asolt 26.11.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Mam wątpliwości co do komfortu w domu akumulacyjnym grzanym taryfowo. Nawet na chłopski rozum jeżeli by się chciało to pojąć to jak się utrzymywa w domu stałą temperaturę to po wyłączeniu ogrzewania ona będzie spadać. Nie da się bez jakiegoś przegrzania aby po czasie temperatura miała tą samą wartość i nawet akumulacja w tym nie pomoże bo to jest zależne od strat budynku. A jak dom będzie lepiej zaizolowany w standardzie pasywnym to jego ogrzewanie jest sporadyczne i nie przyniesie realnych oszczędności. A mimo to tańsza taryfa dalej nie rozwiązuje problemu z energochłonnością budynku tylko z rachunkami. A w ekologii też chodzi o to aby dom prawie nic nie zużywał a lepiej jakby był energetycznie dodatni. Wiem że produkowane materiały używane w budownictwie mała mają wspólnego z ekologią ale wolę dołożyć izolacji i dzięki temu mieć cały czas niskie zużycie niż kombinować. Nawet nie wiem czy u siebie mogę mieć inne taryfy ale kiedyś z ciekawości zapytam. Jaki problem załozyc bufor z wezownicą przepływową cwu takie 2 w 1, wtedy do ogrzewania i cwu mamy wyłacznie II taryfę (g12w) Nie musisz pytac o taryfy, kazdy je moze miec, to nie jest towar reglamentowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 No dokładnie, w takim domu bufor 1000l to energii wystarczająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 przecież właśnie o to chodzi Nie mogę pojąć, że on tego nie rozumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 26.11.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 dokładnie - bufor załatwia sprawę - w takim bardzo dobrze zaizolowanym domu można wykorzystać wyłącznie tanią taryfę do ogrzewania i CWU bez utraty komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 26.11.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Nie mogę pojąć, że on tego nie rozumie Ja też nie - bo po co mi dom mający zapotrzebowanie 20kWh/m2 skoro ogrzewanie będzie kosztować więcej niż w domu który będzie potrzebował 40kWh/m2?! Żeby mieć tą satysfakcję że to tylko 20? satysfakcję to ja mam z czegoś co daje oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Gdzieś tu się przewinęła wypowiedź Kamila, że to piędzie pierwszy na świecie pasywny dom parterowy o zapotrzebowaniu poniżej 10kWh/m2/rok.Nawet liczy na to, że znajdą się chętni do pomocy i uczestnictwa w tym epokowym wydarzeniu - za free.Więc chyba chodzi o to, bo innych racjonalnych powodów nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.11.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Chce budować - jego wola. Stawiam jednak, że prędzej powstanie generator Brzęczkowskiego, niż domy pasywne Kamila i czołgisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 To był ciężki kaliber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 26.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 To był ciężki kaliber nawet bardzo Dla mnie domy pasywne w prawdziwym znaczeniu tego słowa są po prostu nie ekonomiczne inwestycyjnie taniej i łatwiej postawić dom naprawdę energooszczędny + wstawić pompę ciepła gruntową, zrobić podłogówkę i grzać w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.11.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 nawet bardzo Dla mnie domy pasywne w prawdziwym znaczeniu tego słowa są po prostu nie ekonomiczne inwestycyjnie taniej i łatwiej postawić dom naprawdę energooszczędny + wstawić pompę ciepła gruntową, zrobić podłogówkę i grzać w taniej taryfie. A w przyszłości PV. Z pompą ciepła będzie mniej potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.11.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 (edytowane) Mamy najnowsze wieści z Bartyckiej: Ktoś niedawno żartował z niedowierzaniem, ze ocieplenie już wyszło z mody i wystarczy zrobić poprawną instalację oczywiście według jedynie słusznego przepisu to nawet w zimie w namiocie będzie ciepło i przytulnie.Jest już potwierdzenie oficjalne: Należy uczyć fizyki instalatorów!! A jeżeli fizykę znają, to dlaczego oszukują? Sugerowanie, że główne straty ciepła to izolacja przegród, jest na rękę zarówno sprzedawcą drogich i energochłonnych instalacji, producentom izolacji, jak i budżetowi państwa - monopoliście w sprzedaży nośników. I pewnie jeszcze dzisiaj zostanie to zapisane w formie uchwały sejmowej i do godziny 8 jutro będzie to wersja obowiązująca wszystkich jako nasze nowe prawo. Edytowane 26 Listopada 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.11.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 A jeszcze nie tak dawno skarżył się, że na Polibudach są Wydziały Ciepłownictwa, a nie ma Wydziałów Izolowania. I proszę - dziś ciepłownicy i izolatorzy to wspólny wróg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.11.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 A jeszcze nie tak dawno skarżył się, że na Polibudach są Wydziały Ciepłownictwa, a nie ma Wydziałów Izolowania. I proszę - dziś ciepłownicy i izolatorzy to wspólny wróg Jak to mówią, tylko krowa nie zmienia poglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.11.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 A jeszcze nie tak dawno skarżył się, że na Polibudach są Wydziały Ciepłownictwa, a nie ma Wydziałów Izolowania. I proszę - dziś ciepłownicy i izolatorzy to wspólny wróg No ale za to wypadło wiele punktów z dotychczasowej teoryji jedynie słusznej. a zostało naprawdę nie wiele. Może i słusznie , teoryja jedynie słuszna można powiedzieć po 25 latach praktyki zaczyna krzepnąć do całkiem niewielkiej ilości punktów. Zacytuję całość nowego tematu, który to nasz formułowy pajac założył, dodam jeszcze, że temat jest z pogranicza kryminalistyki a brzmi on " Dla czego ciepłownicy oszukują" Dom ma straty ciepła przez przegrody (podłoga ściany dach) przez wentylację i straty instalacji. Suma tych strat wpływa na koszty ogrzewania. Po marginalizacji strat na wentylację (90% rekuperacja z wentylacji ) i strat instalacyjnych ( grzejniki elektryczne na ścianach działowych) okazało się, że nawet budynki z cegły, z lat 1950-1970 zużywają do 30kWh . Wszystko powyżej to straty wentylacji i instalacji. Straty wentylacyjne, to durszlak, dziury w ścianie i dach. Strat instalacyjne to: - ogrzewanie bufora i rozprowadzanie ciepłą - ogrzewanie durszlaka (dom z WG) - ogrzewanie podłogowe na mniej niż 30 cm izolacji - grzejniki pod oknami - grzejniki konwekcyjne w łazienkach - termostaty na w górnej części grzejnika To podstawowe rzeczy generujące straty ponad 30kWh/m2. Należy uczyć fizyki instalatorów!! A jeżeli fizykę znają, to dlaczego oszukują? Sugerowanie, że główne straty ciepła to izolacja przegród, jest na rękę zarówno sprzedawcą drogich i energochłonnych instalacji, producentom izolacji, jak i budżetowi państwa - monopoliście w sprzedaży nośników. Wilk ( rynek instalacyjny) syty i owca (rynek izolacji) cała, ale juhasa (inwestor) wieś już nie ujrzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 26.11.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Jak to mówią, tylko krowa nie zmienia poglądów. i jeden osioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2015 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Najtaniej buduje się domy zużywające do 15kWh/m2 -ogrzewanie - elektryczne podłogowe, lub grzejniki i minimum 30 cm styropianu od gruntu- chłodzenie - kanałowa pompa ciepła - wentylacja z odzyskiem ciepła- zasobnik z pompą ciepła co cwu.CO TU KOMBINOWAĆ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.11.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Żeby mieć tą satysfakcję że to tylko 20? satysfakcję to ja mam z czegoś co daje oszczędności Ja mam satysfakcję jeszcze z czegoś innego Dla mnie domy pasywne w prawdziwym znaczeniu tego słowa są po prostu nie ekonomiczne inwestycyjnie taniej i łatwiej postawić dom naprawdę energooszczędny + wstawić pompę ciepła gruntową, zrobić podłogówkę i grzać w taniej taryfie. Liczyłeś, czy tak Ci się wydaje ? Najtaniej buduje się domy zużywające do 15kWh/m2 -ogrzewanie - elektryczne podłogowe, lub grzejniki i minimum 30 cm styropianu od gruntu - chłodzenie - kanałowa pompa ciepła - wentylacja z odzyskiem ciepła - zasobnik z pompą ciepła co cwu. CO TU KOMBINOWAĆ??? I ile to ma kosztować ?! Taniej mi wyjdzie jednak pompa ciepła do wszystkiego z wodną podłogówką. Do tego WM z dobrym GWC i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 27.11.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 . Do tego WM z dobrym GWC GWC, przecie mistrz pisał po 1000kroć, że już się nie stosuje. Jak wtedy sprzeda kanałówkę do chłodzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 27.11.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 J Liczyłeś, czy tak Ci się wydaje ? Nie liczyłem, ale z grubsza podliczyłem koszta o których pisał kamil1987b i jego dom ma kosztować sporo więcej niż mój większy o 30-40m2 z gruntową pci, podłogówką, reku i glikolowym GWC. Gdybym przemyślał wcześniej kilka spraw to bym zszedł do jakichś 40kWh/m2 a tak to będą granice pewnie 60. Poza tym pasywny dom to dom obliczony ściśle do mieszkających w nim ludzi - zwiększanie jego powierzchni powyżej jakiejś tam (obliczonej) wiąże się z jeszcze lepszym zaizolowaniem przecież bo zyski bytowe rozchodzą się na większą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.11.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Poza tym pasywny dom to dom obliczony ściśle do mieszkających w nim ludzi - zwiększanie jego powierzchni powyżej jakiejś tam (obliczonej) wiąże się z jeszcze lepszym zaizolowaniem przecież bo zyski bytowe rozchodzą się na większą powierzchnię. Dokładnie. Wystarczy że z różnych przyczyn zabraknie jednego z członków rodziny i cały misterny plan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts