nydar 29.03.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jak dom zostanie bardzo dobrze zaizolowany to ta akumulacja może okazać się poważnym problemem. Może zacytuję wypowiedź jednego z forumowiczów: W obecnym ("starym") domu mam pexy w wylewce na 30cm styro. Bezwładność - tragedia, szczególnie teraz. W nocy ok. W dzień przy +5 i słońcu mam tropik bo wylewka ma zakumulowane ciepło. Problem w tym, że cały dom jest docieplony (styro 30 na ścianach i 50-60 wełny na stropie). Nie uwierzę, że da się "mądrze" zrobić podłogówkę zalaną w betonie ( co innego maty). Obecnie będę robił tylko na prąd. . Nie sądzę aby problemem była akumulacja i pexy . Co za różnica czy będzie grzał pexami czy matami ? Problemem jest przegrzewanie przez okna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.03.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jak dom zostanie bardzo dobrze zaizolowany to ta akumulacja może okazać się poważnym problemem. Może zacytuję wypowiedź jednego z forumowiczów: W obecnym ("starym") domu mam pexy w wylewce na 30cm styro. Bezwładność - tragedia, szczególnie teraz. W nocy ok. W dzień przy +5 i słońcu mam tropik bo wylewka ma zakumulowane ciepło. Problem w tym, że cały dom jest docieplony (styro 30 na ścianach i 50-60 wełny na stropie). Nie uwierzę, że da się "mądrze" zrobić podłogówkę zalaną w betonie ( co innego maty). Obecnie będę robił tylko na prąd. . Grześ możesz mi powiedzieć jak płyta "rozgrzana do 22 - 23 stopni zrobi saunę w domu? Coś mi się zdaje że cytowany forumowicz pompował w płytę dużo za dużą temperaturę. P.S. lub to co napisał nydar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.03.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jak czytam takie teksty,włącza się lampka z napisem,, kryptoreklama" elektrycznego ogrzewania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.03.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jak czytam takie teksty,włącza się lampka z napisem,, kryptoreklama" elektrycznego ogrzewania.. Źle ci się włącza ta lampka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.03.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 To jaka jest różnica w podgrzewaniu posadzki o masie 13oookg pexem lub prądem ,skoro obydwa rozwiązania dysponują systemem regulacyjnym.Bezwładność kilkunastu litrów wody w pexie daje takie różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.03.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Grześ możesz mi powiedzieć jak płyta "rozgrzana do 22 - 23 stopni zrobi saunę w domu? Coś mi się zdaje że cytowany forumowicz pompował w płytę dużo za dużą temperaturę. P.S. lub to co napisał nydar. Ja podałem tylko odczucia mieszkańca takiego domu. Nie wiem jakie temperatury pompuje. Ale nie ulega wątpliwości że nadmierna akumulacja w dobrze zaizolowanym budynku kłopoty sprawiać może chociażby jak właśnie słonko później dołoży ciepła a podłoga jeszcze dobrze ciepło trzyma. Typowym centralnym znacznie gorzej się steruje niż grzejąc niecentralnie. Pisałem o tym, że ja fanem powszechnie znanego centralnego w domach bardzo dobrze zbudowanych to ja nie jestem. Oczywiście każdy ma swój punkt widzenia, szanuję to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.03.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) To jaka jest różnica w podgrzewaniu posadzki o masie 13oookg pexem lub prądem ,skoro obydwa rozwiązania dysponują systemem regulacyjnym. Bezwładność kilkunastu litrów wody w pexie daje takie różnice? To co napisałem powyżej, w domu świetnie zaizolowanym według mnie nadmierna akumulacja może być problemem. Ostatnio spotykam coraz więcej przypadków ludzi, którzy nie chcą podłogówki w każdym z pomieszczeń. Kuchnia, łazienka OK względnie salon. Edytowane 29 Marca 2016 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.03.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 To co napisałem powyżej, w domu świetnie zaizolowanym według mnie nadmierna akumulacja może być problemem. Ostatnio spotykam coraz więcej przypadków ludzi, którzy nie chcą podłogówki w każdym z pomieszczeń. Kuchnia, łazienka OK względnie salon. I jak rozwiązują problem? Skoro już mieszkają, bo wątpię by każdemu któremu przegrzewa się pokój, od razu rozpoczynał budowę nowego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.03.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jak dom zostanie bardzo dobrze zaizolowany to ta akumulacja może okazać się poważnym problemem. Może zacytuję wypowiedź jednego z forumowiczów: W obecnym ("starym") domu mam pexy w wylewce na 30cm styro. Bezwładność - tragedia, szczególnie teraz. W nocy ok. W dzień przy +5 i słońcu mam tropik bo wylewka ma zakumulowane ciepło. Problem w tym, że cały dom jest docieplony (styro 30 na ścianach i 50-60 wełny na stropie). Nie uwierzę, że da się "mądrze" zrobić podłogówkę zalaną w betonie ( co innego maty). Obecnie będę robił tylko na prąd. . nie zaobserwowałem u siebie takiego problemu. mam w podłodze ponad 30 cm betonu i w tym podłogówkę, żelbetowe stropy i ściany z silikatów. przegrzewa się czasem gdy świeci słońce, ale dzieje się to niezależnie od tego czy kilka godzin wcześniej chodziło ogrzewanie podłogowe czy nie. dodam że podłogówka przez większość czasu zasilana temperaturą niższą niż 30°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.03.2016 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 I jak rozwiązują problem? Skoro już mieszkają, bo wątpię by każdemu któremu przegrzewa się pokój, od razu rozpoczynał budowę nowego domu Kto niby rozwiązuje problem? Mówię o osobach, którzy przymierzają się do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.03.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 nie zaobserwowałem u siebie takiego problemu. mam w podłodze ponad 30 cm betonu i w tym podłogówkę, żelbetowe stropy i ściany z silikatów. przegrzewa się czasem gdy świeci słońce, ale dzieje się to niezależnie od tego czy kilka godzin wcześniej chodziło ogrzewanie podłogowe czy nie. dodam że podłogówka przez większość czasu zasilana temperaturą niższą niż 30°C Jaką masz izolację od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.03.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Ale nie ulega wątpliwości że nadmierna akumulacja w dobrze zaizolowanym budynku kłopoty sprawiać może chociażby jak właśnie słonko później dołoży ciepła a podłoga jeszcze dobrze ciepło trzyma. wg mnie odwrotnie - problem występuje w słabo izolowanym domu, gdzie musimy grzać do wyższej temperatury. u mnie najwyższe średnie dobowe obciążenie domu w tym roku to około 2,2 kW, na 123 m2, czyli 18 W/m2. część z tego poszła na rozgrzanie samej ogromnej masy akumulacyjnej, bo poprzedniego dnia znacznie się wychłodziła (mało grzania - należałoby brać średnią z kilku dni). załóżmy że sam dom ciągnął 15 W/m2 przy -15°C. to jest temperatura podłogi o 1,5 °C wyższa niż powietrza. przy średnich zimowych temperaturach około 0°C temperatura podłogi to 0,7°C więcej niż powietrza. jak tylko zaświeci słońce, to temperatura w domu rośnie błyskawicznie znacznie powyżej temperatury "rozgrzanej" podłogi. podłoga przestaje grzać i staje się odbiornikiem ciepła a nie emiterem.. co innego w słabo izolowanym domu, gdzie temperatura podłogi jest o kilka °C wyższa niż podłogi - wtedy pomimo świecącego słońca może ona pozostać przez cały czas wyższa niż temperatura powietrza, czyli podłogówka cały czas emituje ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.03.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jaką masz izolację od gruntu? 25 cm XPS pod płytą fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.03.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Kto niby rozwiązuje problem? Mówię o osobach, którzy przymierzają się do budowy. Aaaa..., to jeszcze nic nie wybudowali a już im się chałupy przegrzewają za sprawą ogrzewania podłogowego .... Czyli jak zwykle najwięcej wiedzą ci co w doopie byli i goowno widzieli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.03.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Aaaa..., to jeszcze nic nie wybudowali a już im się chałupy przegrzewają za sprawą ogrzewania podłogowego .... Czyli jak zwykle najwięcej wiedzą ci co w doopie byli i goowno widzieli ... Proponuję czytać ze zrozumieniem, powyżej podałem przykład osoby która narzeka na dyskomfort bo jak twierdzi duża akumulacja sprawia u niej problem. I dom ma. Mam też przypadki osób które dom będą budować i podłogówkę dają tylko do łazienek i kuchni. Nie twierdzą nic o przegrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.03.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Mam też przypadki osób które dom będą budować i podłogówkę dają tylko do łazienek i kuchni. Nie twierdzą nic o przegrzewaniu. a czym argumentują taką decyzję? czym będą ogrzewać te domy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.03.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Proponuję czytać ze zrozumieniem, powyżej podałem przykład osoby która narzeka na dyskomfort bo jak twierdzi duża akumulacja sprawia u niej problem. I dom ma. Mam też przypadki osób które dom będą budować i podłogówkę dają tylko do łazienek i kuchni. Nie twierdzą nic o przegrzewaniu. Podałeś przykład jakiejś tam osoby a nawet nie wiesz jak jest zrobiona / zasilana podłogówka w tym domu ... W tym przypadku " prawdą objawioną " jest to że chłop nażeka tak naprawdę nie wiedząc na co ... W innych twoich przykładach ludzie dopiero coś chcą robić ale jeszcze tak naprawdę sami nie wiedzą czym się do tego zabrać czy "nogami czy rękami " ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.03.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 a czym argumentują taką decyzję? czym będą ogrzewać te domy? " bo takie jest ich widzimisię " ... Mam na co dzień takich "pacjentów" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.03.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Widzisz Grześ. Tak powstają pseudonaukowe teorie ,powielane,powielane,powielane, stają się prawdą.O tym,że choćby wodna podłogówka przegrzewa, a elektryczna już nie.Jest takich teorii kilka:D. Ludziska w to wierzą a kredycik trzeba z płaczem spłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.03.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 nie zaobserwowałem u siebie takiego problemu. mam w podłodze ponad 30 cm betonu i w tym podłogówkę, żelbetowe stropy i ściany z silikatów. przegrzewa się czasem gdy świeci słońce, ale dzieje się to niezależnie od tego czy kilka godzin wcześniej chodziło ogrzewanie podłogowe czy nie. dodam że podłogówka przez większość czasu zasilana temperaturą niższą niż 30°C imrahill, wpisz w stopce czym i jak grzejesz, bo nie pamiętam. Przyglądam się twoim wypowiedziom na temat komfortu grzewczego tak akumulacyjnego domu jaki posiadasz. Jesteś chyba jedyny na forum, który ma tak ciepły a zarazem tak masywny dom. Pisz więcej, to cenne. wg mnie odwrotnie - problem występuje w słabo izolowanym domu, gdzie musimy grzać do wyższej temperatury. u mnie najwyższe średnie dobowe obciążenie domu w tym roku to około 2,2 kW, na 123 m2, czyli 18 W/m2. część z tego poszła na rozgrzanie samej ogromnej masy akumulacyjnej, bo poprzedniego dnia znacznie się wychłodziła (mało grzania - należałoby brać średnią z kilku dni). załóżmy że sam dom ciągnął 15 W/m2 przy -15°C. to jest temperatura podłogi o 1,5 °C wyższa niż powietrza. przy średnich zimowych temperaturach około 0°C temperatura podłogi to 0,7°C więcej niż powietrza. jak tylko zaświeci słońce, to temperatura w domu rośnie błyskawicznie znacznie powyżej temperatury "rozgrzanej" podłogi. podłoga przestaje grzać i staje się odbiornikiem ciepła a nie emiterem.. co innego w słabo izolowanym domu, gdzie temperatura podłogi jest o kilka °C wyższa niż podłogi - wtedy pomimo świecącego słońca może ona pozostać przez cały czas wyższa niż temperatura powietrza, czyli podłogówka cały czas emituje ciepło Nadmiar ciepła w głównej mierze jest odbierany przez strop i ściany. Najmniej przez podłogę. Tym bardziej, gdy na podłodze leżą panele czy coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts