perm 14.07.2016 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Chemical odpisał wczoraj w sprawie sprawności. Chyba, że pytasz o miejsce zakupu reku.Ale on mnie pyta o koszty systemu. Nic na ten temat nie pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 14.07.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 i właśnie o to chodzi, żebyś podał, albo odpisał, że nie wiesz albo cokolwiek innego...wydaje mi się, że kultura wymaga aby na zadanie pytanie, nie odpowiadać pytaniem, zostałeś wywołany to tablicy i zwyczajnie tchórzysz z odpowiedziązatem nie odpowiadaj, dla mnie temat zamknięty wyrobiłem sobie zdanie na temat Twoich teorii :] edytowałem sygnaturę aby nie raziła po oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.07.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 i właśnie o to chodzi, żebyś podał, albo odpisał, że nie wiesz albo cokolwiek innego... wydaje mi się, że kultura wymaga aby na zadanie pytanie, nie odpowiadać pytaniem, zostałeś wywołany to tablicy i zwyczajnie tchórzysz z odpowiedzią zatem nie odpowiadaj, dla mnie temat zamknięty wyrobiłem sobie zdanie na temat Twoich teorii :] edytowałem sygnaturę aby nie raziła po oczachNie rozumiem o co ci chodzi. Koszty jakiego systemu mam podać? Zacytuj może moją wypowiedź tego dotyczącą, bo nie rozumiem do czego mam się odnieść. Zapytałem o reku ze sprawnością 90% jaki miałeś w stopce, bo wiadomo, że jest to wynik delikatnie mówiąc naciągany, no ale może masz jakiś wynalazek z taką rzeczywistą sprawnością, stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 14.07.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Recair sprzedaje za 1200 zł bez łaski. Ponoć najlepsze wymienniki na świecie. Opatentowane. Tanirj nożna kupić chyba Klingrnburga. Niecałe 600 zł wołają, a sprawność niewiele niższa. Kilka blach za kilkadziesiąt złotych sprzedam za kilka słówek i wyjdzie 999 zł. Gdzie wysłać te dwie sztuki? nie sądzicie, że patrząc na taką inwestycję do ceny materiału, trzeba uwzględnić cenę robocizny i czas? Ty Przemek masz możliwości, sam sobie utniesz blachę, pospawasz itd. ale już dla innego inwestora budowanie centrali z odzyskiem może być droższe niż kupno nowej ja to widzę tak, na przemyślenia stracę kilkadziesiąt godzin, szukanie/kupowanie materiałów kolejne godziny, podzlecanie części prac jeśli nie mam się narzędzi/możliwości technicznych, zakup niezbędnych narzędzi, później składanie paczki, izolowanie, malowanie, testy funkcjonale itp. hmmm trochę się tego uzbiera, no ale OK zawsze można powiedzieć, że to forma hobby i nic nie kosztuje pracuję w firmie produkcyjnej i wiem, że urządzenia jednostkowe kosztują x 2 czasem 3 i więcej niż te produkowane seryjnie ja mam inne podejście - proste czas to pieniądz i odwrotnie, a jak się ma pieniądze, to można sobie kupić trochę czasu, zlecając robotę innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 14.07.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Nie rozumiem o co ci chodzi. Koszty jakiego systemu mam podać? Zacytuj może moją wypowiedź tego dotyczącą, bo nie rozumiem do czego mam się odnieść. Zapytałem o reku ze sprawnością 90% jaki miałeś w stopce, bo wiadomo, że jest to wynik delikatnie mówiąc naciągany, no ale może masz jakiś wynalazek z taką rzeczywistą sprawnością, stąd pytanie. ok, przepraszam pogubiłem się zamieszanie wynika z tego, że ja pytanie zadałem koledze nydar w poście #34501, a Ty zacytowałeś moje pytanie do niego, tylko nie wiem po co ? przecież ani nie odpowiadałeś na to pytanie i pisałeś bezpośrednio - więc jesteś trochę współwinny od tego czasu wziąłem Cię, za tego, któremu zadałem pierwotnie pytanie a na Twoje pytanie odpowiedziałem w poście #34504 przyznając Ci rację, ale Ty w poście #34514 znów mi zadajesz to pytanie ? W takim razie proszę jeszcze raz kolegę nydar o zajęcie stanowiska w sprawie : " kilkadziesiąt metrów rury w ziemi i wypór zużytego powietrza siłami natury." ile to coś + robocizna + komin może kosztować ? żeby było jasne pomysł ciekawy, nie neguję tego, ale pytam z czystej ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.07.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Mnie wentylacja kosztowała (nie licząc GWC) ok. 1500-1700zł. W tym kanały nawiewne/wywiewne i reku z wentylatorami. Wszystko robione "tymi recami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.07.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Mnie wentylacja kosztowała (nie licząc GWC) ok. 1500-1700zł. W tym kanały nawiewne/wywiewne i reku z wentylatorami. Wszystko robione "tymi recami" A twój czas totalnie za free ? PS. trochę nad tym reku siedziałeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 14.07.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) bardzo mało, a materiały na to kupowałeś czy miałeś/załatwiałeś? bo same materiały mnie kosztowały x 2, ile roboczogodzin ? albo inaczej, ile byś chciał kasy od gościa z ulicy, który by poprosił Cię, abyś zrboił mu od zera całą instalację z reku ? chodzi mi o określenie przeciętnego kosztu dla kogoś kto musi wszystko kupić rozumiesz, ja mam np. bojler 30l nierdzewny za 300zł, wymiennik wody szarek z nierdzewki (typu rura w rurze) - koszt 0,5 litra, malownie łóżka i olejowanie stołu 0,5l i parę jeszcze innych wynalazków zrobione za frajer PS mam kumpla - taki trochę zbieracz/fantasta, który już ma z 1/3 materiałów na dom prawie za free, np. podłogę drewnianą, komplet okien do domu za 700zł ! Edytowane 14 Lipca 2016 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.07.2016 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 PS mam kumpla - taki trochę zbieracz/fantasta, który już ma z 1/3 materiałów na dom prawie za free, np. podłogę drewnianą, komplet okien do domu za 700zł ! z podlogi sie nie smieje, bo ktos ma na forum podloge zrobiona z desek ktore byly podloga w knajpie. elegancko wyszczotkowana, zaolejowana na bialo wyglada mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 14.07.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 mayek, nie wiem jaki dom budujesz, ale zauważ jeszcze jeden fakt : u mnie wg kosztorysu koszt kominów, których nie robiłem (do c.o. i wentylacji) netto to 8861,23zł czyli brutto więcej niż wydałem na WM+reku, Też nie będę miał kominów, też planuję dużo fix'ów (nawet na piętrze). mam za to większe okna, i wszystko montowane w warstwie ocieplenia + taśmy. 20500 brutto z montażem. Okna z montażem w ociepleniu za 20000? Znowu zapomniałeś czegoś doliczyć ? U mnie okna bez montażu prawie 30K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.07.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Też nie będę miał kominów, też planuję dużo fix'ów (nawet na piętrze). Okna z montażem w ociepleniu za 20000? Znowu zapomniałeś czegoś doliczyć ? U mnie okna bez montażu prawie 30K to chyba zależy od powierzchni okien i rodzaju. np. moje okno do salonu z montażem w izolacji kosztowało coś ponad 5 tys. zł (w sumie 3,6 m szerokości, w tym 90 cm drzwi otwierane, reszta sama szyba). taki sam rozmiar o podobnych parametrach, ale przesuwne miało kosztować 11 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.07.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Recair sprzedaje za 1200 zł bez łaski. Ponoć najlepsze wymienniki na świecie. Opatentowane. Tanirj nożna kupić chyba Klingrnburga. Niecałe 600 zł wołają, a sprawność niewiele niższa. Kilka blach za kilkadziesiąt złotych sprzedam za kilka słówek i wyjdzie 999 zł. Gdzie wysłać te dwie sztuki? Zrobisz mi taką centralę jak na zdjęciu ( górna część...) za tysiąca ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.07.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Też nie będę miał kominów, też planuję dużo fix'ów (nawet na piętrze). Okna z montażem w ociepleniu za 20000? Znowu zapomniałeś czegoś doliczyć ? U mnie okna bez montażu prawie 30K No to bogato bo u mnie 30 to wszystkie okna w domu razem z bramą garażową i dwoma okienkami w garażu oraz oknem dachowym, świetlikiem i to wszystko z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 14.07.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 No to bogato bo u mnie 30 to wszystkie okna w domu razem z bramą garażową i dwoma okienkami w garażu oraz oknem dachowym, świetlikiem i to wszystko z montażem. No bogato A najgorsze że nie mam żadnych wypasów typu HS, same zwykłe okna i pytałem w kilku firmach więc mam porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 14.07.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Okna ms, rolety z montażem poniżej 30 ale trzeba by M.kw policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.07.2016 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 A ja okna z montażem w warstwie ocieplenia za 12 tyś, ale coś tam jeszcze sam podłubałem przy taśmach zewnętrznych. Powierzchnia otw. 22m2, 9 sztuk, U=0,8-0,9, ale bez żadnych rarytasów. Montaż na kotwach JBD. Zrobisz mi taką centralę jak na zdjęciu ( górna część...) za tysiąca ...? [ATTACH=CONFIG]361256[/ATTACH] Nie pisałem że centrala za tysiąca, tylko odzysk. W sensie wymiennik z obudową, bo wentylatory to już element wentylacji, a nie rekuperacji. Zresztą dwa dobre wentylatory to już grubo ponad 1000 zł. Niedługo będę robił swój rekuperator, to zobaczysz co z tego wyjdzie i się zastanowisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 15.07.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Też nie będę miał kominów, też planuję dużo fix'ów (nawet na piętrze). Okna z montażem w ociepleniu za 20000? Znowu zapomniałeś czegoś doliczyć ? U mnie okna bez montażu prawie 30K A kiedy zapomniałem doliczyć ? przecież pisałem instalacja a nie instalacja + centrala? potwierdzam, nic nie zapomniałem - zależy przecież ile masz okien i jak dobrym negocjatorem jesteś, czyż nie ? ale poza tym, brałem drzwi x 2, bramę garażową, później drzwi wewnętrzne więc w pakiecie wychodzi pewnie korzystniej z czystym sumieniem polecam kolegę cinek z forum ! dom przeszedł test szczelności n=0,44 bez jakichś specjalnych zabiegów... mam vetrex V90+ , kolor z jednej strony, wszystko na kotwach renomowanych Knelsen, tasma illbrucka EW70, (w garażu montaż w murze + taśmy rozpręzne, na strychu 1 okno w murze, drugie na kotwach) - 3x Szer. 1840, Wys. 1465 Współczynnik Uw: 0.68 (W/m2K) fix - 1x Szer. 2940, Wys. 530 Współczynnik Uw: 0.89 (W/m2K) fix - 1x Szer. 940, Wys. 1475 Współczynnik Uw: 0.75 (W/m2K) fix - 1x Szer. 940, Wys. 1475 Współczynnik Uw: 0.79 (W/m2K) rozwierno-uchylne - 1xSzer. 2740, Wys. 2420 Współczynnik Uw: 0.74 (W/m2K) 1xozwierno-uchylne, 1xrozwierne, 1xfix garaż: 1x Szer. 2025, Wys. 445 Współczynnik Uw: 0.91 (W/m2K) fix 1x Szer. 1025, Wys. 445 Współczynnik Uw: 0.99 (W/m2K) uchylne strych: 2x trójkąty na zamówienie, Szer. 1570, Wys. 715 Współczynnik Uw: 1.42 (W/m2K) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 25.07.2016 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Pytanie z innej beczki: Czy styropian na ścianach i suficie w garażu (od strony wewnętrznej) trzeba zabezpieczyć tynkiem/siatką/klejem itp. ze względów na przykład pożarowych? Czy też można zostawić w formie białej i nierysującej karoserii - na wypadek ewentualnych kontaktów z samochodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 29.07.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 Styropian jest zdaje się samogasnący - przynajmniej ten przyzwoity. Mimo wszystko w garażu czasem trzeba coś porobić szlifierką i wtedy iskry dziury powypalają, więc bym jednak zabezpieczył. Poza tym goły styropian będzie się utleniał i brudził ubranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.08.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A twój czas totalnie za free ? Tego nie liczę, bo robiłem to po pracy i traktuję raczej jako czas wolny. PS. trochę nad tym reku siedziałeś . Siedziałem na FM czytając wątki o reku. Samo sklejenie pudła to chyba ze 2 godzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts