Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale tworzycie... i po co?!? Przecież od dawna wiadomo, że najlepszy jest koc... elektryczny... noszony na sobie!

Dla wygody po suficie rozpiąć druty jak dla trolejbusa i można w kocu po całym domu śmigać:)

hehe,

wg teorii TB to ciepło ucieka przez podłogę, więc wystarczą elektryczne kapcie ;)

Prąd jako taki tylko do domu izolowanego, nie ulega wątpliwości. Jednak dwutaryfowy lub wręcz weekendowy do akumulacyjnego, w innym nie ma sensu.

Ja po 7-miu latach mieszkania w nieakumulacyjnym na pewno drugi raz w takim już nie zamieszkam.

Wszystko można źle zrobić! Np, centralne i małą akumulację.

- Jak już pisałem - rezygnacja z akumulacji ( mam nawet w ofercie grzejniki Olsberga - wyszła z praktyki. komfort i zużycie dokładnie ile potrzeba to ASIC

Podobnie było z GWC - wyparły go z chłodzenia ppci z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem. Tu dodam, ze z moją stratą - bo GWC robiliśmy od 90' a pompy ciepła zakłada inna firma - więc powinienem obstawać za gwc... Ja zacznę jak będę miał polskie i takie jak ja chcę.

Co do rachunków przy tylko pierwszej taryfie... nie obawiam się ich w domu 5-10-15... A i tak kończymy dopracowywanie zasilania z OZE - więc taryfy zupełnie mnie nie interesują .

Inaczej - ogrzewanie i CWU jest wg. przewidywań/projektu czyli w normie.

Reszta niestety nie dlatego muszę chyba rozważyć płytę na butlę:/

Wszystko można tylko za ile? A jak za drogo to po co?

Dlaczego podchodzić do problemu od dupy strony a nie od analizy sensowności przedsięwzięcia?

J-j i inni to przykład, że podłoga na gruncie ocieplona styro nie generuje strat większych niż projektowe. Ja bym raczej szukał oszczędności w temacie "tanie gotowanie":)

Toteż nydarowe grzanie gruntu w cenie 100mb pexa wypełnia warunek "sensownosci przedsiewziecia". Tym bardziej ze nie wypelnia magicznego zalecenia 30cm od gruntu jego 18cm :p

Nieprawda- szybka reakcja w połączeniu... z czujnikiem ruchu sprzężonym z matą, daje natychmiastowy efekt i wymierne oszczędności... bo grzeje tylko kiedy jesteś w pokoju ;)

Ciekawe to liczenie dla pokoju 25m2: kabelek za 1200zł, folia za 2200=3400zł x 4(bo 25x4=100m2) i wychodzi "drobna kwotka" 13600zł :p

To chyba lepsze takie grzejniczki: http://pl-pl.forum.ibood.com/43116-energooszczedny_elektryczny_panel_grzewczy_econo-heat_400_w_eheater/, szczególnie dla sunrise polecam ;)

To nie jest komfort, kiedy wchodzisz do zimnego pokoju i skaczesz czekając na reakcję czujnika ruchu. Od samego skakania jest Ci cieplej, ale to dlatego, że spalasz jedzenie przygotowane na płycie indukcyjnej. W mieszkaniu masz chłodno to i płyta musi mieć wyższą temperaturę do ugotowania zupy. Koło się zamyka. Komfort to:

1.- stała temperatura w pokojach w których przebywam ciągle (20*C salon, kuchnia, gabinet)

2.- stała temperatura w sypialni, ale niższa 18*C

3.- stała temperatura w łazience, ale wyższa 21*C

Przy ścianach postawionych z silki i ocieplonych 30cm styropianu, nie ma możliwości, aby temperatury skakały na moje wejście i wyjście, bo to nie jest komfort tylko ekwilibrystyka. Jeżeli mury ważą 70 ton a dom jest pasywny, to słabe ogrzewanie "grzejniczkami" z termostatem na dzień i noc, gwarantuje ten komfort bez uciekania się w skomplikowane systemy grzewcze. Wszak to tylko 10kWh/m2 rocznie co przy 105m2 daje sumę 630 zł.

Prąd jako taki tylko do domu izolowanego, nie ulega wątpliwości. Jednak dwutaryfowy lub wręcz weekendowy do akumulacyjnego, w innym nie ma sensu.

Ja po 7-miu latach mieszkania w nieakumulacyjnym na pewno drugi raz w takim już nie zamieszkam.

Nie ma czegoś takiego jak "dom izolowany".

Mogę porównać 2 podobne mieszkania- w jednym normalne ściany, w drugim wszystkie zakryte panelami ściennymi i boazerią. To drugie akumulacyjności nie ma, szybko się nagrzewa, ale i szybko stygnie, to "akumulujące" dłużej trzyma temperaturę.

To nie jest komfort, kiedy wchodzisz do zimnego pokoju i skaczesz czekając na reakcję czujnika ruchu. Od samego skakania jest Ci cieplej, ale to dlatego, że spalasz jedzenie przygotowane na płycie indukcyjnej. W mieszkaniu masz chłodno to i płyta musi mieć wyższą temperaturę do ugotowania zupy. Koło się zamyka. Komfort to:

1.- stała temperatura w pokojach w których przebywam ciągle (20*C salon, kuchnia, gabinet)

2.- stała temperatura w sypialni, ale niższa 18*C

3.- stała temperatura w łazience, ale wyższa 21*C

Przy ścianach postawionych z silki i ocieplonych 30cm styropianu, nie ma możliwości, aby temperatury skakały na moje wejście i wyjście, bo to nie jest komfort tylko ekwilibrystyka. Jeżeli mury ważą 70 ton a dom jest pasywny, to słabe ogrzewanie "grzejniczkami" z termostatem na dzień i noc, gwarantuje ten komfort bez uciekania się w skomplikowane systemy grzewcze. Wszak to tylko 10kWh/m2 rocznie co przy 105m2 daje sumę 630 zł.

Zażartowałem z tym czujnikiem, niestety, niektórzy chętnie by dorobili do tego całą teorię. Dopóki nie zbudujesz i się nie przekonasz, to będą tylko pobożne życzenia. Uważam, że "słaby grzejniczek z termostatem" będzie skakał od włączeń. Jego termostat jest prymitywny i nie zareaguje na zmiany 0,5*C lecz na pewno większe, więc "falowanie" temperatury w pokoju na pewno będzie się odbywało.

A płyta indukcyjna grzeje garnki i potrawy, nie powietrze wokół, więc nie wymyślaj tu... hmmm... oszczędności.

Co do rachunków przy tylko pierwszej taryfie... nie obawiam się ich w domu 5-10-15... A i tak kończymy dopracowywanie zasilania z OZE - więc taryfy zupełnie mnie nie interesują .

Jak zwykle pomieszanie z poplątaniem! W domach 5-10-15 taryfa płaska ma sens dla pomp ciepła, w szczególności powietrznych ! Dla ogrzewania prądem dalej warto brać drugą taryfę.

A co do zasilania z OZE to tym bardziej brałbym dwie taryfy ! Wtedy w droższej taryfie jedziesz z paneli PV, wiatraka, a kiedy słoneczko zachodzi, wiatru nie ma korzystasz w dużej mierze z drugiej taryfy.

Edytowane przez Barth3z

Nie ma czegoś takiego jak "dom izolowany".

Mogę porównać 2 podobne mieszkania- w jednym normalne ściany, w drugim wszystkie zakryte panelami ściennymi i boazerią. To drugie akumulacyjności nie ma, szybko się nagrzewa, ale i szybko stygnie, to "akumulujące" dłużej trzyma temperaturę.

Dom izolowany to taki dom, do którego nie wstawi się, żadnej kotłowni. Nie wiem też dlaczego dom izolowany ma szybko stygnąć? Dom izolowany może też być z dużą akumulacja. Akumulacja ma wpływ na komfort nie izolację!!! Płyta fundamentowa ( 20 cm mocno zbrojonego betonu ) to naprawdę ogromna akumulacja w domu izolowanym!

No jak są takie... z zasilaniem może być tylko nieco trudniej;)

Ale z tym kocem to nie taka do końca bzdura - od dawna wiadomo, że najekonomiczniej jest ogrzewać się osobiście a nie otoczenie.

Jakby indukcyjnie to i komfort byłby niezły. A gdyby jeszcze dolozyc do tych kapci ASIC...

chyba nie widzieliście tego:

http://allegro.pl/podgrzewane-termiczne-wkladki-do-butow-rzep-i3817541138.html

Jak zwykle pomieszanie z poplątaniem! W domach 5-10-15 taryfa płaska ma sens dla pomp ciepła, w szczególności powietrznych ! Dla ogrzewania prądem dalej warto brać drugą taryfę.

A co do zasilania z OZE to tym bardziej brałbym dwie taryfy ! Wtedy w droższej taryfie jedziesz z paneli PV, wiatraka, a kiedy słoneczko zachodzi, wiatru nie ma korzystasz w dużej mierze z drugiej taryfy.

W domu zaizolowanym 5-10 15 - nie założy Pan pompy ciepła do ogrzewania pośredniego. Nie mógłby Pan funkcjonować! Może Pan założyć pompę ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem . Szanowny Panie... zapewniam Pana, ze mam II taryfę, bo nie chciało mi się występować o jej "zdjęcie" . Mam też ustawioną bardzo dokładnie temperaturę kiedy i gdzie, i widzę, że na II taryfie jest 5x mniej kWh ,

Nydar opisal to dosyc dokladnie - powrot do solara z bufora wpuszcza pod chudziak - jak sadze bezsensu w tym nie ma.

Obawiam się, że sensu w tym nie ma ...

Solary/zasobnik dobiera się do wielkości zapotrzebowania na ciepłą wodę. Jeśli powrót do solara z bufora dodatkowo wychładzasz w gruncie pod domem, to typowa instalacja solarna może dać zbyt mało ciepła dla CWU. Wtedy trzeba dołożyć solarów. Takie dołożenie, na potrzeby grzania gruntu pod posadzką jest moim zdaniem mało opłacalne ...

budowa domu 10 kWh/m2 rocznie o powierzchni 100 m2 kłóci się z tematem istotą wątku (tanie domy)

no chyba że masz plan jak taki dom zbudować tanio - przytocz obliczenia

Domy 10kWh/m2 są tanie - izolacja jest niewiele grubsza a brak centralnego - powoduje, że dom jest tańszy niż nieizolowany.

Np. dom j-j nie był jakiś zasadniczo droższy.

Przykładowo płyta fundamentowa na 40cm styropianie 100m2 to 30 000 zł - na tym szkielet - trochę kabli grzewczych - dobry rekuperator.

W domu zaizolowanym 5-10 15 - nie założy Pan pompy ciepła do ogrzewania pośredniego. Nie mógłby Pan funkcjonować! Może Pan założyć pompę ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem .

Co nie zmienia faktu, że nie opłaca się grzać prądem w taryfie płaskiej.

Co do pomp ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem to zastanawiam się nad tym, czy takie "klimatyzatory" mogą stanowić jedyne źródło CO dla domu pasywnego. Poruszyłem to w osobnym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221677-Pompa-ciep%C5%82a-do-CO-jako-klimatyzator-z-funkcj%C4%85-grzania. Nie ukrywam, że inspiracją był zaproponowany przez ciebie Daisekai, ale znalazłem tańsze urządzenia i przy ich zastosowaniu może się okazać, że dom pasywny NF15 może być tańszy od NF40.

Szanowny Panie... zapewniam Pana, ze mam II taryfę, bo nie chciało mi się występować o jej "zdjęcie" . Mam też ustawioną bardzo dokładnie temperaturę kiedy i gdzie, i widzę, że na II taryfie jest 5x mniej kWh ,

Też mam 2 taryfę w mieszkaniu i wychodzi mi zużycie 2:1 w pierwszej taryfie.

Edytowane przez Barth3z
błędy stylistyczne

Co nie zmienia faktu, że nie opłaca się grzać prądem w taryfie płaskiej.

Co do pomp ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem to zastanawiam się nad tym, czy udałoby się takie "klimatyzatory" mogą stanowić jedynie źródło CO dla domu pasywnego. Poruszyłem to w osobnym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221677-Pompa-ciep%C5%82a-do-CO-jako-klimatyzator-z-funkcj%C4%85-grzania. Nie ukrywam, że inspiracją był zaproponowany przez ciebie Daisekai, ale znalazłem tańsze urządzenia i ich zastosowaniu może się okazać, że dom pasywny NF15 może być tańszy od NF40.

Też mam 2 taryfę w mieszkaniu i wychodzi mi zużycie 2:1 w pierwszej taryfie.

Zadzwoniłem do inwestora, któremu w 20 letnim domu 280m2 założyliśmy na jesieni Klimatyzator kanałowy inwerter LG- UB24H. Od zamontowania ogrzewanie zużyło wg podlicznika 210.6 kWh -

Rozumiem że rozmawiamy o samym materiale bo z robocizną to inna bajka
Jaki projektant zaryzykuje 40 cm EPS 100? Chyba, że to nie będzie projektant a ktoś taki jak Brzęczkowski czyli kompletny nieuk. 40 cm EPS 200 parking-podłoga po około 250 zł/m3 to wyjdzie drobne 100 złm/2. Do tego podsypka, beton, zbrojenie i już mamy 300 zł/m2 albo i więcej. Tak to jest jak się słowa matoła bierze na poważnie.