Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Jak ściany latem mają być problemem to pakuj w nie pexy i energię pod dom - nydar powie jak. Zimą tę energię z powrotem w ściany:)

A żeby nie mieć problemów z kosmicznymi technologiami to nic nie montuj w izolację ścian zewnętrznych. Do tego jest poszycie z GK, ściany działowe, blaty na armaturę, instalacje w posadzce lub pod itp. itd.

Jak ocieplę dom (105m2) 30 cm styropianu z zewnątrz to mam 80m2 czystego pola bez jednego mostka termicznego, a jak zrobię to od wewnątrz to mam 75m2 pola upszczonego stalowymi mostkami termicznymi i ściany działowe w które nie mogę wbić gwoździa pod obraz. Mur z zewnątrz z rurami z "glikolem" do grzania gruntu pod podłogą jest dobry dla marzyciela, bo jak to zrobić i za jakie pieniądze? Muszą być dwa układy, bo w zimę ciepło z gruntu trzeba pchać w ściany działowe. Liczenie, że podgrzany grunt da nam stabilną i równą temperaturę w mieszkaniu przez całą zimę, jest czystym wróżeniem z fusów i to po kawie z dolewki. Taki dom wygląda solidnie z zewnątrz, a w środku to badziewie z GK, szczególnie polecane na wystrój łazienki z kafelkami. Kszhu, wybudowałeś dobry ciepły dom, ale zrobiłeś 3 błędy: 1.- słaby strop z mostkami stalowymi, 2.- okna osadzone w warstwie ocieplenia na potężnych stalowych mostkach w dużej ilości, i 3.- GWC pod podłogą, więc nic dziwnego, że masz nowe podejście do budowy. W budowie trzeba być ewolucyjnym a nie rewolucyjnym. Tani dom pasywny to dom budowany tradycyjnie z ociepleniem z zewnątrz 30cm styropianu, stropem bez stalowych mostków termicznych z 40cm wełny mineralnej, oknami osadzonymi w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa i ogrzewaniem grzejnikami płytowymi, bo grzana podłoga ma największy komfort, ale jest droga w wykonaniu. Dom pasywny, który potrzebuje 0-20 kWh/m2 ciepła rocznie, nie wymaga rozbudowanego systemu grzewczego, z którego będzie się korzystać przez 3 miesiące z wykorzystaniem mocy 20%.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ocieplę dom (105m2) 30 cm styropianu z zewnątrz to mam 80m2 czystego pola bez jednego mostka termicznego, a jak zrobię to od wewnątrz to mam 75m2 pola upszczonego stalowymi mostkami termicznymi i ściany działowe w które nie mogę wbić gwoździa pod obraz.

Pan uważa, że najpierw się stawia mur a potem projektuje do niego dom?

Pan uważa, że w domach np szkieletowych nie ma szafek na ścianach, obrazów, czy nawet kibelka?

- Obok mnie - jest kilka firm z wyrobem mebli do łazienek i kuchni - wolą je wieszać w szkielecie niż na porthermie czy ytongu

Życzę przyjemnego wbijania gwoździ w cegłę, BK czy silkę - ja wolę już wbić gwoździa np w OSB.

Nie - tu mowa o komfortowych i tanich domach 0-20kWh/m2 rocznie - prostota i czas budowy to też koszty.

Jestem przekonany, że dla budownictwa 0-20 kWh/m2 rocznie - konieczne są materiały prefabrykowane - różnego rodzaju konstrukcje, stelaże, zbrojenia zalane z piance PUR czy wtłoczone w styropian.( coś jak Mabudo czy Damir ) Wrócą fabryki domów. Przywiozą solidny termos - posadzą na płycie czy fundamencie .

Różnego rodzaju konstrukcje, stelaże, zbrojenia zalane w piance PUR czy wtłoczone w styropian to nie jest termos, to są stalowe mostki termiczne.

Różnego rodzaju konstrukcje, stelaże, zbrojenia zalane w piance PUR czy wtłoczone w styropian to nie jest termos, to są stalowe mostki termiczne.

Pokaż więc takie kotwy, łączniki z pcv- jakoś znaleźć nie mogę.

I wieszaki pcv do sufitów też ;)

Edytowane przez DEZET

Pokaż więc takie kotwy, łączniki z pcv- jakoś znaleźć nie mogę.

I wieszaki pcv do sufitów też ;)

Ciepły strop z sufitem podwieszanym bez stalowych mostków termicznych w systemie AD jest w opracowaniu. Ciepłe osadzenie okien w systemie AD znajdziesz na stronie internetowej. Teraz chcę przedstawić tani i prosty system AD ogrzewania domu 0-20 kWh/m2 strat ciepła rocznie.

Założenia wyjściowe: pow. użyteczna: 100m2 - salon z kuchnią, 3 pokoje, łazienka, (2 grzejniki w salonie)

1.- 6 x grzejnik 350W, panelowy olejak po 250 zł pomalowany na dowolny ciemny kolor i ustawiony na temperaturę maksymalną 40*C

2.- 5 x regulator temperatury pokojowy na dzień/noc + ustawienia godzinowe, po 70 zł

Moc zainstalowana to 2100W, a zapotrzebowanie roczne takiego domu pasywnego na ciepło to 2000 kWh.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko trzy miesiące najzimniejsze z temperaturą minusową 2012/2013 (grudzień -1*C, styczeń -3,3, luty -2,1) i ogrzewanie tylko przez 10 godzin dziennie w drugiej taryfie, to wyjdzie 90 dni x 2100W = 1890 kWh. Z tego widać, że ta moc jest wystarczająca, tylko trzeba ją zmusić do ekumulacji w ściany. Tym "musem" będzie niska temperatura pracy grzejników i długi czas grzania (cały czas 2 taryfy). Ciemny kolor paneli i niska temperatura sprawi, że sprawność takiego ogrzewania będzie z podziałem na 60% promieniowania i 40% konwekcji. Ponieważ to grzanie odbywa się wewnątrz pomieszczenia to jego nagrzanie będzie najefektywniejsze bez podgrzewania gruntu pod podłogą jak to ma miejsce w grzaniu kablami w wylewce (10% strat). Koszt grzejników to 1500 zł, regulatorów nie liczę bo i przy kablach będą potrzebne. Koszt wylewki + kable na 100m2 to 6500 zł do zaoszczędzenia jest 5000 zł. 2000 kWh rocznie w drugiej taryfie w Tauronie to 0,29 zł co daje sumę 580 zł, czyli niecałe 100 zł miesięcznie. Jest to rozwiązanie do przemyślenia i sprawdzenia na własnej skórze za grosze, ale w domu o zużyciu energii maksymalnie 0-30 kWh/m2 rocznie. (ocieplenie ścian min. 20 cm).

Ciepły strop z sufitem podwieszanym bez stalowych mostków termicznych w systemie AD jest w opracowaniu. Ciepłe osadzenie okien w systemie AD znajdziesz na stronie internetowej. Teraz chcę przedstawić tani i prosty system AD ogrzewania domu 0-20 kWh/m2 strat ciepła rocznie.

.

już po tym wstępie można było się spodziewać, że będzie hit no i jest ;)

system AD ogrzewania domu, ta daaam ;)

no cóż, nowy rok, nowe idiotyczne pomysły, czyli wszystko po staremu ;)

Co ma do oddawania ciepła przez grzejnik jego ciemny kolor- ma oddawać, czy pochłaniać ciepło? Wszystko w porządku?

A czemu olejak, a nie grzejnik konwektorowy, np. http://tablica.pl/oferta/konwektor-grzejnik-nadmuchowy-2-szt-ID39fDF.html

Poproszę rzut tego domu 100m2, łatwiej będzie się odnieść do tych rewelacji.

Poza tym, kable niekoniecznie trzeba układać w dodatkowej warstwie wylewki, lecz podobnie jak rurki podłogówki. Zresztą możliwości jest kilka.

I najważniejsza moim zdaniem sprawa- przygotowanie cwu- małe, czy duże bojlerki jakoś mi "nie leżą", a prąd żrą cały rok.