jasiek71 23.08.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Uszczelnienie i zastosowanie odzysku nie zmieni faktu, że ciepło będzie uciekać przez przegrody. Na pewno nie będą to straty na poziomie 30kWh/m2/rok czy jeszcze mniej jak twierdzi Brzęczkowski. Dałeś się złapać w pułapkę p.t: zamykasz szczelnie dom bez ocieplenia i bez mieszkańców. Do podtrzymania we wnętrzu temperatury powiedzmy 20oC wystarczy dostarczenie 30kWh/m2/rok bez względu na to czy dom ma jakąkolwiek izolację czy nie. To oznacza, że dla podtrzymania takiej temperatury w nieocieplonym! domu wystarczy, wg Brzeczkowskiego system grzewczy o mocy 0.75 kW na cały 100m2 dom. Jedna ściana zewnętrzna z cegły bez ocieplenia o U = 2,0 w pokoju generuje zbliżone straty przy średniej temp. w sezonie grzewczym. mam przed sobą zeszyty z czterech lat obserwacji swojego domu ( mieszkam 10...), wszystko na prąd i monitorowane na bieżąco, robione przeróżne eksperymenty na przestrzeni tego czasu i jak na razie jestem skłonny bardziej przyznać rację ( a przynajmniej po części...) Brzęczkowskiemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.08.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 To ponownie wracam do obórki. Patrz #29893. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 To ponownie wracam do obórki. Patrz #29893. "obórka" ma klepisko a nie izolację do gruntu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.08.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 mam przed sobą zeszyty z czterech lat obserwacji swojego domu ( mieszkam 10...), wszystko na prąd i monitorowane na bieżąco, robione przeróżne eksperymenty na przestrzeni tego czasu i jak na razie jestem skłonny bardziej przyznać rację ( a przynajmniej po części...) Brzęczkowskiemu...Nie masz izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Nie masz izolacji? raczej to że grubość i jakość izolacji mojego domu nie idzie w parze z licznikami energii a o szczelności to nawet nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.08.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 raczej to że grubość i jakość izolacji mojego domu nie idzie w parze z licznikami energii a o szczelności to nawet nie wspomnę...Czyli izolacji nie potrzebowałeś. Trzeba było zrobić gołe ściany i zadbać tylko o uszczelnienie i rekuperację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Czyli izolacji nie potrzebowałeś. Trzeba było zrobić gołe ściany i zadbać tylko o uszczelnienie i rekuperację... skleciłem sobie przyrząd pomiarowy do badania różnicy ciśnień i zaczynam powoli brać się za poprawianie szczelności, mam pomiary zużycia energii z kilku lat więc wiec wiosenne porównania wykażą to i owo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.08.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Czyli izolacji nie potrzebowałeś. Trzeba było zrobić gołe ściany i zadbać tylko o uszczelnienie i rekuperację... W drugim zaś wątku jasiek pisze, że rekuperator, który podbija z 9oC (GWC) do 20oC w żaden sposób nie przekłada się na mniejsze zużycie kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.08.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 skleciłem sobie przyrząd pomiarowy do badania różnicy ciśnień i zaczynam powoli brać się za poprawianie szczelności, mam pomiary zużycia energii z kilku lat więc wiec wiosenne porównania wykażą to i owo ...No ale co ci pokażą? Masz dom ocieplony i to dobrze. Jakiekolwiek straty masz to tylko ewentualnie przez wentylację lub okna. Twoje pomiary nijak się mają do twierdzeń Brzeczkowskiego o zbędności izolacji przegród, bo do tego się sprowadzają. Chyba wiem do czego zmierzasz. U przegród a więc i oszczędności z tego tytułu nie wzrastają proporcjonalnie do grubości izolacji ale to fakt powszechnie znany. Inwestycja w dom pasywny raczej nie jest opłacalna licząc stopę zwrotu w stosunku do nakładów. Pisaliśmy już o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.08.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 W drugim zaś wątku jasiek pisze, że rekuperator, który podbija z 9oC (GWC) do 20oC w żaden sposób nie przekłada się na mniejsze zużycie kWh Tu się akurat nie dziwię. Rekuperator wielkich oszczędności nie daje wbrew temu co się powszechnie uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.08.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 "obórka" ma klepisko a nie izolację do gruntu.... Wstępnie położymy palety, na nie folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.08.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Wstępnie położymy palety, na nie folię.W domach z lat 50 nie dawało się izolacji od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.08.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Dom pasywny ma moc grzewczą 10W/m2 podłogi, czyli 750-800 W dla domu wielkości ceglaka o którym debatujemy. Nie znam na tym forum nikogo, komu by się to udało. Nawet Bart3z ze swoim styropianem od środka, tonami proszku od pigeona i pakietami szybowymi ma około 15W/m2. 30 kWh/m2*rok * 80m2 = 2400kWh, co w sezonie grzewczym oznacza moc ciągłą 666W, a dla temperatury -20stC będzie 1332W, czyli 16,65W/m2. Przecież to są bzdury piramidalne. Tomek już się tak zamotał, że sam nawet nie wie co pisze, ale ubaw jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.08.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Tu się akurat nie dziwię. Rekuperator wielkich oszczędności nie daje wbrew temu co się powszechnie uważa. To wg ciebie gdzie te kWh z różnicy pomiędzy 9oC a 20oC trafiają ? W okresie zimowym może to być z 1000kWh, a może i więcej. To będzie kilka stówek dla grzejących czystym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.08.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Dom pasywny ma moc grzewczą 10W/m2 podłogi, czyli 750-800 W dla domu wielkości ceglaka o którym debatujemy. Nie znam na tym forum nikogo, komu by się to udało. Nawet Bart3z ze swoim styropianem od środka, tonami proszku od pigeona i pakietami szybowymi ma około 15W/m2. 30 kWh/m2*rok * 80m2 = 2400kWh, co w sezonie grzewczym oznacza moc ciągłą 666W, a dla temperatury -20stC będzie 1332W, czyli 16,65W/m2. Przecież to są bzdury piramidalne. Tomek już się tak zamotał, że sam nawet nie wie co pisze, ale ubaw jest dobry. Nie można mieszać obciążenia cieplnego i zapotrzebowania. Nie da się wyliczyć obciążenia z zapotrzebowania. Moje zapotrzebowanie to 10kWh/m2/rok, a obciążenie 17,5W/m2. Wg pierwszego mam pasywny, wg drugiego nie. j-j spełnił niby oba warunki mając 15kWh/m2/rok przy obciążeniu 6,4W/m2. Coś te jego obciążenie jest bardzo niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.08.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 To wg ciebie gdzie te kWh z różnicy pomiędzy 9oC a 20oC trafiają ? W okresie zimowym może to być z 1000kWh, a może i więcej. To będzie kilka stówek dla grzejących czystym prądem.Rzeczywista sprawność rekuperatora nijak mająca się do deklarowanej? Jak to podzielisz na miesiące grzewcze, to można się rozczarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 23.08.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Nie można mieszać obciążenia cieplnego i zapotrzebowania. Nie da się wyliczyć obciążenia z zapotrzebowania. Moje zapotrzebowanie to 10kWh/m2/rok, a obciążenie 17,5W/m2. Wg pierwszego mam pasywny, wg drugiego nie. j-j spełnił niby oba warunki mając 15kWh/m2/rok przy obciążeniu 6,4W/m2. Coś te jego obciążenie jest bardzo niskie.Masz rację Barth ale Przemek odnosi się do bajek Brzęczkowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 W drugim zaś wątku jasiek pisze, że rekuperator, który podbija z 9oC (GWC) do 20oC w żaden sposób nie przekłada się na mniejsze zużycie kWh ale co w tym takiego dziwnego...? szczelność chałupy jest na tak nędznym poziomie że te kWh odzyskane przez centralę wentylacyjna są tylko ułamkiem całości więc ciężko jest cokolwiek zauważyć... aby się bawić w rekuperację to najpierw trzeba zacząć od szczelności, zupełnie co innego to GWC gdzie zwiększając siłę nawiewu powodujemy ze zaczynamy ograniczać migrację powietrza przez nieszczelności... taki zabieg zrobiony przy rekuperatorze spowoduje że znacznie spadać sprawność odzysku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 To wg ciebie gdzie te kWh z różnicy pomiędzy 9oC a 20oC trafiają ? W okresie zimowym może to być z 1000kWh, a może i więcej. To będzie kilka stówek dla grzejących czystym prądem. weź sobie pod uwagę ze taka różnica jest tylko pod koniec sezonu grzewczego, średnia z całej zimy jest znacznie mniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.08.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 No ale co ci pokażą? Masz dom ocieplony i to dobrze. Jakiekolwiek straty masz to tylko ewentualnie przez wentylację lub okna. Twoje pomiary nijak się mają do twierdzeń Brzeczkowskiego o zbędności izolacji przegród, bo do tego się sprowadzają. Chyba wiem do czego zmierzasz. U przegród a więc i oszczędności z tego tytułu nie wzrastają proporcjonalnie do grubości izolacji ale to fakt powszechnie znany. Inwestycja w dom pasywny raczej nie jest opłacalna licząc stopę zwrotu w stosunku do nakładów. Pisaliśmy już o tym. U przegrody ma być na takim poziomie aby nie przekraczać punktu rosy , im lepiej wentylowany dom ( jednocześnie maksymalnie szczelny...) i jak największy odzysk z powietrza wentylacyjnego to tym niższa wilgotność wewnątrz chałupy co się przekłada na obniżenie temperatury dla punktu rosy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts