Barth3z 04.11.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html TB, ty czytałeś ten artykuł ? Wiesz o czym tam piszą ? Napisz co chciałeś podkreślić w tym artykule, na co mamy zwrócić uwagę ? To jest dobre - pierwsze zdanie tego artykułu: "Materiały izolacyjne nie umniejszają w żadnym przypadku zapotrzebowania energii cieplnej w budynkach mieszkalnych. Aplikacja może prowadzić do wręcz przeciwnie, że zużycie ropy naftowej i gazu wzrasta." (tłum. google translator) Edytowane 4 Listopada 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.11.2013 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 TB, ty jesteś handlowiec, więc musisz być podatny na marketing. My nie! Wiem - Kilku Panów nie jest podatnych na technologie z XXI wieku. Jak ja bym się tak opierał na wiedzy ze studiów (elektronika) to do dziś bym telewizji już nie oglądał i nigdzie nie zadzwonił! Szanowny Panie - jeszcze dziś w XXI wieku są tak zacofane uczelnie i inżynierowie, że kotłownie do domów proponują!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.11.2013 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 To jest dobre - pierwsze zdanie tego artykułu: "Materiały izolacyjne nie umniejszają w żadnym przypadku zapotrzebowania energii cieplnej w budynkach mieszkalnych. Aplikacja może prowadzić do wręcz przeciwnie, że zużycie ropy naftowej i gazu wzrasta." (tłum. google translator) Artykuł jest o ocieplaniu domów z zewnątrz a nie o izolowaniu! - Fassadendämmung = Energetische Volksverdummung! z http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.11.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Wiem - Kilku Panów nie jest podatnych na technologie z XXI wieku. Jak ja bym się tak opierał na wiedzy ze studiów (elektronika) to do dziś bym telewizji już nie oglądał i nigdzie nie zadzwonił! Szanowny Panie - jeszcze dziś w XXI wieku są tak zacofane uczelnie i inżynierowie, że kotłownie do domów proponują!!! Czy wszystko co nowe musi być zjeb....te ? Nie ! Więc pozwól, że każdy sam wyrobi sobie opinie na dany produkt. Ty już nie wciskaj, bo każę Ci wykupić profil płatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=222423&d=1383562155 ja się pytam co to do stu tysięcy diabłów ma qrfa być ! http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=222422&d=1383561770 a to ? co to qrfa jest ? po jakiego hoo dajesz tam tą folię ? co ona ma za zadanie tam robić ? bo chyba nie odbijać "ciepło" Żeby powłoka nisko-emisyjna zadziałała musi być tam pustka powietrzna... której nie ma pod panelami ! Następne pier ...ie z dawaniem kabli pod panele, pod słabą bo słabą izolacją jaką są panele ... dawać ogrzewanie prądem to trzeba być TB. W wylewce ogrzewanie kablami ... nie ... bo grunt odbiera ciepło 6x lepiej ... Oczywiście ponieważ TB wygrzewa kablami beton .. gdzie 1/2 już na starcie wędruje w kierunku izolacji zamiast grzać pomieszczenie następne czas ... nim dojdzie fala termiczna do powierzchni X Wh zdąży się rozproszyć po betonie. Nie pomoże tu śmieszne dawanie foli z alu bo to zupełnie nie działa, a w bardzo mikro skali ...pogarsza ponieważ alu przewodzi lepiej niż beton ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.11.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Artykuł jest o ocieplaniu domów z zewnątrz a nie o izolowaniu! - Fassadendämmung = Energetische Volksverdummung! z http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/ A gdzie w tych artykułach piszą o izolowaniu od wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.11.2013 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 po jakiego hoo dajesz tam tą folię ? co ona ma za zadanie tam robić ? bo chyba nie odbijać "ciepło" To folia "grzejąca", pod panelami . To jak Pan proponuje zrobić ogrzewanie pod panelami bez elementy grzejnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.11.2013 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 A gdzie w tych artykułach piszą o izolowaniu od wewnątrz? Fassadendämmung = Energetische Volksverdummung! - izolacja fasadowa = pranie mózgu-------------- o czym od 23 lat piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.11.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Fassadendämmung = Energetische Volksverdummung! - izolacja fasadowa = pranie mózgu-------------- o czym od 23 lat piszę. Te artykuły to pranie mózgu. Jeśli mam południową elewację prawie w całoście przeszkloną to zgadnij, co te zimowe słoneczko będzie mi grzało ? Na pewno nie pozostałe, wschodnią, zachodnią a tym bardzie północną elewację ! Promienie słońca będą mi grzały płytę fundamentową w domu ! Po to stosuje się szyby o wysokim g. I jeszcze raz zapytam: gdzie tam piszą o izolacji od wewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) To folia "grzejąca", pod panelami . To jak Pan proponuje zrobić ogrzewanie pod panelami bez elementy grzejnego? no widziałem że w niej zatopione są kable. Wiem że Pan się nie przyzna za żadne skarby do błędu ! interpretacji strat przy ogrzewaniu w posadzce. Jak to się ma do hipotez izolacji od środka i nie grzania odbiorników ciepła ? jakim jest beton ? hmmm? I głoszenia że nie izoluje się za odbiornikiem ? jak się grzeje .. masę betonu ? Jak to jest że zwalcza się pojemność cieplną ... nie wiedząc co ona potrafi ... i zwalić wszystko na obiór ciepła przez grunt .. Nabijanie się z grzania pompą ciepła wodnego ogrzewania podłogowego, a promowanie tego samego tylko kablem ? Dorabianie hipotez, do czegoś co jest oczywiste ! Betonem i kablem się nie grzeje w XXI wieku . Nie dość że zwiększa się gradient temperatur, to jeszcze beton skutecznie rozprasza tą energię . Gdzie z tyłka wzięte 6x razy lepiej grunt odbiera ciepło ! bzdura ... rozmieniasz na drobne każdy kWh grzany w betonie ! a potem larum grasz że grunt - odkurzacz kradnie jak cygan energię ! Jakie jest to ogrzewanie bezpośrednie ? dla mnie pośrednie, tak można sobie było grzać piecami kaflowymi, a nie w XXI wieku . Promienie słońca będą mi grzały płytę fundamentową w domu ! Po to stosuje się szyby o wysokim g. Tobie jak i Kszhu jaki potem mi potrzeba czegoś co łapie nie w poziomie a w pionie tą energię . Ciężko będzie płytę nagrzać w zimie, ponieważ promienie słoneczne jak by będą się ślizgać po posadzce ... Nie piszę jako negację idei .. ale z tego uważam że trzeba wydrzeć jak najwięcej . Edytowane 4 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) http://autodesk.typepad.com/bpa/2012/12/cfd-integrated-into-revit.html tak się zaczyna analizować budynki. Przestańmy się użerać z TB i jego wymysłami. 1/10 postów w tym wątku napisałem dopiero teraz odkryłem że przy tematach pisze ile postów Edytowane 4 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 przemyślenie błazna: jeszcze dziś w XXI wieku są tak zacofane uczelnie i inżynierowie, że kotłownie do domów proponują!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 04.11.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) ladies and gentelmen, wiem, ze wiecie, ale dla nowych forumowiczow tak na chlopski rozum. cala teoria mrTB opiera sie na jednym biegunie przeciwstawnych dazen, teoretycznie mozliwych, a praktycznie to nie budujemy jeszcze domow jak promow kosmicznych: idziemy w pojemnosc i stabilizacje, albo likwidujemy pojemnosc i sterujemy na biezaco. kazda ma zalety jak i wady. teoretycznie sterowaniem mozna by zminimalizowac zuzycie energii, bo np. nie ma nas w domu przez 8-10h dziennie, a w nocy tez mozna zejsc za 3 stopnie. pojemnosc musi byc skapana w tym cieple i sie nim dzielic z otoczeniem 24h/dobe. do tego latwiej jest zwiekszyc grubosc izolacji montujac plaszczyznowe ogrzewanie przy samej powierzchni (przy okazji to aluminium to nie odbijanie podczerwieni tylko wyrownywanie rozkladu temperatur bo inaczej czuloby sie kazdy kabel). koszty instalacji w porownaniu do kotlowni na pewno lepiej wychodza, i na wylewkach sie zaoszczedzi. instalacja szybka, prosta. a dla mrTB? sprzedaz tez szybka, prosta. juz lepsze chyba tylko drukowanie forsy. nie trzeba miec swoich monterow, a na pewno zadnych specjalistow. co tam sie moze zepsuc, albo co mozna spartolic. nawet krawca mozna zatrudnic jak bezrobotny, byleby mial dobre nozyce do maty. albo co ustawiac? ASIC, czy jak mu tam, sam sie wszystkim zajmie. slonko dowali w podloge, czy sprosimy cala przyszywana rodzinke na podziwianie izolacji od srodka, to ASIC sie wylaczy i git malina. licznik stoi, mozna klienta zbajerowac. a, ze moc musimy miec duza, bo potrzebna natychmiastowa jak wracamy z pracy to i gradient temperatury duzy na poczatku, to ponizej 30cm zejsc nie mozna.. no bo jak.. przeciez nie bedziemy wytwarzali elektro-termi dla sasiada. izolowanie zaczyna sie od 30! no i ogolnie musimy wszelka pojemnosc raus, i mostki raus. no, a to najlepiej dla sprzedawcy od srodka. wiekszy rynek zbytu.. mieszkania w blokach.. bez wysilku myslowego przykleic welne do sciany, deszcz jej nie straszny, a przed opluciem folie od srodka. to trzba sie urodzic geniuszem, zeby taki byznes-plan wykoncypowac! a, ze latem siedziec w szklanym futrze, to pies jajka by se odgryzl, no wiec od czego sa klimatyzatory? a teraz to juz wogole BYZNES-PLAN na miare Jobs'a. a, ze prad drogi, to rekuperator i to jak najsprawniejszy, bo kazda kilowatogodzina na wage zlota, albo platyny. to teraz to byznes-plan na miare.. no nie wiem.. Jowisza.. bo na pewno nie z tej ziemii. a, ze wykraplanie wilgoci jest faktem, to po pierwsze wlasnie ta folie, a po drugie zanegowac cala fizyke budowli. bo jak obnizymy temperature, jak nas nie ma, zeby przyoszczedzic, to zepsujemy izolacje (nie w bloku akurat, bo sasiad nas poratuje swoja ciezko zarobiona kapusta). a ze domek za 50 lat sie rozsypie, to przecie i ja, i klient, i mrTB tez bedziemy tylko wspomnieniem.. a jak negowac fizyke budowli, to latwo, bo u nas sie buduje jeszcze z bledami. zdjecia krotkiej stopy fundamentowej, to i JBZ zanegowal.. a do tego jeszcze z mostkami. no ale mrTB musisz swoja teorie pokazac nam juz w calej krasie, bo golebie, patrzcie ich, troche mysla i nie wystarczaja im takie proste bajki. Ja wierze, ze nareszcie wyciagniesz asy z rekawa. Einstein swoja teorie tez dopracowywal przez kilkadziesiat lat. Nie od razu Rzym zbudowano. Teorie masz ciekawa i poruszajaca - zapraszaja Cie na fora internetowe.. generujesz ruch o jakim uczonym sie nie snilo. moje posty, na ten przyklad, sa skazane na nedzna wegetacje. jutro nikt o mnie nie bedzie pamietal, ale o Tobie beda legendy.. nie dosc, ze sam krecisz kase jak lody, to jeszcze jestes kura znoszaca zlote jajka. PODZIWIAM o_0. Edytowane 4 Listopada 2013 przez sailah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.11.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Koledzy, już tak nie atakujcie autora tematu. W tym CO chce przekazać jest dużo sensu. Wiem, że niestety w tym JAK to przekazuje finezji nie ma. Ale może to i lepiej niż okrągłymi słówkami pieprzyć niedorzeczne głupoty jak co poniektórzy niestety i na FM. Ja sobie osobiście modeluję taki idealny domek. 0kW jest nierealne, 15kW jest trudne ale 30kW już dla standardowego forumowicza powinno być do osiągnięcia. Drogie to nie jest ale też nie jest tańsze od standardu. Podstawową kwestią jest wg mnie zmiana przyzwyczajeń i to jest to na czym TB chyba tak najbardziej zależy.Gdzie jest sens? W dywagacjach TB nie popartych żadnymi obliczeniami? TB zalezy tylko na tym by zarobić. Zrób dom wg jego wskazówek. Daj pod podłogę 50 cm styropianu a na ściany i strop 15. Zrób ogrzewanie płaszczyznowe i do kompletu wydaj jeszcze kupę kasy na ogrzewanie nadmuchowe. Wszystko wg recepty TB. Ogrzewaj tylko te pomieszczenia w których ktoś przebywa, godząc się przy okazji na dyskomfort przechodzenia przez zimny korytarz czy kuchnię oraz degradację elementów wyposażenia wnętrza. Facet pieprzy i to najwyraźniej z rozmysłem. On ma w dupie to czy ktoś sobie zafunduje te drogie i nieskuteczne patenty. Ważne by przy okazji zarobić. To co TB chce przekazać to że on wie i on tę wiedzę może sprzedać. Nic innego nim nie powoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.11.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Podstawową kwestią jest wg mnie zmiana przyzwyczajeń i to jest to na czym TB chyba tak najbardziej zależy. To tak jak kupić bentleya i jeździć autobusem. Też drogo i niekomfortowo. Można nazwać to zmianą przyzwyczajeń... Co niektórzy dochodzą do absurdu w imię idei i skłonni są po domu chodzić z grzejnikiem na plecach i w papciach, które przy pocieraniu wytwarzają ciepło, a wieczorem spędzać całą rodzinę do najmniejszego pokoju z jedną farfelką. Wszak to tylko zmiana przyzwyczajeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Koledzy, już tak nie atakujcie autora tematu. W tym CO chce przekazać jest dużo sensu. . 0kW jest nierealne, 15kW jest trudne ale 30kW już dla standardowego forumowicza powinno być do osiągnięcia. no i o to chodzi, sens to może jego gadka ma dla domów 0 kW, tylko kto buduje takie domy? skoro nikt (poza marginalnymi przypadkami) a domy 30 kW to dla TB szopy zbite z desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 04.11.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 W tym wątku to nie ma treści ale wybrane fragmenty nawzajem wykluczających się rozwiązań, co pozbierane do "kupy" będzie jednym wielkim g..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 W tym wątku to nie ma treści ale wybrane fragmenty nawzajem wykluczających się rozwiązań, co pozbierane do "kupy" będzie jednym wielkim g..... Nie do końca: -ponieważ staram się ja przynajmniej wypunktować TB i jego wnioski z du wzięte ! - odpisuję i tłumacze czemu TB mąci ! ponieważ uczepił się niczym rzep psiego ogona, swej hipotezy o 6x lepszym obiorze ciepła przez grunt . Pisze i mąci o izolowaniu od środka, ponieważ uważa iż nie ogrzewa się odbiorników? czyż by ? a jego grzanie posadzki ? kablami ? to co jest ? Jak już widzi że nie ma co napisać, wraca jak bumerang to co już pisał, przywołując denne teksty. Unika jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji ! Myli? mylił nawet lambdę z U ... To przez to ten wątek się rozmydlił ! wystarczy zobaczyć co proponował na pierwszej stronie, nijak się ma to do 30cm izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 04.11.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Co do treści to tej mi brakjuje odnośnie konkretych realzacji - co, jak, dlaczego i za ile. i dopóki konkretów nie ma to jest tylko błazenada TB i rzucanie hasłami bez pokrycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Sobie tak myślębobry kucharz, potrafi improwizować i wie że wyjdzie dobrze, ponieważ ma szerokie podstawy, wiedzę:chciał by stożyć nową potrawę: przecież nigdy jej nie wykonywał wcześniej.Postawy ma ponieważ robił inne: wie ile przypraw dać, jak kroić warzywa szybko i o jaką potrawę by go nie poprosić zrobi. Ale z TB mamy do czynienia z kucharzem co wodę przypali i powie jeszcze że to wina gazu ! ponieważ za mocno się palił .Lub garnek miał krzywe dno. Niestety koleszka TB posuwa się często do kłamstwa, aby bronić swoich hipotez ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts