jbloch 05.07.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Wkrótce więcej podam informacje na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 06.07.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) Po afrykańskich klimatach taka sytuacja pod domem 18,1*C źródło temperatur zewnętrznych: http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2 EDIT: wewnątrz powietrze 25,5*C podłoga 23,2*C Edytowane 6 Lipca 2016 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.07.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Po afrykańskich klimatach taka sytuacja pod domem 18,1*C źródło temperatur zewnętrznych: http://www.therma.bielsko.pl/wykres/wykres/index.php?a=2 EDIT: wewnątrz powietrze 25,5*C podłoga 23,2*C U mnie: wewnątrz: powietrze 22.5 podloga - brak danych pod PF: 19.5 (ładuje doswiadczalnie z kolektora tarasowego) niestety wczoraj uszkodzilem przewod z czujnika pod PF garazu, a mialem w weekend w koncu podlaczyc odczytow nie bedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.07.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Przy inwestycji trzeba przeanalizować korzyści i jej sensowność. Każdy sam się strzyże jak sam chce. Cięgle pokazuję inwestorom że robienie wielu systemów w domu nie ma sensu ekonomicznego. Nierzadko chcą mieć ogrzewanie dwoma źródłami + kominek z płaszczem wodnym, kolektory słoneczne i fotowoltaikę razem. Trzeba wybrać sensowne rozwiązania dla danej osoby i robić ekonomiczne minimum. Dla mnie teza domu szczelnego bez rekuperatora jest bez sensu żadnego. Nawet niezamieszkany trzeba by w jakiś sposób wentylować. Potrzeby człowieka dla utrzymania w sezonie grzewczym odpowiednich parametrów powietrza są tak nikłe, że rekuperator jest czystą fanaberią. Koszt rekuperatora,instalacji , podwieszanych sufitów by ukryć instalację itd. są nie adekwatne do korzyści energetycznych . Wystarczy kilkadziesiąt metrów rury w ziemi i wypór zużytego powietrza siłami natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 08.07.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Potrzeby człowieka dla utrzymania w sezonie grzewczym odpowiednich parametrów powietrza są tak nikłe, że rekuperator jest czystą fanaberią. Koszt rekuperatora,instalacji , podwieszanych sufitów by ukryć instalację itd. są nie adekwatne do korzyści energetycznych . Wystarczy kilkadziesiąt metrów rury w ziemi i wypór zużytego powietrza siłami natury. No i koniecznie ,podłączyć pod te wypierane powietrze PC p-W , i to w cenie mniejszej niż dzisiaj kosztuje instalacja WM z rekuperatorem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 10.07.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 Potrzeby człowieka dla utrzymania w sezonie grzewczym odpowiednich parametrów powietrza są tak nikłe, że rekuperator jest czystą fanaberią. Koszt rekuperatora,instalacji , podwieszanych sufitów by ukryć instalację itd. są nie adekwatne do korzyści energetycznych . Wystarczy kilkadziesiąt metrów rury w ziemi i wypór zużytego powietrza siłami natury. Możesz napisać coś więcej? Jak to ma działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 11.07.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Możesz napisać coś więcej? Jak to ma działać? Co tu wyjaśniać , logicznie nydar pisze . U mnie w regionie koszt takiej sobie instalacji WM z reku to biorą 15K ,jak dobrze energertycznie zbudujesz sobie dom to taka wm zaoszczędzi niewiele z 1000 kwh ,jak dom ,,napędza"np PC to z tych oszczędności robi się 1000/cop 4 =250kwh X 0,4 PLN = 100 PLN rocznie , jedyna ale bardzo duża zaleta to że wentylacja zawsze jest ,czego o klasycznej wentylacji grawitacyjnej nie da się powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.07.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Wczoraj w koncu podlaczylem 2x czujnik temp. przed i za RSS. Na jesieni przedstawie pierwsze produkcyjne odczyty - bo obecnie nitka za RSS jest przymknieta z minimalnym przeplywem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.07.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Dla mnie teza domu szczelnego bez rekuperatora jest bez sensu żadnego. Nawet niezamieszkany trzeba by w jakiś sposób wentylować. Przecież można wentylować bez rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Przecież można wentylować bez rekuperatora. Można tylko bez np. GWC lub reku to komfort w lecie i zimie umiarkowany. Np teraz dmuchać sobie do domu 32C lub więcej, można tylko po co? skoro po GWC może to być 18- 19 C. W zimie zaciąganie - 2 -5;C też do przyjemnych nie należy. Ja osobiście mam ręku z GGWC przede wszystkim nie dla oszczędności ale dla komfortu ( tak jak klima w aucie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.07.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Można tylko bez np. GWC lub reku to komfort w lecie i zimie umiarkowany. Np teraz dmuchać sobie do domu 32C lub więcej, można tylko po co? skoro po GWC może to być 18- 19 C. W zimie zaciąganie - 2 -5;C też do przyjemnych nie należy. Ja osobiście mam ręku z GGWC przede wszystkim nie dla oszczędności ale dla komfortu ( tak jak klima w aucie ). Generalnie zgadzam sie bo mam GWC. Ale jednego mu brakuje - obnizania wilgotnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Generalnie zgadzam sie bo mam GWC. Ale jednego mu brakuje - obnizania wilgotnosci. A moje GGWC obniża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.07.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 A moje GGWC obniża Płynie kondensat z chłodnicy? I jaką masz teraz temperaturę DZ? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 11.07.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Nadal nie rozumiem tego zdania:"Wystarczy kilkadziesiąt metrów rury w ziemi i wypór zużytego powietrza siłami natury." Jak to ma działać? Grawitacyjny GWC? Skoro mam projekt na WM i dom w budowie to nic już zmieniać nie będę. Ale może w takim razie wystarczy sama WM bez reku? Ewentualnie GGWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.07.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Siłami natury, zimą, świetnie działa wentylacja jak ma kawałek komina. Latem trzeba przepędzać powietrze mechanicznie. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.07.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.07.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Jak ? Surgi. Jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 Jak napisałem sama wentylacja mechaniczna jest półśrodkiem, dla mnie reku i GGWC są jej uzupełnieniem - kosztownym ale w XXI wieku w środku Europy to nie jest luksus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 11.07.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 No już weźcie nie przesadzajcie z tą WM. Da się za 2-3 tyś zrobić, plus reku. Te zaczynają się od 1500, a za 3000 już jest przyzwoity.Wentylacja nydarowa też nie jest darmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.07.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 No już weźcie nie przesadzajcie z tą WM. Da się za 2-3 tyś zrobić, plus reku. Te zaczynają się od 1500, a za 3000 już jest przyzwoity. Wentylacja nydarowa też nie jest darmowa. Pewnie że się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts