nydar 03.04.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Wiele razy padało w róznych wątkach o WYMUSZANIU pracy układu mimo że była zadana temp . Tak dla komfortu . Ideałem byłby system który "mierzyłby" stratę domu dla danej temp zewnętrznej oraz zyski bytowe i porcjował -podawał taka ilość energie w posadzkę . Wtedy byłby ? constans. Może Moim zdaniem ideałem jest bardzo duża bezwładność, bo ona nie wymaga żadnego sterowania z wyjątkiem utrzymania stałej temp. +/- 0,5oC,co można regulować jednym włącz-wyłącz. Duże straty bo mróz - duża emisja do wewnątrz i częste włącz-wyłącz. Małe straty bo bez mrozu ,rzadkie włącz-wyłącz lub wchłanianie zysków. Zauważ,że z nadejściem upałów,masywne budynki z opóźnieniem kilkudniowym zauważają ten fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.04.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Fakt ale jest jeszcze CWU Pasywny system dla CWU to choćby zbiornik owiewany zużytym powietrzem .Reszta z elektronicznego przepływowego podgrzewacza wody. Groszowa sprawa. Zamawiam właśnie taki . Zobaczymy ile zeżre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 03.04.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Masę należy tak dobrać by starczyło od do w ii taryfie,jak ktoś woli kablami. Czym większa ,tym lepiej . A przy spadkach które opisujesz można zacząć kilka godzin później i nie będzie problemu . Zresztą walka o II taryfę w przypadku 15-20kWh/m2 trąci Szkotem . kto lub co ma o tym decydować ? Na ile włączyć 10 czy 60 min? Moim zdaniem ideałem jest bardzo duża bezwładność, bo ona nie wymaga żadnego sterowania z wyjątkiem utrzymania stałej temp. +/- 0,5oC,co można regulować jednym włącz-wyłącz. Duże straty bo mróz - duża emisja do wewnątrz i częste włącz-wyłącz. Małe straty bo bez mrozu ,rzadkie włącz-wyłącz lub wchłanianie zysków. j.w Merkava gada że każde załączenie to strata. Każde załączenie dłużej niz potrzeba to strata winno być . Więc na ile włączyć , to jest dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 03.04.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Z okien tanio i dobrze to może byłoby okno białe RU pod otwór 120x150 dwuszybowe (cena u producentów ok 330-400zł) z okiennicami z 5cm styropianiu od wewnątrz - i tak cały domek w takich oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 03.04.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Pasywny system dla CWU to choćby zbiornik owiewany zużytym powietrzem .Reszta z elektronicznego przepływowego podgrzewacza wody. Groszowa sprawa. Zamawiam właśnie taki . Zobaczymy ile zeżre. Miałem taki , Clage. Rewelacja. Włąsnie elektroniczny. Miałem....leży , bo zrobil swoje a teraz dylemat gdzie powiesić żeby nie przeszkadzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 03.04.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Pasywny system dla CWU to choćby zbiornik owiewany zużytym powietrzem .Reszta z elektronicznego przepływowego podgrzewacza wody. Groszowa sprawa. Zamawiam właśnie taki . Zobaczymy ile zeżre. Myślałeś może nad małym zbiornikiem np 50l z mocną grzałką powyżej 6kW i grzaniem do 60st ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.04.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 kto lub co ma o tym decydować ? Na ile włączyć 10 czy 60 min? j.w Merkava gada że każde załączenie to strata. Każde załączenie dłużej niz potrzeba to strata winno być . Więc na ile włączyć , to jest dylemat Decyzje podejmie sterownik w zależności od min. i max. temperatury jaką zaplanujesz. 21,5-22 czy 22-22,5. Czas będzie wynikał samoistnie z mocy i masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.04.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Miałem taki , Clage. Rewelacja. Włąsnie elektroniczny. Miałem....leży , bo zrobil swoje a teraz dylemat gdzie powiesić żeby nie przeszkadzał Nie jesteś zadowolony z przepływowego podgrzewacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Decyzje podejmie sterownik w zależności od min. i max. temperatury jaką zaplanujesz. 21,5-22 czy 22-22,5. Czas będzie wynikał samoistnie z mocy i masy. Rozumiem, że temp. powietrza spada do 21,5oC i dopiero wtedy sterownik odpala ogrzewanie ? Do ilu wówczas spadnie temperatura powietrza, zanim ciepło z załączonego systemu dojdzie do powierzchni podłogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 03.04.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Decyzje podejmie sterownik w zależności od min. i max. temperatury jaką zaplanujesz. 21,5-22 czy 22-22,5. Czas będzie wynikał samoistnie z mocy i masy. Ale mając masę pod stopami , to tylko regulacja przez temp gdzieś w środku tej masy vs temp zewnętrzna a nie temp pow na 1,3 m. Nie zawsze temp w środku mówi o komforcie o, Barth był szybszy Nie jesteś zadowolony z przepływowego podgrzewacza? On był w innej lokalizacji .. to długa historia. Zrobił swoje , sprawdził się doskonale. Teraz szukam miejsca dla niego u mnie. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.04.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Rozumiem, że temp. powietrza spada do 21,5oC i dopiero wtedy sterownik odpala ogrzewanie ? Do ilu wówczas spadnie temperatura powietrza, zanim ciepło z załączonego systemu dojdzie do powierzchni podłogi ? Podświadomość to potęga:D Jeżeli masz dom doskonale ogacony jak np. Twój ,do tego z potężną masą pod stopami + ściany ,to można sobie wyobrazić, że straty w mroźną pogodę obniżą temp. powietrza o 0,5oC w ciągu doby. Zatem czasu w pip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.04.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Ale mając masę pod stopami , to tylko regulacja przez temp gdzieś w środku tej masy vs temp zewnętrzna a nie temp pow na 1,3 m. Nie zawsze temp w środku mówi o komforcie o, Barth był szybszy Nie jesteś zadowolony z przepływowego podgrzewacza? On był w innej lokalizacji .. to długa historia. Zrobił swoje , sprawdził się doskonale. Teraz szukam miejsca dla niego u mnie. Z moich obserwacji wynika,że temp. wyższa lub równa 22oC jest w domu komfortowa bez względu na temp. okien. Trochę mnie wystraszyłeś wstępem o podgrzewaczu .Zamawiam krajowego producenta 9/12/15kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.04.2016 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Tak właśnie wygląda życie w domach z niskimi rachunkami za ogrzewanie ... No tak. U mnie ogrzewanie włączone cały czas obniżka tylko nocą występuje o 1 stopień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 04.04.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Podświadomość to potęga:D Jeżeli masz dom doskonale ogacony jak np. Twój ,do tego z potężną masą pod stopami + ściany ,to można sobie wyobrazić, że straty w mroźną pogodę obniżą temp. powietrza o 0,5oC w ciągu doby. Zatem czasu w pip. Niby czasu dużo , ale ile "wrzucić " tej energii jak temp na sterowniku powietrza się nie zmienia ?, Natomiast temp podłogi "leci na pysk" tj tam spadki są zauważalne przez termometry. Właduje się w podłogę 40 kwh , może o 30 za dużo . Jak z chirurgiem który zrobi tylko jeszcze drobne nacięcie. Nagle kichnięcie , jeb ....wyciął sledzione. U Imrahila, prawdopodobnie sterowanie pogodowe do bufora decyduje jakiej temperatury wodę wrzucic w podłoge. Stąd może ten komfort. Jasiek wspominał o instalacji (dobra inny dom , ale idea) na gazie ze sterowaniem pogodowym i żadnych sterowników w środku i jest to super a fotohhobby wspominał że- tak mial takie rozwiązanie .....przez "chwilę " i wrocił do ustawień pogodówka-sterownik pokojowy. Nie dopytałem czy w pierwszym przypadku były grzejniki bo w 2 jest podłogówka I bądz tu mądry. Pyxis na pompie, steruje temp w domu poprzez czujnik podłogowy (zadowolony) Moj przypadek, MAGA i pewnie wielu innych jest taki że wymuszałem (strata) pomiędzy 13-15 włączenie układu przez sztuczne podbicie o 0,5 C .Niby dobre rozwiązanie.Niby . Rozwala to cykl ładowania . Wtedy w nocy załączy albo nie załączy. A życie pokazało że załącza ale o np 5.45 ......i pochodził 15 min. bo taryfa. ... Mówisz szkot. Ale jak się uprzesz na CO w 1 taryfie to jesteś w czarnej d...... z CWU . II taryfa bufor i bojler to tanie inwestycyjnie rozwiązanie .Wtedy bufor nie musi być z tymi wężownicami - koszt jest akceptowalny. Nie spotkalem się jeszcze (na forum) z rozwiązaniem , kable i sterowanie pogodowe.A nawet jeśli , to albo czujnik musiałby byc w wylewce albo sterownik pokojowy musiałby być czujny ja ważka. A wtedy po domu trzeba chodzić a raczej spacerować a w pobliżu sterownika/sterowników drastycznie zwalniać Rozwiązanie w stylu lajfhacki to w 1 taryfie chodzi uklad na sterowaniu temp pow a w II taryfie ,na pogodowce ,przy zalożeniu że 2 taryfy i grzanie akumualcyjne. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 04.04.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) a... jak już jestem przy mikrofonie... Następny lajfhack z przymrużeniem oka To w stylu dowcipu z blondynka - która nie widzi podwyżek cen benzyny bo zawsze tankuje za 100 zł Robisz OZC . Dzielisz przez ilość dni sezonu grzewczego . I każdego dnia w wylewkę ładujesz srednią z tego co wyszło . Chciał czy nie chciał ładujesz . Bo w takim domu opieranie się na temp powietrza , kiepskich sterownikach i wiara w czas reakcji to prosta droga do polara na garbie. A w ogole, najlepiej tak jak piszesz, stworzyć system stabilny . Każdego dnia powtarzalny cykl . Wtedy czlowiek przyzwyczai się do wszystkiego. Tylko jak .... Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 04.04.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Pomiar pod domem +15,5*C zewnętrzna dziś masakra +23*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.04.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Rozumiem, że temp. powietrza spada do 21,5oC i dopiero wtedy sterownik odpala ogrzewanie ? Do ilu wówczas spadnie temperatura powietrza, zanim ciepło z załączonego systemu dojdzie do powierzchni podłogi ? U mnie w chałupie nie zaobserwowałem żadnego spadku temperatury pomiędzy załączeniem a reakcją ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.04.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) U mnie w chałupie nie zaobserwowałem żadnego spadku temperatury pomiędzy załączeniem a reakcją ... u siebie też nie zaobserwowałem czegoś takiego pomimo niewielkiej mocy ogrzewania w stosunku do masy akumulacyjnej (m.in. rurki OP na 25 cm płycie w 6-7 cm wylewce + silikaty) Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.04.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 u siebie też nie zaobserwowałem czegoś takiego pomimo niewielkiej mocy ogrzewania w stosunku do masy akumulacyjnej (m.in. rurki OP na 25 cm płycie w 6-7 cm wylewce + silikaty) A jak sprawa wyglądała latem gdy grzało pod 40'C? Duże problemy z temperaturą wewnątrz? Klima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.04.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 A jak sprawa wyglądała latem gdy grzało pod 40'C? Duże problemy z temperaturą wewnątrz? Klima? uczciwie odpowiem dopiero za kilka miesięcy, bo nie mieszkaliśmy w tym domu latem. okna były zasłonięte roletami w (2/3 - 3/4 powierzchni). maksymalna temperatura w domu to było chyba 25,2°C. nie było zysków bytowych, ale nie było też otwierania okien nocą. raz jak spaliśmy w weekend (w sierpniu w trakcie upałów), to uchyliliśmy okna około godz. 23, kiedy na zewnątrz było chłodniej niż w środku - temperatura spadła o niecałe dwa stopnie w ciągu kilku godzin, ale oczywiście po zamknięciu okna rano wróciła do 25°C. myślę że gdyby dbać o regularne schładzanie, to temperatura byłaby niższa, ale kto wie co z zyskami bytowymi. klimy nie mamy, a czy będzie potrzebna, to się okaże. pożyjemy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts