nydar 05.06.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Dobrze wiesz jak PF izolowana 16cm XPS pod i 17cm styro nad. Opaska pozioma 1m i potem pionowa 1.5m. Co do GMC, to odpalilem kolektor tarasowy: 120m PEX zatopione w 6cm wylewki. Niestety na spodzie tejże, nie ma jeszcze okładziny finalnej w postacji płytek. ( żona dostała wytyczne "kup czarne". Kupiła czarna nakrapiane białymi kropkami. Kropek jakieś 80% powierzchni ) Wylewka wczoraj nagrzała się do 42 st C. W ramach testów ładuje to pod dom na pierwszym biegu pompki od podłogówki, mam obecnie 17.5 st C. Chodzi mi o warstwę piachu jaką dałeś na gliniasty grunt. Gdyby płytki były czarne w sensie czarne , było by pod 80oC ,tyle że taras nieużyteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.06.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 To i nad sensem GMC pod domem można się zastanowić. Im bardziej sucho pod podłogą tym możliwości akumulacji mniejsze. GMC pod domem zawsze będzie suche o ile dom nie stoi na bagienku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.06.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Chodzi mi o warstwę piachu jaką dałeś na gliniasty grunt. Gdyby płytki były czarne w sensie czarne , było by pod 80oC ,tyle że taras nieużyteczny. Bedzie 30-50 cm o ile dobrze pamietam. Nie wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.06.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 To ciekawa obserwacja będzie w perspektywie kilku lat. Ty masz 30-50cm pospółki i gliniasty piach . Ja mam piach. Ciekawe jakie podłoże okaże się efektywniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.06.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Bedzie 30-50 cm o ile dobrze pamietam. Nie wiecej. Glina potrafi podciągać kapilarnie nawet z 15metrów. Piach maksymalnie z 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.06.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Glina potrafi podciągać kapilarnie nawet z 15metrów. Piach maksymalnie z 50cm. Tak piszą,z tym że nie opisują w jakich warunkach . Mam rodzinę w Gdyni Redłowie. Mają działkę -sama glina a na niej dom . Musiałem kiedyś wykopać chrzan w suchawe lato z ogrodu .... Siekiera pomogła:D. Jak się zachowuje glina pod domem gdzie nie ma dostępu wilgoci z góry ? Tego nie wie nikt .(do tego pionowa opaska styropianowa) Może na podstawie odczytów temp. karolka za 2-3lata się dowiemy. Póki co to dominują gusła i wróżenie z fusów. Ale z temp.jaką przytacza , wynika że suchawo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.06.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Tak piszą,z tym że nie opisują w jakich warunkach . Mam rodzinę w Gdyni Redłowie. Mają działkę -sama glina a na niej dom . Musiałem kiedyś wykopać chrzan w suchawe lato z ogrodu .... Siekiera pomogła:D. Jak się zachowuje glina pod domem gdzie nie ma dostępu wilgoci z góry ? Tego nie wie nikt .(do tego pionowa opaska styropianowa) Może na podstawie odczytów temp. karolka za 2-3lata się dowiemy. Póki co to dominują gusła i wróżenie z fusów. Ale z temp.jaką przytacza , wynika że suchawo . nydar, ja pisałem o podciąganiu kapilarnym ... A to, że glina na otwartym terenie jest sucha i twarda jak kamień to chyba nie muszę Ci tłumaczyć dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.06.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Barth.Kapilarne podciąganie jest zjawiskiem fizycznym znanym:DMnie interesuje, czy te siły kapilarne zaciągną 1gram wody /dobę ze 100m2 czy 1litr. Bo to jest istotne , czy się bać czy olać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.06.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Barth.Kapilarne podciąganie jest zjawiskiem fizycznym znanym:D Mnie interesuje, czy te siły kapilarne zaciągną 1gram wody /dobę ze 100m2 czy 1litr. Bo to jest istotne , czy się bać czy olać. To zależy. Na otwartym terenie niech podciągają nawet 1litr, ale jak pod domem to i 1gram będzie problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.06.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Witam.Ponieważ zrobiło się tu smutno i trochę nudno, dla rozweselenia Was nowa genialna myśl naszego miszcza na FB. A pisze tak:"Czynnik R410a w polskich zasobnikach z pompą ciepła ma temperaturę wrzenia -52 st.C więc w naszym klimacie nie ma co "udoskonalać" Z tym, że pompa ciepła do ciepłej wody, ma górne źródło 55-66st. do ogrzewania tylko 23. Dlatego COP jest znacznie wyższy."Jasno i przejrzyście macie wytłumaczone dla czego COP pompy jest 10,5.ciepłownik nr1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.07.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 wiadomości z serii : jak skomplikować prosty pomysł nydara i jeszcze go sprzedać http://antyweb.pl/odzyskiwanie-energii-ze-sciekow/ nydar i co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.07.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 wiadomości z serii : jak skomplikować prosty pomysł nydara i jeszcze go sprzedać http://antyweb.pl/odzyskiwanie-energii-ze-sciekow/ nydar i co ty na to?Dzielenie się pomysłami nie zawsze wychodzi na dobre. Klasycznym przykładem jest polska, zdaje się pomoc stomatologiczna, która wymyśliła nie zaparowujące lusterko. Pochwaliła się tym pomysłem w sieci a po roku dostała podziękowania od jakiejś firmy, która jej pomysł opatentowała. Do podziękowania dołączony był egzemplarz lusterka. Tyle z tego miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.07.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Dzielenie się pomysłami nie zawsze wychodzi na dobre. Klasycznym przykładem jest polska, zdaje się pomoc stomatologiczna, która wymyśliła nie zaparowujące lusterko. Pochwaliła się tym pomysłem w sieci a po roku dostała podziękowania od jakiejś firmy, która jej pomysł opatentowała. Do podziękowania dołączony był egzemplarz lusterka. Tyle z tego miała. tego nie słyszałem. a jaka to firma tak bezczelnie postąpiła? masz jakiegoś linka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.07.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 wiadomości z serii : jak skomplikować prosty pomysł nydara i jeszcze go sprzedać http://antyweb.pl/odzyskiwanie-energii-ze-sciekow/ nydar i co ty na to? Pomysł na odzysk ciepła ze ścieków mam opracowany od co najmniej 4 lat. Próbowałem szerzej to rozpropagować, niestety zainteresowanie prawie żadne, napisałem gdzieś rok temu artykuł w Magazynie Instalatora na ten temat podając doświadczenia w eksploatacji łącznie z obliczeniami. Mam to u siebie dokładnie od paru lat opomiarowane. I można powiedzieć d...pa. Zainteresowanie żadne. Była firma która to chciała opatentować, wniosłem protest bo rozwiązanie żywcem zerżnięte z mojego. Teraz siedzę nad agregatem do natrysku piany poliuretanowej, ale ten nie będzie kosztował 50 tyś zł a jedynie 3-5 tysięcy. Jestem po próbach, rewelska, może się przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.07.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 wiadomości z serii : jak skomplikować prosty pomysł nydara i jeszcze go sprzedać http://antyweb.pl/odzyskiwanie-energii-ze-sciekow/ nydar i co ty na to? Podziwiam prace inżynierów tworzących wspaniałe rozwiązania techniczne,bo to należy się nieźle nakombinować by skomplikować. Podziwiam handlowców sprzedających te rozwiązania, bo to niewątpliwie jest sztuką sprzedać komuś czajnik gdy przyszedł kupić materac. Znamy rekuperatory,PC,turbiny wiatrowe, kolektory słoneczne czy fotowoltaikę. Stawiam tezę,że każde z tych urządzeń przy domu solidnie zaizolowanym i szczelnym są zbędne . A zarabiają na nich producenci ,banki,państwo a nie indywidualny inwestor. Strzygą nas kolego qubicu jak przysłowiowe barany:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.07.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 Pomysł na odzysk ciepła ze ścieków mam opracowany od co najmniej 4 lat. Próbowałem szerzej to rozpropagować, niestety zainteresowanie prawie żadne, napisałem gdzieś rok temu artykuł w Magazynie Instalatora na ten temat podając doświadczenia w eksploatacji łącznie z obliczeniami. Mam to u siebie dokładnie od paru lat opomiarowane. I można powiedzieć d...pa. Zainteresowanie żadne. Była firma która to chciała opatentować, wniosłem protest bo rozwiązanie żywcem zerżnięte z mojego. Teraz siedzę nad agregatem do natrysku piany poliuretanowej, ale ten nie będzie kosztował 50 tyś zł a jedynie 3-5 tysięcy. Jestem po próbach, rewelska, może się przyjmie. Z całym szacunkiem kolektor1 , ale każda forma energooszczędnego rozwiązania produkowana komercyjnie jest nieefektywna ekonomicznie dla inwestora.Robiąc swój baniak robiłem to bez zbędnych kosztów-dla siebie ( no i dla karolka ) . Gdybym to robił komercyjnie ,musiał bym zatrudnić pracowników wraz z obciążeniami na ZUS,podatki ,biurokrację, I właśnie w tym momencie ,przy takich kosztach , opłacalność dla Kowalskiego staje się problematyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.07.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 I właśnie w tym momencie ,przy takich kosztach , opłacalność dla Kowalskiego staje się problematyczna. Założyłem, że mój wymiennik mogę sprzedawać po około 700zł przy oszczędności na ciepłej wodzie w granicach 50%. Oblicz czas amortyzacji u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 05.07.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Znamy rekuperatory,PC,turbiny wiatrowe, kolektory słoneczne czy fotowoltaikę. Stawiam tezę,że każde z tych urządzeń przy domu solidnie zaizolowanym i szczelnym są zbędne . A z tym stwierdzeniem , akurat nie koniecznie masz rację . To wszystko zależy od końcowej ceny takiej inwestycji , a że są one u nas w PL dość duże , w gruncie rzeczy przez różne narzuty , a nie realna wartość danej rzeczy . Też mnie np bardzo wkurzają niebotyczne ceny PC , dlatego sam np. kombinuję z małą produkcją takich małych inwerterowych PC gruntówek , do domów energooszczędnych ,myślę że da się taką instalację pc + kotłownia zrobić komercyjnie za 15 K , i mowa o pc 5 kw , przy mniejszej i większej skali produkcji cena raczej niższa będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 05.07.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Znamy rekuperatory,PC,turbiny wiatrowe, kolektory słoneczne czy fotowoltaikę. Stawiam tezę,że każde z tych urządzeń przy domu solidnie zaizolowanym i szczelnym są zbędne . A zarabiają na nich producenci ,banki,państwo a nie indywidualny inwestor. Strzygą nas kolego qubicu jak przysłowiowe barany:D Przy inwestycji trzeba przeanalizować korzyści i jej sensowność. Każdy sam się strzyże jak sam chce. Cięgle pokazuję inwestorom że robienie wielu systemów w domu nie ma sensu ekonomicznego. Nierzadko chcą mieć ogrzewanie dwoma źródłami + kominek z płaszczem wodnym, kolektory słoneczne i fotowoltaikę razem. Trzeba wybrać sensowne rozwiązania dla danej osoby i robić ekonomiczne minimum. Dla mnie teza domu szczelnego bez rekuperatora jest bez sensu żadnego. Nawet niezamieszkany trzeba by w jakiś sposób wentylować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 kombinuję z małą produkcją takich małych inwerterowych PC gruntówek , do domów energooszczędnych ,myślę że da się taką instalację pc + kotłownia zrobić komercyjnie za 15 K , i mowa o pc 5 kw , przy mniejszej i większej skali produkcji cena raczej niższa będzie . to by było pięknie.napisz coś więcej dopóki mogę teren rozryć pod instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts