Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam konkretne pytanie do TB. Otóż w zeszłym roku podgrzewałem z kolektorów słonecznych grunt pod domem.Zimą zużyłem 10 jednostek ciepła .W tym roku w ramach eksperymentu grunt pod domem nie był grzany i zużyję tej zimy co najmniej 15 jednostek .Innymi słowy ,zużywam teraz tyle energii cieplnej co w zeszłym roku przy -10oC. Parametry ścian,dachu,okien,bez zmian.Ciekawi mnie zdanie kol. TB na zaistniałą różnicę w ilości zużycia energii.

W posadzce mam 18cm styropianu.

Mam konkretne pytanie do TB. Otóż w zeszłym roku podgrzewałem z kolektorów słonecznych grunt pod domem.Zimą zużyłem 10 jednostek ciepła .W tym roku w ramach eksperymentu grunt pod domem nie był grzany i zużyję tej zimy co najmniej 15 jednostek .Innymi słowy ,zużywam teraz tyle energii cieplnej co w zeszłym roku przy -10oC. Parametry ścian,dachu,okien,bez zmian.Ciekawi mnie zdanie kol. TB na zaistniałą różnicę w ilości zużycia energii.

co masz rozłożone pod domem? ile metrów ? na jakiej głębokości?

Z tego co pamiętam, to nie masz reku, tylko wentylację wyporową i grzejesz powietrze m.in. poprzez akumulator gruntowy pod domem. Jak go nie naładowałeś latem to może jest niższa temperatura powietrza nawiewanego i musisz bardziej grzać. Pomierz temperatury.

EDIT. pomierzyłeś, a ja nie doczytałem

Optuję za teorią,że brak wyższej temp. w lecie pod posadzką,spowodował wzrost wilgotności w warstwie izolacji między chudziakiem a szlichtą.W lecie wilgotność średnio 60% a pod chudziakiem zimno.Mimo że w całym domu mam posadzkę epoksydową,to jednak na styku ściany posadzka,jest możliwość przepływu pary wodnej. Myślę że to jest przyczyna wzrostu zapotrzebowania na ciepło. W przyszłym roku od kwietnia ostre grzanie i jeżeli następnej zimy zużycie ciepła wróci do normy,to wszystko będzie jasne.

Mniemanologia?

Ściany,dach podlegają zmiennym warunkom. Od -20 zimą do plus 50 (ściany) czy +80 dach.Możliwość wchłonięcia wilgoci i odparowania.Można by pokusić się o jakąś średnią roczną zawilgocenia i obniżenia lambdy.

Posadzka zawsze warunki niekorzystne,bez względu na pory roku. Chudziak zawsze z temp.w okolicach pkt.rosy.Chyba że izolacja zawilgocona to lepiej przewodzi i temp. wyższa,ale i straty ciepła większe.

straty (dla 1 doby):

a) dla średniej stycznia:

- fundamenty , 0,74kWh;

- podłoga, 2,70kWh;

- ściany, 5,86kWh;

- okna, 5,52kWh;

- sufit, 7,26kWh;

- drzwi, 1,01kWh;

suma - 23,09kWh

Jest nieco większe od powyższych obliczeń bo budynek jest jeszcze bardzo wilgotny.

O ile kWh te straty ciepła są większe?

Takie domy szkoda budować bo cena za m2 będzie nieproporcjonalnie wyższa od takiego nawet 2x większego. No chyba, że na mikrej działce ale tylko w centrum miasta.

To będzie doświadczenie drugie. Interesuje mnie dom parterowy, w kształcie dowolnym, z oknami normalnymi (trzyszybowe, otwierane), niezależny od położenia. Zużycie energii to przedział 0-10 kWh/m2 rocznie, bez tłumaczenia, że jeszcze mury dosychają. Podliczniki to wskażą od razu. Wszystkie elementy budowlane w cenie średniej rynkowej, tak aby zmieścić się w kosztach 1500zł/m2.

Zużycie energii to przedział 0-10 kWh/m2 rocznie, bez tłumaczenia, że jeszcze mury dosychają. Podliczniki to wskażą od razu. Wszystkie elementy budowlane w cenie średniej rynkowej, tak aby zmieścić się w kosztach 1500zł/m2.

znowu jakieś idiotyczne (jak na idiotę przystało) założenia...

a może wreszcie pokusisz się o jakieś konkrety?

jak chcesz zbudować taki dom i zmieścić się w tych pieniądzach?

To bardzo mało. Ja będę budował 150m2 i bardzo bym chciał się zmieścić w cenie 2000zł/m2 i nie wiem czy to się uda.

Przy większym domu łatwiej obniżyć cenę za m2, do pewnej granicy oczywiście. Prędzej taki poziom osiągnie się dla ok. 120m2.

Mam 152m2 zabudowy i liczę max 1500/m2 ( tylko przy własnej robocie!).