Barth3z 05.01.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 nydar, bez przesady. Co można, to można.Ty w ogóle nie polecasz reku. Ja samoróbkę. Względem tego prezesa jesteśmy w jednym worku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Ja tylko podziwiam ludzi produkujących coś co nie do końca jest nam niezbędne i zarabiających na tym spory grosz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.01.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Sorki ale skoro to takie proste to czemu sami nie zaczniecie produkowac reku w cenie 1/2 markowych i tak bedziecie mieli duży zysk a wdzięczność ludzka was zaleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2016 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Sorki ale skoro to takie proste to czemu sami nie zaczniecie produkowac reku w cenie 1/2 markowych i tak bedziecie mieli duży zysk a wdzięczność ludzka was zaleje. Wdzięcznością ludzką chaty za bańkę nie postawisz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Sorki ale skoro to takie proste to czemu sami nie zaczniecie produkowac reku w cenie 1/2 markowych i tak bedziecie mieli duży zysk a wdzięczność ludzka was zaleje. Cholera, nie pomyślałem o tym A tak a poważnie to dla większości wygląd reku ma znacznie ... Przez takie wymogi się nie przebiję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.01.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Sorki ale ściemniacie panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.01.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Sorki ale ściemniacie panowie. W jakiej kwestii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 W jakiej kwestii ?Surgi ma jakiś problem w przyznaniu, że się rekuperator nie kalkuluje i, o ile w kwestii komfortu jakieś rozwiązanie typu rekuperator lub GWC dobrze jest zastosować, to określanie reku jako urządzenia na którym się oszczędza nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Taki reku, jak ten z Junkersa na pewno sie nie kalkuluje.Tyle, że za 4000 zł można mieć reku, który te 350-400 zł oszczędności da, a wtedy rzecz wygląda już inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.01.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Taki reku, jak ten z Junkersa na pewno sie nie kalkuluje. Tyle, że za 4000 zł można mieć reku, który te 350-400 zł oszczędności da, a wtedy rzecz wygląda już inaczej. To jest rozsądne podejście, z tym, że ciężko znaleźć dobry reku w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ja mój dom znalazłem, na większy trzeba wydać z 1200 zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.01.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Wg mnie przy doborze wielkości rekuperatora ważniejsza jest ilość mieszkańców niż wielkość domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ale wtedy instalacja z większymi oporami, co też ma wpływ na dobór jednostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.01.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Zgadza się. Tu dość fajnie to opisują:http://instalreporter.pl/ogolna/szczelne-budynki-niekontrolowana-i-kontrolowana-wentylacja-cz-2/ I z tego opracowania wynika, że dla mojego domu potrzebowałbym reku ten o 1200zł droższy. Dlatego podjąłem decyzję, że zrobię go samodzielnie i wyjdzie znacznie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Wg mnie przy doborze wielkości rekuperatora ważniejsza jest ilość mieszkańców niż wielkość domu. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Cholera, nie pomyślałem o tym A tak a poważnie to dla większości wygląd reku ma znacznie ... Przez takie wymogi się nie przebiję Wygląd... przeważnie stoi na strychu albo w garażu, lub zabudowany. Skąd koszty reku... Polski system wspierania przedsiębiorczości a zatem koszty pracy ogólnie rzecz biorąc. I teraz złóż reku ot tak sobie sam na odsprzedaż raz dwa. Gdyby wszystko każdy sam potrafił zrobić to byłoby trochę nudno na tym świecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.01.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Wygląd... przeważnie stoi na strychu albo w garażu, lub zabudowany. Skąd koszty reku... Polski system wspierania przedsiębiorczości a zatem koszty pracy ogólnie rzecz biorąc. I teraz złóż reku ot tak sobie sam na odsprzedaż raz dwa. Gdyby wszystko każdy sam potrafił zrobić to byłoby trochę nudno na tym świecie...Nie to jest problemem. Rekuperatory trzeba wymyślić, promować, wprowadzić na rynek i serwisować, natomiast sprzedaje się ich stosunkowo niedużo. Jedyną możliwością, by opłacało się to producentom są wysokie ceny. Część producentów, korzystająca z gotowych rozwiązań, np wymienników wlicza w cenę tylko reklamę i obsługę ale i tak tanio to nie wychodzi. Tanie reku się po prostu nie kalkulują. Stąd takie bzdury w reklamach, że reku to duże oszczędności, ze im droższy tym bardziej opłacalny i podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.01.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Nie to jest problemem. Rekuperatory trzeba wymyślić, promować, wprowadzić na rynek i serwisować, natomiast sprzedaje się ich stosunkowo niedużo. Jedyną możliwością, by opłacało się to producentom są wysokie ceny. Część producentów, korzystająca z gotowych rozwiązań, np wymienników wlicza w cenę tylko reklamę i obsługę ale i tak tanio to nie wychodzi. Tanie reku się po prostu nie kalkulują. Stąd takie bzdury w reklamach, że reku to duże oszczędności, ze im droższy tym bardziej opłacalny i podobne. Co do prowadzenia i kosztów działalności w Polsce to uważam że jest to problem ponieważ w przypadku małych firm trzeba liczyć każdy grosz. Prawda jest taka, że nie jeden założył by w Polsce mały biznes gdyby nie musiał co miesiąc płacić haraczu na poziomie 1200 zł niezależnie od tego czy zarobi czy nie. Wiadomo, więksi radzą sobie lepiej. Natomiast jak myślisz o tym całościowo to to i tamto koszty generuje bo masz pracowników różnej maści, warsztat produkcyjny itp. Jak się to zejdzie to trochę zł się uzbiera... A pozostałe podane przez Ciebie aspekty też dorzucają kolejne złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.01.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Co do prowadzenia i kosztów działalności w Polsce to uważam że jest to problem ponieważ w przypadku małych firm trzeba liczyć każdy grosz. Prawda jest taka, że nie jeden założył by w Polsce mały biznes gdyby nie musiał co miesiąc płacić haraczu na poziomie 1200 zł niezależnie od tego czy zarobi czy nie. Wiadomo, więksi radzą sobie lepiej. Natomiast jak myślisz o tym całościowo to to i tamto koszty generuje bo masz pracowników różnej maści, warsztat produkcyjny itp. Jak się to zejdzie to trochę zł się uzbiera... A pozostałe podane przez Ciebie aspekty też dorzucają kolejne złotówki.To niewątpliwie prawda ale nie to generuje koszty rekuperatorów a o tym rozmawiamy. Działalność prowadzę "od zawsze" tyle, że różną, teraz mam oddział w Polsce więc dokładnie znam bolączki polskich, małych firm. Rekuperatory to klasyczny przykład produktu, który, by się komukolwiek kalkulował w produkcji musi być stosunkowo drogi, ze względu na skalę sprzedaży. Nie daje on jakichś liczących się oszczędności (choć nie zawsze) więc dorabia się filozofię zawyżając sprawność wymienników (im droższy tym lepiej) i sugerując, że bez reku nie ma wentylacji. Brzęczkowski to przykład takiego "naganiacza" choć nie tylko on taką rolę spełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.01.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 To niewątpliwie prawda ale nie to generuje koszty rekuperatorów a o tym rozmawiamy. Działalność prowadzę "od zawsze" tyle, że różną, teraz mam oddział w Polsce więc dokładnie znam bolączki polskich, małych firm. Rekuperatory to klasyczny przykład produktu, który, by się komukolwiek kalkulował w produkcji musi być stosunkowo drogi, ze względu na skalę sprzedaży. Nie daje on jakichś liczących się oszczędności (choć nie zawsze) więc dorabia się filozofię zawyżając sprawność wymienników (im droższy tym lepiej) i sugerując, że bez reku nie ma wentylacji. Brzęczkowski to przykład takiego "naganiacza" choć nie tylko on taką rolę spełnia. Oczywiste że reku nie musi być jako coś obligatoryjne skoro możemy to jakoś ominąć w sprytny sposób... Mnie przede wszystkim zależy na szczelnym budynku oraz komfortowej wentylacji. Jak ktoś chce sam zbudować proszę bardzo, jak ktoś uważa, że można jakieś tam gwc zrobić i taniej na tym wychodzi to również... nie wciskam niczego na siłę lecz argumentuję co można jak można, nie raz odsyłam tutaj aby poczytać co zrobił ten czy tamten pasjonat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts