perm 31.08.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Myślę ,że to jest wentylator a przed nim powieszona gaza zaciągająca wodę z michy.Albo żona biega z tą mokrą chustką. Zużywa 20W na jeden cykl dookoła pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.08.2015 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Ile na zewnątrz? Ile wewnątrz ustawione? Ile rzeczywiście w pomieszczeniu? 25 st. ustawione non stop latem, a 22 st. zimą Na czerpni do centrali 35 st.C . Klimatyzacja dmucha ze splita 18 st.C 20.7 W . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.08.2015 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 No właśnie Pan Tomasz twierdzi, że nadal dmucha chłodnym. I poniekąd jestem się w stanie z tym zgodzić bo po wyłączeniu się sprężarki przez pewien czas urządzenie może jeszcze dmuchać chłodem ale nie bez przerwy. Jakoś działa bez przerwy. Spory wzrost poboru mocy jest, gdy temperatura wokół jednostki zewnętrznej przekroczy 45st.C . wtedy nawet do 600W dochodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.08.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 25 st. ustawione non stop latem, a 22 st. zimą Na czerpni do centrali 35 st.C . Klimatyzacja dmucha ze splita 18 st.C 20.7 W . Jednostka zewnętrzna i wewnętrzna ma wentylatory . Kilkaset m3 trzeba przegonić. 20W nie starczy na same wentylatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.08.2015 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jednostka zewnętrzna i wewnętrzna ma wentylatory . Kilkaset m3 trzeba przegonić. 20W nie starczy na same wentylatory. Teraz dmucha 14 st pobiera 260W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jednostka zewnętrzna i wewnętrzna ma wentylatory . Kilkaset m3 trzeba przegonić. 20W nie starczy na same wentylatory.Ale to fakt niezbity. On to mierzył elektroskopem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 31.08.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Hm... pobawic sie mozna.... jak ktos zejdzie do 20W stawiam piwo D No to będę wyciskał z mojej pompki aby dojść do tych 20W dla zimnego piwka, a na chwilę obecną: W tej chwili 19.7W !!!! Dlatego tak sr... w portki spece od GWC czy ciepłownicy. 13 00 - 20,2W http://static.urzadzone.pl/gallery/1776/0_e5f231483ad36918b8cfe84071bf5bf240b169d9.jpg Moja pompka też w tej chwili bierze tyle co na zdjęciu, czyli 25,5W. I jako ciepłownik Nr1. sram w portki z tych fantastycznych osiągów. http://static.urzadzone.pl/gallery/1776/0_32638c54121303865a2713df7ea2ef1f1da9e1f3.jpg i wieje chłodnym powietrzem... ? ciekawe zatem jaki ma teraz eer, ile rzeczywiście daje. A to trzeba by obliczyć, a to dla Tomka już za trudne. Wystarczy, że Tomek powie, że chłodzi i to powinno wszystkim wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 31.08.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Dlatego ktoś niezależny musiałby się pobawić. A u nas klim w Polsce będzie co roku więcej. Rozumiem, że nikt klimy i podlicznika pod ręką nie ma Specjalnie w związku z rewelacjami Tomka założyłem, kupując nowiutki pod licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 31.08.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Wentylator od rekuperatora bierze około 20W (bardzo dobry zresztą), a znośnie cicho można nim pogonić 200m3/h powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 31.08.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jakoś działa bez przerwy. Spory wzrost poboru mocy jest, gdy temperatura wokół jednostki zewnętrznej przekroczy 45st.C . wtedy nawet do 600W dochodzi. A jakże działa bez przerwy, bo chodzi wentylator w jednostce wewnętrznej pobierając te 20W jak klima jest włączona. Ale wzrost mocy jest gdy trzeba z chłodzić pomieszczenie wewnątrz bo czujnik temp. jest też wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 31.08.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Moja pompka też w tej chwili bierze tyle co na zdjęciu, czyli 25,5W. bo w tej chwili nie chłodzi. Wentylator jednostki wewnętrznej mieli jedynie powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 31.08.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Wentylator od rekuperatora bierze około 20W (bardzo dobry zresztą), a znośnie cicho można nim pogonić 200m3/h powietrza. Tak, tylko w reku są dwa wentylatory: ten w jednostce wewnętrznej bierze ok. 20 W a ten w jednostce zewnętrznej chodzi razem ze sprężarką i nie wiadomo ile bierze, ale mam jeszcze jedną jednostkę i zajrzę do środka , będzie gdzieś będzie napisane. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Wentylator od rekuperatora bierze około 20W (bardzo dobry zresztą), a znośnie cicho można nim pogonić 200m3/h powietrza.Czyli mniej więcej 20W pobiera w klimie wentylator dmuchający powietrzem jednostki wewnętrznej. reszta klimy wtedy stoi. Stoi sprężarka, stoi wentylator zewnętrzny. Dla misia to sygnał, że mu klima chłodzi zużywając 20 W. Ciekawy przykład bezmyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Tak, tylko w reku są dwa wentylatory: ten w jednostce wewnętrznej bierze ok. 20 W a ten w jednostce zewnętrznej chodzi razem ze sprężarką i nie wiadomo ile bierze, ale mam jeszcze jedną jednostkę i zajrzę do środka , bierze gdzieś będzie napisane.Minimum, całość klimy jakieś 150W dla najmniejszych. Tak jest w specyfikacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak1 31.08.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Tak, tylko w reku są dwa wentylatory: ten w jednostce wewnętrznej bierze ok. 20 W a ten w jednostce zewnętrznej chodzi razem ze sprężarką i nie wiadomo ile bierze, ale mam jeszcze jedną jednostkę i zajrzę do środka , bierze gdzieś będzie napisane. Ja też uważam, że te 20 czy mniej W to mielenie powietrza tymczasem Toshiba Pana T.B. przy takim poborze nadal daje chłód. Zatem proszę obserwować jak to będzie u Pana z poborem. Według mnie j. wewn. nie jest w stanie zejść poniżej swojego minimum, ale może podam przykład. Urządzenie kanałowe 3,5Kw na maksymalnym poborze pracowało na poziomie 1,4 kwh a na minimum na 200W czyli potrafiło zejść na 14%. Zatem jest duży zakres modulacji tego typu urządzeń ale poniżej 20W?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak1 31.08.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Minimum, całość klimy jakieś 150W dla najmniejszych. Tak jest w specyfikacjach. Nie, są urządzenia z 80W-90W minimum katalogowo. Co do 20W na Bartyckiej to trzeba by sprawdzić czy sprężarka działa czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 31.08.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Ja też uważam, że te 20 czy mniej W to mielenie powietrza tymczasem Toshiba Pana T.B. przy takim poborze nadal daje chłód. A skąd wiesz, że daje ? A jeśli daje, to prawdopodobnie przez chwilę, w której lamele jednostki wewnętrznej są jeszcze zimne po niedawnym wyłączeniu sprężarki. Zatem proszę obserwować jak to będzie u Pana z poborem. Według mnie j. wewn. nie jest w stanie zejść poniżej swojego minimum, ale może podam przykład. Urządzenie kanałowe 3,5Kw na maksymalnym poborze pracowało na poziomie 1,4 kwh a na minimum na 200W czyli potrafiło zejść na 14%. Zatem jest duży zakres modulacji tego typu urządzeń ale poniżej 20W?! Te 14% nie wynika z modulacji, ponieważ ta w najlepszych jednostkach nie schodzi poniżej 25%. W tych 14% brakowało zapewne pracy sprężarki, albo wentylatora zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.08.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Nie, są urządzenia z 80W-90W minimum katalogowo. Co do 20W na Bartyckiej to trzeba by sprawdzić czy sprężarka działa czy nie.Tak? A jakie? No i ile oddają przy takim poborze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak1 31.08.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 A skąd wiesz, że daje ? A jeśli daje, to prawdopodobnie przez chwilę, w której lamele jednostki wewnętrznej są jeszcze zimne po niedawnym wyłączeniu sprężarki. Te 14% nie wynika z modulacji, ponieważ ta w najlepszych jednostkach nie schodzi poniżej 25%. W tych 14% brakowało zapewne pracy sprężarki, albo wentylatora zewnętrznego. tak pisałem też o tym że chłodzi jeszcze przez chwilę po wyłączeniu się sprężarki Zaobserwowałem na urządzeniu, które miałem okazję obserwować u gościa że trwało to nawet i 20 minut zanim temp. się wyrównała i mieliło powietrzem z domu. Co do 14% to również miałem okazję sprawdzić, ba nawet w DTR'ce tak podaje producent (pobór od 0,20 - 1,4kw). Sprężarka działała. Podpięcie robione na 2 podlicznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak1 31.08.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Tak? A jakie? No i ile oddają przy takim poborze? Proszę, pierwsza z brzegu RAS-10G2AVP-E + RAS-10G2KVP-E Toshiba Super Daiseikai pobór dla grzania: 0,09 - 0,58 - 1,65 wydajność 0,45 - 5,8 (parametry podane dla j. wewn i zewn.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts