gentoonx 17.12.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 ...Najpierw trzeba konopie wysuszyć, potem obić. Moczy się raptem dwa tygodnie a potem mędli. No i wystarczy tylko jeszcze wytrzepać z paździerzy i wyczesać. Już. Można robić kalesony... tj zawiesia. Aaaa, pamiętam tego małego, w czarnym futerku dodam , do tego potrzebne: krecik (to podstawa), żaba, bocian i jeż - mam nadzieję nie zapomniałem o żadnym Ach, jo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 18.12.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 ALE CO MA TO KOLEGO SUNRISE121 WSPÓLNEGO Z BZDURAMI NT. STRAT PRZEZ PRĘTY??? Pomyśl spokojnie. Strop ocieplasz pianą PUR o L=0.03 i w to ładujesz elementy stalowe o L=58. Przewidując te mostki robisz strop o grubości 60cm. Posunięcie jest dobre, ale pracochłonne i drogie, skoro według mistrza TB strop dla domu 0-20 kWh/m2 średnio powinien mieć 40cm. Mistrz TB zaleca przy ogrzewaniu podłogowym kablami 30cm ocieplenia podłogi, i to też zrobiłeś, więc jest dalej dobrze. Teraz tylko brakuje podania miesięcznych strat ciepła, aby potwierdzić rację mistrza TB i ośmieszyć przeciwników. Po sezonie grzewczym będziesz mógł porównać co wyjdzie taniej i ekonomiczniej PC czy kable. Przy tak dobrze ocieplonym domu ciekawi mnie jak osadziłeś okna w warstwie ocieplenia, bo ich udział w stratach zawsze jest największy, tym bardziej w tak izolowanym domu. PS. Taniej i prościej byłoby ogrzewać taki dom zwykłymi grzejnikami. Mniejsze zużycie prądu (brak strat do gruntu), koszty wykonania zerowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.12.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 "...koszty wykonania zerowe" - znaczy grzejniki za darmo, same się wieszają i podłączają? I same z siebie grzeją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 18.12.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 "...koszty wykonania zerowe" - znaczy grzejniki za darmo, same się wieszają i podłączają? I same z siebie grzeją? Koszt trzech prostych grzejników to poniżej 300 zł. Jak nie masz siły i pomysłu na osadzenie dybli pod oknami do powieszenia ich, to możesz je postawić na nóżkach które fabrycznie posiadają. Podłączenie to wsunięcie wtyczki do gniazdka, które możesz zrobić samemu jak potrafisz. Zużycie prądu w tak izolowanym domu będzie małe i tylko w miesiącach styczeń, luty większe. Na pewno będzie mniejsze niż przy kablach w podłodze bo nie będzie strat do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 18.12.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Mistrz TB zaleca... Teraz tylko brakuje podania miesięcznych strat ciepła, aby potwierdzić rację mistrza TB... Posunięcie jest dobre, ale pracochłonne i drogie, skoro według mistrza TB strop dla domu... Pudełko wazeliny to zdecydowanie za mało. Tobie potrzebna jest beczka łoju. Czytam co piszesz i muszę powiedzieć, że w dużej części zgadzam się z Tobą co do niektórych idei, choć ich wpływ jest niewielki i często pomijany. Mostek od pręta stalowego - oczywiście że jest, ale czy to taka duża wartość żeby się nią przejmować? Są inne mostki o większej stracie ciepła. To tak jak z oszczędzaniem - oszczędza się tam gdzie jest najwięcej do zaoszczędzenia, czyli tam gdzie są duże wydatki. Tak jest najefektywniej. Zajmujesz się duperelami, ale jak jesteś taki obcykany to powiedz mi proszę bo autentycznie nie wiem, jak zlikwidować mostek na styku ściany zewnętrznej i stropu. Nie chodzi mi o to, że jest tam mostek od kształtu, ale o to, że z uwagi na murłatę i brak miejsca, nie da się w prosty sposób połączyć 30 cm ocieplenia ściany z 45 cm ocieplenia stropu. A może ktoś inny wie? A Ty Sunrise powiedz mi z łaski swojej na jakiej podstawie twierdzisz, że ogrzewanie tego samego domu prądem wyjdzie taniej jak pompą ciepła. Pytam bo takie wnioski można wyciągnąć z Twojej wypowiedzi Po sezonie grzewczym będziesz mógł porównać co wyjdzie taniej i ekonomiczniej PC czy kable w której to sugerujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.12.2013 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.12.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 same mostki cieplne. Rozumiem że to zdjęcia ku przetrodze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.12.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 [ATTACH=CONFIG]230748[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]230749[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]230750[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]230751[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]230752[/ATTACH] Wróciła zmora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 18.12.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Daj jakieś rysunki. Da się to zrobić tylko trzeba ocieplić murłatę. Najlepiej jakimś granulatem czy PURem. Poza tym można zrobić murłatę nie na murze jak sama nazwa mówi:-) Rysunków nie mam , to tylko takie moje przemyślenia, bo na wiosnę ruszam z budową i chcę mieć wszystko poukładane w głowie. Chodzi o to, że trzeba połączyć izolację ścian z izolacją stropu. Między murłatą a dachówkami jest mało miejsca (kilkanaście cm) i jest to zdeterminowane wysokością krokwi. To o wiele za mało żeby połączyć izolacje ścian (30cm) i stropu (45 cm) bez pomniejszania izolacji do tych kilkunastu cm. A ponieważ mam dach kopertowy, to ten problem dotyczy całego obwodu budynku. Ładny mostek się szykuje . Edit: Na drugim obrazku jest połączona izolacja, ale jest dość mocno odchudzona w porównaniu do ścian i dachu. U mnie będzie ocieplony strop, ale problem pozostaje taki sam. Przy 10 cm na ścianie nie ma to znaczenia, ale przy 30? Duża różnica . Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Horher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.12.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Koszt trzech prostych grzejników to poniżej 300 zł. Strasznie przepłacasz. Tutaj masz promocję na święta. 3 sztuki wyniosą Cię niecałe 100zł i jeszcze na dwa koce Ci kasy wystarczy Zajmujesz się duperelami, ale jak jesteś taki obcykany to powiedz mi proszę bo autentycznie nie wiem, jak zlikwidować mostek na styku ściany zewnętrznej i stropu. Nie chodzi mi o to, że jest tam mostek od kształtu, ale o to, że z uwagi na murłatę i brak miejsca, nie da się w prosty sposób połączyć 30 cm ocieplenia ściany z 45 cm ocieplenia stropu. A może ktoś inny wie? A rozważałeś izolację nakrokwiową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 18.12.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Nie ma wyjścia, trzeba podnieść tę murłatę i dać pod spód jakiegoś ytonga 0,09 czy inny perlitobeton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 18.12.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Uważaj... to jest za słabe konstrukcyjnie. Ja mu nie radzę żeby sam tak zrobił, tylko zlecił konstruktorowi. Apropos, relacje pomiędzy lambdą a mpa w tabeli na drugiej stronie: http://www.zebiec.pl/pliki/perlbet.pdf wyglądają całkiem nieprawdopodobnie. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.12.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Horher- a może bez murłaty? Nie wiem jaki będziesz miał dach, więc rzucam temat wiązarów... lub taki sposób jak ma kszhu. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 18.12.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Pozwolenie na budowę mam, ale i tak będą jeszcze zmiany, więc na obecną chwilę wszystko można . Najważniejsze, żeby było jakieś rozwiązanie. Ocieplenie nakrokwiowe to nie dla mnie bo będę miał parterówkę i nie chcę grzać strychu. Kszhu, nie bardzo kumam to Twoje rozwiązanie. Na chłopski rozum, to nie tyle murłata powinna być przesunięta, co krokwie powinny mieć wyższy profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.12.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Horher- u kszhu murłata leży na belkach stropowych, czyli podniesiona o wysokość tych belek- tak wywnioskowałem ze zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 18.12.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Dobra, gamoń ze mnie. Dumam nad problemem którego nie mam. To wszystko przez to, że cały czas myślę kombinuję, analizuję, budowa śni mi się po nocach i wszystko mi się zaczyna kiełbasić. A na działce ani jedna łopata nie została wbita w ziemię - co to będzie jak się zacznie??? Strach myśleć . Ale do rzeczy. U mnie w projekcie nie ma klasycznych krokwi opartych na murłacie, tylko jest konstrukcja wiązarowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.12.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Czy masz coś takiego? http://forum.muratordom.pl/entry.php?117384-Jak-Irys-powstawa-cz-16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 18.12.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Masz rację, tanie nie jest, ale np. przy tej mojej konstrukcji dachu te ok.10k dla zyskania 80m2 warte było wydania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 18.12.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Pudełko wazeliny to zdecydowanie za mało. Tobie potrzebna jest beczka łoju. Zajmujesz się duperelami, ale jak jesteś taki obcykany to powiedz mi proszę bo autentycznie nie wiem, jak zlikwidować mostek na styku ściany zewnętrznej i stropu. Nie chodzi mi o to, że jest tam mostek od kształtu, ale o to, że z uwagi na murłatę i brak miejsca, nie da się w prosty sposób połączyć 30 cm ocieplenia ściany z 45 cm ocieplenia stropu. A może ktoś inny wie? A Ty Sunrise powiedz mi z łaski swojej na jakiej podstawie twierdzisz, że ogrzewanie tego samego domu prądem wyjdzie taniej jak pompą ciepła. Pytam bo takie wnioski można wyciągnąć z Twojej wypowiedzi w której to sugerujesz. Słuchaj wazeliniarza, który uważnie uczy się od samego mistrza TB. 1.- Wieniec zazbrojony musi być, bo on spaja cały mur na obwodzie. 2.- W więńcu co 2m osadzasz śruby, którymi przykręcasz murłatę (np. 18-20cm). 3.- Na murłacie kładziesz belki stropowe (np. 20cm co 1mb), które wystają 60cm poza mur 4.- Ocieplenie ścian 30cm podciągasz pod belki stropowe 5.- Deskami obijasz strop z góry i po obwodzie pod rynnę oraz od spodu (pozostałe 30 cm) 5.- Na końcach belek stropowych (obitych deskami) opierasz podcięte krokwie na które kładziesz płyty OSB. (podcięcie 3cm do wentylacji dachu) 6.- Belki stropowe wypełniasz wełną mineralną 20cm 5.- Podwieszony sufit w polu murłaty wypełniasz wełną mineralną 20cm Masz prosto i tanio, ocieplenie to 40cm bez mostków termicznych. Łączniki stalowe płaskie używaj tylko w poziomie. Ja nigdzie nie pisałem, że ogrzewanie bezpośredni prądem będzie taniej niż PC. Ponieważ zapotrzebowanie ciepła jest bardzo małe (średnio 4W/m2 rocznie) to nie opłaca się wchodzić w kosztowne układy PC. Nawet nie opłaca się robić ogrzewania podłogi kablami. Bo położenie kabli to dodatkowe 10cm styropianu w podłodze + kable + robocizna a i tak układ jest przewymiarowany i ma straty do gruntu.. Przyjdą dni (1 tydzień -20*C), temperatura spadnie o 1*C to włożysz sweterek lub podkręcisz grzejniczek. W domu izolowanym bardzo ważne jest proste osadzenie okien w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa. Unikaj stalowych mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.12.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Tak? a to wszystko okraszasz ładnym fundamentem zamiast płyty. Co będziemy dalej z tobą dyskutować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts