Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdybyś zamontował kolektory na poziomej ścianie, to ich zimowa wydajność byłaby lepsza.

Tak zgadza się, tylko było by to tak jak mówisz w momencie gdy spodziewasz się wyciągnąć z kolektorów jak najwięcej zimą ( pierwsze cztery miesiące sezonu grzewczego). Ale nie wiesz ile stracisz w reszcie roku. Ponieważ kolektory służą do pracy całorocznej a "zimą" sorry ale taki mamy klimat i jak mówił klasyk z gówna bata nie ukręcisz a to się odnosi jednak głównie do okresu zimowego więc nie ma sensu stawiać ich do pionu, bo zimą nic więcej nie uzyskasz. A jak uzyskasz to tyle co kot napłakał. Jest oczywiście kąt tak zwany optymalny po to by z kolektorów wyciągnąć jak najwięcej w skali całego roku a jest to kąt równy szerokośći geograficznej na której montujemy kolektory pomniejszony o kąt deklinacji co by on nie znaczył.

Podobnie jest z oknami - im słońce niżej, tym bardziej nagrzewa wnętrze i można to zaobserwować na przykładzie zimowego oślepienia kierowców.

Ale co okno jako przeźroczysta przegroda ma do wzmocnienia promieniowania za nią?

p.s. Niejednokrotnie sugerowano, że lepiej zamontować kolektory na ścianie, niż na dachu. W zimie dadzą więcej ciepła, a w lecie mniej - czyli spoko.

Zamontuj tak sobie kolektory a ręczę Tobie, że powiszą tak tylko dwa lata a później zmienisz ich nachylenie.

Edytowane przez kolektor1

:D .Stawiam ,że gorsza.

To zależy od wysokości powieszenia kolektorów, a przez to od ich zacienienia. Na wysokim samotnym budynku wydajniej będzie na południowej ścianie, niż na pochyłym dachu.

Jest taka fajna aplikacja na tablety i smartfony, zupełnie darmowa, pobawcie się nią, a przekonacie się co i jak:

http://scanthesun.com/

A tu link do dyskusji nad nią:http://www.forumbudowlane.pl/vt/48512/0/darmowy-kalkulator-dla-paneli-slonecznych-scanthesun

Edytowane przez kolektor1

Przejęzyczyłeś się ,,na poziomej ścianie":D

Teges.

Ale co okno jako przeźroczysta przegroda ma do wzmocnienia promieniowania za nią?

Nie pisałem o wzmacnianiu, tylko o przepuszczaniu i to tylko 63% promieni słonecznych. Co się z tym później w domu dzieje, to już inna sprawa.

Zamontuj tak sobie kolektory a ręczę Tobie, że powiszą tak tylko dwa lata a później zmienisz ich nachylenie.

Muszę pobawić się tą aplikacją. Dzisiaj kolektory tanie, więc myślałem że może lepiej dać więcej w pionie niż mniej w poziomie.

Uparł się i pochłonęło go to całkowicie. Nawet w sobotę olał fora.

Ale znając go to w poniedziałek przypieprzy z grubej rury.

Czekam z niecierpliwością. Mam tylko nadzieję, że mu nosa nie rozbiła.

Sam widzisz,że październik-luty ,to lipa .Marzec trochę lepiej .

To prawda. Szału nie ma. Nie liczę, że cały okres grzewczy przelecę na zyskach. Jak widać w latach poprzednich bywają okresy 2-3tygodni bez ani jednej godziny słonecznej. Zobaczymy co będzie.

Te suche dane nie uwzględniają kilku rzeczy.

Dzień całkowicie słoneczny w sezonie grzewczym 8-9h uwzględnia też słońce o świcie i na koniec dnia. Praktycznie nie wykorzystywane przez dom .

Nie ma też informacji przy pogodzie częściowo z zachmurzeniem o długości czasu z pełnym słońcem . Jeżeli przebłyski będą kilkuminutowe na przemian z zachmurzeniem to da w ciągu dni godziny,ale efektywność tego żadna.

W podanym linku podawane są godziny słoneczne z dokładnością do dziesiętnych po przecinku. Nawet krótkie przebłyski słońca to jakaś wartość, ale zgadzam się, że o coś takiego nie można opierać ogrzewania pasywnego.

OZC jest programem do obliczeń jakiej mocy piec sobie w domu założyć. Myślę że nawet przy szkielecie zawyża wyniki ale to się dowiem gdy będę już na etapie projektu u architekta i gdy dam to do obliczeń w PHPP bo chyba jest w tej kwestii dokładniejszy a i tak planowałem w nim liczyć aby mieć porównanie do OZC.

Aby dokładnie obliczyć ? zapotrzebowanie ? nie pierwsze potrzeba policzyć W/K aby móc dalej działać.

A tu założenia urojone z mostkami 0,01 W/mK w pasywnym standardzie .. przy BK i 30EPS"a mostek wychodzi naturalnie z gemoetrii 0,05 W/mK...

ot cały mit pasywności, zresztą rozglądając się za tematami.. to jest tylko jedna z drug.

Trzeba sobie program najlepiej do obliczeń cieplnych 3D wiziąć i jak najdokładniej wyrysować to co się chce.

A jeszcze wyniki? rozrzut jak z PPSH-41 http://www.warrelics.eu/forum/attachments/world-firearms/115317d1276791802-ppsh-41-de-act-uk-17062010008.jpg szczelność ..

ile W/K ucieka na wentylację z infiltracją powietrza .. i całe obliczenia oraz sposób wentylacji mogą dać

40W/K na przenikanie .. i 100 W/K wentylację bo mam kominy lub durszlak .. a to jest 250% strat na przenikanie ..

wentylacja potrafi i robi z takich domów sieczkę.

Edytowane przez מרכבה

Generator najwyraźniej nie chce działać. Mam trochę drutu kolego Brzęczkowski może ci podesłać? Różny taki, gruby, cienki. Trochę się poplątał ale to chyba nie problem dla mistrza śrubokręta? Jeżeli to przyspieszy te wiekopomne odkrycie to jestem gotów się z nim rozstać.

Edit:

Niestety nie wspomogę cię drutem, bo wcześniej zainteresował się nim pan Zdzisiu, znany w okolicy ocet. Pewnie tez buduje generator.

Edytowane przez perm

Ja mogę miszcza wspomóc też drucikiem miedzianym ale z naniesioną powłoką srebrną. Powłoka ta w zależności gdzie będzie wykorzystana da różne jeszcze lepsze efekty. Jeżeli w generatorze grawitacyjnym to będzie lepsze przewodzenie niż w miedzi, jak w rekuperatorze to będzie bardziej bakteriobójczy. A więc same zalety. Niestety drucik ten nie ma ciągłości izolacji, ale mam nadzieję, że miszcz sobie z taką błahostką bez problemu poradzi, oczywiście znając fizykę jak nikt.

Miszczu powiedz ile tego drucika potrzeba a jest on o średnicy 0,8mm to przyślę na mój koszt kurierem, bo przecież prace nie mogą tak wolno postępować. Widzisz przecież jak wszyscy tu przebieramy nogami aby poznać pierwsze efekty a tych jak na razie nie widać z tak błahego powody jak nie ciągłość izolacji

To prawda. Szału nie ma. Nie liczę, że cały okres grzewczy przelecę na zyskach. Jak widać w latach poprzednich bywają okresy 2-3tygodni bez ani jednej godziny słonecznej. Zobaczymy co będzie.

W podanym linku podawane są godziny słoneczne z dokładnością do dziesiętnych po przecinku. Nawet krótkie przebłyski słońca to jakaś wartość, ale zgadzam się, że o coś takiego nie można opierać ogrzewania pasywnego.

U mnie w tym miesiącu jak dotąd słońca może było z 3-5 dni... i to nie całe.

Pokazało się na chwilę słońce i wykonałem pomiary:

Czujnik skierowany bezpośrednio na słońce pokazał mi 834W/m2 taka przez chwilę była moc promieniowania. Poszedłem na werandę całkowicie osłoniętą podwójna szybą i wartość promieniowania padająca na podłogę wyniosła 133W/m2. To jeszcze nie koniec, te 133W/m2 to tylko wartość promieniowania padająca. A ile z tego zostało zaabsorbowane i zamienione na ciepło to pozostawiam już Wam do odnalezienia w necie. Ja stawiam, że na taką podłogę z kafelek wartość padania promieniowania zamieniona na ciepło będzie już li tylko polową tego co pada.

DSCF5709.jpg

DSCF5710.jpg

Pokazało się na chwilę słońce i wykonałem pomiary:

Czujnik skierowany bezpośrednio na słońce pokazał mi 834W/m2 taka przez chwilę była moc promieniowania. Poszedłem na werandę całkowicie osłoniętą podwójna szybą i wartość promieniowania padająca na podłogę wyniosła 133W/m2. To jeszcze nie koniec, te 133W/m2 to tylko wartość promieniowania padająca. A ile z tego zostało zaabsorbowane i zamienione na ciepło to pozostawiam już Wam do odnalezienia w necie. Ja stawiam, że na taką podłogę z kafelek wartość padania promieniowania zamieniona na ciepło będzie już li tylko polową tego co pada.

A przy potrójnej szybie będzie jeszcze gorzej. Różnica współczynnika g jest tam znaczna