Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1.. gdzie spotkałeś się z takim rozwiązaniem (taka grubość styropianu od środka).

2. co przemawiało za takim wykonaniem.

3. kiedy przewidujesz się wprowadzić.

Ja byłem ostatnio na osiedlu domów technologi M3 system bo mamy w takim domu robić instalację. Ludzie nazywają je domami ze styropianiu a to nie do końca tak jest... tymczasem tam też nie mamy typowej masy akumulacyjnej. :spam:

Oczywiście też jestem ciekaw jak u Barth3z'a będzie wyglądać to mieszkanie :)

Edytowane przez panfotograf
spam

Nie ma nikogo w domu. Ale skoro wyszło za dwa miesiące niecałe 300kWh to średnia jest 200W.

To jest średnia z 2 miesięcy trzeba pamiętać że październik nie był cały czas z potrzebą grzania to raz. Druga sprawa ten dom jest dobrze izolowany. Kolejna to taka, że urzędzenie też zapewne się wyłączało gdy "przegrzało". Także weryfikowanie poboru średniego na tej podstawie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Trzeba by poobserwować.

Takich dyskusji jest na pęczki :lol2:

gamoń raz pisze że wszelkie obliczanie U to ściema a za chwilę sam wypisuje że dom 20kWh/m2 to ściana z U=0,08 i podłoga z U=0,07. Normalnie kabaret...

:lol2:

...aaa - sory.... On to mierzy przecież :lol2:

Tak sobie myślę,że szkoda że COP 15 to brednia. Gdyby tak nie było to izolacje od środka czy zewnątrz w zasadzie można olać . No może symboliczne 10cm , Okna? Olać parametry okien .Szczelność ? A na co to komu? Nie trzeba by wydawać na WM.

Ale póki co jak PC bierze 170W to znaczy ,że daje tylko kilka razy więcej . No niech będzie 0,7kWh. Aby to starczyło to i zaizolowane sowicie, szczelne i odpowiednie okna. A wszystko za sporą kasę

Ciekawe,czy te nakłady zwrócą się w życiu budynku z uwzględnieniem degradacji ?

To tak z okazji BarbÓrki:lol2:

ups

Edytowane przez nydar

To jest średnia z 2 miesięcy trzeba pamiętać że październik nie był cały czas z potrzebą grzania to raz. Druga sprawa ten dom jest dobrze izolowany. Kolejna to taka, że urzędzenie też zapewne się wyłączało gdy "przegrzało". Także weryfikowanie poboru średniego na tej podstawie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Trzeba by poobserwować.

Październik był taki jak poprzednia zima, ta też może być taka. Na skrajności są grzejniki lub podłogówka.

A dom... Stolbud z 2000 r. 20 cm izolacji, trudno ocenić jak starannie ułożonej.

Tak sobie myślę,że szkoda że COP 15 to brednia. Gdyby tak nie było to izolacje od środka czy zewnątrz w zasadzie można olać . No może symboliczne 10cm , Okna? Olać parametry okien .Szczelność ? A na co to komu? Nie trzeba by wydawać na WM.

Szkoda, że Pan nie rozumie... Taką efektywność uzyskują małe inwertery 3.5 do 5kW przy pracy na 20-30 % wydajności . Jeżeli nie da Pan izolacji i rekuperacji inwerter będzie chodził na 100% a wtedy efektywność jest koło 3.

Ale póki co jak PC bierze 170W to znaczy ,że daje tylko kilka razy więcej . No niech będzie 0,7kWh. Aby to starczyło to i zaizolowane sowicie, szczelne i odpowiednie okna. A wszystko za sporą kasę
Grzejnik 1500 W nie jest w stanie utrzymać temperatury, dopiero przy 2kW temperatura nie spada. Jaka jest więc efektywność?

Ciekawe,czy te nakłady zwrócą się w życiu budynku z uwzględnieniem degradacji ?
Nakłądy na dom 150m2 to 7000zł brutto z rozdzielaczem i kanałami antybakteryjnymi

To tak z okazji Barburki:lol2:
Z tego co mi wiadomo, kobiety burkach po barach za bardzo chodzić nie mogą.

No koncepcja ciekawa, chociaż ja bałbym się w takim domu mieszkać. Po imprezie mogłoby się nieco ludzi skąpać...

Dom na tereny zalewowe ma patent i... nigdzie nie odpłynie. To styropianowiec

przykotwiony do gruntu dwoma równoległymi rurami z przegubami (idą w nich media ) przy podnoszącej się wodzie podnosi się, potem wraca na miejsce. W czasie powodzi, na ogół imprez się nie urządza.

Dom na tereny zalewowe ma patent i... nigdzie nie odpłynie. To styropianowiec https://www.youtube.com/watch?v=1P35_dIQHjg przykotwiony do gruntu dwoma równoległymi rurami z przegubami (idą w nich media ) przy podnoszącej się wodzie podnosi się, potem wraca na miejsce. W czasie powodzi, na ogół imprez się nie urządza.
Hurra! W końcu wiemy! Prosimy o jakiś filmik z modelem w mikroskali w wannie. Misiu, uciesz nas czymś jeszcze! Może pokaż jak ładnie kręci się twój wspaniały generator grawitacyjny? Jak się unosi w powietrze czy coś? Naprawdę jestem pełen podziwu. W takim podeszłym wieku decydować się na tak wspaniałe przedsięwzięcia. Edytowane przez perm

Nie ma nikogo w domu. Ale skoro wyszło za dwa miesiące niecałe 300kWh to średnia jest 200W.

Czegoś tu nie rozumiem. skoro miszcz w swoim domu-mieszkaniu zużył 200W na pracę wspaniałej pompy o COPie 10 to gdyby grzał kablami z COPem1 zużył by 2000W, czyli 2kW.

Przeliczając to na jeden metr powierzchni grzanej przy miszcza domu-mieszkaniu o pow.50m2 wychodzi 40W/m2

Ja przez ostatnie dni, czyli od pierwszego do dzisiaj zużyłem 0,43GJ, czyli średnio ok 1kW to przy powierzchni 130m2 zużyłem 7,7W/m2

Gdybym założył wspaniałą pompę miszcza zużył bym 0,77W/m2.

Ciekaw jestem skąd tak duża różnica: miszcz ogrzewając kablami zużył 40W/m2 a ja tylko 7,7W/m2 gdzieś pierdzielnęłem się?

Przyjąłem COP miszcza pompy jako 10, on jednak twierdzi-bredzi, że ma 15 to te wartości można by jeszcze zwiększyc o 50%, czyli miszcz grzejąc kablami zużył by nie 40 a 60W/m2.

To co on nie ma okien a tylko jakąś folię w oknach?, że ma tak potworne zapotrzebowanie.

Dla przypomnienia niżej dom miszcza.

czynszówka miszcza.JPG

Edytowane przez kolektor1

Październik był taki jak poprzednia zima, ta też może być taka. Na skrajności są grzejniki lub podłogówka.

A dom... Stolbud z 2000 r. 20 cm izolacji, trudno ocenić jak starannie ułożonej.

Tak Panie Tomaszu ale ja nawiązuję do tego że przeliczanie średniego poboru na tej podstawie nie jest najlepszym rozwiązaniem. U mnie teraz kanałówka nie działa już parę godzin bo jest na zewnątrz 8C i słońce. U Pana działa w sklepie? A w domu liczy Pan pobór? Jak długo w domu już Pan użytkuje splita?

Czegoś tu nie rozumiem. skoro miszcz w swoim domu-mieszkaniu zużył 200W na pracę wspaniałej pompy o COPie 10 to gdyby grzał kablami z COPem1 zużył by 2000W, czyli 2kW.

Przeliczając to na jeden metr powierzchni grzanej przy miszcza domu-mieszkaniu o pow.50m2 wychodzi 40W/m2

Ja przez ostatnie dni, czyli od pierwszego do dzisiaj zużyłem 0,43GJ, czyli średnio ok 1kW to przy powierzchni 130m2 zużyłem 7,7W/m2

Gdybym założył wspaniałą pompę miszcza zużył bym 0,77W/m2.

Ciekaw jestem skąd tak duża różnica: miszcz ogrzewając kablami zużył 40W/m2 a ja tylko 7,7W/m2 gdzieś pierdzielnęłem się?

Przyjąłem COP miszcza pompy jako 10, on jednak twierdzi-bredzi, że ma 15 to te wartości można by jeszcze zwiększyc o 50%, czyli miszcz grzejąc kablami zużył by nie 40 a 60W/m2.

To co on nie ma okien a tylko jakąś folię w oknach?, że ma tak potworne zapotrzebowanie.

Dla przypomnienia niżej dom miszcza.

Z tego wynika, że miszczowi ktoś instalację spierd...

Jeżeli nie da Pan izolacji i rekuperacji inwerter będzie chodził na 100% a wtedy efektywność jest koło 3.

Mam i rekuperację i izolację

Szkoda, że Pan nie rozumie... Taką efektywność uzyskują małe inwertery 3.5 do 5kW przy pracy na 20-30 % wydajności .

Mam inwerter 3,5 kW i od początku grudnia do teraz zużył 35.3 kWh,przy czym zużycie min 4W =COP 875 maksymalne 1705W=COP 2 co nam daje średni COP 438,5 tak się to liczy po Mistrzowemu:lol2: Krótko mówiąc to jest średnia liczona statystycznie, czyli ja jem mięso kolega kaszę,a średnio statystycznie obaj jemy gołąbki:cool:

http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2014/06/cop.jpg

Nadal obowiązuje zasada,że czym mniejsza różnica temp. między DZ i GZ tym lepszy COP. W przypadku pracy sprężarki na np. 30%mocy ,następuje jakby znaczne przewymiarowanie parownika. Parownik ten sam ale ilość czynnika do odparowania znacznie mniejsza. Skutkiem ,wyższa temp. w DZ , ponieważ nie spada temp. powietrza dostarczającego ciepło o 6-8oC a o 1-2oC . W sprzyjających warunkach temperaturowych ,GZ to też nie 30-35oC a 22-25oC.Do tego dochodzą mniejsze opory przepływu czynnika. Tyle,że to tak nie będzie wyglądało przy minusowej temp. na zewnątrz.

Czy do grzania akumulacyjną wylewką 8-10cm grubości lepsze będą na górze panele, parkiet, czy płytki? Jak uważacie?

Zastanawiam się nad podkładem pod panele i ciekawi mnie, czy zastosowanie takiego o większym oporze przewodzenia ciepła nie wpłynie pozytywnie na komfort. Wylewka musiałaby dłużej oddawać zgromadzone ciepło, co oznaczałoby po prostu bardziej stabilną temperaturę w domu przez dłuższy czas.

Ciekawe rozważanie.

Przy kablowym ogrzewaniu podłogowym myślę, że to ma sens, tym bardziej że masz bardzo solidną izolację podłogi.

Przy pompie ciepła masz straty na COPie, bo rośnie GZ.