Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co mają powiedzieć ci, którzy słuchając takich "geniuszy" jak Brzęczkowski dali 40 cm?

Szczerze mówiąc, to teraz dałbym 40cm, ale białego EPS. Wyszłoby taniej jak 30cm grafitu, bo zaoszczędziłbym na piachu, na jego rozgarnianiu i zagęszczeniu jak i na samym styro. Pisałem o tym w dzienniku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6824827&viewfull=1#post6824827

A z tym bąblem ciepła, to nie tak łatwo. Zadziała on tylko w sytuacji, gdzie mamy dobre warunki gruntowe, czyli brak wód gruntowych.

Szczerze mówiąc, to teraz dałbym 40cm, ale białego EPS. Wyszłoby taniej jak 30cm grafitu, bo zaoszczędziłbym na piachu, na jego rozgarnianiu i zagęszczeniu jak i na samym styro. Pisałem o tym w dzienniku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a&p=6824827&viewfull=1#post6824827

A z tym bąblem ciepła, to nie tak łatwo. Zadziała on tylko w sytuacji, gdzie mamy dobre warunki gruntowe, czyli brak wód gruntowych.

U mnie jest na ok.2,5m woda gruntowa i jest bąbel ciepła.

Przeanalizuj na spokojnie co się będzie działo ze styropianem w gruncie jeżeli wiosną pod domem będzie chłodniej niż poza domem . Jak zabezpieczyłeś swoje 30cm przed kondensacją ?

Z tego wykresu który Krzysiek zamieściłeś wyraźnie widać przesunięcie fazowe dla temperatury pod domem. Niskie temperatury, w dużym stopniu występują w miesiącach w których ogrzewania już się nie używa a ciepło spod podłogi pozwala dogrzać dom w listopadzie i grudniu i nawet na początku stycznia. Patrząc na te dane nie ma sensu dawać więcej pod podłogę niż te 10 cm o lambdzie 0,042. To dopiero! Doświadczalne potwierdzenie bąbla ciepła!

W przypadku Krzyśka mamy informację, o temp. posadzki i temp.metr pod nią . Zatem opór daje 10cm styropianu o jakiejś lambdzie i metr piachu o jakiejś lambdzie. Nic nie wiemy co dzieje się poniżej metra a co ma też wpływ na bilans bo temp. rośnie z sezonu na sezon,choć nie mam pewności czy to nie skutek wyjątkowego lata. Moim zdaniem ,dla rozwiązania problemu potrzeba by informacji o temp. spodu wylewki i temp .zaraz pod izolacją .Takie informacje dadzą wiarygodny obraz o stratach ciepła. Jaka jest lambda piachu i temp na metrze będzie zbędna.

Myślę,że straty ciepła przez posadzkę u Krzyśka to max 10% całkowicie zużywanej energii. Za przeproszeniem w miesiącu wypalam za więcej papierochów.

W przypadku Krzyśka mamy informację, o temp. posadzki i temp.metr pod nią . Zatem opór daje 10cm styropianu o jakiejś lambdzie i metr piachu o jakiejś lambdzie. Nic nie wiemy co dzieje się poniżej metra a co ma też wpływ na bilans bo temp. rośnie z sezonu na sezon,choć nie mam pewności czy to nie skutek wyjątkowego lata. Moim zdaniem ,dla rozwiązania problemu potrzeba by informacji o temp. spodu wylewki i temp .zaraz pod izolacją .Takie informacje dadzą wiarygodny obraz o stratach ciepła. Jaka jest lambda piachu i temp na metrze będzie zbędna.

Myślę,że straty ciepła przez posadzkę u Krzyśka to max 10% całkowicie zużywanej energii. Za przeproszeniem w miesiącu wypalam za więcej papierochów.

Myślę, że ten dodatkowy metr piachu spokojnie możemy pominąć w obliczeniach U podłogi choć poprawiłby wynik. Straty, przy takiej delcie i takim U przegrody będą takie jak opisałem, niezależnie od tego co jest niżej. Wykres roczny pokazuje zakres zmian, jak widać ze średnią rosnącą z roku na rok. Moje wnioski są jak najbardziej prawidłowe.

Co do 10% strat to tak mniej więcej wychodzi. Co ciekawe przy zastosowaniu algorytmu obliczania strat przez posadzkę z U projektowym wychodzi dużo więcej. Tak jakby bąbel ciepła nie istniał.

Edytowane przez perm

Krzysiek czy miałeś zauważalne różnice pomiędzy 1 i 2 sezonem, po uwzględnieniu ewentualnej różnicy w warunkach zew?

oczywiście w pierwszym sezonie od wprowadzenia (przypomnę styczeń 2013) moja połówka z dziecmi po kilku nocach w sypialni w której przy mrozach było tylko +18*C chciała wracać do bloków :D, również miałem wrażenie że leci mi para z pyska :) teraz poniżej 21,7*C nie spada (jak było -19*C do tylu zjechało) a normalnie 22-22,5*C z roku na rok w domu zrobiło się coraz cieplej przy prawie identycznym zużyciu. Musze poprawić szczelność i będzie OK

Z tego wykresu który Krzysiek zamieściłeś wyraźnie widać przesunięcie fazowe dla temperatury pod domem. Niskie temperatury, w dużym stopniu występują w miesiącach w których ogrzewania już się nie używa a ciepło spod podłogi pozwala dogrzać dom w listopadzie i grudniu i nawet na początku stycznia. Patrząc na te dane nie ma sensu dawać więcej pod podłogę niż te 10 cm o lambdzie 0,042. To dopiero! Doświadczalne potwierdzenie bąbla ciepła!

powiem tak zanim zrobiłem izolacje podłogi (lata wcześniejsze budowa od IV 2009)

pomimo mrozów temp w domu (gdzieś mam zdjęcia termometrów) nigdy nie spadła poniżej 5*C wystarczyło odizolować sie od ziemi i przy mrozach zamarzła mi woda nalana do wanny

mimo wszystko żałuje bo do tych 15cm mogłem dać .. bo wyszły jaja przy montażu drzwi miałem o 5 cm za wysokie otwory i od góry musiałem maskować gdybym to wiedział dołożył bym 5cm wiecej do podłogi :)

od strony garażu jest mała szansa dołożenia czujnika wzdłuż odkurzacza centralnego (mogło by się to udać) a co do spodu wylewki moge wcisnąć czujke DS80B20 w rurki ogrzewania podłogowego które aktualnie są nieczynne są poniżej kabli można powiedzieć na samym dnie wylewki (ale jak trafie na bliskość kabla to będzie przekłamanie)

wg mnie (kiedyś wcisnąłem tam czujkę i pokazywała) ~ 1,5 - 2,0*C wiecej niż przy powierzchni czyli +26*C... a chudziaka czyli zaraz pod izolacją zakładam ~ 19*C

Edytowane przez Krzysiek_BB

Faktycznie EPS to niezłe wypełnienie. :) Myślisz o źródełku akurat pod środkiem domu? :)

powiem tak zanim zrobiłem izolacje podłogi (lata wcześniejsze budowa od IV 2009)

pomimo mrozów temp w domu (gdzieś mam zdjęcia termometrów) nigdy nie spadła poniżej 5*C wystarczyło odizolować sie od ziemi i przy mrozach zamarzła mi woda nalana do wanny...

Dzięki twoim pomiarom wiemy już, że bąbel ciepła pod domem jest faktem. Wystarczy poczekać dwa - trzy lata. To dosyć rewolucyjne, bo te 10 cm EPS w podłodze wydawało się do tej pory absolutnym minimum ze wskazaniem na 20 przynajmniej. Guzik! 10 cm i straty śmiesznie małe. Warunkiem opaska krawędziowa. Pisałem o tym w wątku o płycie tak z pięć lat temu ale pewności nie miałem. Teraz mam.

Dzięki twoim pomiarom wiemy już, że bąbel ciepła pod domem jest faktem. Wystarczy poczekać dwa - trzy lata. To dosyć rewolucyjne, bo te 10 cm EPS w podłodze wydawało się do tej pory absolutnym minimum ze wskazaniem na 20 przynajmniej. Guzik! 10 cm i straty śmiesznie małe. Warunkiem opaska krawędziowa. Pisałem o tym w wątku o płycie tak z pięć lat temu ale pewności nie miałem. Teraz mam.

U mnie brak piachu (tylko tyle co dowiozłem 20 - 30 cm) rodzimy grunt to glina ...

fajnie by było jakby więcej ludków powkładało czujki

M.A.G. też mierzy dużo lepsza izolacja wyniki oczywiście inne

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196641-Indywidualny-z-p%C5%82askim-dachem-EcoHouse&p=7052602&viewfull=1#post7052602

nawiercić powciskać i mierzyć :) a fakty walić na forum :) ps u M.A.G. też bąbel bo pod holem i pod salonem ciepło a nie jak pod garażem :) inna grubość inny przepływ a bąbel pozostaje :)

pozdrowienia

Ku przestrodze powiem kolejny raz

NIGDY WIĘCEJ POROTHERMU !!!

wieje z każdego gniazdka które jest na zewnętrznej ścianie

z najmniejszej dziurki gdzie wychodzi jakikolwiek kabel

szczelność przy tym gównie "ZERO"

jest opcja na cześciową naprawe ale to na wiosna/lato

Edytowane przez Krzysiek_BB

Należy jeszcze poczekać na Karolkowe pomiary ,bo nabździł tych czujników pod chałupą co nie miara. Tyle,że wydaje się leniwy :D

Ale informacje będą o tyle cenne bo i 30cm izolacji i RsŚ i podgrzewanie kolektorem słonecznym . Jeżeli uzyska temp. Krzyśka,to straty praktycznie zerowe,a dom przy tej szczelności pasywny wyjdzie i to o zgrozo z silikatu który pożera ponoć ciepło.

U mnie jest na ok.2,5m woda gruntowa i jest bąbel ciepła.

Przeanalizuj na spokojnie co się będzie działo ze styropianem w gruncie jeżeli wiosną pod domem będzie chłodniej niż poza domem . Jak zabezpieczyłeś swoje 30cm przed kondensacją ?

Jeśli GWC będzie pracowało non stop (taki miałem plan), to nie będzie kondensacji.

Piszesz o opasce krawędziowej co dokładnie przez to rozumiesz? jaka grubość takowej opaski?

Piszesz o opasce krawędziowej co dokładnie przez to rozumiesz? jaka grubość takowej opaski?
Pionowa opaska na metr głębokości przynajmniej (dla płyty fundamentowej) lub ocieplenie fundamentów od zewnątrz. To krytyczny obszar dla strat ciepła spod podłogi. Pozioma opaska nie jest tak skuteczna.