rafał2011 30.12.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 ...konstrukcja wyglądałaby jak samolot braci Wright Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.12.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Tak w temacie folii i jej zastosowań ostatnio widziałem montaz bramy garażowej z użyciem alufoxa. Czy to ma sens: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 O! Coś jak ściana Trombe-a... ale ciii... nydar twierdzi, że to nie ma prawa u nas działać uważam że to działa. Mam kontakt z gościem który to bada i przeróżnie przerobił warianty. Działa . Magnetyzer w samochodzie to genialny wynalazek! Spadła koledze kiedy śruba w osłonę silnika? Bierzesz taki magnetyzer, "zamiatasz" nim i już ją masz! no lub neodyma na teleskopowym wysięgniku. A wiesz że byłem w takiej epoce iż dużo łatwiej bym uwierzył w takie cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Jakiś sens ma.Tato i kuzyn robili ostatnio wrota do garażu płyta OSB rama z kantówki 5x5cm w do EPS i a na obwodzie XPS i druga płyta OSB łącznie 10cm izolacji ... koszt ?200 zł za najcieplejsze wrota. Plus wygląd ... lakier i sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.12.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Wiesz co... nie koniecznie. Zimna rama w zimnym murze nie jest problemem. Pakietowi, który jest wstawiony tylko na kilku podkładkach dystansowych z tworzywa nie zaszkodzi. A montaż tańszy. Choć pakiety szybowe to idealne kosztowo rozwiązanie - konceptujemy nad takim dla izolacji od wewnątrz. To ta zimna rama w zimnym murze jaka bedzie miała temperaturę. Czy aby nie na tyle niska ze wystąpi na niej punkt rosy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Wnioskuję, że przerwa powietrzna spełnia swoje zadanie gdy jest minimum dwie warstwy folii, gdy jest jedna pustka nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.12.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Jakiś sens ma. Tato i kuzyn robili ostatnio wrota do garażu płyta OSB rama z kantówki 5x5cm w do EPS i a na obwodzie XPS i druga płyta OSB łącznie 10cm izolacji ... koszt ? 200 zł za najcieplejsze wrota. Plus wygląd ... lakier i sprawa załatwiona. No tak ale tam jest rama > alufox > ściana . Aluminium do tej ściany. Żadnej tam pustki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Jeśli alu styka się z murem, efektu brak, chyba że mur prześroczysty dla promieoniwania podczerwonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.12.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Na pakiecie rosę masz? Sądzisz, że na wielokomorowej ramie będziesz miał? Nie widziałem takich lichych. No widzialem. Moze nie był to ostatni krzyk techniki okiennej. Ale zamontowany po cieplej stronie i widziałem. U mnie w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.12.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) No to wybitnie kiepskie okna. U nikogo nie widziałem aby na zwykłych oknach przy zwykłym montażu w zwykłym, nawet nieocieplanym murze rosa na pakietach/ramie się pojawiała przy normalnej wilgotności. No pewnie kiepskie. Ale nawet przy tych dobrych bede osadzone w murze ktory bedzie miał bardzo niska temperaturę. Bo odizolowany od ciepła domu 30cm ktore w swojej koncepcji przedstawiłeś. A to ni to samo co mur w domu bez izolacji ale grzany. Takie moje chłopskie rozumowanie... I chłopskie wątpliwości. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) No to wybitnie kiepskie okna. U nikogo nie widziałem aby na zwykłych oknach przy zwykłym montażu w zwykłym, nawet nieocieplanym murze rosa na pakietach/ramie się pojawiała przy normalnej wilgotności. mam i ja .. nie ja ... bo teście ale okna kiepskie ! wszystkie muszą być rozszczelnione ! inaczej wody odchodzą. http://www.google.pl/imgres?sa=X&espv=210&es_sm=93&biw=1364&bih=682&tbm=isch&tbnid=d2NMWlo2_DecOM:&imgrefurl=http://www.aluplast.com.pl/index.php%3Fgrupa%3D5%26strona%3D3&docid=xM94vFK7gYpuQM&imgurl=http://www.aluplast.com.pl/modules/download/download.php%253Fid%253D57&w=2484&h=3509&ei=-MbBUvXbNueD4AS4xoGQCQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:84&iact=rc&page=1&tbnh=196&tbnw=136&start=0&ndsp=19&tx=51&ty=81 o takie goowno http://www.bas.lublin.pl/prawa_en/single-frame-windows-3/energy-saving-winodws.html a jedno z najcieplejszych okien, rama na pewno najcieplejsza ... Edytowane 30 Grudnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.12.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 ,,O! Coś jak ściana Trombe-a... ale ciii... nydar twierdzi, że to nie ma prawa u nas działać,,Ja bym to przeanalizował pod kątem ile ciepła taka ściana przejmie od października do marca a ile wyemituje w okresie jednak dłuższego zmierzchu.Rozważył bym też proporcję między dniami słonecznymi i pochmurnymi.Polecił bym też zajrzeć do historii pogody Warszawy np. czy Nicei .Zwłaszcza przeanalizować nasłonecznienie.Pewnie,że są regiony o większym nasłonecznieniu niż W-wa czy Bydgoszcz. Tylko czy wtedy nie jest lepszy -tańszy kolektor cieczowy,który jak by nie patrzył wyewoluował z ściany Trombe-a.Wydaje się bardziej wielofunkcyjny. Jak w marcu słonko przypali to energię na kilka dni można zakumulować. Jak w grudniu przypali z dwie godziny,to ściana nie drgnie ze względu na masę.Kolektor i owszem. Na prysznic starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ja bym to przeanalizował pod kątem ile ciepła taka ściana przejmie od października do marca a ile wyemituje w okresie jednak dłuższego zmierzchu.Rozważył bym też proporcję między dniami słonecznymi i pochmurnymi. Ale nikt nie mówi że nie ma problemu. Każdy kto się nad tym głowił te wnioski przedstawi. Ale problem jest rozwiązywalny. Kto powiedział iż nie można zakryć tej ściany izolacją, izolacją składaną, chyba nie takie trudne skręcić skrzynie i dać zawiasy. Nawet bez tego ściana w bilansie wyjdzie na zero lub lekki plus. Tylko czy wtedy nie jest lepszy -tańszy kolektor cieczowy,który jak by nie patrzył wyewoluował z ściany Trombe-a I jam do takiego wsioku dolazł iż lepiej dać grzejnik na ścianę i dwie szyby niż okno . Z milonem szyb czy innaczej. Choć dam okna na jednej ścianie bo mnie się to podoba kontakt z naturą, i tylko przez to kombinowałem z oknami jak je zaprzęgnąć do działania. Jak w grudniu przypali z dwie godziny,to ściana nie drgnie ze względu na masę.Kolektor i owszem. Na prysznic starczy. Ot i cały czar Właśnie do tego powinno prowadzić rozwiązanie problemu konstruktywnego wniosku. Zamknięcie się na rozwiązania, nie dało by takiego wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.12.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Tak się składa że doba dzieli się dzisiaj na 8h dnia i 16h nocy . Z tych 8h niech przypali 2-3h raz na x dni. Masa ściany x ciepło właściwe i wszystko jasne.Masa wody (litr może dwa ) x ciepło właściwe i wszystko jasne.No ale można . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.12.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Wybacz ale nie stać mnie na tak drogi kolektor .Bo rozumiem że mówisz o domu izolowanym od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.12.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ale z ciebie noworoczny jajcarz. Pare razy coś tam nieudolnie liczyłem i nie było podważane. Póki co nie pokalałeś się cyferkami .Póki co demagogia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.12.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Oj jajcarz. Oj jajcarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 http://emotikona.pl/emotikony/pic/2patyk.gif tak to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 31.12.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Jeżeli chce Pan zimą nagrzać mur słońcem, nie należy osłaniać go przed tym styropianem! - zima - mur się nagrzewa - wiec i nie ma strat przez izolację. -lato mur się nagrzewa - jest jeszcze izolacja ! [ATTACH=CONFIG]232363[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232364[/ATTACH] Zima - nasłonecznienia tyle co nic i to tylko na jednej ścianie, a potem mrok i nie ma strat ciepła przez 15 godzin przez dziurawą izolację? Lato - słońce nagrzewa trzy ściany murowane przez 15 godzin do temperatury 50-70*C i do tego jest dziurawa izolacja. Jak gruba ma być ta izolacja i jak ją wykonać skoro wewnątrz ściana jest przesycona gniazdami elektrycznymi oraz rurami i kranami? Każde mocowanie czegoś do ściany to wyzwanie technologii z kosmosu, za jaką cenę? A gdzie szczelność? Nagrzanie słońcem muru (70 ton) w zimę i latem mnie nie interesuje, bo nad tym zmagazynowanym ciepłem nie jestem w stanie zapanować i je wykorzystać. To nigdy nie będzie tani dom i komfortowy, skoro klimatyzator musi chodzić 24h na dobę. Wolę już odwrotnie, chronić mury przed nagrzaniem i ogrzewać je w zimie, bo ogrzewanie jest dużo tańsze od chłodzenia. Do tego wszystkiego przez 3 miesiące mogę spać przy otwartym oknie i korzystać z przyrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.12.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Może warto wrócić do początku. Co ci da izolacja od wewnątrz,czego nie zapewni izolacja od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts