rafał2011 30.12.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Pewnie do ograniczenia dyfuzji pary wodnej. Folia alu jest najlepszym materiałem paroszczelnym. Bardzo ważnym jest szczelne połączenie takich płyt taśmą metalizowaną. i jest przyklejona bezpośrednio do styropianu, żadnej pustki tam nie ma i działa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Właśnie o ten gratis do styropianu, zamiast dawać 3cm styropianu, czasem jest to niemożliwe aby tyle dać ... to 2cm plus folia da to samo. około 0,4 m^2*K/W daje powłoka z alu, oporu cieplnego. Ile w pomieszczeniu nie jestem święcie przekonany czy aż tyle... w szczelinie 1,5-2cm właśnie o tyle podniesie się opór cieplny do wartości 0,66 -0,7 co daje tyle co około 50cm mur ceglany. i jest przyklejona bezpośrednio do styropianu, żadnej pustki tam nie ma i działa bo będzie działać tylko bez znowu gratisu oporu powietrza takiej pustki... a to jest około 0,3 m^2*K/W z folią jest 0,66-0,7 sama folia bez ograniczenia pustką ? dodając opór przejmowania ciepła poziomy Rsi 0,13 m^2*K/W daje to 0,53 całkiem całkiem ... czyli 1cm styropianu plus folia da około 2,1 cm izolacji ... gdzie tylko będzie 1cm plus folia ... czyli zadziała . jednak jeśli folia będzie mieć kontakt z czymś .. nici z efektu. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.12.2013 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Alu folia jest bardzo skuteczna jeśli chodzi o dyfuzję pary. Styropian z folią al jest powszechny w Skandynawii, bo tam ogrzewanie podłogowe często robi się pod dechami na legarach - wiec "odblask" się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Tak. Pewnie do ograniczenia dyfuzji pary wodnej. Folia alu jest najlepszym materiałem paroszczelnym. Bardzo ważnym jest szczelne połączenie takich płyt taśmą metalizowaną. możesz dać linka do producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.12.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 i jest przyklejona bezpośrednio do styropianu, żadnej pustki tam nie ma i działa:) Działa (pewnie chodzi Ci o skuteczne odbijanie promieniowania) w sytuacjach o których pisze TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Alu folia jest bardzo skuteczna jeśli chodzi o dyfuzję pary. Styropian z folią al jest powszechny w Skandynawii, bo tam ogrzewanie podłogowe często robi się pod dechami na legarach - wiec "odblask" się przydaje. Bogu dzięki wreszcie Pan żeś przemówił ludzkim głosem. A już myślałem iż Pan nic sensownego nie napisze. Pod warunkiem iż folia jest oddzielona pustką powietrzną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Działa (pewnie chodzi Ci o skuteczne odbijanie promieniowania) w sytuacjach o których pisze TB. Nie po prostu chcę wiedzieć, czy pod folią z alu potrzebna jest przerwa żeby prawidłowo pracowała. Bo jak nie, to po co marnować miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.12.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 możesz dać linka do producenta? Nie chce mi się googlać... Pierwszy lepszy link: http://muratordom.pl/budowa/izolacje/folie-paroizolacyjne-przy-ocieplaniu-poddasza-to-podstawa-poradnik,18_2232.html "Uwaga! Aby folie matalizowane działały prawidłowo, okładziny nie można mocować na styk, tylko odsunąć na ruszcie, aby od strony ekranu pozostała szczelina umożliwiającą cyrkulację odbitych fal cieplnych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Nie po prostu chcę wiedzieć, czy pod folią z alu potrzebna jest przerwa żeby prawidłowo pracowała. Bo jak nie, to po co marnować miejsce. musi być przerwa inaczej przy styku będzie tylko przewodzenie, a tu akurat alu izolatorem nie jest. Efekt zerowy bez pustki. zczelina umożliwiającą cyrkulację odbitych fal cieplnych." co to za kabaret . Nie to powietrze działa jak przestrzeń w przez którą musi przejść promieniowanie cieplne, ogólnie ośrodki przeźroczyste dla takiego promieniowania powietrze, szkło itp . A druga powierzchnia musi jak najmniej wchłonąć tego promieniowania. Tu dochodzi jeszcze wymiana ciepła przez przewodzenia.... powietrza i minimalną konwekcję stąd pustka nie może być większa jak 2,5cm... to jest kres . Edytowane 30 Grudnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Bogu dzięki wreszcie Pan żeś przemówił ludzkim głosem. A już myślałem iż Pan nic sensownego nie napisze. Pod warunkiem iż folia jest oddzielona pustką powietrzną . coś Ty się przyczepił tej pustki? a folia od podłogówki jest z przerwą powietrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.12.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 coś Ty się przyczepił tej pustki? a folia od podłogówki jest z przerwą powietrzną? Jeśli folia ma robić tylko jako izolacja paroszczelna to nie rób pustki. Jeśli chcesz lepszy efekt, w postaci odbicia promieniowania do wewnątrz to zrób pustkę powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Jeśli folia ma robić tylko jako izolacja paroszczelna to nie rób pustki. Jeśli chcesz lepszy efekt, w postaci odbicia promieniowania do wewnątrz to zrób pustkę powietrzną. To po co pod podłogówkę kładzie się taką folię , jak wystarczy zwykła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) coś Ty się przyczepił tej pustki? a folia od podłogówki jest z przerwą powietrzną? no to widzisz jak matoły chcą nas robić na szaro ? nie widzisz tego ? przecież tam folia to jest placebo ! chyba że masz podłogówkę w szkle zatopioną to ok. To po co pod podłogówkę kładzie się taką folię , jak wystarczy zwykła? Ponieważ poprawia samopoczucie. tak jak magnetyzer w instalacji wodnej czy w samochodzie Edytowane 30 Grudnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.12.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 co to za kabaret . Też się z tego śmiałem, ale nie chcę mi się szukać w zaleceniach producentów. Pewnie zaraz bym trafił na isobooster, a jak słyszę o isobusterze to mnie szlak trafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.12.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 To po co pod podłogówkę kładzie się taką folię , jak wystarczy zwykła? chodzi o dyfuzję pary wodnej - współ. delta. Folia polietylenowa - grubość 0,0002 - 0,0000003 Folia PVC - grubość 0,0005 - 0,00000862 Folia aluminiowa - grubość 0,00002 - 0,0000000556 Widzisz różnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 chodzi o dyfuzję pary wodnej - współ. delta. Folia polietylenowa - grubość 0,0002 - 0,0000003 Folia PVC - grubość 0,0005 - 0,00000862 Folia aluminiowa - grubość 0,00002 - 0,0000000556 Widzisz różnicę ? Nie, jeszcze do tego nie doszedłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Iso booster działał by .. jeśli nie ta folia między nim właśnie dając 1,5cm pustka folia alu pustka x 10 razy tak masz U 0,14 opór cieplny 7 m^2*K/W co daje około 25cm izolacji a tu masz 15cm tylko . W oknach to działa... właśnie okna są dowodem iż to działa bardzo dobrze. Nie jakieś gazy ... chyba z wina ... tylko powłoki napylone na szybę ... gaz to jest taki uboczny dodatek ... Szyby chcecie szybę mleczną ? która ma 0,3 U i transmisję promieniowania słonecznego 70%? dwie szyby plus zasypka z areogelu pakiet 4cm do tego właśnie dąży wiedza Edytowane 30 Grudnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 i gdzie taką 15 cm izolację z alu można zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Gdzie chcesz. Podałem przykład, na poddaszu w ścianach itp. Pomyśl dobrze do czego można takiej wiedzy użyć, gdzie potrzeba izolacji którą można zwinąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Gdzie chcesz. Podałem przykład, na poddaszu w ścianach itp. Pomyśl dobrze do czego można takiej wiedzy użyć, gdzie potrzeba izolacji którą można zwinąć Gdyby zastosował odpowiednie poprzeczki, na wiązarach sufity można byłoby robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts