Barth3z 07.12.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Zgromadzone 340Wh będzie promieniowało przez 17 godzin. Można by rzec, że idealnie, choć liczenie pozostawia wiele do życzenia No i pod wieczór może braknąć mocy, ale jest jeszcze dwugodzinne okienko drugiej taryfy w ciągu dnia. Twoje opóźnienie w oddawaniu ciepła poprzez wrzucenie podkładu o dużym oporze jest ciekawym pomysłem. Ale trzeba wspomnieć, że to ma rację bytu tylko przy ogrzewaniu prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.12.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Co nie tak z liczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.12.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Zgromadzone 340Wh będzie promieniowało przez 17 godzin. "Problem" w tym, ze pogoda jest tak jaka jest. CO nie zalaczylo sie przez kolejne co najmniej 40h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Co nie tak z liczeniem? Chodzi o to, że pierwszych godzinach będziesz oddawał więcej ciepła. Nie możesz tego liczyć liniowo. Najlepiej byłoby zrobić obliczenia co godzinę, wtedy widziałbyś ile ciepła jest oddawane w poszczególnych porach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 07.12.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Moze jak dom "wygrzany" to odczucia beda inne? U ciebie sciany zew. to izolacja, wiec odczucia tez moga byc inne. A może pomysł KrzyskaBB http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&p=6998862&viewfull=1#post6998862 temp podłogi niech bedzie minimalnie cieplejsza od temp powietrza i powinno być po sprawie. To tylko wariant.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.12.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Nie zupełnie prawidłową. Zużycie jest przy pompie dość spore i nie ma klimatyzacji. Z KLIMATYZACJĄ -pomyłka mam zastanawiam się kiedy byłoby prawidłowo , skoro mam dość duże zużycie przy pompie -to jakie byłoby prawidłowe? 200-300 kwh byłoby już ok na rok? Edytowane 7 Grudnia 2015 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.12.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Z KLIMATYZACJĄ -pomyłka mam zastanawiam się kiedy byłoby prawidłowo , skoro mam dość duże zużycie przy pompie -to jakie byłoby prawidłowe? 200-300 kwh byłoby już ok na rok? Teraz to już chyba całkiem go dobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.12.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 k.... zaczynam się zastanawiać czy ta pompa u mnie coś daję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.12.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) k.... zaczynam się zastanawiać czy ta pompa u mnie coś daję? Malux hydraulicy przez przypadek musieli coś zrobić żle, że wyszło tak dobrze albo jakąś grawitację Ci bez twojej wiedzy założyli.:lol2:Ty się lepiej przyznaj chyba Tomasz maczał w tym ręce. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.12.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Dzięki za te info. Właśnie tego się obawiałem. Mimo stałej temperatury brakuje promieniowania...Czyli to samo, co ze znanym nam zjawiskiem odczucia chłodu, przy ogrzewaniu nadmuchowym. Przestaje grzać, subiektywnie robi się zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.12.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 perm tak jest.ja tam puszczam pompę w drogiej i tylejak mi łyknie ze 100 kwh w drogiej przez zimę to nie zbankrutuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.12.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 A źródło... 20 lat doświadczenia z gwc i setki instalacji. No i nareszcie wiadomo jak to z tym doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.12.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Im bardziej czas leci, tym krótsze może za 5 lat Tomek zacznie normalnie pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Tak moze byc, medycyna robi postepy. Demencja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.12.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Chodzi o to, że pierwszych godzinach będziesz oddawał więcej ciepła. Nie możesz tego liczyć liniowo. Najlepiej byłoby zrobić obliczenia co godzinę, wtedy widziałbyś ile ciepła jest oddawane w poszczególnych porach. Moc grzewcza będzie wprost proporcjonalna do delty. Jeśli temperatura w pokoju będzie stała, to moc będzie maleć liniowo, a całka oznaczona z funkcji liniowej to po prostu średnia ze skrajnych wartości. Niemniej jednak jest to spore uproszczenie, bo duża delta poranna (ciepła podłoga, brak słońca) nie równa się prawie zerowej delcie południowej (letnia podłoga, słońce), ani średniej popołudniowej (chłodna podłoga, brak słońca). Tylko jaką funkcją to opisać? Dlatego chcę zrobić po prostu podłogę, która długo promieniuje. Przy temperaturach jak dzisiaj pewno wcale nie trzeba będzie grzać, więc zostaje włączyć klimę pół godziny przed pobudką, albo wymusić odpalenie kabli chociaż pod płytkami w kuchni i łazience. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Moc grzewcza będzie wprost proporcjonalna do delty. Jeśli temperatura w pokoju będzie stała, to moc będzie maleć liniowo, a całka oznaczona z funkcji liniowej to po prostu średnia ze skrajnych wartości. Nigdy nie będzie to funkcja liniowa. Grzejesz w ciągu 5 godzin a oddajesz w ciągu 17godzin. Przez pierwsze 5 masz zarówno ładowanie masy akumulacyjnej jak i jej rozpraszanie w materiale jednorodny (wylewce) i wypromieniowywanie. Do tego masz jeszcze opór paneli podłogowych. O ile opór jest stały o tyle ilość dopływającej energii do tych paneli przez 17 godzin będzie zmienny. Niemniej jednak jest to spore uproszczenie, bo duża delta poranna (ciepła podłoga, brak słońca) nie równa się prawie zerowej delcie południowej (letnia podłoga, słońce), ani średniej popołudniowej (chłodna podłoga, brak słońca). Tylko jaką funkcją to opisać? Nie będzie łatwo Najpierw musiałbyś określić prędkość rozchodzenia się ciepła w wylewce w funkcji czasu, tak, aby odczytywać temp. na powierzchni wylewki w ciągu tych 17 godzin (np. co godzinę). Później nakładasz na to wykres przekazywania ciepła do paneli podłogowych, a następnie odbiór ciepła przez powietrze wewnątrz domu, który straty ma również nieliniowe Dlatego chcę zrobić po prostu podłogę, która długo promieniuje. Zostańmy zatem przy tym co wyliczyłeś Przy temperaturach jak dzisiaj pewno wcale nie trzeba będzie grzać, więc zostaje włączyć klimę pół godziny przed pobudką, albo wymusić odpalenie kabli chociaż pod płytkami w kuchni i łazience. Czas reakcji przy ogrzewaniu powietrza klimą jest krótki i idealnie pasuje na szybkie dogrzanie. Tylko jak z odczuciem komfortu przy takim działaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.12.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 A powiem ci, że jak idę na budowę i odpalam klimę, to po 5-10 minutach jest fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.12.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 A powiem ci, że jak idę na budowę i odpalam klimę, to po 5-10 minutach jest fajnie. Ja też Choć klimę mam taką podręczną: ale z COP'em Nie potrafię jednak ocenić komfortu, bo w samych gaciach na budowie nie biegam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.12.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Mam taką w robocie. Jak ci się będzie często wyłączać, na termostacie wywali 27stC, a ogólnie będzie zimno, to przedmuchaj filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.12.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Czas reakcji przy ogrzewaniu powietrza klimą jest krótki i idealnie pasuje na szybkie dogrzanie. Tylko jak z odczuciem komfortu przy takim działaniu ? powiem tak, jak obserwuję przy klimie kanałowej ustawionej na auto komfort cieplny jest bdb. przynajmniej u mnie to wygląda lepiej niż było przy gazie. Kocioł nagrzewał i wyłączał się. W nowych domach jak kanały rozprowadza się na wysokości grzejników ma się to jeszcze lepiej. Dla tych urządzeń najlepiej jest jak działają cały czas i wtedy fajnie utrzymują komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts