mniej nie spali. Izolację domu, należy traktować jak termos. Albo wszystko robimy, a jak nie można (np. zaizolować podłogi) to taniej jest poszukać tańszej kWh w ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 20.08.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Największe straty przy identycznych izolacjach są do gruntu, potem jest wentylacja i dach. Przyklejenie styropianu na zewnątrz, nie "zatrzyma ciepła" , bo te będzie odprowadzane przez fundament do gruntu, ale zatrzyma zyski słoneczne i wilgoć w ścianie. Kolejna sprawa to, czy system ogrzewania "uwzględni" zmniejszenie potrzeb. Np. mała kotłownia na ekogroszek w sezonie (160 dni ) zużyje minimum 15000kWh . Jeżeli teraz dom ma np. 150m2 - to jego straty przez przegrody wynoszą około 4000-5000kWh przez dziury do wentylacji grawitacyjnej drugie tyle, więc czy będzie ocieplenie czy nie, kocioł mniej nie spali. Izolację domu, należy traktować jak termos. Albo wszystko robimy, a jak nie można (np. zaizolować podłogi) to taniej jest poszukać tańszej kWh w ogrzewaniu. I to by bylo tyle w temacie obliczania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 I to by bylo tyle w temacie obliczania...Ale psychiatra miałby nad czym rozmyślać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.08.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Ale psychiatra miałby nad czym rozmyślać. Moze by jakie opracowanie napisał, przypadki szczegolne są czesto tematami prac magisterskich, doktoratów, przedstawiane są w czasopismach branzowych .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.08.2015 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Moze by jakie opracowanie napisał, przypadki szczegolne są czesto tematami prac magisterskich, doktoratów, przedstawiane są w czasopismach branzowych .... I Pan kiedyś podstawy fizyki zrozumie. Odróżni fizykę od komercji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Moze by jakie opracowanie napisał, przypadki szczegolne są czesto tematami prac magisterskich, doktoratów, przedstawiane są w czasopismach branzowych ....Do tego potrzebne jest coś w głowie. Jak ma się pusto jedynym co pozostaje to wymyślanie bzdur w nadziei, że się w coś trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.08.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Największe straty przy identycznych izolacjach są do gruntu, potem jest wentylacja i dach. Jakim cudem straty przez dach do powietrza o temp. -10oC będą niższe od strat do gruntu o temp. +10oC ? I Pan kiedyś podstawy fizyki zrozumie. Odróżni fizykę od komercji. Mogłeś wybrać kierunek szkoły z przedmiotami ścisłymi. Tam jest fizyka. A nie kierunek humanistyczny o specjalizacji wierszoklectwo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Struggler 20.08.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Panowie ja potrzebuję zysk po dociepleniu jedynie w przypadku 1m2. Pisze pracę na ten temat ,rozważam tylko straty i zyski po i przed dociepleniem dla 1m2 ściany w różnych wariantach ,różne rodzaje ścian,+różne rodzaje dociepleń+różne grubości .Potrzebuję dojść do tego jak obliczyć efektywnie te zyski,straty i czas zwrotu inwestycji przy załóżeniu że koszt inwestycji za metr wynosi np: 150zł materiał+robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Struggler 20.08.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Panowie ja potrzebuję zysk po dociepleniu jedynie w przypadku 1m2. Pisze pracę na ten temat ,rozważam tylko straty i zyski po i przed dociepleniem dla 1m2 ściany w różnych wariantach ,różne rodzaje ścian,+różne rodzaje dociepleń+różne grubości .Potrzebuję dojść do tego jak obliczyć efektywnie te zyski,straty i czas zwrotu inwestycji przy załóżeniu że koszt inwestycji za metr wynosi np: 150zł materiał+robocizna. Obliczyłem już współczynnik przepuszczalności cieplnej dla każdego wariantu, obliczyłem roczną stratę ciepła przez przegrodę przy różnych wariantach ogrzewania oraz koszty rob.+mat. dla każdego wariantu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.08.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Panowie ja potrzebuję zysk po dociepleniu jedynie w przypadku 1m2. Pisze pracę na ten temat ,rozważam tylko straty i zyski po i przed dociepleniem dla 1m2 ściany w różnych wariantach ,różne rodzaje ścian,+różne rodzaje dociepleń+różne grubości . Potrzebuję dojść do tego jak obliczyć efektywnie te zyski,straty i czas zwrotu inwestycji przy załóżeniu że koszt inwestycji za metr wynosi np: 150zł materiał+robocizna.Hmmm... A ta praca to jakieś technikum budowlane? Chyba nie bardzo zdajesz sobie sprawę co wpływa na zużycie energii przez dom. Ocieplenie to tylko jeden z czynników. Jeżeli jednak interesuje cię tylko R przegród to jest taki prosty program online U-wert możesz tam sobie przetestować co i jak wpływa na R ściany. Jak nie znasz niemieckiego to możesz sobie ustawić angielski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Struggler 20.08.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 PO Budownictwo, zdaję sobie sprawę co wpływa na zużycie energii lecz nie mam zamiaru pisać pracy na 200stron.W samym moim przypadku rozpatrywania samej przegrody wychodzi praca na około 90-100stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.08.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Abstrahując od twojego pytania zastanawiam się komu i do czego tego typu opracowanie mogło by być przydatne. Tylko kompletny ignorant (mam nadzieję że nie ty) mógł coś takiego wymyślić. Przecież na ścianie wystarczy jedno okno mniej lub więcej i całe te dywagacje dla 1m2 przegrody będzie można o kant 4 liter potłuc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts