Horher 11.12.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 @HenoK: Dzięki za reakcję. Sorry, nie napisałem wyraźnie, że to nie ja liczę, więc dostępu do wszystkich założeń nie mam. Dane czytam z charakterystyki energetycznej budynku.Chodzi mi bardziej o to, do czego mogę się doczepić, bo wynik słaby! Strefa klimatyczna II, proj.temp. zewn.-18 st.C, temp. średnioroczna 7,9 st.C Wszystko liczone dla wentylacji naturalnej dla strumienia 80m3/h. Przeliczyłem szybko wersją uproszczoną Hve=1200(Vo+Vinf) dla budynku bez próby szczelności i wynik mam podobny:38,27W/K Zysków ciepła Qsol pewnie nie uwzględniono, bo mam g=0, a to jest w iloczynie z Ci, Ai,g,k,Z,choć C mam średnią o,7 podaną. Największe okno 2,4x2,4m U=1,1 w ekspozycji płd.-zach. Wejście do budynku od wschodu, ściana północna bez otworów. W sumie prosta bryła - prostopadłościan otulony termoizolacją i przykryty dachem na wiązarach prefabrykowanych .Mostki są przy murłacie, pomiędzy termoizolacją ścian zewnętrznych, a izolacją poddasza, ale tego dopilnuję. Nie wiem, czy to liczono.Zapytam. Poddasze nieużytkowe zimne wentylowane, a izolacja z wełny 30cm pod pasami dolnymi wiązarów z paroizolacją od strony wnętrza. Sufit z płyt g/k. Wszystko standardowo, a wynik lichy. Jak sądzisz,jakiego QH,nd dla takiej konstrukcji i podanej izolacji mogę oczekiwać ? Przy zachowaniu należytej staranności. Potem ewentualnie pomyślę o liftingu. (WM,lambda,itp.) Ja miałem wcześniej też problem, że izolacja całkiem dobra, a zapotrzebowania na ciepło ogromne. Tylko że ja sam robiłem OZC i jako stację meteorologiczną podałem Śnieżkę. Nie miałem pojęcia dlaczego, bo dopiero raczkowałem z tym programem, dopiero po jakimś czasie się kapnąłem że Śnieżka mimo że całkiem niedaleko ode mnie, to z uwagi na wysokość n.p.m. robi takie a nie inne wyniki. Pozdrawiam, ja też ruszam na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.12.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Zobaczyłem, że w moich wyliczeniach w ogóle nie ma tych współczynników które podałeś - są nie wypełnione i nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slab 11.12.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 @Horher: Zobaczyłem, że w moich wyliczeniach w ogóle nie ma tych współczynników które podałeś - są nie wypełnione i nie wiem dlaczego. Może ten program tak już ma, bo to wersja Purmo Basic. Ale niech lepsi ode mnie się wypowiedzą. Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 12.12.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 W sumie prosta bryła - prostopadłościan otulony termoizolacją i przykryty dachem na wiązarach prefabrykowanych .Mostki są przy murłacie, pomiędzy termoizolacją ścian zewnętrznych, a izolacją poddasza, ale tego dopilnuję. Nie wiem, czy to liczono.Zapytam. Poddasze nieużytkowe zimne wentylowane, a izolacja z wełny 30cm pod pasami dolnymi wiązarów z paroizolacją od strony wnętrza. Sufit z płyt g/k. Wszystko standardowo, a wynik lichy. Jak sądzisz,jakiego QH,nd dla takiej konstrukcji i podanej izolacji mogę oczekiwać ? Przy zachowaniu należytej staranności. Potem ewentualnie pomyślę o liftingu. (WM,lambda,itp.) W sumie prosta bryła, a mostki są przy murłacie. Jeżeli masz 30 cm ocieplenia stropu, to aby uniknąć mostków musisz mieć 30 cm ich izolacji. Jeżeli mostki zaizolujesz 5 cm wełny, to tylko je osłabisz w 17%. Sufit z G-K masz podwieszony na stalowych mostkach wypełniony wełną, jest to izolacja złudna bo mało co daje. Okna dzisiaj powinieneś mieć trzy szybowe osadzone w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa i zdecydować się na odzysk ciepła z wentylacji. Po tych zabiegach wylądowałbyś na ok. 40 kWh/m2 strat ciepła rocznie wobec 124 kWh/m2 teraz. Masz standard to wynik jest lichy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.12.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 W sumie prosta bryła, a mostki są przy murłacie. Jeżeli masz 30 cm ocieplenia stropu, to aby uniknąć mostków musisz mieć 30 cm ich izolacji. Jeżeli mostki zaizolujesz 5 cm wełny, to tylko je osłabisz w 17%. Sufit z G-K masz podwieszony na stalowych mostkach wypełniony wełną, jest to izolacja złudna bo mało co daje. Okna dzisiaj powinieneś mieć trzy szybowe osadzone w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa i zdecydować się na odzysk ciepła z wentylacji. Po tych zabiegach wylądowałbyś na ok. 40 kWh/m2 strat ciepła rocznie wobec 124 kWh/m2 teraz. Masz standard to wynik jest lichy.Wypowiedział się znawca. :D:D Mostki w stropie w postaci wieszaków... Puknij się w głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.12.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Jeżeli mostki zaizolujesz 5 cm wełny, to tylko je osłabisz w 17%. jak to obliczyłś Sufit z G-K masz podwieszony na stalowych mostkach wypełniony wełną, jest to izolacja złudna bo mało co daje. czyli można wywalić wełnę i będzie to samo? Okna dzisiaj powinieneś mieć trzy szybowe osadzone w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa tak, tak... oczywiście na tych którymi handlujesz Po tych zabiegach wylądowałbyś na ok. 40 kWh/m2 strat ciepła rocznie wobec 124 kWh/m2 . jak to obliczyłeś? widzę, że cały czas trzymasz swój poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.12.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 W sumie prosta bryła, a mostki są przy murłacie. Jeżeli masz 30 cm ocieplenia stropu, to aby uniknąć mostków musisz mieć 30 cm ich izolacji. Jeżeli mostki zaizolujesz 5 cm wełny, to tylko je osłabisz w 17%. Sufit z G-K masz podwieszony na stalowych mostkach wypełniony wełną, jest to izolacja złudna bo mało co daje. Okna dzisiaj powinieneś mieć trzy szybowe osadzone w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa i zdecydować się na odzysk ciepła z wentylacji. Po tych zabiegach wylądowałbyś na ok. 40 kWh/m2 strat ciepła rocznie wobec 124 kWh/m2 teraz. Masz standard to wynik jest lichy. U drzwi Twoich stoję Panie czekam na Twe zmiłowanie. Takim trzeba być misiem o bardzo małym rozumku, aby takie pierdoły pisać. Ale w domu swoim płyty fundamentowej nie przewidujesz! jesteś nie reformowalny ! szukasz mostków tam gdzie nie występują. Dobrze że Sławek mnie wyręcza w określeniu twojego myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 12.12.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Mostki od wieszaków pewnie jakieś minimalne są, ale Audytor OZC ich na pewno nie uwzględnia . Co do wentylacji grawitacyjnej sunrise ma rację, bo ona może spokojnie zeżreć 2000 kWh więcej niż z odzyskiem - tak przynajmniej wynika z tego programu. Slab, merytorycznej odpowiedzi to Ty tutaj nie wyczekuj. Ten wątek służy do hejtowania, a nie do pomocy. Zresztą sam zobacz co tu się wyrabia. Ja ze swojej strony opierając się tylko na zabawie z programem mogę Ci powiedzieć, że nie tak łatwo jest osiągnąć nawet 30 kWh/m^2 rocznie, a musisz pamiętać że to co wypluje program jest wersją doskonałą. W rzeczywistości zawsze będą jakieś błędy, uproszczenia czy niedoróbki w wykonaniu więc zapotrzebowanie na ciepło będzie większe niż wyjdzie z wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.12.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 2000 kWh więcej niż z odzyskiem tylko tyle ? 50 % strat i więcej przy dobrej izolacji idzie na wentylację. Nie podaję konkretnej liczby, ponieważ budynki są różne. Tu dobrze ten stan oddaje podział procentowy. Izolację do zgodne z standardem pasywnym, to straty sięgają 80-85 reszty strat. Mostki od wieszaków pewnie jakieś minimalne są, ale Audytor OZC ich na pewno nie uwzględnia Bo ich nie wpisujesz, trzeba znać wartość takiego mostka, gdzie twierdzę iż rama otulona izolacją, takiego mostka nie ma !! Ja ze swojej strony opierając się tylko na zabawie z programem mogę Ci powiedzieć, że nie tak łatwo jest osiągnąć nawet 30 kWh/m^2 rocznie ja wydusiłem 1,45 kWh :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slab 12.12.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 @ Mostki od wieszaków pewnie jakieś minimalne są, ale Audytor OZC ich na pewno nie uwzględnia . Co do wentylacji grawitacyjnej sunrise ma rację, bo ona może spokojnie zeżreć 2000 kWh więcej niż z odzyskiem - tak przynajmniej wynika z tego programu. tak, to już sam policzyłem "na pieszo", może być i więcej. Audytor OZC 6.0 Pro w promocji 50% ceny do końca grudnia, może się skuszę. Slab, merytorycznej odpowiedzi to Ty tutaj nie wyczekuj. Ten wątek służy do hejtowania, a nie do pomocy. Zresztą sam zobacz co tu się wyrabia. czytam od pierwszej strony, mam swój pogląd;wykształcenie techniczne pomaga mi łuskać ziarna od plew i zachowuję czujność rewolucjonisty Ja ze swojej strony opierając się tylko na zabawie z programem mogę Ci powiedzieć, że nie tak łatwo jest osiągnąć nawet 30 kWh/m^2 rocznie, mam tego świadomość, trzeba znaleźć złoty środek i nie stresować się. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 12.12.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Wypowiedział się znawca. :D:D Mostki w stropie w postaci wieszaków.. Cała konstrukcja podwieszenia sufitu G-K jest na elementach stalowych, to czego się po nich można spodziewać, skoro stal przewodzi ciepło 260x szybciej. Jeżeli szybciej to znaczy że więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 12.12.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 gdzie twierdzę iż rama otulona izolacją, takiego mostka nie ma !! Pomyśl sobie logicznie. Mur ocieplasz 30 cm styropianu a ramę otulasz 4 cm węgarka. Jeżeli nie ma tam mostka termicznego to po co ocieplać mur 30 cm styropianu, skoro tak dobrze jest przy 4 cm? Mostek termiczny występuje wszędzie tam, gdzie sobie założyłeś grubość ocieplenia 30 cm, a robisz osłonowo 4 cm. Jeżeli pod tymi 4 cm będzie jakiś element stalowy, to nastąpi wzmocnienie takiego mostka dodatkowo o wielkość ilorazu współczynników przewodzenia ciepła. Porównanie dla stali i tworzywa to 260x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Cała konstrukcja podwieszenia sufitu G-K jest na elementach stalowych, to czego się po nich można spodziewać, skoro stal przewodzi ciepło 260x szybciej. Jeżeli szybciej to znaczy że więcej. A potrafisz przeliczyć ile wiecej ? Powierzchnia sufitu podwieszanego 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.12.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Teraz to mozna sie zaczac zastanawiac.., grunt odbiera x 6 , sufit x 260.... Naprawde... Wspanialy watek Wspaniały Taki sam jak założyciel. Brzęczkowski teraz twierdzi, że tu się go tak bardzo bali, że dostał bana :D:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 12.12.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 A potrafisz przeliczyć ile wiecej ? Powierzchnia sufitu podwieszanego 100m2. Jeżeli przyjmiemy 4 przywieszki na 1m2 co czyni 400 szt i średnią temp. zewnętrzną 0*C, wewnętrzną 20*C to przy mocy każdej przywieszki 0,11 W, wychodzi w sezonie zimowym 5000 godzin strata ciepła w wysokości 220 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.12.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Jeżeli przyjmiemy 4 przywieszki na 1m2 co czyni 400 szt i średnią temp. zewnętrzną 0*C, wewnętrzną 20*C to przy mocy każdej przywieszki 0,11 W, wychodzi w sezonie zimowym 5000 godzin strata ciepła w wysokości 220 kWh. Moc 0,11W? A czemu moc i czemu 0,11W? Co to za brednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 12.12.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Wypowiedział się znawca. :D:D Mostki w stropie w postaci wieszaków... Puknij się w głowę. Osobiście planuję zamiast grzybków na poddasze, użyć kawałków leszczyny, wszystko oczywiście na łatach drewnianych, technologia krzyżowa łączona jakimś dobrym bluszczem. Izolacyjność podobno super, zero mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 12.12.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Moc 0,11W? A czemu moc i czemu 0,11W? jak to czemu 0,11? tak mu się zacisnęło na klawiaturze i tak już zostało musiał mieć jakieś liczby do przemnożenia przez 5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.12.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Jeżeli przyjmiemy 4 przywieszki na 1m2 co czyni 400 szt i średnią temp. zewnętrzną 0*C, wewnętrzną 20*C to przy mocy każdej przywieszki 0,11 W, wychodzi w sezonie zimowym 5000 godzin strata ciepła w wysokości 220 kWh. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy/page539 Tam liczyliśmy straty przez mostki punktowe.Podstaw powierzchnię przekroju przywieszki i wyjdzie ile tracisz. Okaże się,że to nie jest wiele. Natomiast ciekawie zacznie się robić jak izolacja wokół zimnej podwieszki zmieni swoje właściwości. Podwieszka, kotwa ,czy wkręt mocujący styropian lub wełnę,same w sobie groźne dla zużycia energii nie są. Groźny jest kondensat zbierający się ewentualnie wokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.12.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Osobiście planuję zamiast grzybków na poddasze, użyć kawałków leszczyny, wszystko oczywiście na łatach drewnianych, technologia krzyżowa łączona jakimś dobrym bluszczem. Izolacyjność podobno super, zero mostków termicznych. No to kolego postępujesz niewłaściwie, bluszcz zawiera wodę więc będzie mostkiem termicznym. Zaraz, niech wyedukuję... 1 metr bluszcza ma Moc 0,15W, razy 100 metrów to będzie Moc 15W i to razy 5000 (ilość dni przyrostu bluszcza) to wyjdzie jakieś 10kPa. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts