nydar 24.12.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Nie zrozumiałeś chyba tej tabeli.Materiał D przy wilgotności powietrza 44%(tyle mieli jak badali) miał 0,04628 przy wilg.powietrza 90% osiągnął 0,07430 W/mK. Mowa jest o wilgotności powietrza. Badania nie przeprowadzano przy kondensacji pary wodnej.Z racji temp.pod izolacją posadzki masz 90% wilgotności i nie musi występować kondensacja.Co nie oznacza że izolacja nie traci swoich właściwości izolacyjnych. W EPS 100 o wadze 18kg/m3 masz ledwo 7g pary wodnej i nic skroplonej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 24.12.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 A ja życzę wszystkim Zdrowych i spokojnych Świąt. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.12.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Jakoś mi tu dobrze - biurowiec i sekretariat, to też wyższe ceny. A u mnie w tym roku 100m2 dom zestaw z najlepszą centralą i kanałami PE 8000 z VAT 23% - Mam takiego hobby, że dbam o inwestora nie własną du.. . Przeszkadza to Panu? A można wiedzieć jaka to centrala i jakie kanały ? Bo moj dom się prawie mieści w podanej powierzchni, a jestem "na kupnie" materiałów do WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.12.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Nikt jeszcze nie wymyślił metody liczenia do takich domów (20kWh/m2 rocznie) Podaj zatem parametry domu izolowanego - jakiegoś istniejącego. Asolt przeliczy zapotrzebowanie na ciepło a ty później podasz wartość z liczników. Jeśli różnica będzie poniżej 10-15% to twoje wywody na temat niemożności policzenia będzie można pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.12.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 (edytowane) np: I ma Pan poniżej 15kWh/m2 - jak zrobimy reku i kable. Sz.P. Tomaszu, A jak ten sam dom zamiast kabli wyposaże w PCI i podlogowke wodna to ile bedzie tych kWh? Tylko błagam prosze nie pisać, ze sie nie da. Ze wg. Pana nie powinno to ok. Ale ile bedzie jak Ja dam PCI ? Edytowane 25 Grudnia 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.12.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Jednak te kilka tysięcy wybudowanych domów dało imponujące rezultaty i dziś biurowiec Pana Brzęczkowskiego wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]231741[/ATTACH] Widać tutaj dynamiczny rozwój firmy. Okna celowo są małe bo klienci walą drzwiami i oknami. A wszystkich nie sposób obsłużyć. Dużo zdrowia życzę! W końcu wigilia. Myślałem, że tam Ksawery "zawitał" A tu tylko 15 lat zajmowania się (znajdź różnice): http://www.klimat-klimatyzacje.pl/galeria.html#8 Pojęcie "zajmowanie się domami izolowanymi", podobnie jak "domy izolowane" zostały wymyślone przez TB i reszta przyjmuje to prawie bezkrytycznie. Ja zajmuję się (hobby) m.in. fotografią i jakieś jej efekty można zobaczyć, natomiast TB "zajmuje się" czymś, co nie istnieje. Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 25.12.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Sz.P. Tomaszu, A jak ten sam dom zamiast kabli wyposaże w PCI i podlogowke wodna to ile bedzie tych kWh? Tylko błagam prosze nie pisać, ze sie nie da. Ze wg. Pana nie powinno to ok. Ale ile bedzie jak Ja dam PCI ? Oj, już przerabialiśmy ten temat . Tutaj opisałem co się stanie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=6104049#post6104049 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 25.12.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Panie TB, pytam ponownie, jak się robi projekty energooszczędnych domów i skąd wiadomo że to dom energooszczędny, jeżeli nie da się tego policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 26.12.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Z tego co piszesz to nie wiesz ani co ani jak ani tym bardziej za ile chcesz wybudować. Nie masz więc szans na wybudowanie taniej. Budynek jest świeży i bardzo wilgotny a z GWC jeszcze nie korzystam. Co na to odpowiesz znafco? Odpowiedz jak chcesz w 105m2 domku osiągnąć 10kWh/m2*rok jak straty przez same ściany i sufit to już ta liczba a gdzie reszta? Obyś się w 30kWh/m2*rok zmieścił z tymi fantazjami. Oczywiście nie za 1500zł/m2 a za 2 razy tyle:D Przeczytałem "historię Twojej budowy" w której widać jak na dłoni, że diabeł tkwi w szczegółach. Tego diabła postawiłeś na głowie i wyszło po polsku. Wszędzie dałeś grubo ocieplenia zgodnie z TB, a w szczegółach wepchnąłeś stali ile się dało: w ocieplony strop i osadzenie okien. Te kątowniki mocujące okna są chyba z demobilu podkładów kolejowych, bo tam takie coś widziałem, i dlaczego takie potężne i tak dużo? Tutaj tkwi Twoje "zawilgocenie" budynku bo ono nigdy nie zaniknie. Prostszy strop (bez łączników stalowych) i dach, prostsze osadzenie okien na elementach z tworzywa, rezygnacja z wylanej płyty podłogowej z kablami i ścian działowych wylewanych z kablami, pozwolą mi się zmieścić w 1500 zł/m2. Wprawdzie grzana podłoga to największy komfort użytkowania domu, ale dotyczy on tylko 3 miesięcy i to przy dużych mrozach, a w pozostałych chodzę po zimnej podłodze, bo w domu pasywnym moc ogrzewania to średnio 3W/m2 rocznie. Po co grzać grunt pod podłogą, jak mogę o wiele taniej grzać dom grzejnikami elektrycznymi. GWC pod podłogą i nie używany, to tylko dodatkowo utopione pieniądze. Ale nie martw się drugi dom będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.12.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 zawilgocenie od kątowników.... Guru - poprosimy o jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 26.12.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 bo w domu pasywnym moc ogrzewania to średnio 3W/m2 rocznie. to sobie idioto zamontuj ogrzewanie o mocy 0,3 kW do domu 100 m2 i życzę powodzenia zimą nawet w święta musiał się pojawić i głosić "dobrą nowinę"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.12.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Panowie..... Spokojnie.... Utwierdzajmy go w przekonaniu że ma rację... Czekam z niecierpliwością na dziennik budowy i pierwszą zimę. Jak ma żonę to chciałbym zobaczyć jak dostaje od niej wpi....ol przy pierwszych - 15 stC na zewnątrz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 http://wbia.pollub.pl/files/85/attachment/vol12(4)/165-176.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.12.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Brawo ! Kolego Nydar ! właśnie oto chodzi, aby szukać w opracowaniach naukowych ! anie latrynie hipotez TB ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.12.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ech... Poczytałem... ciekawe! A na koniec zwątpiłem- wbicie sądy było niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.12.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Brawo ! Kolego Nydar ! właśnie oto chodzi, aby szukać w opracowaniach naukowych ! anie latrynie hipotez TB ! ale zapominasz o jednym - opracowania naukowe są sponsorowane przez "lobby ciepłowników" więc jako takie nie mają zastosowania do "domów izolowanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jak w domu przy 22oC mam 50%wilgotności przy takiej jak dzisiaj temp. zewnętrznej to i le mam pod posadzką w obrębie styropianu ? Jak zauważyliście,lambda zmienia się drastycznie po przekroczeniu 70% wilgotności. A tyle właśnie mamy pod posadzkami. Nie wilgoć w postaci wody ale gaz-parę wodną. 1/4,1/3 izolacji jest o zupełnie innej lambdzie niż pozostała część. Chyba,że na styropian zwiększone stężenie pary wodnej nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Akurat czy ktoś będzie sobie ten grunt podgrzewał czy nie ,to mi lata.Uważasz że 8g pary wodnej w mieszkaniu/m3 powietrza nie przekłada się na takie samo 8g w m3 powietrza pod szlichtą? Jeżeli tak uważasz to jesteś w błędzie . A 8g przy 22oC i pod izolacją posadzki to różnica 30-40% w wilgotności względnej.Dlatego pod posadzką masz zawsze znacznie wyższą wilgotność względną niż w domu bo pod izolacją posadzki masz zawsze niższą temp. niż w domu.Co do sezonowania .Trudno sobie wyobrazić doskonalsze sezonowanie niż w przestrzeni pod posadzką.Na dzień dzisiejszy temp. gruntu na głębokości 100cm to 5,5oC Pod domem jest znacznie wyższa. Niby z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.12.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 A gdyby tak na lato zrobić wywiew gwc też pod domem tylko po to żeby wygrzewac grunt przed okresem grzewczym? Czy ktoś policzył ile gwc pobiera energii z gruntu w stosunku do strat na rzecz gwc zima? Bo jeśli podbić temp. Gruntu o tą różnicę to będzie to darmowe grzanie gwc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.12.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Tak naprawdę nie chodzi o grzanie tego gruntu czy nie. Interesujące jest jaka jest faktycznie lambda styropianu EPS w tak niekorzystnych warunkach jak pod posadzką.I czy styropian 20 czy 30cm daje taki opór cieplny jaki wynika z nalepki,czy jest mniej korzystny w podwyższonej wilgotności względnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts