Barth3z 10.12.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Dzieki. Te ceny rozumiem same materialy. Czyli doliczyc musialbym 8% i robocizne? Tyle ze nie wiem ile biora za montaz. Liczyles wszystko podlogowke? Gwc masz na czym? Zwykle rury? Tak, do powyższego należy doliczyć montaż. Jak również przy twojej kanałówce, kablach i zasobniku do cwu. Robocizna zapewne podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.12.2015 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Mieszkam u teściowej w domu kostce z lat 80-tych. Część pokoi którą zajmuje jest w dobudowanym kawałku nad dawnym chlewkiem więc jest tam praktycznie goły pustak o grubości ściany jakieś 40cm. Faktycznie ta część domu budowana w tamtych latach ma pustkę powietrzną i tam jest cieplej niż w mojej części która nie ma praktycznie izolacji. Więc temu pytam czy jak powieszę grzejniki na działówkach to zużycie mi spadnie do 30kWh/m2? Nie wierzę że dom z lat 50-tych był jakoś uszczelniony i że miał WM a nie pisał Pan przy tym przykładzie że trzeba to zrobić tylko aby grzejniki tam powiesić. A jak już wieszać to jak? Bo jakoś rur z centralnego nie mam jak poprowadzić do działówek aby nie przeszkadzały lub aby top nie było koszmarnie drogie. Nigdzie nie pisałem, że jak powieszę grzejniki na działówkach to zużycie mi spadnie do 30kWh/m2? Tylko, że zużycie spadnie dwukrotnie w stosunku do tego, gdy grzejniki są pod oknami. 30 kWh/m2 to maksymalne straty starych domów przez przegrody. Są jeszcze straty instalacji i wentylacji. Prawidłowo wykonana instalacja, marginalizuje te straty. Czyli ogrzewanie nie może być pośrednie ( centralne ) i dom musi być szczelny ( bez dziur w dachu i ścianach ) z wentylacją z odzyskiem ciepłą. Czyli... Jeżeli ten dom z lat 80-tych ogrzewać Pan będzie grzejnikami elektrycznymi na ścianach działowych ( najlepiej promienniki ) w łazienkach da Pan grzejniki z nawiewem w dół, uszczelni Pan okna i założy wentylację z rekuperatorem, to przekona się Pan, że zużycie nie przekroczy 30kWh/m2 (540 zł miesięcznie za samo ogrzewanie bez cwu i reszty) , Z czego łatwo wysnuje Pan wniosek, że wszystko powyżej 30kWh/m2 to straty instalacyjne. (wentylacja jest instalacją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.12.2015 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Tomek zlituj się nad sobą. Oboje wiemy ,że najtańsze ogrzewanie domu ,,izolowanego" z odpowiednią masą akumulacyjną to grawitacyjne na maleńki piecyk węglowy,no może na drewno. No bo widzisz Tomek .Chodzi to jak i prąd odłączą/wyłączą a i górnicy/leśnicy zadowoleni. Zużyłem w zeszłym roku na wszystko 3400kWh (gotowanie oświetlenie cwu grzanie chłodzenie ) - jak będą prąd wyłączać, mam przygotowane na taką ilość PV z akumulatorami europower. Nie zakładam tego, z powodu, że wolałbym nie korzystać ze światła a grawitacji (cały czas próbujemy i nie tracimy nadziei) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.12.2015 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Maleńkim piecykiem nie ogrzejesz domu a wątek jest o domach komfortowych a wieczne gonienie do pieca nie jest komfortowe. Zwłaszcza do maleńkiego kominka, 1.5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.12.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Aj tam, malux, dom już nie jest na topie, znalazłem generator grawitacyjny inaczej: https://www.youtube.com/watch?v=J0NnKfI560w i to bez cewek. TY! To działa ! Ale póki co tylko z LEDami mi się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.12.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Zużyłem w zeszłym roku na wszystko 3400kWh (gotowanie oświetlenie cwu grzanie chłodzenie ) - jak będą prąd wyłączać, mam przygotowane na taką ilość PV z akumulatorami europower. Nie zakładam tego, z powodu, że wolałbym nie korzystać ze światła a grawitacji (cały czas próbujemy i nie tracimy nadziei) [ATTACH=CONFIG]340245[/ATTACH] Pokaż cały rachunek, bo wygląda na pół roku. I tak wszyscy wiedzą jak się nazywasz i gdzie mieszkasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.12.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Z innej beczki. Ostatnio w mieszkaniu (centralne na grzejnikach) zacząłem włączać klimę, ale tylko w funkcji mielenia powietrza. I wiecie co, rewelacja ! W stopy nie jest już zimno, a głowa nie puchnie od gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.12.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Mówisz o tej klimie, co miałeś na budowie? Jeśli tak, to jeszcze trzeba stopery do uszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.12.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Tak, do powyższego należy doliczyć montaż. Jak również przy twojej kanałówce, kablach i zasobniku do cwu. Robocizna zapewne podobna. Oczywiście. Podam potem koszty przybliżone . Pamiętaj jednak że każdy dom/inwestor jest inny. Niektórzy podłogówkę chcą tylko w łazience czy kuchni. W termomodernizacjach raczej podłogówka w ogóle odpada. Tymczasem dzisiaj -7C mrozu a kanałówka w domu daleko mającym na papierze od energooszczędnego grzała i brała 510-530W. U góry 22C dół 20C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.12.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Mówisz o tej klimie, co miałeś na budowie? Jeśli tak, to jeszcze trzeba stopery do uszu. Nie, nie. Mam normalną - ścienną (Midea). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Nigdzie nie pisałem, że Tylko, że zużycie spadnie dwukrotnie w stosunku do tego, gdy grzejniki są pod oknami. 30 kWh/m2 to maksymalne straty starych domów przez przegrody. Są jeszcze straty instalacji i wentylacji. Prawidłowo wykonana instalacja, marginalizuje te straty. Czyli ogrzewanie nie może być pośrednie ( centralne ) i dom musi być szczelny ( bez dziur w dachu i ścianach ) z wentylacją z odzyskiem ciepłą. Czyli... Jeżeli ten dom z lat 80-tych ogrzewać Pan będzie grzejnikami elektrycznymi na ścianach działowych ( najlepiej promienniki ) w łazienkach da Pan grzejniki z nawiewem w dół, uszczelni Pan okna i założy wentylację z rekuperatorem, to przekona się Pan, że zużycie nie przekroczy 30kWh/m2 (540 zł miesięcznie za samo ogrzewanie bez cwu i reszty) , Z czego łatwo wysnuje Pan wniosek, że wszystko powyżej 30kWh/m2 to straty instalacyjne. (wentylacja jest instalacją) 540zł miesięcznie i ty jeszcze tym się tu podniecasz? przecież to katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.12.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 540zł miesięcznie i ty jeszcze tym się tu podniecasz? przecież to katastrofa Przecież Tomasz też zrozumiał że te twoje trzysta to na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 aaaaa chyba że takwierzysz że on tego nie doczytał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Czyta, jak mu wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 tak przy okazji dziękuję za zrobienie tu porządku przed chwilą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.12.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Wiem że niektórzy w nowych domach o bardzo niskim zapotrzebowaniu mają pomysły na łączenie wentylacji z ogrzewaniem np. frapol pracuje nad jakimś urządzeniem które ma ogrzewać, wentylować, grzać cwu, chłodzić... taki kombajn. Z tym że nie wiem jak oni widzą to łączenie wentylacji z grzaniem ja bym tego nie zrobił bo to są jednak 2 różne rzeczy. Czekam jednak na to cudo aby zobaczyć. Ma to być do domów pasywnych. Temat będę śledził. Na rynku są 2 urządzenia, które w ten sposób funkcjonują. A 3 nie podgrzewa CWU, ale podgrzewa powietrze nawiewane pompą ciepła PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.12.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Na rynku są 2 urządzenia, które w ten sposób funkcjonują. A 3 nie podgrzewa CWU, ale podgrzewa powietrze nawiewane pompą ciepła PP. Możesz podać przykłady tych urządzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Pompa zużyła Ci na CO i cwu 648kWh energii? jaki masz projekt i jak ocieplony dom? z140 dom ocieplony porządnie ale nie tak jak najlepsi np rk jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.12.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 z140 dom ocieplony porządnie ale nie tak jak najlepsi np rk jj Nie ma co, wynik świetny. Powiedz ile kosztowała Cię instalacja na tej pompie? Jak masz dom zaizolowany? reku jaki? bo mi gdzieś pewnie umknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.12.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 kompletna pompa z robocizną poniżej 19 tyśreku jakiś tam jangaza domto isomury na fundamentach23 cm na posadzce25cm na scianach grafituna stropie 45 cmpoddasze nieużytkowe 15 cmokna porządne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts