Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piszę o stropodachu ocieplonym lub ew. stropie drewnianym oczywiście ocieplonym - w każdym domu trzeba ocieplać. Ściany działowe stoją na posadzce - po cholerę je ocieplać? Aby tracić możliwości akumulacji?

Jest zatem mniej.

Wewnątrz "termosu" jest ścianka GK, w niej instalacje i przepusty; armatura z blatów a nie ze ścian, to nie XX wiek:)

Różne są instytucje, różne zalecenia. Jest jeszcze rozum do odsiewania ziarna od plew.

Jaka para? Kolejny od "oddychających ścian"? To nie te czasy;)

No tak. Nie ma pary nie ma problemu. Instytut Fraunhofera wymyślił nieistniejący problem. Twój rozum i dorobek naukowy najbardziej chyba znanego instytutu zajmującego się budownictwem... Pozostań w dobrym samopoczuciu. Ja straciłem chęć na rozmowę. Nie ma pary, nie ma problemu. :D:D:D

Chyba spodobała mu się "dyskusja" :).

Dołączam ... ale podoba mi się jak oczywistą oczywistość staracie się oczywiście wytłumaczyć ...

Ciekawy jestem, czy można jeszcze prościej ...

P.S. Ale niestety bywają lepsi od was ... przykro mi ... ja właśnie się dowiedziałem, od "szanowanego Fachowca", że płyta OSB w domu szkieletowym jest również wiatroizolacją ! - ten to dopiero musi "Klientom" Pasywniaki budować ... hahahahaha - kto nie wierzy : post #201: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102787-Kanadyjczyk-bez-tajemnic&p=6289791&posted=1#post6289791

pozdrawiam,

Dołączam ... ale podoba mi się jak oczywistą oczywistość staracie się oczywiście wytłumaczyć ...

Ciekawy jestem, czy można jeszcze prościej ...

P.S. Ale niestety bywają lepsi od was ... przykro mi ... ja właśnie się dowiedziałem, od "szanowanego Fachowca", że płyta OSB w domu szkieletowym jest również wiatroizolacją ! - ten to dopiero musi "Klientom" Pasywniaki budować ... hahahahaha - kto nie wierzy : post #201: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102787-Kanadyjczyk-bez-tajemnic&p=6289791&posted=1#post6289791

pozdrawiam,

Dołączasz? Zapraszamy, tylko pamiętaj, że tu chodzi o tajemnicę budownictwa domów do 20 kPa/m2 czy jakoś tak.

Ten bloczek który pokazuję wychodzi taniej od szkieletowej - nie ma poza nim nic, żadnych płyt, siatek, elewacji itp. Poza tym jest szybszy w budowie a ściana stabilniejsza.

sprawdziłem cenę z ich katalogu i wychodzi dla 1m2 muru, po przeliczeniu korony średnim kursem NBP, brutto 119 PLN w Czechach, z najprostszego gładkiego bloczka KB1-20A o wymiarach 190x190x390mm.

bloczek z tej strony po polsku:

http://www.kb-blok.cz/srv/www/content/products/html/pl/produkty/bloczki-kb/gowne-bloczki-o-szerokosci-200-mm/index.shtml

sprawdziłem cenę z ich katalogu i wychodzi dla 1m2 muru, po przeliczeniu korony średnim kursem NBP, brutto 119 PLN w Czechach, z najprostszego gładkiego bloczka KB1-20A o wymiarach 190x190x390mm.

bloczek z tej strony po polsku:

http://www.kb-blok.cz/srv/www/content/products/html/pl/produkty/bloczki-kb/gowne-bloczki-o-szerokosci-200-mm/index.shtml

Panowie, żaden bloczek nie zastąpi drewna ... czy szkieletówka czy bal ... byle drewno konstrukcyjne ... nie drzewo z lasu...

ale tu to mogę być troszkę nie obiektywny :)

P.S. Jak pogadacie z gościem z wątku poniżej, na pewno Wam powie jak dom z samego OSB wiatroizolacyjnego postawić, sprawdźcie: post #201: http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post6289791

pomocy, bo ręki opadają ... :)

Nie zasłaniaj się instytutem tylko wyjaśnij po co ściana potrzebuje pary "egzystencjalnej" z wewnątrz budynku:)

Sami się okiwaliście. Jeden pisze, że Malbork stoi bo w nim nikt nie mieszka, nie gotuje i pary nie produkuje a drugi, że bez tego ścianę mróz rozsadzi. Jakoś nie widzę do tego podstaw a chętnie poznam!

Ucieczka jest jakimś rozwiązaniem... ale chłopcy, nie przystoi;)

"Nie zasłaniaj się instytutem". :) Znasz bardziej wiarygodną instytucję? Czy ktokolwiek tu na forum dysponuje taką wiedzą jak oni? Pary nie trzeba produkować. Jest zawsze w powietrzu o wilgotności względnej większej od zera.

Panowie, żaden bloczek nie zastąpi drewna ... czy szkieletówka czy bal ... byle drewno konstrukcyjne ... nie drzewo z lasu...

ale tu to mogę być troszkę nie obiektywny :)

P.S. Jak pogadacie z gościem z wątku poniżej, na pewno Wam powie jak dom z samego OSB wiatroizolacyjnego postawić, sprawdźcie: post #201: http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post6289791

pomocy, bo ręki opadają ... :)

ciężko przesunąć taką skałę :)

Jeden albo drugi - rzućcie monetą, skończcie kalambury i do rzeczy.

Co stanie się z murem NIE NARAŻONYM na parę od wewnątrz?

Panowie, wiele nauki przed Wami jeszcze ...

To mogę przeżyć, ale ja to się kompletnie załamałem, bo okazało się po 15 latach, że "poińcia ni mam".

Wy tu o pierdołach gadacie, "fachowca" posłuchajcie, bo dobrych rzeczy to naprawdę warto się uczyć. Jak mnie oświecił to może i Wam się uda post #203:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102787-Kanadyjczyk-bez-tajemnic&p=6289883&viewfull=1#post6289883

pozdrawiam,

P.S. ale napiszcie coś od siebie ... :)

Jeden albo drugi - rzućcie monetą, skończcie kalambury i do rzeczy.

Co stanie się z murem NIE NARAŻONYM na parę od wewnątrz?

Mur pewnie wytrzyma jedno pokolenie.Martwił bym się o izolację.Nie istnieje pojęcie że coś jest nie narażone na parę wodną od wewnątrz.Wymyśliłeś sobie byt nieistniejący. Wystarczy kilka gwoździ czy wkrętów źle zamontowanych i cały misterny plan poszedł się....

W mroźną pogodę różnica ciśnień pary wodnej po obu stronach ściany to 40hPa.

Panowie, wiele nauki przed Wami jeszcze ...

To mogę przeżyć, ale ja to się kompletnie załamałem, bo okazało się po 15 latach, że "poińcia ni mam".

Wy tu o pierdołach gadacie, "fachowca" posłuchajcie, bo dobrych rzeczy to naprawdę warto się uczyć. Jak mnie oświecił to może i Wam się uda post #203:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102787-Kanadyjczyk-bez-tajemnic&p=6289883&viewfull=1#post6289883

pozdrawiam,

P.S. ale napiszcie coś od siebie ... :)

Jesteś aby pewien tego o co prosisz?:D

andstach1 mnie twoje kpienie z każdego na forum :mad: pachniesz z daleka takim co lepił bułki i nagle siup do budownictwa

coś tam gdzieś usłyszał i robi, ta retoryka uderza, to takie jak klonowanie, takich fachowców.

Mnie wyjątkowo twoja buta drażni ! bo ukraszasz to w troszkę pojęć technicznych.

Witam, proponuję zatem zapoznać się z elementarnymi zasadami budownictwa szkieletowego - to pomoże wytłumaczyć problem.

a to jakieś zasady są ? nie wiedziałem. Mnie uczono myśleć i dążyć do rozwiązania. Mnie taka prawda "objawiona" nie przekonuje.

Wyjątkowo drażni mnie tworzenie dogmatów budowlanych. To jest jeszcze gorsze niż to co głosi TB bo jego każdy ma za błazna i jest szansa iż

nikt się do tego nie zastosuje.

Mnie taka twoja gadanina brzmi jak : ziemniaki strugane po skosie nie nadają się na frytki :D:lol2:

Panu Barth3z elektrycznie ogrzewana podłoga wyszła 30000 na dom 200m2 - a tej cenie robi się w takim domy podłogówkę i dobrą rekuperację.z robocizną.

Jeżeli ktoś chce sam złożyć samochód z części kupowanych przez internet - wyjdzie drożej niż fabryczny.

To gdzie zatem można kupić "samochód" w postaci podłogówki Woodtec ze sterownikami w cenie niższej niż cena internetu ? W jakim salonie? Pewnie twoim. Jaki masz zatem upust od cen internetowych ? 20% ? I pewnie ten upust przelewasz na klientów ? ...

Aut nie kupuje się już w salonie - http://moto.onet.pl/raporty/tesla-s-po-raz-pierwszy-w-polsce/66xj2

Nie do końca się zgodzę,że przy komercyjnych kolektorach to nie ma sensu.

W lecie tak się składa,że kol. posiadający fabryczne kolektory mają problemy z nadmiarem ciepła.Kombinowane są jakieś przysłony czy grzejniki w garażach.Zamiast tego ,100mb. peksa pod chudziakiem i elektrozawór,który do wychładzania grzejnikowego i tak musi być.

Nie ma sensu ładowania ciepła z solarów. Nawet jeśli masz go w nadmiarze, to pewnie w miesiącach lipiec sierpień. Do zimy nic z tego ciepła nie pozostanie. Już bardziej mi się podoba pomysł pchania ciepła ze ścieków/wody szarej.

Co do cwu --- najoszczędniejsze ( suma woda i kWh) są baterie bezdotykowe i małe termy niecentralnie. Przy większym zużyciu - (zwracamy uwagę tylko na kWh ) bezkonkurencyjna jest ppci zintegrowana z zasobnikiem - w przyszłości dołożone do tego PV

Zarówno przy mniejszym i większym - ppci. A zastosowanie baterii bezdotykowych z ekonomicznego punktu widzenia jest nie opłacalne. Oszczędności na wodzie nie skompensują nam wydatku na taką baterię. Już prędzej zainwestowałbym w perlatory.

To może tak:

Płyta fundamentowa jest obwodowo grubsza - można w nie po obwodzie zatopić w betonie - 1 czy 2 pętle kanału PE zasilane z powietrznych kolektorów na ścianie południowej - to bardzo tanie kolektory do zrobienia we własnym zakresie . wentylatorki mogą być zasilane z PV będą więc chodziły tylko jak poświeci i im bardziej będzie świeciło tym większe obroty.

Ładuje Pan podłogę!

Z jednej strony podajesz przykład ile to potrzeba czasu żeby kablem podgrzać wiadro piasku, a z drugiej strony twierdzisz, że warto grzać płytę fundamentową powietrzem z kolektora ... Bądź przynajmniej konsekwentny w swoich teoriach.

Wewnątrz "termosu" jest ścianka GK,

Dodatkowe budowanie ścianek GK wewnątrz nie powoduje, że jest to tańsza realizacja. Nie mniej jednak pomysł ciekawy, bo można całkowicie zrezygnować z izolacji fundamentów.