oszczednyGrześ 03.12.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Teza dotycząca izolacji od wewnątrz,wg. TB, dotyczy zysków słonecznych zimą,przejmowanych przez goły mur.Innymi słowy, ocieplając od zewnątrz zasłaniamy ściany od zysków słonecznych zimą. Poniekąd racji w tym jest tyle że jak kto ktoś "mądry" kiedyś powiedział są plusy dodatnie i ujemne bo latem jak grzeje to też mamy problem z nadmiarem ciepła, nieprawdaż? trzeba chłodzić! A ostatnio mam takie wrażenie że u nas gorsze lata od zim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.12.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Poniekąd racji w tym jest tyle że jak kto ktoś "mądry" kiedyś powiedział są plusy dodatnie i ujemne bo latem jak grzeje to też mamy problem z nadmiarem ciepła, nieprawdaż? trzeba chłodzić! A ostatnio mam takie wrażenie że u nas gorsze lata od zim... Odnoszę wrażenie ,że mówimy o innych sprawach . Przy izolacji od wewnątrz,ściana latem jest nagrzewana i długo akumuluje ciepło nawet po zachodzie słońca. Przy izolacji na zewnątrz,jest chroniona. Przy izolacji od wewnątrz,ściana zimą jest schłodzona i długo akumuluje chłód w ciągu dnia. Przy izolacji na zewnątrz jest chroniona a tynk to tylko milimetry. Gramy w coś,czy nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.12.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Inna sprawa że nie siedzę w tym 25 lat jak pisze Pan Tomasz... on jednak przez te 25 lat jakoś powinien to konkretnie udokumentować. Tu też Brzęczu nas wszystkich okłamywał. Nie od 25 a od 20 lat, firmę zarejestrował w 1995r. Czyli jak zawsze pajac koloryzuje wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.12.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Tu też Brzęczu nas wszystkich okłamywał. Nie od 25 a od 20 lat, firmę zarejestrował w 1995r. Czyli jak zawsze pajac koloryzuje wszystkich. może wcześniej na czarno robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.12.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Odnoszę wrażenie ,że mówimy o innych sprawach . Przy izolacji od wewnątrz,ściana latem jest nagrzewana i długo akumuluje ciepło nawet po zachodzie słońca. Przy izolacji na zewnątrz,jest chroniona. Przy izolacji od wewnątrz,ściana zimą jest schłodzona i długo akumuluje chłód w ciągu dnia. Przy izolacji na zewnątrz jest chroniona a tynk to tylko milimetry. Gramy w coś,czy nie rozumiesz? Nydar, żeby nie było to zgadzam się z Tobą całkowicie, ale dla czego i czym sugerował się Barth3z? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.12.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Nydar, żeby nie było to zgadzam się z Tobą całkowicie, ale dla czego i czym sugerował się Barth3z? Któż to wie Witoldzie.Z drugiej strony zrobić niemożliwe może zrobić ktoś kto nie wieże to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.12.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 A po południu i wieczorem dlaczego grzać nie ma sensu? Widzisz, u mnie wieczorem w sypialni jest chłodniej, (lepiej się śpi) ale rano w łazience mam już przyjemne ciepełko (łatwiej się wstaje). Ty teoretyzujesz, ja piszę o namacalnych faktach. Ale rzeczywiście - może piszę nie w tym wątku. Nie zauważyłem że tu sami teoretycy, wpychający trociny w ścianę, bo im lambda nie wychodzi. Domy pasywne to piękna idea, ale w naszym klimacie nierealna. Mieszkasz w domu pasywnym ? Jeśli nie to masz takie samo pojęcie jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.12.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Bartek. Jaki sens ma obniżanie temp. przy masywnych ścianach działowych z silki .Jeżeli obniżysz o 0,5oC kilkadziesiąt ton ,to potem musisz je doładować. Nie muszę. Grześ kilka postów dalej napisał dlaczego. Ty tak z własnej nie przymuszonej woli sobie to zrobileś? Ciekawe jak do tego styro zamontujesz coś cięższego i ile to kosztuje! Tak styropian od wew jest strasznie niepraktyczny.... Cholera, zapomniałem o fortepianie ... Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.12.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Nydar, żeby nie było to zgadzam się z Tobą całkowicie, ale dla czego i czym sugerował się Barth3z? Zapytaj bezpośrednio, może Ci odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.12.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Czy do grzania akumulacyjną wylewką 8-10cm grubości lepsze będą na górze panele, parkiet, czy płytki? Jak uważacie? Zastanawiam się nad podkładem pod panele i ciekawi mnie, czy zastosowanie takiego o większym oporze przewodzenia ciepła nie wpłynie pozytywnie na komfort. Wylewka musiałaby dłużej oddawać zgromadzone ciepło, co oznaczałoby po prostu bardziej stabilną temperaturę w domu przez dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.12.2015 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Takie dane podają w linku który przytaczał Varme. Szanowny Varme prosił, by nie zwracać uwagi na jego posty. A ja podaję dane z pracujących urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 04.12.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Szanowny Varme prosił, by nie zwracać uwagi na jego posty. A ja podaję dane z pracujących urządzeń. Dane z pracujących urządzeń które nikt nigdy nie widział. Może pochwalisz się w końcu choć jednym domem w których te "magczne" urządzenia pracują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.12.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Szanowny Varme prosił, by nie zwracać uwagi na jego posty. A ja podaję dane z pracujących urządzeń. Panie Tomaszu, może Pan zatem podać dane z obecnego poboru dla kanałówki którą ma Pan tam opomiarowaną? U mnie teraz bierze 490W -3C na zewnątrz. W domu 22C góra i 20 dół. Przed chwilą był defrost. Ile teraz konsumuje Pana toshiba w sklepie? Jakie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.12.2015 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Panie Tomaszu, może Pan zatem podać dane z obecnego poboru dla kanałówki którą ma Pan tam opomiarowaną? U mnie teraz bierze 490W -3C na zewnątrz. W domu 22C góra i 20 dół. Przed chwilą był defrost. Ile teraz konsumuje Pana toshiba w sklepie? Jakie warunki? Nie ma nikogo w domu. Ale skoro wyszło za dwa miesiące niecałe 300kWh to średnia jest 200W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.12.2015 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 W sklepie w tej chwili 170W +6 na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.12.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Nie ma nikogo w domu. Ale skoro wyszło za dwa miesiące niecałe 300kWh to średnia jest 200W. W sklepie w tej chwili 170W +6 na zewnątrz. Czyli średnio za październik i listopad brała 200W, ale dzisiaj, jak jest tylko +6st, zadowala się 170W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.12.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Czyli średnio za październik i listopad brała 200W, ale dzisiaj, jak jest tylko +6st, zadowala się 170W? 170 bierze scienny split u pana tomka. a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.12.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Zapytaj bezpośrednio, może Ci odpowie Pytam bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.12.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Natrafiłem na fajną dyskusję, szczególnie strona 2 i 3 http://www.forumbudowlane.pl/vt/50464/0/solary-montowac-czy-nie-montowac?postdays=0&postorder=asc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.12.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Pytam bezpośrednio. Zatem doprecyzuj pytanie, bo to o czym dyskutowaliście z nydarem mnie nie dotyczy. Po pierwsze nie mam ściany akumulacyjnej wystawionej na zewnątrz - mam BK 400. Po drugie na elewacji mam jeszcze 6cm wełny i elewację drewnianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts