oszczednyGrześ 14.12.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Wlasnie ... wanna i 3 kobiety. 400l grzanych do ok 44oC nie starcza. Fakt, ze zbiornik jeszcze nie jest ocieplony docelowo (ok 30cm) , a stoi w niegrzanym garazu Jednakze zbiornik 80-120l to moze by i starczyl, ale grzany w kolko. Jak ktoś ma takich domowników to cóż... ja mam 3 synów ale to świadczy o tym po raz kolejny że trzeba brać pod uwagę to nasze zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.12.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Słyszysz to Kamil? Chłopaków adoptuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Nie tylko do zużycia. A jak masz dwie osoby i zestaw solarny, to też 100l ? A jak CWU grzane pompa ciepła 3kW, to tez 100l ? Powinieneś wiedzieć ze dobiera się patrząc na zużycie, rodzaj żródła ciepła, zwyczaje i styl życia domowników. I ze zmniejszenie zasobnika, to nie jest gwarancja mniejszych rachunkow pod pojęciem zużycie możemy mieć na myśli te wszystkie wymienione przez ciebie zmienne... nie czepiajmy się szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Słyszysz to Kamil? Chłopaków adoptuj. Ktoś tu już twierdził że warto bo wtedy koszty grzania spadną....ale nie pomyślał chyba o kosztach cwu właśnie..., chyba Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 raz jeszcze... wszystko zależy od zużycia. Potrzeba wam dużo wody więc macie 300L, i prawidłowo problemu nie widzę. Błąd, człowieku... Gdyby schizo miał kocioł gazowy, dajmy na to Buderusa 3-14kW, to wystarczyłby mu zbiornik 150l. Miałby taniej i mniejsze straty na zasobniku Wiesz, dlaczego mógłby tak mieć ? pod pojęciem zużycie możemy mieć na myśli te wszystkie wymienione przez ciebie zmienne... nie czepiajmy się szczegółów. No to powodzenia w karierze zawodowej, skoro dla Ciebie to jakieś "szczegóły" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.12.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) To jakiś problem podgrzać zasobnik 120l dwa razy ? . Obecnie grzeję drewnem chałupę z mocą 2,5 kW i z tą samą mocą grzeję wodę dla 5 osób nie wyobrażam sobie grzanie na 2 tury. Zapomniałeś o czasie i komforcie. A jak Ty grzejesz wodę? Edytowane 14 Grudnia 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Błąd, człowieku... Gdyby schizo miał kocioł gazowy, dajmy na to Buderusa 3-14kW, to wystarczyłby mu zbiornik 150l. Miałby taniej i mniejsze straty na zasobniku Wiesz, dlaczego mógłby tak mieć ? No to powodzenia w karierze zawodowej, skoro dla Ciebie to jakieś "szczegóły" Wiem dlaczego. Zacząłeś roztrząsać temat i rozkładać na czynniki pierwsze. Szczegóły - mam na myśli to że założenia zużycia wody korelujemy ze wszystkim czyli źródłem ciepła i pozostałymi zmiennymi. A ja wychodzę najpierw od tego ile wody będzie się konsumować a potem myślę nad doborem urządzeń a nie na odwrót. chyba to logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.12.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 ...a potem myślę nad doborem urządzeń a nie na odwrót. chyba to logiczne. Chyba nie dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Chyba nie dla wszystkich. bo właśnie chyba nie. Panie Witoldzie wracając do tego drewna to ile Pan spali przez te zimy ostatnie? czym Pan pali konkretnie? Pianka już zrobiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Obecnie grzeję drewnem chałupę z mocą 2,5 kW i z tą samą mocą grzeję wodę dla 5 osób nie wyobrażam sobie grzanie na 2 tury. Zapomniałeś o czasie i komforcie. A jak Ty grzejesz wodę? No policz sobie ile czasu trzeba, żeby mając 12kW zagrzać 120l o 35C. Jeszcze raz przypomnę Ci, że napisałeś: jaka będzie różnica w zależności od źródła jeżeli zużycie będzie dla rodziny np. 240l? Jeżeli będziemy grzali prądem, pompą, węglem, czy czym innym. W każdym z tych przypadków damy zbiornik 250l. Przeciętny użytkownik tych urządzeń ma do dyspozycji 12-24kW, to po cholerę mu tak duży zbiornik ? Jak ktoś ma popierdółkę 2.5 kw (drewno, pompa, grzałka) to wymaga to oczywiscie większej pojemności. A nie - ktoś zużywa 250l, to musi mieć zasobnik 250l Edytowane 14 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Wiem dlaczego. Zacząłeś roztrząsać temat i rozkładać na czynniki pierwsze. Szczegóły - mam na myśli to że założenia zużycia wody korelujemy ze wszystkim czyli źródłem ciepła i pozostałymi zmiennymi. A ja wychodzę najpierw od tego ile wody będzie się konsumować a potem myślę nad doborem urządzeń a nie na odwrót. chyba to logiczne. dobrze, że to WRESZCIE napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.12.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 bo właśnie chyba nie. Panie Witoldzie wracając do tego drewna to ile Pan spali przez te zimy ostatnie? czym Pan pali konkretnie? Pianka już zrobiona? Srednio nie przekraczam 10m przestrzennych drewna w sezonie grzewczym, palę bukiem a kwota to 1800zł na sezon. Co do pianki to dobry znajomy, spec od ociepleń prawie zmusił mnie do zmiany koncepcji. A więc nie dawać piany na dach a położyć pianę zamiast wełny na strop. Waham się bo jestem nie przejednany w swoich pomysłach, ale chyba posłucham jego. Tym bardziej, że coś kombinuje z pistoletem do natrysku piany i będzie prawdopodobnie możliwość położenia samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 dobrze, że to WRESZCIE napisałeś. Świetnie po sprawie. Można iść spać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Srednio nie przekraczam 10m przestrzennych drewna w sezonie grzewczym, palę bukiem a kwota to 1800zł na sezon. Co do pianki to dobry znajomy, spec od ociepleń prawie zmusił mnie do zmiany koncepcji. A więc nie dawać piany na dach a położyć pianę zamiast wełny na strop. Waham się bo jestem nie przejednany w swoich pomysłach, ale chyba posłucham jego. Tym bardziej, że coś kombinuje z pistoletem do natrysku piany i będzie prawdopodobnie możliwość położenia samemu. czyli nadal eksperymenty czekam zatem na informacje co do efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.12.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Boże.... wszystko jest bez sensu....czy ja mówię że to jest panaceum na wszelkie problemy? Jak będzie to tanie to można wrzucać jak nie to sprawę olać. Ale najlepiej jest się o tym przekonać a potem dopiero mówić o sensie lub jego braku. Nie trzeba wkładać ręki do wrzątku, żeby przekonać się że parzy. Układ pompy ciepła z PV do ogrzewania budynku jest bezsensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.12.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Nie trzeba wkładać ręki do wrzątku, żeby przekonać się że parzy. Układ pompy ciepła z PV do ogrzewania budynku jest bezsensu. Nie tylko do ogrzewania lecz głównie chłodzenia. Powtarzam trzeba sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.12.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Brzęczu się na was skarży:http://www.forumbudowlane.pl/vt/59400/0/jak-sie-cieplownicy-panicznie-boja-nowych-technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.12.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Brzęczu się na was skarży: http://www.forumbudowlane.pl/vt/59400/0/jak-sie-cieplownicy-panicznie-boja-nowych-technologii A na Ciebie nie?, tych betonów po politechnice uzbierało by sie calkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 15.12.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 hehe. Chyba konto założę na forumbudowlanym żeby podyskutować z tomaszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.12.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 hehe. Chyba konto założę na forumbudowlanym żeby podyskutować z tomaszkiem Zakładaj, sam nie daję rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts