Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Grześ, ja podałem konkretne, markowe urządzenia (pompa - Panasonica, rurki Kantherm, zasobnik Galmet MAXI). Jeśli porównujesz to powinieneś również bazować na konkretnych modelach urządzeń.

No i brakuje w twoim rozważaniu obliczeń kosztów eksploatacji (np. dla 15lat).

Ja zmieszczę się w 20k za co (pc + wodna podłogówka), cwu i wentylację z reku z tym, że reku, kanały wentylacyjne oraz podłogówkę robię sam.

Rozumiem, że tylko do chłodzenia ?

bo w zimie taki zestaw nawet nie ruszy.

Z tymi urządzeniami to wiesz jak jest... te wszystkie pompy (z naciskiem na powietrze woda i powietrze powietrze) jakby nie było to technologie które dopiero "wyjdzie" jak będą sprawować się na przestrzeni lat. Żywotność sprężarek szacuje się do 25 lat. Pożyjemy zobaczymy. Ja siedząc w tych pompach powietrze-powietrze widzę że jak inwertery się pojawiły na szerszą skalę tak działają w zasadzie bezproblemowo. Wiadomo, zawsze może zdarzyć się egzemplarz z jakimś felerem. Co do marek, to tak jak patrzę do środka w zasadzie nie raz nie dwa jest to samo tylko "naklejka" inna :). Za markę płacisz. Jednakże regułą to nie jest. Generalnie i tak rządzą tym chińczycy. Takie gree, które w zasadzie przejęło większość a tylko pozostawiało marki, np. daikin to w zasadzie gree.

Nie wiem jak mam te koszty eksploatacji szacować? 20K pc wodna podłógówka - wiesz że o tym nie pisałem :). Pompami powietrze woda do co się nie zajmuje chcociaż oczywiście dostęp do nich mam. Natomiast zestaw gree kanałówka, pompa aristona nuos evo, reku thessli falt 180 (niedługo będę miał tańsze centrale też), grzejniki altantic'a, oraz "okanałowanie" wraz z anemostatami i rozdzielaczami do reku i pompy w 20 tys zł z montażem czy nawet poniżej można się zmieścić (zależy od budynku).

Co do tych zestawów z PV, będę coś więcej mógł powiedzieć jak produkt którego oczekuję będzie na rynku. oczywiste jest to że przy zachmurzonym niebie zimą cudów nie zwojujemy z PV :) Ale jak słońce się pojawi to w domu dobrze izolowanym jest szanasa na maksa wykorzystać każdy promyk słońca ponieważ im mniejsze będą potrzeby tym mniej będzie potrzeba kompensacji mocy z sieci. Na razie mogę gdybać. Jeszcze ceny nawet nie znam. Ale jak się pojawi na pewno zobaczę co to warte. Latem natomiast do chłodzenia powinno to fajnie się sprawdzać. Zobaczymy.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co ma pojemność zbiornika do zużycia energii na CWU ?

A jak ktoś ma PC PW 3kW to tez mu 100l starczy ?

Jak to? Pojemność zbiornika nie ma znaczenia do zużycia energii na CWU? Dla mnie jest różnica gdy grzeję 300L do 50C czy 120L do 50C powiedzmy. Nie rozumiem Cię w tym momencie.

Nie wiem jak mam te koszty eksploatacji szacować? 20K pc wodna podłógówka - wiesz że o tym nie pisałem :). Pompami powietrze woda do co się nie zajmuje chcociaż oczywiście dostęp do nich mam. Natomiast zestaw gree kanałówka, pompa aristona nuos evo, reku thessli falt 180 (niedługo będę miał tańsze centrale też), grzejniki altantic'a, oraz "okanałowanie" wraz z anemostatami i rozdzielaczami do reku i pompy w 20 tys zł z montażem czy nawet poniżej można się zmieścić (zależy od budynku).

Ciężko porównywać powyższy zestaw do mojego. Choćby dlatego, że nuos evo to nie ta sama wydajność i COP jak zestaw który przedstawiłem.

Chcę tylko powiedzieć, że twoje propozycje wcale nie są najtańsze. One będą dobre do domu modernizowanego. W domu nowo budowanym wcale nie musi być to najlepsze rozwiązanie.

Co do tych zestawów z PV, będę coś więcej mógł powiedzieć jak produkt którego oczekuję będzie na rynku. oczywiste jest to że przy zachmurzonym niebie zimą cudów nie zwojujemy z PV :) Ale jak słońce się pojawi to w domu dobrze izolowanym jest szanasa na maksa wykorzystać każdy promyk słońca ...

Jak pojawia się słońce to nie ma potrzeby grzania. Układ takiego inwertera z dedykowanym PV jak dla mnie jest bzdurą, przynajmniej w zakresie ogrzewania.

Ciężko porównywać powyższy zestaw do mojego. Choćby dlatego, że nuos evo to nie ta sama wydajność i COP jak zestaw który przedstawiłem.

Chcę tylko powiedzieć, że twoje propozycje wcale nie są najtańsze. One będą dobre do domu modernizowanego. W domu nowo budowanym wcale nie musi być to najlepsze rozwiązanie.

Jak pojawia się słońce to nie ma potrzeby grzania. Układ takiego inwertera z dedykowanym PV jak dla mnie jest bzdurą, przynajmniej w zakresie ogrzewania.

No ja właśnie głównie siedzę w tremodernizacjach. Chociaż przymierzamy się i pod takie domy poniżej 30 kwh/m2/rok i wtedy będziemy widzieć co i jak chyba że inwestorzy się rozmyślą mnie na razie na moją modelówkę nie stać:) . Bez realnych "eksploatacji" możemy tak sobie to pisać. W modernizacjach wygląda to bardzo dobrze. W USA czy Kanadzie też w niskoenergetycznych domach też użytkują i jest ok. Pożyjemy zobaczymy. I raz jeszcze powtarzam, że nie twierdzę, że to co proponuję to lek na wszystko i wszyscy tak powinni robić :) Wolny wybór, różne preferencje i koncepcje.

Co do potrzeby grzania przy słońcu zimą. A jak jest -15C mrozu i słoneczko to nigdzie grzać nie trzeba?

Jak to? Pojemność zbiornika nie ma znaczenia do zużycia energii na CWU? Dla mnie jest różnica gdy grzeję 300L do 50C czy 120L do 50C powiedzmy. Nie rozumiem Cię w tym momencie.

Przecież liczy się dzienne użycie CWU. Jak zużywasz 300l to jaka oszczędność z mniejszego zbiornika, skoro musisz go podgrzać 3X ?

Przecież liczy się dzienne użycie CWU. Jak zużywasz 300l to jaka oszczędność z mniejszego zbiornika, skoro musisz go podgrzać 3X ?

Cały czas powtarzam, że wszystko dobieramy do zużycia. Więc nie pisz, że zbiornik znaczenia nie ma. Paradoksem jest jak ktoś ma ogromny zbiornik a małe zużycie. A tak niestety się zdarza bo ktoś wrzucił emerytom mieszkającym w 2, 200L z grzałką... kasę wziął i dobra jest.

Cały czas powtarzam, że wszystko dobieramy do zużycia. Więc nie pisz, że zbiornik znaczenia nie ma. Paradoksem jest jak ktoś ma ogromny zbiornik a małe zużycie. A tak niestety się zdarza bo ktoś wrzucił emerytom mieszkającym w 2, 200L z grzałką... kasę wziął i dobra jest.

Sorry ale gadasz głupoty. My jesteśmy na razie z żoną we dwójkę i mamy zbiornik 300l. To według Ciebie jest już mega paradoks? Można mieć mniejszy bo czemu nie, ale spróbuj nalać z mniejszego 2x wanna plus bieżące zużycie w kuchni czy łazienkach.

Co do cwu, to jak rozmawiam z ludźmi w większości przypadków nawet na rodziny 5-osobowe wystarcza zbiornik 80-120L sam też to potwierdzam. Mam w domu 5 tkę ludzi. Wiadomo, co innego jak ktoś w wannie pławi się dzień w dzień jeden po drugim ale kto tak robi...? Zawsze warto szukać rozwiązań na wsam raz a nie ponad. Takie moje zdanie.

Wlasnie ... wanna i 3 kobiety. 400l grzanych do ok 44oC nie starcza. Fakt, ze zbiornik jeszcze nie jest ocieplony docelowo (ok 30cm) , a stoi w niegrzanym garazu :(

Jednakze zbiornik 80-120l to moze by i starczyl, ale grzany w kolko.

Cały czas powtarzam, że wszystko dobieramy do zużycia.
Myślę, że z tym stwierdzeniem się wszyscy zgadzamy )sorry ale nie mogę się powstrzymać, prócz Brzęcza ).

A jaki problem założyć licznik na ciepłą wodę aby się przekonać? I wtedy dobrać zbiornik po to by grzać go tylko raz dziennie?

Edytowane przez kolektor1

Cały czas powtarzam, że wszystko dobieramy do zużycia.

Nie tylko do zużycia.

A jak masz dwie osoby i zestaw solarny, to też 100l ?

A jak CWU grzane pompa ciepła 3kW, to tez 100l ?

Powinieneś wiedzieć ze dobiera się patrząc na zużycie, rodzaj żródła ciepła, zwyczaje i styl życia domowników.

I ze zmniejszenie zasobnika, to nie jest gwarancja mniejszych rachunkow

Nie tylko do zużycia.

A jak masz dwie osoby i zestaw solarny, to też 100l ?

Nie, zasobnik jest min. 200l. Ale to wynika z tego, żeby zrobić zapas na następny dzień pochmurny.

Powinieneś wiedzieć ze dobiera się patrząc na zużycie, rodzaj żródła ciepła, zwyczaje i styl życia domowników.

I ze zmniejszenie zasobnika, to nie jest gwarancja mniejszych rachunkow

Jednak zużycie jest podstawą do obliczeń.

A jaka będzie różnica w zależności od źródła jeżeli zużycie będzie dla rodziny np. 240l? Jeżeli będziemy grzali prądem, pompą, węglem, czy czym innym. W każdym z tych przypadków damy zbiornik 250l.

Ile będzie takich godzin w roku (bo nawet nie dni) ? Przecież taki układ kompletnie nie ma sensu.

Boże.... wszystko jest bez sensu....czy ja mówię że to jest panaceum na wszelkie problemy? Jak będzie to tanie to można wrzucać jak nie to sprawę olać. Ale najlepiej jest się o tym przekonać a potem dopiero mówić o sensie lub jego braku.

Sorry ale gadasz głupoty. My jesteśmy na razie z żoną we dwójkę i mamy zbiornik 300l. To według Ciebie jest już mega paradoks? Można mieć mniejszy bo czemu nie, ale spróbuj nalać z mniejszego 2x wanna plus bieżące zużycie w kuchni czy łazienkach.

raz jeszcze... wszystko zależy od zużycia. Potrzeba wam dużo wody więc macie 300L, i prawidłowo problemu nie widzę.