perm 13.12.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 ...Może przedstaw swój tok obliczeń, które zaprowadziły Cię do tego wyniku ?Nie bądź złośliwy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2013 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Dzisiaj prawda jest bardziej bolesna niż wczoraj. Drut podwieszenia ma średnicę 4mm a nie 3,7mm i na sufit 100m2 przypada 450 szt. Przewodzona moc jednej podwieszki to 0,182W co przy 450 szt. i 5000 godzin daje sumę 410 kWh strat. Do tego wszystkiego trzeba doliczyć powierzchnię blaszanych dłużyc do mocowania płyt G-K o szerokości 6cm co przy łącznej długości 220 mb daje powierzchnię czynną 13,2 m2 !!!!!!!!! litej stali wchodzącej na 2,8 cm w ocieplenie. W dłużycach są stalowe wieszaki (450 szt.) o wysokości 12 cm, które dodatkowo wchodzą w ocieplenie, więc 20 cm wełna przykrywa je ledwo grubością 8 cm. Co z efektywnego ocieplenia 20 cm zostaje? Jak wielkie są korzyści z takiego sufitu? To jest izolowanie, czy uspokajanie inwestora. Ta strata ciepła to jest przynajmniej 1000 kWh/100m2 sufitu rocznie. Już kiedyś o tym pisałem. Dlaczego nie słuchałem TB i sunrise. Gdybym ich posłuchał to mój dom potrzebował by tylko pierdnięcia do ogrzania. 30cm pod spodem, sufit na nitkach z wełny i okna na plastikach. Tak mało potrzeba do szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.12.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Uwaga trolla brzeczyburga wypuścili Nie na długo. Chłopina ma bezpieczniki łatane grubym drutem więc raczej prędzej niż później w temacie o wyższości kefiru nad śmietaną pojawi się Brzęczkowski z izolacją od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 13.12.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Tak tylko wpadłem trochę się pośmiać przy piątku po robocie, dzięki chłopaki . W weekend poszukam w necie wzorów na moc przewodzoną, bo jeszcze jej nie liczyłem. @Dezet - z tą wełną sprawa jest prosta - ta sama ilość droższej ma o 33% lepszy opór, więc jeśli jest dokładnie dwa razy droższa, jest o 50% droższa od tańszej. Skrót myślowy, ale chyba zrozumiały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.12.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Skoro mowa o ociepleniu stropu welna, to mam pytanie - w ktorym miejscu polozyc paroizolacje przy ocieplaniu stropu terriva w parterowce? Na stropie i na to izolacja czy pomiedzy strop a sufit podwieszany? Czytalem juz tez opinie, ze stropu masywnego wcale nie trzeba dodatkowo izolowac paroizolacja jak przy stropach drewnianych, bo sam w sobie slabo przepuszcza pare. Prawda to? a po grzyba robiłeś ciężki strop w parterówce? na strop, pod watę połóż - dla bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.12.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Tak tylko wpadłem trochę się pośmiać przy piątku po robocie, dzięki chłopaki . W weekend poszukam w necie wzorów na moc przewodzoną, bo jeszcze jej nie liczyłem. @Dezet - z tą wełną sprawa jest prosta - ta sama ilość droższej ma o 33% lepszy opór, więc jeśli jest dokładnie dwa razy droższa, jest o 50% droższa od tańszej. Skrót myślowy, ale chyba zrozumiały? No, zamieszałeś tym skrótem Poddasze mam do wykorzystania, ale ok.30cm wełny wejdzie między wiązary, więc lepiej tą tańszą- 8-9k w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 13.12.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Dzisiaj prawda jest bardziej bolesna niż wczoraj. Ta strata ciepła to jest przynajmniej 1000 kWh/100m2 sufitu rocznie[/color][/b]. uff, ciężka sprawa. Ostatnie takie wpisy, takie GRUBE kWh i ile tracisz NIE stosując isomura czy ciepłego montażu okien u handlowców czytałem. - ja mam z 120m2 dachu czyli proporcjonalnie do tego co piszesz to mam1200kWh strat przez same wieszaki i profile (mostki) pod k-g. - przez brak isomurów (u mnie to jest 2x12,5 mb + 4x9mb, o szer 0,25 czyli 15,25 m2) podobno tracę kolejne 1500 kWh - przez zły montaż okien - ok 30m2 (zły: czyli normalny z tasmami Illbrucka) tracę uff chyba mi policzyli z te ramy z 1000kWh - przez komin 400kwh - przez elewację z drewna i 100 grubaśnych stalowych łączników KP6 tracę ponad 1500 kWh, Razem same mostki u mnie to 5600 kWh. Nie piszę Ci ile tracę przez brak piany w sufitach ..... strach to wspomnieć. Bryyy, aż zimno się robi. Na całe szczęście przez 80m2 posadzek (piętrówka), ok 200m2 ścian i 120m2 reszty dachu gdzie jest ta lipna wełna, przez 34m2 stolarki okiennej (szyby) i drzwiowej, przez brak zysków ze słońca i sam cień (no bo jak to drzewa Panie w lesie?) tracę tracę tylko 1800kWh. Kur... nie wiedziałem że jakby wypieprzył te mostki to miałbym dom o zużyciu 10kWh/m2/rok/. Jakże prosta jest budowa domu pasywnego. Wystarczy dać 4-5 trików handlowych i dom jest pasywny. Jak ktoś nie złapał to jest ironia, żebyście mi potem cytatów z tego nie robili i trolowali. Papier jest cierpliwy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 13.12.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Ta strata ciepła to jest przynajmniej 1000 kWh/100m2 sufitu rocznie. no cóż... powstrzymywałem się, powstrzymywałem, ale wreszcie mnie skutecznie sprowokowałeś... jesteś idiotą, nawet wydaje mi się, że poziom twojego idiotyzmu cały czas wzrasta... ciekawe kiedy oprzytomniejesz i zaczniesz zastanawiać się nad tym co tu wypisujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.12.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Już bardzo sprytnie idiota sprowadził was do swojego poziomu - bo czytacie z zawziętością co idiota pisze i z takim samym zaangażowaniem odpisujecie idiocie. Teraz tylko kolejne 2000 postów i pokona was doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 13.12.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 No, zamieszałeś tym skrótem Poddasze mam do wykorzystania, ale ok.30cm wełny wejdzie między wiązary, więc lepiej tą tańszą- 8-9k w kieszeni. Wyobraź sobie jednostkę oporu cieplnego (1/lambda). Przy tej samej grubości kupujesz: - 100 jednostek za 100 pieniążków, - 133 jednostki za 200 pieniążków. Przepraszam za infantylizm, chodzi bardziej o wyrobienie sobie mechanizmu szybkiego liczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 14.12.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Ty widziałeś kiedykolwiek jak wygląda sufit podwieszany? Jak zbudowana jest zawieszka? Jaka jest jej powierzchnia styku z profilem itd.? Sądzę, że NIE MASZ POJĘCIA O CZYM PISZESZ! Zamiast tracić prąd i czas na pisanie tych bzdur polecam przyglądnąć się kamerą termowizyjną jakiemukolwiek ocieplonemu sufitowi podwieszanemu. Tutaj masz zdjęcie termowizyjne domu "energooszczędnego" z dobrze ocieplonym stropem oraz oknami osadzonymi w murze nośnym. Przyjrzyj się dobrze, zamiast tracić czas na opisie swoich wydumanych racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.12.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 [ATTACH=CONFIG]230120[/ATTACH] Tutaj masz zdjęcie termowizyjne domu "energooszczędnego" z dobrze ocieplonym stropem oraz oknami osadzonymi w murze nośnym. Przyjrzyj się dobrze, zamiast tracić czas na opisie swoich wydumanych racji.Oj, znowu zdjęcie którego nie rozumiesz. A nie lepiej byś zamieszczał takie? Motylek. Skrzydełka, kropeczki, urocze antenki i nawet oczki widać. Prawda, że łatwiejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Jeszcze raz proszę kolege sunrise121 o przedstawienie toku obliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.12.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Optymista... ale dzięki za poranną dawkę humoru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.12.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Wyobraź sobie jednostkę oporu cieplnego (1/lambda). Przy tej samej grubości kupujesz: - 100 jednostek za 100 pieniążków, - 133 jednostki za 200 pieniążków. Przepraszam za infantylizm, chodzi bardziej o wyrobienie sobie mechanizmu szybkiego liczenia. Ja skumałem, ale takie ww proste liczenie na pewno się komuś przyda. Co do karmienia trolla, radzę wprowadzić głodówkę... dla niego, choć z drugiej strony dawno nie czytałem takich tekstów, a fantastykę uwielbiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.12.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Jeszcze raz proszę kolege sunrise121 o przedstawienie toku obliczeń Musi być że się wstydzi. To może ja spróbuję.Zakładam podwieszkę 12cm,fi 4mm i 450szt/100m2 5 x 100/12 x 50WmK x 0,00001256 x 450 x 24h x 180dni =50,6 kWh/sezon grzewczy . Oznacz to,że przy różnicy temperatury na końcach zawieszki w wysokości 1oC ucieka 50,6kWh w sezonie grzewczym .Jeżeli różnica temp. będzie wyższa,to straty będą proporcjonalnie wyższe.Dla 10oC będzie już 506kWh. Chyba że się piskłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 14.12.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 a po grzyba robiłeś ciężki strop w parterówce? Z powodu dwóch rzeczy - większa bezwładność i większa szczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 14.12.2013 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Musi być że się wstydzi. To może ja spróbuję.Zakładam podwieszkę 12cm,fi 4mm i 450szt/100m2 5 x 100/12 x 50WmK x 0,00001256 x 450 x 24h x 180dni =50,6 kWh/sezon grzewczy . Oznacz to,że przy różnicy temperatury na końcach zawieszki w wysokości 1oC ucieka 50,6kWh w sezonie grzewczym .Jeżeli różnica temp. będzie wyższa,to straty będą proporcjonalnie wyższe.Dla 10oC będzie już 506kWh. Chyba że się piskłem . Dodaj jeszcze 13,2 m2 dłużyc blaszanych z 440 mb żeber wnikających w warstwę wełny mineralnej na głębokość ok. 3 cm. To wszystko przypada na 100 m2 sufitu "blaszanej generacji". Jak zrobić aby uzyskać stratę ciepła w wysokości 0-20 kWh/m2 rocznie i spełnić ten warunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.12.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Dodaj jeszcze 13,2 m2 dłużyc blaszanych z 440 mb żeber wnikających w warstwę wełny mineralnej na głębokość ok. 3 cm. To wszystko przypada na 100 m2 sufitu "blaszanej generacji". Jak zrobić aby uzyskać stratę ciepła w wysokości 0-20 kWh/m2 rocznie i spełnić ten warunek. "Dłużyce blaszane"? No, no! A okorowane aby? Dlaczego używasz określeń których nie rozumiesz? Poczytaj sobie na wikipedii: "dłużyca", "blacha', "żebra", "sufit". O stratach ciepła nie czytaj, bo nie zrozumiesz. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.12.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Miałem własnie zapytać... jako leśnik dłużyc się naoglądałem dostatek... blaszane w tym kraju nie rosną, chyba że o czymś nie wiem... hmmmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts