Tomasz Brzęczkowski 26.10.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Tomku, postaraj się. Proste pytanie. Mowa o domu jak w temacie i porównanie do kabli. Dlaczego nie rurki ? Staram się jak mogę, pytanie proste, ale Pan nie za bardzo łatwy w tłumaczeniu. Może więc najprościej. Jak Pan chce koniecznie rurki to na suficie, bo te w podłodze drogo grzeją i fatalnie chłodzą. Poza tym rurki są do ogrzewania hydraulicznego, a to zużywa zawsze więcej niż potrzeba. Nie spotkałem jeszcze by ogrzewanie hydrauliczne zużywało jak w temacie, a dla elektrycznego to normalne zużycie. Pan potraktuje podłogę jak ścianę szczytową. Szkoda wyrzucać kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.10.2015 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Nie ma ich niestety.... Cały czas piszę o Twoich zadowolonych klientach.... Podjąć sie modernizacji starego budynku, ze wzięciem finansowej odpowiedzialności za wysokość rachunków, tez nie chciałeś. W klawiaturkę tylko potrafisz klepać.... Szanowny Panie, zdecydował się Pan na tak drogą i energochłonną instalację, nie z powodu, że się Pan na tym zna. Wciśnięto Panu to, bo nie może Pan zrozumieć jak jest oszukiwany. Mało tego, zużywa Pan nawet ponad 30kWh/m2 i jeszcze jest Pan z tego zadowolony! To jest fenomen takiego forum. Ogrzewający węglem też są przeszczęśliwi. A odpowiedzialność biorę codziennie, bo firma jest otwarta od ćwierć wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.10.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Staram się jak mogę, pytanie proste, ale Pan nie za bardzo łatwy w tłumaczeniu. Może więc najprościej. Spróbuj. Jak Pan chce koniecznie rurki to na suficie, bo te w podłodze drogo grzeją ... Poza tym rurki są do ogrzewania hydraulicznego, a to zużywa zawsze więcej niż potrzeba. Nie spotkałem jeszcze by ogrzewanie hydrauliczne zużywało jak w temacie, a dla elektrycznego to normalne zużycie. O ile drożej od kabli? I gdzie zatem ta energia z rurek ucieka skoro wytworzona jest w obrębie szczelnego i dobrze zaizolowanego domu ? i fatalnie chłodzą. To mnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.10.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Spróbuj. O ile drożej od kabli? I gdzie zatem ta energia z rurek ucieka skoro wytworzona jest w obrębie szczelnego i dobrze zaizolowanego domu ? To mnie nie interesuje.Barth, please! Pochwal Tomka, zobaczysz jaki będzie cyrk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Szanowny Panie, zdecydował się Pan na tak drogą i energochłonną instalację, nie z powodu, że się Pan na tym zna. Wciśnięto Panu to, bo nie może Pan zrozumieć jak jest oszukiwany. Mało tego, zużywa Pan nawet ponad 30kWh/m2 i jeszcze jest Pan z tego zadowolony! To jest fenomen takiego forum. Ogrzewający węglem też są przeszczęśliwi. A odpowiedzialność biorę codziennie, bo firma jest otwarta od ćwierć wieku. Całecszczęśxie, że zdecydowałem sie na komfortowe, bezobsługowe ogrzewanie i przyjemna w pracy wodną podłogówkę, do której mogę podpiąć w przyszłości bardziej ekonomiczne źródło energii. Na przykład inwenterową pompę P/W Na szczęście nie spotkałem na swej drodze szkodnika, proponującego kable i ogrzewaniem nadmuchowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.10.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Lobotomia tez ponoc sie nie sprawdzila... ale w twoim przypdaku dalbym tej metodzie ponowna szanse I pasowałaby by w miare szybko, bo chyba jest to zarazliwe, w innym wątku kolejny nawiedzony instaluje systemy domu inteligentnego które czytają w ludzkich myslach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242190-Ogrzewanie-KNX-VItogate200-vitodens200-vitotronic-200-nie-dzia%C5%82a-ugotowaliby%C5%9Bmy&p=6978269#post6978269 posty od #52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.10.2015 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 I gdzie zatem ta energia z rurek ucieka skoro wytworzona jest w obrębie szczelnego i dobrze zaizolowanego domu ? W dobrze zaizolowanym, nie robi się hyraulicznego, bo jest droższe, i mniej precyzyjne w poszczególnych pomieszczeniach, a przy słabej izolacji nie daje się ogrzewania na przegrodach zewnętrznych. Poza tym, hydrauliczne może nieć sens przy pompie ciepła, a to urządzenia odwracalne i odprowadzają ciepło latem. To, że Pana nie obchodzi, to może Pan nie włączać funkcji utrzymania temperatury latem, co nie jest równoznaczne, że dom takiej funkcji ma nie mieć. Jak w samochodzie, klima w XXI wieku jest, choć nie ma obowiązku jej używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.10.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Całecszczęśxie, że zdecydowałem sie na komfortowe, bezobsługowe ogrzewanie i przyjemna w pracy wodną podłogówkę, do której mogę podpiąć w przyszłości bardziej ekonomiczne źródło energii. Na przykład inwenterową pompę P/W Na szczęście nie spotkałem na swej drodze szkodnika, proponującego kable i ogrzewaniem nadmuchowe.... No i widzi Pan, jak Ci od węgla! Cieszy się Pan! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.10.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 No i widzi Pan, jak Ci od węgla! Cieszy się Pan! Dokładnie tak. Z ogrzewanjem nadmuchowym , to bym miał wrażenie, że sie do dzieciństwa cofnąłem. Jak miałem parę lat, to w domu było takie.... Trzeba być cynicznym szkodnikiem, żeby w obecnych czasach brać za to pieniądze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.10.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 W dobrze zaizolowanym, nie robi się hyraulicznego, bo jest droższe, Tak, w zakupie. I to jest w końcu jakiś konkret, ale nie na tyle istotny, aby dyskryminować inwestycję w rurki. i mniej precyzyjne w poszczególnych pomieszczeniach, Kable w wylewce/płycie fundamentowej również nie są precyzyjne. Poza tym mają wady, jak duża moc przyłączeniowa. A to rodzi kolejne zagrożenia jak np. bloackout sieci energetycznej. Czym wtedy dom ogrzejesz ? PC P-W możesz odpalić na generatorze, a nawet UPSie ! Włącznie z instalacją fotowoltaiczną. Kable zamykają nam takie możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.10.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Barth, please! Pochwal Tomka, zobaczysz jaki będzie cyrk. PIS wygrał wybory, więc może i w życiu Tomka nastąpi jakiś przełom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.10.2015 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Tak, w zakupie. I to jest w końcu jakiś konkret, ale nie na tyle istotny, aby dyskryminować inwestycję w rurki. Trudno mi powiedzieć, czy istotny czy nie, ponieważ w porównaniu zużycia kWh jest tak duża różnica, to rurki stosują, ci co nigdy nie stosowali kabli, czyli np. ciepłownicy. Kable w wylewce/płycie fundamentowej również nie są precyzyjne. Poza tym mają wady, jak duża moc przyłączeniowa. A to rodzi kolejne zagrożenia jak np. bloackout sieci energetycznej. Czym wtedy dom ogrzejesz ? PC P-W możesz odpalić na generatorze, a nawet UPSie ! Włącznie z instalacją fotowoltaiczną. Po pierwsze, jeżeli pompa ciepłą, to ze względu na moc, temperaturę i odwracalność, rurek nie montuje się w wylewce !! Pompa ciepła sporo wtedy traci na efektywności i nie ma chłodzenia. Zastanawiam się co za bezmózg wymyślił, żeby pompą zastępować kotłownie. Po drugie, w wypadku awarii mam pompę ciepła, która pochodzi nawet na akumulatorze. W domu 150m2 w którym wyzerowałem podlicznik 30 09 2015 - zużyła do dziś do 7 ( dostaję o 7 smsa) 92 kWh . A o 7 przy -1 na zewnątrz , pobierała 240 W. Kable zamykają nam takie możliwość. Dla fotowoltaiki? Przecież tak czy siak zeroenergetyczność jest związana z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.10.2015 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 PIS wygrał wybory, więc może i w życiu Tomka nastąpi jakiś przełom Może skończy się kret.ńskie ogrzewanie gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.10.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Trudno mi powiedzieć, czy istotny czy nie, ponieważ w porównaniu zużycia kWh jest tak duża różnica No właśnie skąd ta różnica ?! Dla fotowoltaiki? Przecież tak czy siak zeroenergetyczność jest związana z PV. A jaki jest sens przewymiarowywać instalację PV ? Przecież to kosztuje ! Kable potrzebują min. 3x więcej mocy niż PC P-W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.10.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 T Dla fotowoltaiki? Przecież tak czy siak zeroenergetyczność jest związana z PV. W grudniu czyli miesiącu o najmniejszym nasłonecznieniu wydajnosc paneli PV wynosi zaledwie 10% mocy znamioonowe, znowu trzeba przewymiarowywac aby skorzystac z nich miesiacach zimowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.10.2015 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 No właśnie skąd ta różnica ?! A jaki jest sens przewymiarowywać instalację PV ? Przecież to kosztuje ! Kable potrzebują min. 3x więcej mocy niż PC P-W. Dlaczego przewymiarowywać? PAN KOMPLETNIE MYLI POJĘCIA. Po pierwsze, w systemach niecentralnych przewymiarowanie nie występuje, bo nie ma strat instalacyjnych i na zasobniku. Po drugie, o wielkości fotowoltaiki decyduje średni a nie chwilowy pobór. A ten jest mniejszy, Po trzecie,I NAJWAŻNIEJSZE. Duża moc na m2 ma sens, gdy stosujemy w domu obniżki temperatury np. gdy nikogo nie ma, czy gdy śpimy. Jeżeli zastępujemy gwc inwerterem, to on najmniej pobiera i jest najefektywniejszy, gdy pracuje non stop, gdy utrzymuje stałą temperaturę W takim wypadku obniżki temperatury są bez sensu, a skoro tak, to i 20 czy 50W/m2 w zupełności się sprawdzi. Tylko w łazienkach, duża moc, by podnieść temperaturę do tych 28-30 w jak najkrótszym czasie. Szanowny Panie, wprowadzenie nowych elementów w systemie pociąga za sobą zmiany w innych elementach. W domach autonomicznych, obniżki temperatur a co za tym idzie i duża moc/m2 nie mają zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.10.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Dlaczego przewymiarowywać? PAN KOMPLETNIE MYLI POJĘCIA. Po pierwsze, w systemach niecentralnych przewymiarowanie nie występuje, bo nie ma strat instalacyjnych i na zasobniku. Po drugie, o wielkości fotowoltaiki decyduje średni a nie chwilowy pobór. A ten jest mniejszy, Po trzecie,I NAJWAŻNIEJSZE. Duża moc na m2 ma sens, gdy stosujemy w domu obniżki temperatury np. gdy nikogo nie ma, czy gdy śpimy. Jeżeli zastępujemy gwc inwerterem, to on najmniej pobiera i jest najefektywniejszy, gdy pracuje non stop, gdy utrzymuje stałą temperaturę W takim wypadku obniżki temperatury są bez sensu, a skoro tak, to i 20 czy 50W/m2 w zupełności się sprawdzi. Tylko w łazienkach, duża moc, by podnieść temperaturę do tych 28-30 w jak najkrótszym czasie. Szanowny Panie, wprowadzenie nowych elementów w systemie pociąga za sobą zmiany w innych elementach. W domach autonomicznych, obniżki temperatur a co za tym idzie i duża moc/m2 nie mają zastosowania. A czy aby nie Pan promował okresowe obnizanie temperatury w poszczegolnych pomieszczeniach w celu zmniejszenia zuzycia? Teraz zwrot o 180 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.10.2015 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 A czy aby nie Pan promował okresowe obnizanie temperatury w poszczegolnych pomieszczeniach w celu zmniejszenia zuzycia? Teraz zwrot o 180 st. Nawet na pewno polecałem, okresowe obniżki temperatury. Ale przy inwerterze ( jak Pan zamontuje to się Pan przekona, że pobór mocy przy wydatku 30 % w pompie 3,5 kW jest 1/9 nominału. Co to oznacza? Że przy ciągłej pracy inwertera zużycie będzie mniejsze niż przy pracy ON/OFF. A skoro ogrzewanie powietrza pracuję w sposób ciągły, to manipulacje przy podłodze nie mają sensu. Świat idzie do przodu, należy odpowiednio wykorzystywać technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.10.2015 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Mam nadzieję, że uda się jeszcze w tym roku wypuścić maty 50-60W/m2 zamiast 100W , (160W do łazienek zostaną - tam czasówka dalej będzie przydatna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.10.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) W grudniu czyli miesiącu o najmniejszym nasłonecznieniu wydajnosc paneli PV wynosi zaledwie 10% mocy znamioonowe, znowu trzeba przewymiarowywac aby skorzystac z nich miesiacach zimowych. To przy off-gridach. Bilansowanie uśrednia półroczne zużycie. Dlaczego przewymiarowywać? PAN KOMPLETNIE MYLI POJĘCIA. bo kable biorą 3x więcej od pompy ciepła. Po pierwsze, w systemach niecentralnych przewymiarowanie nie występuje, bo nie ma strat instalacyjnych i na zasobniku. A w centralnych nie ma strat na instalacji i zasobniku, ponieważ i tak pozostają w domu. Po drugie, o wielkości fotowoltaiki decyduje średni a nie chwilowy pobór. Jednak doczytałeś o bilansowaniu ? Po trzecie,I NAJWAŻNIEJSZE. Duża moc na m2 ma sens, gdy stosujemy w domu obniżki temperatury np. gdy nikogo nie ma, czy gdy śpimy. Co masz na myśli pisząc duża moc ? 100W/m2 ? Po co w takim domu jak w temacie ? Nawet 50W/m2 i to w przypadku ogrzewania tylko wtedy kiedy jesteśmy w domu w zupełności wystarczy. Mam dom mieszczący się w zapotrzebowaniu jakie wpisałeś w temacie. W nim mam salon (połączony z jadalnią i kuchnią) o pow. 50m2. Przy założeniu kabli (100W/m2) musiałbym wsadzić kabli o mocy 5kW! Przy 50W/m2 wychodzi mi 2,5kW, a straty tej części domu generują mi 700W/h i to przy -20oC na zewnątrz ! Jeżeli zastępujemy gwc inwerterem, to on najmniej pobiera i jest najefektywniejszy, gdy pracuje non stop, gdy utrzymuje stałą temperaturę W takim wypadku obniżki temperatury są bez sensu, a skoro tak, to i 20 czy 50W/m2 w zupełności się sprawdzi. Mieszasz wentylację z ogrzewaniem, a sam pisałeś żeby tego nie robić ... Poza tym jeśli mówisz o ogrzewaniu inwerterem to jednak dopuszczasz ogrzewanie centralne. Ale i tak, jaki jest sens ogrzewać takim inwerterem w nocy, kiedy oczekujemy niższej temperatury do spania ? Przez brak ogrzewania w nocy dom jak w temacie nie wychłodzi się na tyle, żeby temperatura była niekomfortowa. No chyba, że mówisz o szkielecie bez grama masy akumulacyjnej ? Po drugie COP takiego urządzenia jest niższy w nocy, gdy panują niższe temperatury. Nagrzejesz w nocy takim inwerterem powietrze, które i tak nie utrzyma się do popołudnia dnia następnego. Musisz grzać non stop. Ja wolę właczyć ogrzewanie (inwerterem, bo jest najszybsze) tylko wtedy, kiedy potrzebuję. Szanowny Panie, wprowadzenie nowych elementów w systemie pociąga za sobą zmiany w innych elementach. W domach autonomicznych, obniżki temperatur a co za tym idzie i duża moc/m2 nie mają zastosowania. To jest sprzeczne z tym co głosisz. Piszesz o domach, w których jest zbyt mało masy akumulacyjnej. Ta niekorzystnie wpływa na stabilizację dobową temperatury. Wyłączenie ogrzewania, choćby na chwile powoduje dyskomfort. Z drugiej zaś strony wszelkie zyski słoneczne powoduję gwałtowny wzrost temperatury. Może się zdarzyć (w okresie przejściwym), że w takim domu wciągu jednego dnia będziesz zarówno grzał jak i za chwile chłodził Edytowane 27 Października 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts