Barth3z 08.12.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Tak teraz o tym myślę że w tym przypadku warto byłoby być rodzina zastępczą. Przyjmuje się do swojego domu jakieś dzieci (czyli dużo zysków bytowych) i przy okazji dostaje się na każde kasę (z tego co słyszałem to nie są małe pieniądze) więc opiekuje się dziećmi, dba o nie a przy okazji dzięki większym zyskom bytowym mamy mniejsze zużycie na ogrzewanie. To jest dobry sposób na czasy gdy przykładowo własne dzieci dorosną i wyfruną a my zostaniemy sami w domu. Wszystko zależy od zysków ale system ogrzewający musi to uwzględniać i reagować wtedy gdy trzeba. Po takich tekstach odechciewa mi się budowy domu pasywnego ... Żenujące ... Takie tam... z zazdrości. Nie masz czego zazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.12.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Tych zysków bytowych... Mam wrażenie, że Kamil ma za zadanie ośmieszyć do cna ideę domu pasywnego. Zmienia koncepcje jak rękawiczki, pisze jak chce, robi karygodne błędy w założeniach, upiera się przy swoim i nie słucha krytyki, a do tego przedstawia się jako osoba, która poświeci wszystko dla niegrzania domu - choćby trzeba było marznąć i obce dzieci adoptować. Ogólnie: dom pasywny dla normalnych inaczej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Wystarczy znać się na ogrzewaniu, czyli np. wykluczyć ogrzewanie hydrauliczne. To podstawowy błąd. Poza tym są jeszcze spotykane: - grzejniki pod oknami, konwekcja w łazienkach, termostaty w górnej części grzejników, podłogówka na kiepskiej izolacji, wykonanie ogrzewania bez wykonania wm z odzyskiem ciepłą, łączenie ogrzewania domu i wody. A chłodzenie jak rozwiązane? chłodzenie rozwiązane systemowo ja się dostanę za swoje grzechy do piekła w pierwszej kolejności jj - ma super chałupę bo z wyliczeń tb wychodzi że ma zużycie 7,5 kwh m2 rok -wynik imponujący na czystym prądzie TB-czy możesz w sposób jednoznaczny napisać o ile mniej zużywałbym kwh gdybym nie jechał wodnej i pompie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 ale jednoznacznie i bez zawijasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Takie zużycie jak ma Szanowny Pan, j-j ma bez pompy ciepła. czy możesz tu napisać że jj zużywa <700kwh rocznie na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.12.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Ogólnie: dom pasywny dla normalnych inaczej! Według mnie dom pasywny to zbyt droga inwestycja. Można wybudować porządny dom energooszczędny, który będzie bardzo tani w utrzymaniu. Dobrze dobrać systemy i sprawa załatwiona. Jak będzie małe zapotrzebowanie to można zrobić autonomiczne PV czy nawet mały wiatraczek. Ja mam taką koncepcję na dom modelowy w moim wykonaniu ale kiedy zrealizuję.... nie wiem. Na razie pewne rzeczy testuję na tym co mam i tak nie jest źle, więc jak by to wyglądało przy nieco lepszym budynku?! Edytowane 8 Grudnia 2015 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.12.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 chłodzenie rozwiązane systemowo - tajemnicze... czyli nie ma. ja się dostanę za swoje grzechy do piekła w pierwszej kolejności Brak wiedzy, nie jest grzechem, dopiero nienawiść dla wiedzy, jest. jj - ma super chałupę bo z wyliczeń tb wychodzi że ma zużycie 7,5 kwh m2 rok -wynik imponujący na czystym prądzie Takie jest zużycie w szczelnych domach z minimum 30cm izolacji - dom nie ma strat instalacyjnych. TB-czy możesz w sposób jednoznaczny napisać o ile mniej zużywałbym kwh gdybym nie jechał wodnej i pompie?? Nie. Grzanie zasobnika nie wykorzystuje wszystkich zalet inwertera. Poza tym, przy hydraulice i rurkach na suficie, klimatyzacja jest, ale problem z wodą wewnątrz pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.12.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Szanowny panie Tomaszu, przeciętna rodzina zużywa miesięcznie około 6-8m3 wody. Ile będzie mnie kosztowało podgrzanie tej wody pana metodami a ile przy pomocy PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.12.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Szanowny panie Tomaszu, przeciętna rodzina zużywa miesięcznie około 6-8m3 wody. Ile będzie mnie kosztowało podgrzanie tej wody pana metodami a ile przy pomocy PC? U mnie od 11.09. do 03.12 poszło 15 m3. Rodzina 5 osobowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.12.2015 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Szanowny panie Tomaszu, przeciętna rodzina zużywa miesięcznie około 6-8m3 wody. Ile będzie mnie kosztowało podgrzanie tej wody pana metodami a ile przy pomocy PC? Przeciętne zużycie w UE wynosi 35 l/ cwu na osobę - to 1kWh, przy zasobniku z pc 0.3kWh. Ja mam krany i prysznic bezdotykowe, więc mniej niż przeciętna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.12.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Przeciętne zużycie w UE wynosi 35 l/ cwu na osobę - to 1kWh, przy zasobniku z pc 0.3kWh. Ja mam krany i prysznic bezdotykowe, więc mniej niż przeciętna. Krany to drogi bajer. Ja robię perlatory tylko porządne a nie najtańsze z hipermarketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 - tajemnicze... czyli nie ma. Brak wiedzy, nie jest grzechem, dopiero nienawiść dla wiedzy, jest. Takie jest zużycie w szczelnych domach z minimum 30cm izolacji - dom nie ma strat instalacyjnych. Nie. Grzanie zasobnika nie wykorzystuje wszystkich zalet inwertera. Poza tym, przy hydraulice i rurkach na suficie, klimatyzacja jest, ale problem z wodą wewnątrz pozostaje. TB - NA PODSTAWIE TWOICH wypowiedzi muszę z przykrością stwierdzić muszę że jesteś zwykłym krętaczem i manipulatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Takie zużycie jak ma Szanowny Pan, j-j ma bez pompy ciepła. to na jakiej podstawie napisałeś to co napisałeś powyżej a dzień póżniej piszesz że nie wiesz ile jego dom zużywa? dodatkowa opcja klimy w pompie kosztowała mnie właściwie 0 zł netto- no ale wiadomo kłamie polecam wczytać się w typowy bełkot 33469-post kolegi tb Edytowane 8 Grudnia 2015 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.12.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Spokój się malux. Tomka kopnęła grawitacja, to bełkocze. A, właśnie. Licznik się już kręci do tyłu? Co na to RWE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.12.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Przeciętne zużycie w UE wynosi 35 l/ cwu na osobę - to 1kWh, przy zasobniku z pc 0.3kWh. Ja mam krany i prysznic bezdotykowe, więc mniej niż przeciętna. To co w EUROPIE mnie nie interesuje. Zadałem konkretne pytanie i konkretnej odpowiedzi oczekuję: Szanowny panie Tomaszu, przeciętna rodzina zużywa miesięcznie około 6-8m3 wody. Ile będzie mnie kosztowało podgrzanie tej wody pana metodami a ile przy pomocy PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 konkretna odpowiedz-he he:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 08.12.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Ja mam taką koncepcję na dom modelowy w moim wykonaniu ! A to Grzesiu, bez krępacji, chętnie poznamy. Tu masz projekt: http://projekty.muratordom.pl/projekt_bliski-sercu-wariant-iv,2425,0%2C0.htm powiedzmy bez tych dwóch pokoi na końcu parteru. Ściany z silki. Daj założenia ociepleniowo/grzewcze, ze szczególnym uwzględnieniem tych kanałów nawiewnych do klimy, ich przebiegu i przekrojów (coby podmuch nie gasił kominka w mrozy.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.12.2015 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 TB - NA PODSTAWIE TWOICH wypowiedzi muszę z przykrością stwierdzić muszę że jesteś zwykłym krętaczem i manipulatorem Nie dziwię się. Ktoś kto dopuszcza w ogóle ogrzewanie hydrauliczne, nie może pojąć pewnych zagadnień technicznych. Brak wiedzy wywołuje takie zachowanie w stosunku do wiedzy. Milo mi było. Szkoda, że nie ma Pan klimatyzacji mając pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.12.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 k.... mam ją a ty swojeczy możesz skupić się na udzielaniu konkretnych odpowiedzi na konkretne pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.12.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Brak wiedzy wywołuje takie zachowanie w stosunku do wiedzy. Brzęczu to sama wiedza w czystej niepokalanej postaci, niczym Matka Boska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts