Horher 21.12.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Nie ma prądu zakładam sweter i rozmnażam się (...) Rozmnażanie lepiej wychodzi jak się jest rozebranym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 21.12.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Jak kto lubi. Ja tam jestem fetyszysta. Choc preferuje inne czesci garderoby od sweterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Mam konkretne pytanie do TB. Otóż w zeszłym roku podgrzewałem z kolektorów słonecznych grunt pod domem.Zimą zużyłem 10 jednostek ciepła .W tym roku w ramach eksperymentu grunt pod domem nie był grzany i zużyję tej zimy co najmniej 15 jednostek .Innymi słowy ,zużywam teraz tyle energii cieplnej co w zeszłym roku przy -10oC. Parametry ścian,dachu,okien,bez zmian.Ciekawi mnie zdanie kol. TB na zaistniałą różnicę w ilości zużycia energii.W posadzce mam 18cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Przyznam szczerze,że jestem trochę zszokowany aż taką różnicą. Próbuję znaleźć odpowiedź dlaczego aż taka różnica w zużyciu energii cieplnej.Różnica w temp .powietrza to 2-3oC więc ledwo 75Wh.W skali sezonu to będzie ok.300kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.12.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Mam konkretne pytanie do TB. Otóż w zeszłym roku podgrzewałem z kolektorów słonecznych grunt pod domem.Zimą zużyłem 10 jednostek ciepła .W tym roku w ramach eksperymentu grunt pod domem nie był grzany i zużyję tej zimy co najmniej 15 jednostek .Innymi słowy ,zużywam teraz tyle energii cieplnej co w zeszłym roku przy -10oC. Parametry ścian,dachu,okien,bez zmian.Ciekawi mnie zdanie kol. TB na zaistniałą różnicę w ilości zużycia energii. W posadzce mam 18cm styropianu. co masz rozłożone pod domem? ile metrów ? na jakiej głębokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 21.12.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Mam konkretne pytanie do TB. Otóż w zeszłym roku podgrzewałem z kolektorów słonecznych grunt pod domem.Zimą zużyłem 10 jednostek ciepła .W tym roku w ramach eksperymentu grunt pod domem nie był grzany i zużyję tej zimy co najmniej 15 jednostek .Innymi słowy ,zużywam teraz tyle energii cieplnej co w zeszłym roku przy -10oC. Parametry ścian,dachu,okien,bez zmian.Ciekawi mnie zdanie kol. TB na zaistniałą różnicę w ilości zużycia energii. W posadzce mam 18cm styropianu. Z tego co pamiętam, to nie masz reku, tylko wentylację wyporową i grzejesz powietrze m.in. poprzez akumulator gruntowy pod domem. Jak go nie naładowałeś latem to może jest niższa temperatura powietrza nawiewanego i musisz bardziej grzać. Pomierz temperatury. EDIT. pomierzyłeś, a ja nie doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.12.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Znaczy to choć nie wiem co tam masz na dole, że gdy tego nie mamy to 18cm styro to 2/3 tego co powinniśmy mieć żeby było ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Optuję za teorią,że brak wyższej temp. w lecie pod posadzką,spowodował wzrost wilgotności w warstwie izolacji między chudziakiem a szlichtą.W lecie wilgotność średnio 60% a pod chudziakiem zimno.Mimo że w całym domu mam posadzkę epoksydową,to jednak na styku ściany posadzka,jest możliwość przepływu pary wodnej. Myślę że to jest przyczyna wzrostu zapotrzebowania na ciepło. W przyszłym roku od kwietnia ostre grzanie i jeżeli następnej zimy zużycie ciepła wróci do normy,to wszystko będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.12.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Jak będziesz grzał to w 99% wszystko wróci do normy. Gdybyś jednak nie grzał i w następnym sezonie byłaby poprawa, to wszystko byłoby jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 21.12.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Znaczy to choć nie wiem co tam masz na dole, że gdy tego nie mamy to 18cm styro to 2/3 tego co powinniśmy mieć żeby było ciepło. a skąd takie wnioski? coś policzyłeś czy tak walnąłeś "na czuja" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 21.12.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 grzał jest 10 nie grzeje jest 15 czyli straty 1/3 przekładając to na styro wyjdzie że 18cm styro to 2/3 gdy nie ma grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Jak będziesz grzał to w 99% wszystko wróci do normy. Gdybyś jednak nie grzał i w następnym sezonie byłaby poprawa, to wszystko byłoby jasne. Oświeć nieoświeconego bo nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Powstanie tylko kolejna wydumana teza. Zamiast gdybać i motać się zainstaluj kilka higrometrów. To nie kosztuje tyle co prąd i czas poświęcony temu forum. Ale żeby te kilka higrometrów zainstalować to musiał bym kilka dziurek wykonać a na to zgody nie dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Mam posadzkę żywiczną . No i nie jest znany stan początkowy. Nawet jak bym odczytał to musiało by się to odnieść do czegoś. Do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.12.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Mniemanologia?Ściany,dach podlegają zmiennym warunkom. Od -20 zimą do plus 50 (ściany) czy +80 dach.Możliwość wchłonięcia wilgoci i odparowania.Można by pokusić się o jakąś średnią roczną zawilgocenia i obniżenia lambdy.Posadzka zawsze warunki niekorzystne,bez względu na pory roku. Chudziak zawsze z temp.w okolicach pkt.rosy.Chyba że izolacja zawilgocona to lepiej przewodzi i temp. wyższa,ale i straty ciepła większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 22.12.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 straty (dla 1 doby): a) dla średniej stycznia: - fundamenty , 0,74kWh; - podłoga, 2,70kWh; - ściany, 5,86kWh; - okna, 5,52kWh; - sufit, 7,26kWh; - drzwi, 1,01kWh; suma - 23,09kWh Jest nieco większe od powyższych obliczeń bo budynek jest jeszcze bardzo wilgotny. O ile kWh te straty ciepła są większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 22.12.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Takie domy szkoda budować bo cena za m2 będzie nieproporcjonalnie wyższa od takiego nawet 2x większego. No chyba, że na mikrej działce ale tylko w centrum miasta. To będzie doświadczenie drugie. Interesuje mnie dom parterowy, w kształcie dowolnym, z oknami normalnymi (trzyszybowe, otwierane), niezależny od położenia. Zużycie energii to przedział 0-10 kWh/m2 rocznie, bez tłumaczenia, że jeszcze mury dosychają. Podliczniki to wskażą od razu. Wszystkie elementy budowlane w cenie średniej rynkowej, tak aby zmieścić się w kosztach 1500zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 22.12.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Wszystkie elementy budowlane w cenie średniej rynkowej, tak aby zmieścić się w kosztach 1500zł/m2 To bardzo mało. Ja będę budował 150m2 i bardzo bym chciał się zmieścić w cenie 2000zł/m2 i nie wiem czy to się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.12.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Zużycie energii to przedział 0-10 kWh/m2 rocznie, bez tłumaczenia, że jeszcze mury dosychają. Podliczniki to wskażą od razu. Wszystkie elementy budowlane w cenie średniej rynkowej, tak aby zmieścić się w kosztach 1500zł/m2. znowu jakieś idiotyczne (jak na idiotę przystało) założenia... a może wreszcie pokusisz się o jakieś konkrety? jak chcesz zbudować taki dom i zmieścić się w tych pieniądzach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.12.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 To bardzo mało. Ja będę budował 150m2 i bardzo bym chciał się zmieścić w cenie 2000zł/m2 i nie wiem czy to się uda. Przy większym domu łatwiej obniżyć cenę za m2, do pewnej granicy oczywiście. Prędzej taki poziom osiągnie się dla ok. 120m2. Mam 152m2 zabudowy i liczę max 1500/m2 ( tylko przy własnej robocie!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts