Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Faktycznie nie ma sensu. Ma Pan zupełną rację z tym produkowaniem

Ma Pan tabele z U dla wełny, styropianu, BK czy ceramiki przy różnicy ciśnień od 10 do 50Pa?

Ma Pan tabele z U dla wełny, styropianu, BK czy ceramiki przy różnicy zawilgocenia od 1 do 10%

Bo takie spotkałem w domach różnice ciśnień i % zawilgocenia materiałów izolacyjnych.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ma Pan tabele z U dla wełny, styropianu, BK czy ceramiki przy różnicy ciśnień od 10 do 50Pa?

Ma Pan tabele z U dla wełny, styropianu, BK czy ceramiki przy różnicy zawilgocenia od 1 do 10%

Bo takie spotkałem w domach różnice ciśnień i % zawilgocenia materiałów izolacyjnych.

Nie ma tabel z U, mogą byc jedynie dla lambdy.

Proszę podac pomierzone róznice cisnien i pomierzone stopnie zawilgocenia materiałow.

Wreszcie cos konkretnego.

Ostania kwestia - Otworzyłem pierwszy w Polsce sklep z izolacjami i odzyskiem ciepła z wentylacji w 1990 roku

[ATTACH=CONFIG]231704[/ATTACH]

Jednak te kilka tysięcy wybudowanych domów dało imponujące rezultaty i dziś biurowiec Pana Brzęczkowskiego wygląda tak:

99.jpg

Widać tutaj dynamiczny rozwój firmy. Okna celowo są małe bo klienci walą drzwiami i oknami. A wszystkich nie sposób obsłużyć.

Dużo zdrowia życzę! W końcu wigilia.

Szanowni Adwersarze:

Przy nawiewnikach okiennych i pionowych kanałach wentylacji konwekcyjnej ( o oknach sprzed 1990 roku nie wspominając) wentylacja działała na zasadzie podciśnienia.

Gdy założymy rekuperator i na wentylatorze wywiewnym mamy 100m3/h powietrza o temperaturze 25st. C ( tyle jest najczęściej pod sufitem w kuchni i łazienkach ) a na wentylatorze nawiewnym mamy 100m3/h powietrza o temperaturze - 5 st.C - to w domu szczelnym (PN13829) Panuje nadciśnienie!

Przegrody porowate bez skutecznej paroizolacji przepuszczają powietrze a co za tym idzie - zmienia się ich U!

Jednak te kilka tysięcy wybudowanych domów dało imponujące rezultaty i dziś biurowiec Pana Brzęczkowskiego wygląda tak:

[ATTACH=CONFIG]231741[/ATTACH]

Widać tutaj dynamiczny rozwój firmy. Okna celowo są małe bo klienci walą drzwiami i oknami. A wszystkich nie sposób obsłużyć.

Dużo zdrowia życzę! W końcu wigilia.

Jakoś mi tu dobrze - biurowiec i sekretariat, to też wyższe ceny.

A u mnie w tym roku 100m2 dom zestaw z najlepszą centralą i kanałami PE 8000 z VAT 23% - Mam takiego hobby, że dbam o inwestora nie własną du.. . Przeszkadza to Panu?

Proszę podac pomierzone róznice cisnien i pomierzone stopnie zawilgocenia materiałow.

Wreszcie cos konkretnego.

asolt przestań - pomierzone to będzie może wiadro i goła d..a na styropianie. I jak ci pan TB mówi że się nie da obliczyć to się nie da i już. Ale tak to już jest jak całe życie pod górkę.

np:

I ma Pan poniżej 15kWh/m2 - jak zrobimy reku i kable.

Że się wypowiem, choć z misiem-nieukiem dyskusji podejmować nie zamierzam. Zmiana w tym powiedzmy projekcie grubości styro pod płytą z 40 na 20 cm niewiele zmieni jeżeli chodzi o energooszczędność. Różnica w kWh jest niemierzalna ale zaoszczędzona kwota na zakup styro całkiem konkretna.

Pan nie znając współczynników przewodzenia ciepła - nigdzie ich nie podają !!! Posługiwanie się danymi katalogowymi - w stanie stabilnym - jest brakiem wiedzy o izolacjach!!
szkoda że nie Wielkanoc ! były baran do koszyka na święta :D

Pan nic nie rozumie?

_ Po co jest audytor? - Nie po to by tylko wyliczać!

_Liczenie... By liczyć (program nie ważny ) trzeba znać współczynniki przenikania ciepła. Może mi Pan podać U dla wełny, styropianu, czy BK - przy 1% zawilgocenia - 2% zawilgocenia, 3%zawilgocenia

Może mi pan podać U dla wełny czy styropianu, przy delta t 30 st.C i różnicy ciśnień 10Pa, 20Pa , 30Pa, czy 40Pa???

Może Pan to podać?

Albo jak ktoś "liczy" wentylację konwekcyjną ( niesłusznie zwana grawitacyjną) - przecież ktoś taki, nie może mieć o tym zjawisku zielonego pojęcia - skoro liczy!

jak ty misiu nie wiesz co gdzie pisze ! to takie pierdoły będziesz pisał ! zajrzyj do książek traktujących o fizyce budowli !

dane o współczynnik przewodzenia ciepła też są w różnym stanie zawilgocenia !!! jesteś nie powiem ! nie ma takich słów które określą kretynizm TB

Jakoś mi tu dobrze - biurowiec i sekretariat, to też wyższe ceny.

A u mnie w tym roku 100m2 dom zestaw z najlepszą centralą i kanałami PE 8000 z VAT 23% - Mam takiego hobby, że dbam o inwestora nie własną du.. . Przeszkadza to Panu?

Ja tam Ci wierzę... Ale wiesz.... Ludzie gadają...

Dla celów szerokiej edukacji !! TOM II fizyka budowli B-O trzeba było foto zrobić

BO TOM II.jpg polecam lekturę tej książki do poduszki ! i myślę iż TB został by ukamienowany :D

Ponawiam pytanie -skąd się bierze projekt domu energooszczędnego skoro nie można tego obliczyć?
z Narnii TB :D Edytowane przez מרכבה

Dla celów szerokiej edukacji !! TOM II fizyka budowli B-O trzeba było foto zrobić

[ATTACH=CONFIG]231795[/ATTACH] polecam lekturę tej książki do poduszki ! i myślę iż TB został by ukamienowany :D

z Narnii TB :D

Fajne są te próby merytorycznych dyskusji (bez obrazy :) )z zupełnie niemerytorycznym misiem. Sam też kiedyś temu uległem. :) To chyba najśmieszniejsza część tego rozrywkowego niewątpliwie wątku o nieistniejących domach.

Tabela 3. Wyniki badań zależności współczynnika λ od wilgotności dla wszystkich materiałów.

Materiał Współczynnik λ w danej wilgotności

0% 44% 60% 70% 80% 90%

A 0,06984 0,07337 0,07524 0,07683 0,08571 0,08898

B 0,07307 0,07685 0,07807 0,07891 0,08858 0,09455

C 0,04998 0,05510 0,05859 0,06299 0,07185 0,07793

D 0,04628 0,04741 0,04889 0,05367 0,06840 0,07430

Co prawda to nie jest styropian ,bo jakoś wytwórnie nie chwalą się takimi badaniami EPS.

W domu przy wilgotności 40-50% wilgotności i temp.20-22oC ,wilgotność powietrza pod posadzką i izolacją będzie oscylowała wokół 90%.

Tabelka którą wkleiłem dotyczy izolacji mineralnej i wilgotności powietrza w jakim była badana izolacjia.

Blisko 100% wzrost przewodzenia ciepła daje do myślenia.