Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na logikę powiadasz....

to przeanalizuj swoją logiką dwa przypadki:

-bardzo krótki pręt (np 1 mm)

-nieskończenie długi pręt

który ile przewodzi?

Na logikę dla laika budowlanego. Bardzo krótki pręt (np. 1mm) przykryjesz 30 cm styropianu i będzie dobrze. Nieskończenie długi pręt przebija 30 cm styropianu i będzie dalej wystawać nieskończenie długo, więc będzie wyprowadzać ciepło na zewnątrz, to będzie źle. Dlatego stal w styropianie może leżeć tylko w warstwie równoległej do płaszczyzny ocieplenia np. 1-2mm. Przy zabudowie prostopadłej do płaszczyzny ocieplenia, wyprowadza ciepło i staje się mostkiem termicznym. Prościej się nie da. Paniał?

Wszystko co wetkniesz w izolację o jakiejś lambdzie innej niż lambda izolacji będzie mostkiem.Tylko,że w przypadku tych prętów to mamy powierzchnię ledwo 0,0056m2 i powodują,że tam gdzie powinno być +10oC jest +20 ale tylko na bardzo małej powierzchni. Co nie oznacza,że nie są mostkiem punktowym.

Ta ledwo co mała powierzchnia 0,0056m2 to kloc stalowy o wymiarach 24cm x 24cm to ile ciepła może przez niego przejść przez 5000 godzin? 200 kWh czy 1000 kWh rocznie? Z prostych wyliczeń wynika, że przynajmniej 200 W/h, ale wygląda to na więcej.

Ale jak ten kloc przykryjesz choćby 10cm izolacji to z tych strat zostaje nic.

Potnij ten kloc na 450 prętów + 450 wieszaków + 220 mb blaszanych kształtowników z 440 mb żeber o U=58, wymieszaj to z 20 cm wełny o U=0,04 na powierzchni 100m2 to wyjdzie Ci średnia wartość ocieplenia o U=0,2. Co to jest za ocieplenie sufitu skoro onuce wojskowe mają U=0,1.

Obawiam się,że U wynika z grubości ocieplenia a nie że są zawieszki.Ważne aby nie przechodziły na wylot przez izolację.Jeżeli będą przykryte 10cm izolacji ,powiększą straty sufitu może o 20kWh / sezon,bo dotyczą tylko 0,0056m2.Resztę,czyli wszystko co jest bezpośrednio przy k-g bym zignorował.

Potnij ten kloc na 450 prętów + 450 wieszaków + 220 mb blaszanych kształtowników z 440 mb żeber o U=58, wymieszaj to z 20 cm wełny o U=0,04 na powierzchni 100m2 to wyjdzie Ci średnia wartość ocieplenia o U=0,2. Co to jest za ocieplenie sufitu skoro onuce wojskowe mają U=0,1.
Wyręczę Sławka. Jesteś idiotą.

A niech wbija... po podpisaniu warunków użyczenia:) Np. http://www.livingstonrental.pl/p_flir-systems/elektyczne-i-przemysowe/kamery-termowizyjne/flir-systems-p660/

EDIT: albo marne 100zł na otrzeźwienie... http://allegro.pl/badanie-kamera-termowizyjna-zawiercie-czestochowa-i3775709349.html - myślę, że ten nasz prąd na to pisane z oszołomem będzie tyle warty:)

No jak chcesz ale uprzedź go by nie szukał na tym TVN.

Zauważam, że zgodnie z wytycznymi montażu sufitu podwieszanego (Norgips) przyjmuje się 2 szt. wieszaków/m^2 dla płyty g/k 12,5mm (rozstaw wieszaków 850x1000mm), czyli dla 100m2 nie musi być 450 wieszaków, a to skutkuje mniejszą powierzchnią łączną takiej bryły („kloc” nie ma 0,00567m^2 tylko 0,00252m^2), co przełoży się na mniejszą stratę ciepła.

Gdybym jednak walczył o każdą watogodzinę [ Wh], to rozważyłbym wieszaki ze stali nierdzewnej,pomimo, rzeczywiście, jej mniejszej plastyczności i konieczności zabezpieczenia prętów przed ryzykiem wypięcia się z konstrukcji. Ale to mi nie grozi, bo najbardziej przekonuje mnie obraz z kamery termowizyjnej i doświadczenie kszhu.

Byłbym jednak ciekaw uwag audytorów zawodowych, którzy mają te sprawy „w małym palcu”, ale chyba już tu nie zaglądają.

Zauważam, że zgodnie z wytycznymi montażu sufitu podwieszanego (Norgips) przyjmuje się 2 szt. wieszaków/m^2 dla płyty g/k 12,5mm (rozstaw wieszaków 850x1000mm), czyli dla 100m2 nie musi być 450 wieszaków, a to skutkuje mniejszą powierzchnią łączną takiej bryły („kloc” nie ma 0,00567m^2 tylko 0,00252m^2), co przełoży się na mniejszą stratę ciepła.

Gdybym jednak walczył o każdą watogodzinę [ Wh], to rozważyłbym wieszaki ze stali nierdzewnej,pomimo, rzeczywiście, jej mniejszej plastyczności i konieczności zabezpieczenia prętów przed ryzykiem wypięcia się z konstrukcji. Ale to mi nie grozi, bo najbardziej przekonuje mnie obraz z kamery termowizyjnej i doświadczenie kszhu.

Byłbym jednak ciekaw uwag audytorów zawodowych, którzy mają te sprawy „w małym palcu”, ale chyba już tu nie zaglądają.

Zaglądają ale raczej nie zabiorą głosu w podobnym temacie. To tak jakbyś poważnie pytał o mostek w postaci klamki do drzwi wejściowych.

Zaglądają ale raczej nie zabiorą głosu w podobnym temacie. To tak jakbyś poważnie pytał o mostek w postaci klamki do drzwi wejściowych.
Nad tym problemem zastanawialiśmy się już jakieś osiem lat temu :)
Słuchajcie.

Zrobiłem sobie drzwi wejściowe trochę grubsze niż zazwyczaj (tak około 11 cm, z czego 8 cm to ocieplenie) i teraz mnie martwi, że przez pręt do klamki (stalowy 8x8 mm o przekroju kwadratu) będzie mi uciekać trochę "mililitrów" ciepła.

Czy znacie jakieś sztuczne tworzywo wytrzymałe na skręcanie, aby można było ten pręt stalowy zastąpić. Długość około 11 cm, więc taki pręt ze sztucznego tworzywa musiałby być dosyć wytrzymały na skręcanie.