Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Tak teraz o tym myślę że w tym przypadku warto byłoby być rodzina zastępczą. Przyjmuje się do swojego domu jakieś dzieci (czyli dużo zysków bytowych) i przy okazji dostaje się na każde kasę (z tego co słyszałem to nie są małe pieniądze) więc opiekuje się dziećmi, dba o nie a przy okazji dzięki większym zyskom bytowym mamy mniejsze zużycie na ogrzewanie. To jest dobry sposób na czasy gdy przykładowo własne dzieci dorosną i wyfruną a my zostaniemy sami w domu. Wszystko zależy od zysków ale system ogrzewający musi to uwzględniać i reagować wtedy gdy trzeba.

Po takich tekstach odechciewa mi się budowy domu pasywnego ... Żenujące ...

Takie tam... z zazdrości.

Nie masz czego zazdrościć.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tych zysków bytowych...

Mam wrażenie, że Kamil ma za zadanie ośmieszyć do cna ideę domu pasywnego. Zmienia koncepcje jak rękawiczki, pisze jak chce, robi karygodne błędy w założeniach, upiera się przy swoim i nie słucha krytyki, a do tego przedstawia się jako osoba, która poświeci wszystko dla niegrzania domu - choćby trzeba było marznąć i obce dzieci adoptować.

Ogólnie: dom pasywny dla normalnych inaczej!

Wystarczy znać się na ogrzewaniu, czyli np. wykluczyć ogrzewanie hydrauliczne. To podstawowy błąd.

Poza tym są jeszcze spotykane:

- grzejniki pod oknami, konwekcja w łazienkach, termostaty w górnej części grzejników, podłogówka na kiepskiej izolacji, wykonanie ogrzewania bez wykonania wm z odzyskiem ciepłą, łączenie ogrzewania domu i wody.

A chłodzenie jak rozwiązane?

chłodzenie rozwiązane systemowo

ja się dostanę za swoje grzechy do piekła w pierwszej kolejności

jj - ma super chałupę bo z wyliczeń tb wychodzi że ma zużycie 7,5 kwh m2 rok -wynik imponujący na czystym prądzie

TB-czy możesz w sposób jednoznaczny napisać o ile mniej zużywałbym kwh gdybym nie jechał wodnej i pompie??

Ogólnie: dom pasywny dla normalnych inaczej!

Według mnie dom pasywny to zbyt droga inwestycja. Można wybudować porządny dom energooszczędny, który będzie bardzo tani w utrzymaniu. Dobrze dobrać systemy i sprawa załatwiona. Jak będzie małe zapotrzebowanie to można zrobić autonomiczne PV czy nawet mały wiatraczek. Ja mam taką koncepcję na dom modelowy w moim wykonaniu ale kiedy zrealizuję.... :) nie wiem. Na razie pewne rzeczy testuję na tym co mam :) i tak nie jest źle, więc jak by to wyglądało przy nieco lepszym budynku?!

Edytowane przez oszczednyGrześ

chłodzenie rozwiązane systemowo
- tajemnicze... czyli nie ma.

ja się dostanę za swoje grzechy do piekła w pierwszej kolejności
Brak wiedzy, nie jest grzechem, dopiero nienawiść dla wiedzy, jest.

jj - ma super chałupę bo z wyliczeń tb wychodzi że ma zużycie 7,5 kwh m2 rok -wynik imponujący na czystym prądzie
Takie jest zużycie w szczelnych domach z minimum 30cm izolacji - dom nie ma strat instalacyjnych.

TB-czy możesz w sposób jednoznaczny napisać o ile mniej zużywałbym kwh gdybym nie jechał wodnej i pompie??
Nie.

Grzanie zasobnika nie wykorzystuje wszystkich zalet inwertera. Poza tym, przy hydraulice i rurkach na suficie, klimatyzacja jest, ale problem z wodą wewnątrz pozostaje.

Szanowny panie Tomaszu, przeciętna rodzina zużywa miesięcznie około 6-8m3 wody. Ile będzie mnie kosztowało podgrzanie tej wody pana metodami a ile przy pomocy PC?

Przeciętne zużycie w UE wynosi 35 l/ cwu na osobę - to 1kWh, przy zasobniku z pc 0.3kWh. Ja mam krany i prysznic bezdotykowe, więc mniej niż przeciętna.

- tajemnicze... czyli nie ma.

Brak wiedzy, nie jest grzechem, dopiero nienawiść dla wiedzy, jest.

Takie jest zużycie w szczelnych domach z minimum 30cm izolacji - dom nie ma strat instalacyjnych.

Nie.

Grzanie zasobnika nie wykorzystuje wszystkich zalet inwertera. Poza tym, przy hydraulice i rurkach na suficie, klimatyzacja jest, ale problem z wodą wewnątrz pozostaje.

TB - NA PODSTAWIE TWOICH wypowiedzi muszę z przykrością stwierdzić muszę że jesteś zwykłym krętaczem i manipulatorem

Takie zużycie jak ma Szanowny Pan, j-j ma bez pompy ciepła.

to na jakiej podstawie napisałeś to co napisałeś powyżej a dzień póżniej piszesz że nie wiesz ile jego dom zużywa?

dodatkowa opcja klimy w pompie kosztowała mnie właściwie 0 zł netto- no ale wiadomo kłamie

polecam wczytać się w typowy bełkot 33469-post kolegi tb

Edytowane przez malux20

Przeciętne zużycie w UE wynosi 35 l/ cwu na osobę - to 1kWh, przy zasobniku z pc 0.3kWh. Ja mam krany i prysznic bezdotykowe, więc mniej niż przeciętna.

To co w EUROPIE mnie nie interesuje.

Zadałem konkretne pytanie i konkretnej odpowiedzi oczekuję:

Szanowny panie Tomaszu, przeciętna rodzina zużywa miesięcznie około 6-8m3 wody. Ile będzie mnie kosztowało podgrzanie tej wody pana metodami a ile przy pomocy PC?

Ja mam taką koncepcję na dom modelowy w moim wykonaniu !

A to Grzesiu, bez krępacji, chętnie poznamy.

Tu masz projekt:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_bliski-sercu-wariant-iv,2425,0%2C0.htm

powiedzmy bez tych dwóch pokoi na końcu parteru.

Ściany z silki. Daj założenia ociepleniowo/grzewcze, ze szczególnym uwzględnieniem tych kanałów nawiewnych do klimy, ich przebiegu i przekrojów (coby podmuch nie gasił kominka w mrozy.:rolleyes:)

TB - NA PODSTAWIE TWOICH wypowiedzi muszę z przykrością stwierdzić muszę że jesteś zwykłym krętaczem i manipulatorem

Nie dziwię się. Ktoś kto dopuszcza w ogóle ogrzewanie hydrauliczne, nie może pojąć pewnych zagadnień technicznych. Brak wiedzy wywołuje takie zachowanie w stosunku do wiedzy.

Milo mi było. Szkoda, że nie ma Pan klimatyzacji mając pompę ciepła.