Tomasz Brzęczkowski 02.09.2015 03:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Największe zużycie dobowe w tym roku. 3.4kWh . Temperatura na czerpni wentylacji dochodziła do 39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.09.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Dziwnie gdy zazwyczaj mamy 20W.... A 3kW byly podawane dla domu 150m2 A tu 3.4kW dla baraku 35m2 TB podał ilosc energii 3,4 kWh to nie to samo co 3 kW. Energia to energia, a moc to moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.09.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Na dom 128m2 mam założony rewersyjny klimatyzator inwertorowy: http://www.energiajutra.com.pl/pl/p/Klimatyzator-scienny-5%2C0-kW-Samsung-Classic-AR18HSFSAWKNEUX-zestaw-split/665 Dom nie skończony, ale przy braku styropianu na ścianach odpalałem klimatyzację i dawała radę. Myślę, że spokojnie przy całodziennej pracy ochłodzi dom do zadanej temperatury, a przecież jak na zewnątrz jest 35st w cieniu, to ogólnie jest około 45 i delta T odpowiada tej zimowej, tylko w drugą stronę. Mam więc jakieś podstawy sądzić, że obgoni mi i grzanie w zimie. No do rzeczy. Nominalna moc chłodnicza 5kW, modulowana w zakresie 1,6-6kW (32-120% nominalnej, lub 26,6-100% maksymalnej). Maksymalny pobór mocy 1450W, więc na tej minimalnej modulacji bierze prawdopodobnie około 385W, i gdyby tak chodziła przez całą dobę (w co szczerze wątpię), to zeżre 9,25 kWh. Zatem to jakieś 160zł, a w sezonie letnim maksymalnie z 3 stówki za komfortowe warunki - sucho i chłodno. Oczywiście dużo zależy od domu, ale podstawowo przyjmuje się 1kW/10m2 domu. U mnie jest 0,39kW/10m2 domu ze względu na obfitą izolację. Jeśli jednak Tomek proponuje 10kW/1000m2, to wychodzi 0,1kW/10m2, czyli 10x mniej niż w zwykłym pomieszczeniu, a do tego straty na przesyle w rurach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.09.2015 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Na dom 128m2 mam założony rewersyjny klimatyzator inwertorowy: http://www.energiajutra.com.pl/pl/p/Klimatyzator-scienny-5%2C0-kW-Samsung-Classic-AR18HSFSAWKNEUX-zestaw-split/665 Dom nie skończony, ale przy braku styropianu na ścianach odpalałem klimatyzację i dawała radę. Myślę, że spokojnie przy całodziennej pracy ochłodzi dom do zadanej temperatury, a przecież jak na zewnątrz jest 35st w cieniu, to ogólnie jest około 45 i delta T odpowiada tej zimowej, tylko w drugą stronę. Mam więc jakieś podstawy sądzić, że obgoni mi i grzanie w zimie. No do rzeczy. Nominalna moc chłodnicza 5kW, modulowana w zakresie 1,6-6kW (32-120% nominalnej, lub 26,6-100% maksymalnej). Maksymalny pobór mocy 1450W, więc na tej minimalnej modulacji bierze prawdopodobnie około 385W, i gdyby tak chodziła przez całą dobę (w co szczerze wątpię), to zeżre 9,25 kWh. Zatem to jakieś 160zł, a w sezonie letnim maksymalnie z 3 stówki za komfortowe warunki - sucho i chłodno. Oczywiście dużo zależy od domu, ale podstawowo przyjmuje się 1kW/10m2 domu. U mnie jest 0,39kW/10m2 domu ze względu na obfitą izolację. Jeśli jednak Tomek proponuje 10kW/1000m2, to wychodzi 0,1kW/10m2, czyli 10x mniej niż w zwykłym pomieszczeniu, a do tego straty na przesyle w rurach Nie tyle od izolacji, co wentylacji . Kolejna sprawa, to praca non stop, nie dopuścić przez nagrzanie czy wychłodzenie do racy na maksymalnych obrotach. Wiele osób wyłącza inwertery, gdy nikogo nie ma w domu i załącza popołudniu gdy wracają a wszystko jest nagrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.09.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Nie tyle od izolacji, co wentylacji . Kolejna sprawa, to praca non stop, nie dopuścić przez nagrzanie czy wychłodzenie do racy na maksymalnych obrotach. Wiele osób wyłącza inwertery, gdy nikogo nie ma w domu i załącza popołudniu gdy wracają a wszystko jest nagrzane.Tak, misiu, tak, wentylacja sposobem na wszystko. Koniecznie z drogim rekuperatorem. Bajki to na dobranoc, "kolego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.09.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Nie tyle od izolacji, co wentylacji . Kolejna sprawa, to praca non stop, nie dopuścić przez nagrzanie czy wychłodzenie do racy na maksymalnych obrotach. Wiele osób wyłącza inwertery, gdy nikogo nie ma w domu i załącza popołudniu gdy wracają a wszystko jest nagrzane. Ha! Tak właśnie działa wentylacja na bypasie z GWC ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniak1 02.09.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Nie tyle od izolacji, co wentylacji . Kolejna sprawa, to praca non stop, nie dopuścić przez nagrzanie czy wychłodzenie do racy na maksymalnych obrotach. Wiele osób wyłącza inwertery, gdy nikogo nie ma w domu i załącza popołudniu gdy wracają a wszystko jest nagrzane. Jak od wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.09.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Ale nie od wentylacji, tylko wentylacji profesjonalnej. Takiej kupionej od Tomka i nawet zamontować można samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.09.2015 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Jak od wentylacji? Pan ogrzeje lub schłodzi termos, lodówkę dom... gorzej izolowany z taki z otwartym oknem lub drzwiami. Nawet w naszych styropianowcach (0.08W/m2 xK podłoga ściana dach) gdy okno będzie otwarte, utrzymanie temperatury komfortowej małą mocą, niemożliwe. - Izolowanie durszlaka (dom z dziurami w dachu i ścianie -WG) nie ma sensu. Przyniesie więcej krzywdy niż pożytku.Dlatego wentylacja z odzyskiem ciepła jest podstawą. Bez tego, próżny trud . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2015 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Pan ogrzeje lub schłodzi termos, lodówkę dom... gorzej izolowany z taki z otwartym oknem lub drzwiami. Nawet w naszych styropianowcach (0.08W/m2 xK podłoga ściana dach) gdy okno będzie otwarte, utrzymanie temperatury komfortowej małą mocą, niemożliwe. - Izolowanie durszlaka (dom z dziurami w dachu i ścianie -WG) nie ma sensu. Przyniesie więcej krzywdy niż pożytku.Dlatego wentylacja z odzyskiem ciepła jest podstawą. Bez tego, próżny trud .Dawaj! Teraz napisz o domach z lat 50 i o tym, że pierwszy na świecie montowałeś rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.09.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) Z ostatniej chwili, gdzie konferencja odbyła się wczoraj Jadę zaraz na konferencję poświęconą oszustom i oszołomom, co robią energochłonne instalacje, by uzasadnić OZE i ogrzewanie gazem lub węglem. Ciekaw jestem jak poszedł wykład na temat oszustów i oszołomów. Pewnie wszyscy dyskutanci dali wiarę Tomkowi i teraz ze zdwojoną siłą ruszą na wojnę z oszołomami od OZE i OZC. Drżyjcie! Panie i Panowie!!! Edytowane 3 Września 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Z ostatniej chwili, gdzie konferencja odbyła się wczoraj Ciekaw jestem jak poszedł wykład na temat oszustów i oszołomów. Pewnie wszyscy dyskutanci dali wiarę Tomkowi i teraz ze zdwojoną siłą ruszą na wojnę z oszołomami od OZE i OZC. Drżyjcie! Panie i Panowie!!!Musiały być niezłe jaja. Wychodzi jakiś dziwoląg i zaczyna gadać bzdury. Niektórzy pewnie myśleli, że są w ukrytej kamerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.09.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Nie mam wentylacji z odzyskiem ciepla ani w lodowce ani w termosie.... nie znam tez nikogo co ma. Tomek pewnie w kubku do kawy też ma odzysk i rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.09.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Nie znam tez przypadku 10kW na 1000m2 O co chodzi z tym 10kW na 1000m2 ? Przecież to wychodzi 10W/m2, czyli standard pasywny. W domu o metrażu 1000m2 znacznie łatwiej osiągnąć taki wynik niż w domu 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.09.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Musiały być niezłe jaja. Wychodzi jakiś dziwoląg i zaczyna gadać bzdury. Niektórzy pewnie myśleli, że są w ukrytej kamerze. To, że był to tylko pewnie wysłuchiwał co te oszołomy mają do powiedzenia gotując się w sobie. Ale czy te oszołomy i spiskowcy i ciepłowniki dopuścili go do głosu aby wysłuchać jedynie słusznych na świecie teoryji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.09.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Na pewno inwerter chodzący na 100% mocy w domu który musi mieć standard pasywny żeby to w ogóle działało to dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.09.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Expert twierdzi ze chlodzi ( i grzeje czy tam dogrzewa... a moze tylko rachunki obniza ) 1000m2 urzadzeniem 10kW. W tym aby bylo ekonomicznie ma chodzic na 50 jak nie 30% swojej mocy Nic w tym dziwnego, bo 10kW dla 1000m2 to zapewne obciążenie cieplne, czyli moc grzewcza przy -20oC. Przy wyższych temperaturach będzie pracowało na 50 a nawet 30%. Jednak rozprowadzenie kanałówki w tak dużym domu na pewno nie bedzie tanie i proste. Tak duży wymaga większych przekrojów przewodów, ze względu na odległości. Albo mocny wentylator, tylko że wtedy leci COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.09.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Jakie obciazenie cieplne przy chlodzeniu? A on pisał 10kW mocy chłodniczej ? Jaka powierzchnie schlodzisz z 27 do 23*C gdy na zewnatrz masz 35*C..... 5kW ( 50% ) Zależy w jakim domu i w jakim czasie. W pasywnym 1000m2 może i by się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.09.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Nic w tym dziwnego, bo 10kW dla 1000m2 to zapewne obciążenie cieplne, czyli moc grzewcza przy -20oC. Przy wyższych temperaturach będzie pracowało na 50 a nawet 30%. Jednak rozprowadzenie kanałówki w tak dużym domu na pewno nie bedzie tanie i proste. Tak duży wymaga większych przekrojów przewodów, ze względu na odległości. Albo mocny wentylator, tylko że wtedy leci COP.Instalowanie jednego urządzenia dla tak dużego domu to trochę bezsens finansowy. Właśnie ze względu na doprowadzenie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 03.09.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Zabawnie się to czyta. Ekspert walnie niewiarygodną teorię, a inni szukają w tym ukrytego sensu. Po co? Jak chce coś pokazać, to niech pokaże. A jak nie chce, to po co o tym pisze na forum? Chyba żeby robić ludziom wodę z mózgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts