מרכבה 15.11.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 No to miłego oglądania. Są jeszcze inne filmy z tym GWC w roli głównej. nieźle. To podziękowałem stąd wymyśliłem nazwę nową BGWC - brudny gruntowy wymiennik ciepła - pompa cieplna nie pogardzi przyznasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.11.2013 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 nieźle. To podziękowałem stąd wymyśliłem nazwę nową BGWC - brudny gruntowy wymiennik ciepła - pompa cieplna nie pogardzi przyznasz Ale w lecie będzie się tam skraplać woda i nie wiadomo ile taki maks mokry postoi jak go pleśń zacznie zjadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.11.2013 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) można od wewnątrz wykończyć tak, coby nie było syfu wewnątrz przy ewentualnym demontażu, a co najwyżej mały nieład, ważne żeby pakiet był mniejszy jak otwór, a glif wykończamy taką płytą odpowiednio dociętą po grubości - http://www.recticelinsulation.be/pl/product/eurothane-g/technical-data-sheet uszczelnienie takie - http://www.uszczelki-market.pl/sklep/uszczelki-samoprzylepne/prostokatne/uszczelka-samoprzylepna-epdm-15x10mm-czarna-50m,,rid,157.htmllub co kto wymyśli, są i lepsze rozwiązania jeśli mamy możliwość wykończenia narożnika glif-lico ściany wewnątrz inaczej jak siatka w tynk (zawsze się znajdzie taka możliwość - wystarczy ruszyć makówką), to wewnętrzne XPS-y w glifie mocujemy mechanicznie, bez klejenia, można nawet wymyślić sposób połączenia tych w glifie i tych w ramie zewnętrznej tak żeby nie trzeba kołkować-kleić przy pakiecie - ja na razie naskrobałem sobie dwa sposobów kilka Edytowane 16 Listopada 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 16.11.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Krótkie pytanie: W standardowym projekcie mam 10 cm styro na ścianach i wówczas okap od dachu ma szerokość 85 cm. Ja chcę dać 30 cm styro i czy okap 65 cm nie będzie za wąski? Ile szerokości mają przeciętnie okapy? Ten 65 nie będzie szpecił budynku, bo jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić? Witam. 85 cm to jest bardzo dużo, więc 65 cm to nawet nie zauważysz różnicy. Ja będę robił 30 cm + rynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 16.11.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Rama pracuje, pakiet też a to wszystko w murze, wiatr itd. Lepiej mieć zawsze podparcie w znanych miejscach. Nikt nie każe kopiować ale też nie ma co wyważać otwartych drzwi. Do jutra! Witam. Ale macie problem, fix bezpośrednio oprawiony XPS'a. Gospodyni ze ścierą do mycia okien zahaczy o białe glify i trzeba będzie je malować od nowa, chyba że będą w kolorze czarnym. Podobno Ferdek ma tak zrobione okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.11.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Chyba trzeba będzie wkrótce ,,odbić'' Tomaszka B z niebytu. W końcu to on jest gospodarzem tego tematu, a jak wiadomo : ,,jak nie ma gospodarza to myszy harcują '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.11.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 A 48 h minelo? Więc redakcja może każdego na 48 h bez podania powodu? napisałem wkrótce , przecież święta też są wkrótce nie;) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 16.11.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Ja będę robił 30 cm + rynna. a co będziesz robił? układał kolejną teorię z TB (razem i w porozumieniu) ? bo chyba nie będziesz budował? powiedz mi czemu ma służyć to, że piszesz z dwu kont jednocześnie? masz w tym jakiś ukryty cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 16.11.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Pomaluj chlorokauczukową albo podobną i spróbuj ją zmyć Witam. Nie o zmycie farby tu chodzi tylko jej zabrudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.11.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 A ta pleśń to niby skąd? Kiepskie tam warunki dla rozwoju pleśni ... Ale chyba pleśń o tym nie wie i porasta całe GWC że hej . Pooglądaj te filmy co zapodałem. Może u Ciebie jest wszystko ok, ale w tym GWC pięknie rozwija się życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.11.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam. 85 cm to jest bardzo dużo, więc 65 cm to nawet nie zauważysz różnicy. Ja będę robił 30 cm + rynna. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.11.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 ja będę miał 120cm okap i nie uważam, że to kolos, a latem za to ładnie zacienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 16.11.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 ja będę miał 120cm okap i nie uważam, że to kolos, a latem za to ładnie zacienia Witam. Ja już to przeżyłem, to nie Hiszpania. Czas korzyści z cienia to 1 miesiąc, a przy dniach pochmurnych to jest nora, tak jak wiosną i jesienią. O zimie lepiej nie pisać bo jest przygnębiająca z takim dachem. Z takich dachów są tylko zadowoleni Ci co je robią, bo są droższe w wykonaniu o 20% z racji powierzchni i robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 16.11.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Nie uznaje papierków do domów pasywnych - to wyrywanie kasy. Napisałem, że dom 0-20kWh/m2 jest równy/tańszy od domu 150kWh/m2 bez dopłat. Certyfikaty się kupuje nie dostaje!!! Czyli dla inwestora są bez znaczenia. Witam. Najtańszy certyfikat w internecie to 49 zł. Wychodzi taniej niż przekręcenie licznika w samochodzie a wartość transakcji dużo większa. To jest Polska, która po grudzie ale się zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.11.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Klaudiuszowe GWC jest chyba wszem i wobec znane. Niestety z nie najlepszej strony. Zakomarzony, zgnojony - nie wyszła mu kompletnie ta inwestycja. Ale znam też domy zapleśnione, zagrzybione, z robalami, gryzoniami i nienormalnymi domownikami. Czy to znaczy, że nie powinno się budować domów? Powiedziałeś że są tam kiepskie warunki do rozwoju pleśni, a ja pokazałem Ci spleśniałe GWC . Powinno się budować, ale dobrze budować. Jak wybudujesz źle, to np spleśnieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 16.11.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 A to nie wiesz, że są farby zmywalne? Zabrudź szmatą lakier na samochodzie... też malowany:) Ja również uważam, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Więc lepiej nie brudzić niż później zmywać. Ja u siebie dam fixy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.11.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Powiedziałeś że są tam kiepskie warunki do rozwoju pleśni, a ja pokazałem Ci spleśniałe GWC . Powinno się budować, ale dobrze budować. Jak wybudujesz źle, to np spleśnieje . Ale jak by nie patrzył ,to zawsze może coś się przydarzyć. Sąsiad wyleje coś za płotem, jaki kataklizm.W rurowym GWC jakby coś,to tampon ze środkiem dezynfekującym i po problemie. W żwirowym,z pustaków,czy Tichelmanie jakby gorzej.No ale można.Klaudiusz był puki co pierwszym który się przyznał.Zostało mu wykorzystanie do PC powietrznej.Dobre i to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.11.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Ubezpieczyciel swoja drogą,choć nie wiem jak ma to wyglądać przed gów..nem sąsiada, ale rozsądek podpowiada aby zbudować coś co idzie wyczyścić,zdezynfekować,bo zazdrosny sąsiad nasika,stworzenie jakie przegryzie i wlezie i zdechnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 17.11.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Sun Rise! Zmień nick! Słońce wstaje i zachodzi, przemieszcza się po nieboskłonie każdego dnia pod innym kątem. W pierwszy dzień lata jest najwyżej i okap chroni przed jego gorącymi promieniami dom. W święta Bożego Narodzenia jest najniżej i żaden standardowy okap jemu nie przeszkodzi przed penetracją pomieszczeń - i o to chodzi. Przy dniach pochmurnych okap niczemu nie szkodzi! Popatrz na zdjęcia z 19 października. Poprawne wykorzystanie słońca to ważna rzecz i nie trzeba się zbytnio wysilać aby zrozumieć jak to działa:) Witam. Ja przez to przeszedłem. Miało być 120 cm + rynna - skróciłem do 100 cm + rynna a i to jest za dużo, dlatego będzie 30 cm + rynna. Masz wyjątkowe okna o dużym świetle, ale z tego widać, że jesteś nastawiony na ciągłą pracę reku, tak jakbyś nie liczył się z brakiem prądu. W roku są dwa miesiące w których okna mogą być otwarte by cieszyć się przyrodą i mieć z nią łączność. Nie wszyscy mogą dom ustawiać swobodnie według słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 17.11.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Ale w lecie będzie się tam skraplać woda i nie wiadomo ile taki maks mokry postoi jak go pleśń zacznie zjadać. Witam. Tych wszystkich wad nie ma GWC oparty o żwir, czyli prawdziwy gruntowy, a nie jego namiastki, które trzeba odkurzać, myć, odkażać i filtrować. GWC "prawdziwy "chodzi bezawaryjnie przez lat... i jeszcze dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts