Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

50 kPa?
:eek: :jawdrop: fajna jednostka wpółczunnika przenikania ciepła potocznie zwanego U :)

A ja czekam na zakończenie quizu.

Mnie to denerwuje jak ktoś pszczoły luzem sprzedaje i mówi że sprzedał całą pszczelą rodzinę, tak właśnie w kawałkach jest opisywany dom pasywny alla sunrise !

Aby jeszcze te kawałki pasowały do siebie, a tu ni hu hu nie chcą pasować.

Widzę że jak kolega nie ma argumentów na okna to zaczyna się straszenie.

Edytowane przez מרכבה

Jak już ktoś zauważył pojęcie "dom pasywny", to pewien produkt handlowy.

Jako taki ma opłacać się przede wszystkim jego twórcy, czyli instytutowi domów pasywnych i innym instytucjom z nimi współpracującym.

Świadomy inwestor jest w stanie za te same pieniądze co dom pasywny uzyskać lepszy "produkt".

ot, to!

ot, to!

Świadomy inwestor jest w stanie za te same pieniądze co dom pasywny uzyskać lepszy "produkt".
no pewnie że tak .

Słuchaj Grimson , dowcip nie polega na tym by budować , ale również wiedzieć jak budować , Jeśli taki przekrój ścian zaprojektował Tobie architekt , tzn , że był to kompletny niedouk i dyletant . Dom szkieletowy jet bardzo wrażliwy na odpowiednią kolejność poszczególnych warstw , a u Ciebie jest kompletny misz-masz . Jestem w stanie powiedzieć Tobie co z tym zrobić , ale ... proszę o kontakt na prive . Tu nie ma miejsca na dobre rady "fachowców - praktyków" bez żadnej wiedzy . Tobie potrzebna jest pomoc , a nie dywagacje na temat . pozdro

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220785-Wilgo%C4%87-w-domu-szkieletowym stąd wypowiedź jakiegoś alebaba ...

styl jak TB i sunrise ... wpadnie taki jedne wodę zmąci ... i nie dziwne że potem nic się opłaca i ludzie mają niepokój.

I można im wcisnąć produkt "budynek pasywny" z rzeszy .

Bo tam musisz mieć certyfikowane wsio.

Tak zrobili "nasi" włodarze z programem NF 15 czy NF40.

gdzie do 30% trafi do inwestora ... reszta opłaty za logo dom pasywny.

Edytowane przez מרכבה

Następny quiz :

Dwie szyby zespolone 4/16/4 jedna powietrze druga argon jakie U ? z powietrzem jakie U z argonem .

Witam. Jak wiesz to napisz, to nie jest quiz tylko forum wymiany wiedzy. Nie zaśmiecaj tematu. "Tanie i komfortowe domy zużywające od 0 do 20 kWh/m2 rocznie". Ponieważ ciepło idzie do góry i zbiera się pod sufitem, to trzeba się zastanowić jak taki ciepły strop wykonać bez stalowych mostków termicznych, to powinien być temat do dyskusji. Strop powinien być dwuwarstwowy, bo do dyspozycji są maty 15 cm i 20 cm, z podziałką 120/60 cm, bo takie są płyty GK. Strych niezamieszkany, aby nie wychodzić murami ponad prosty i ciepły strop. Mur wewnętrzny nośny musi być, bo to on daje stabilizację temperatury i wilgoci czyli stanowi klimatyzację całego domu. Ocieplony mur to jest komfort bytu, w odróżnieniu do domów szkieletowych w których wilgotność trzeba zapewnić w sposób sztuczny. Masz coś do powiedzenia to napisz.

Witam. Jak wiesz to napisz, to nie jest quiz tylko forum wymiany wiedzy. Nie zaśmiecaj tematu. "Tanie i komfortowe domy zużywające od 0 do 20 kWh/m2 rocznie". Ponieważ ciepło idzie do góry i zbiera się pod sufitem, to trzeba się zastanowić jak taki ciepły strop wykonać bez stalowych mostków termicznych, to powinien być temat do dyskusji. Strop powinien być dwuwarstwowy, bo do dyspozycji są maty 15 cm i 20 cm, z podziałką 120/60 cm, bo takie są płyty GK. Strych niezamieszkany, aby nie wychodzić murami ponad prosty i ciepły strop. Mur wewnętrzny nośny musi być, bo to on daje stabilizację temperatury i wilgoci czyli stanowi klimatyzację całego domu. Ocieplony mur to jest komfort bytu, w odróżnieniu do domów szkieletowych w których wilgotność trzeba zapewnić w sposób sztuczny. Masz coś do powiedzenia to napisz.
Kolejna porcja hipotez.

Byłbyś dużo bardziej wiarygodny, gdybyś napisał to w takiej formie :

Witajcie! Planuję wybudowanie "Taniego i komfortowego domu zużywającego od 0 do 20 kWh/m2 rocznie".

Niewiele jeszcze na ten temat wiem, dlatego proszę Was o radę, czy rozwiązania, które planuję są właściwe.

Ważnym elementem moim zdaniem jest izolacja termiczna sufitu. Chciałbym uniknąć w nim mostków termicznych. Wydaje mi się, że dobrym roziązaniem będzie ułożenie izolacji termicznej w dwóch warstwach (myślałem tu matach wełny mineralnej o grubościach 15 cm i 20 cm. Ważne moim zdaniem jest też dostosowanie rozstawu belek stropowych co 120/60 cm, bo takie są płyty GK. Strych moim zdaniem powinien być niezamieszkany, aby nie wychodzić murami ponad prosty i ciepły strop. Planuje też wykonanie muru wewnętrznego nośnego. Ma on dawać stabilizację temperatury i wilgoci czyli stanowić klimatyzację całego domu. Przypuszczam, że ocieplony mur da lepszy komfort bytu, w odróżnieniu do domów szkieletowych w których wilgotność trzeba zapewnić w sposób sztuczny. Starałem się potwierdzić to obliczeniami, ale nie bardzo wiem, czy robię to właściwie.

Co sądzicie o tych rozwiązaniach?

Taki post jak napisałeś będziesz mógł napisać, gdy już swój dom wybudujesz i będziesz wiedział jak poszczególne rozwiązania się sprawdzają.

Wtedy nikt Ci nie zarzuci, że jest to hipoteza, bo nie będzie miał ku temu żadnych podstaw.

Kolejna porcja hipotez.

Byłbyś dużo bardziej wiarygodny, gdybyś napisał to w takiej formie :

Taki post jak napisałeś będziesz mógł napisać, gdy już swój dom wybudujesz i będziesz wiedział jak poszczególne rozwiązania się sprawdzają.

Wtedy nikt Ci nie zarzuci, że jest to hipoteza, bo nie będzie miał ku temu żadnych podstaw.

Witam. Po to jest ta dyskusja, aby zebrać więcej wiadomości przy budowie domu. Dom będzie prosty, ze zdjęciami z każdego etapu budowy i podlicznikami z ogrzewania bezpośrednio prądem oraz CWU, aby udowodnić cenę budowy i koszty eksploatacji. Mam nadzieję, że bez trudu zmieszczę się w stratach ciepła 15 kWh/m2 rocznie i dla NFOŚiGW nie będzie potrzebny weryfikator tylko prosty odczyt licznika. Jednak nie spodziewam się, że przyznasz mi rację widząc jego wskazania, bo jak pokazuję zdjęcia z prawidłowego i prostego osadzenia okien w warstwie ocieplenia, to nie ma dyskusji: "dlaczego tak a nie inaczej" tylko jest: "to są Twoje hipotezy nie poparte faktami". Dla chcącego i szukającego podstaw do podważania wszystkiego, kij się znajdzie i pies się znajdzie.

Koledzy, już tak nie atakujcie autora tematu. W tym CO chce przekazać jest dużo sensu. Wiem, że niestety w tym JAK to przekazuje finezji nie ma. Ale może to i lepiej niż okrągłymi słówkami pieprzyć niedorzeczne głupoty jak co poniektórzy niestety i na FM.

Ja sobie osobiście modeluję taki idealny domek. 0kW jest nierealne, 15kW jest trudne ale 30kW już dla standardowego forumowicza powinno być do osiągnięcia. Drogie to nie jest ale też nie jest tańsze od standardu. Podstawową kwestią jest wg mnie zmiana przyzwyczajeń i to jest to na czym TB chyba tak najbardziej zależy.

Właśnie wróciłem z InerClimy - jeden dzień to mało. Zapewniam Pana, że 0-5kWh/m jest osiągalne i to tanio. - wcale nie drożej niż 30kWh/m2!

Dom nad Pilicą.jpg

dom3.jpg

. Nie zaśmiecaj tematu. "Tanie i komfortowe domy zużywające od 0 do 20 kWh/m2 rocznie"
Na "nie zaśmiecanie" bym nie liczył. Tu się roi od trolli. Kotłownie w XXI wieku, czy przyklejanie styropianu za murem na fundamencie -

ROLĄ IZOLACJI TERMICZNEJ JEST MARGINALIZACJA ROLI OGRZEWANIA. JEST WYRZUCENIE CIEPŁOWNIKÓW Z BUDÓW!!!

CIEPŁOWNIKÓW NA WSPÓŁCZESNEJ BUDOWIE ZASTĘPUJE ELEKTRONIK. Nie ma już rurek z ciepłą wodą!

Myśli Pan, że taki "ciepłownik" tak łatwo się podda?

Na "nie zaśmiecanie" bym nie liczył. Tu się roi od trolli. Kotłownie w XXI wieku, czy przyklejanie styropianu za murem na fundamencie -

ROLĄ IZOLACJI TERMICZNEJ JEST MARGINALIZACJA ROLI OGRZEWANIA. JEST WYRZUCENIE CIEPŁOWNIKÓW Z BUDÓW!!!

CIEPŁOWNIKÓW NA WSPÓŁCZESNEJ BUDOWIE ZASTĘPUJE ELEKTRONIK. Nie ma już rurek z ciepłą wodą!

Myśli Pan, że taki "ciepłownik" tak łatwo się podda?

:D:D:D. Dzielny misiu!

a dla mrTB? sprzedaz tez szybka, prosta. juz lepsze chyba tylko drukowanie forsy. nie trzeba miec swoich monterow, a na pewno zadnych specjalistow. co tam sie moze zepsuc, albo co mozna spartolic. nawet krawca mozna zatrudnic jak bezrobotny, byleby mial dobre nozyce do maty. albo co ustawiac? ASIC, czy jak mu tam, sam sie wszystkim zajmie.
ASIC + izolacja + odzysk ciepłą z wentylacji

POLICZY DOPASUJE ZAPEWNI KOMFORT.

Ps. Za dużo monterów mnie "przewaliło" bym się tym przejmował.

Dopracowałem systemy wentylacji na kanałach płaskich, PE, elastycznych izolowanych do własnego montażu. Dopracowałem ogrzewanie i chłodzenie - do własnego montażu

i zapewniam - ASIC - policzy, dopasuje, zapewni komfort a my

Obudujmy to w szczelny 40cm termos.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Ponieważ ciepło idzie do góry i zbiera się pod sufitem, to trzeba się zastanowić jak taki ciepły strop wykonać bez stalowych mostków termicznych, to powinien być temat do dyskusji.

Mur wewnętrzny nośny musi być, bo to on daje stabilizację temperatury i wilgoci czyli stanowi klimatyzację całego domu.

Masz coś do powiedzenia to napisz.

strop ze stalowymi mostkami, mur nośny jako klimatyzacja - jesteś idiotą i mówię to z pełną świadomością...

strop ze stalowymi mostkami, mur nośny jako klimatyzacja - jesteś idiotą i mówię to z pełną świadomością...

Rzadko się z Panem zgadzam. Z tym, że nieznajomość fizyki - to jeszcze nie idiota.

Tu wielu zajmuje się doradzaniem, a podstaw fizyki nie zna. Np:

- podaje, że można przyklejać izolację za murem na fundamencie

- że można podawać współczynnik przenikania przegrody, gdy możliwy jest w nim ruch powietrza i wilgoci

- że można robić audyt bez testu szczelności

- że nie widać wypieków wstydu u projektanta, którego dzieło zużywa nawet ponad 30kWh/m2 rocznie.

Rzadko się z Panem zgadzam. Z tym, że nieznajomość fizyki - to jeszcze nie idiota.

Tu wielu zajmuje się doradzaniem, a podstaw fizyki nie zna. Np:

- że można robić audyt bez testu szczelności

Mozna a nawet trzeba jezeli wykonujemy audyt budynku projektowanego, jak fizyka zapatruje sie na wykonanie testu szczelnosci budynku nie istniejacego. Pan jako wielki znawca w tej i innych dziedzinach niech naprowadzi mnie na właściwy tor. Prosze o rzeczowa odpowiedz co i jak. Jest Pan bardzo aktywny w doradzaniu totez nie będzie z tak prostym zadaniem problemu.

Jak już pisałem - nie izoluję od 1997 roku tylko sprzedaję systemy wentylacji i ogrzewania do domów izolowanych.

- Sam Pan to Sobie może zamontować, jak ma Pan dom izolowany.

Bardzo wygodna postawa. Jak się klientowi uda zbudować dom izolowany (dla przypomnienia - dom izolowany, to twór z dziedziny fantazy - istniejący jedynie w wyobraźni TB), to "będzie Pan zadowolony", jak się nie uda, to winni są : inwestor, projektant, wykonawca, dostawca materiałów, itp., tylko nie sprzedawca wentylacji i ogrzewania, czyli TB.