sunrise121 31.12.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Jak ściany latem mają być problemem to pakuj w nie pexy i energię pod dom - nydar powie jak. Zimą tę energię z powrotem w ściany A żeby nie mieć problemów z kosmicznymi technologiami to nic nie montuj w izolację ścian zewnętrznych. Do tego jest poszycie z GK, ściany działowe, blaty na armaturę, instalacje w posadzce lub pod itp. itd. Jak ocieplę dom (105m2) 30 cm styropianu z zewnątrz to mam 80m2 czystego pola bez jednego mostka termicznego, a jak zrobię to od wewnątrz to mam 75m2 pola upszczonego stalowymi mostkami termicznymi i ściany działowe w które nie mogę wbić gwoździa pod obraz. Mur z zewnątrz z rurami z "glikolem" do grzania gruntu pod podłogą jest dobry dla marzyciela, bo jak to zrobić i za jakie pieniądze? Muszą być dwa układy, bo w zimę ciepło z gruntu trzeba pchać w ściany działowe. Liczenie, że podgrzany grunt da nam stabilną i równą temperaturę w mieszkaniu przez całą zimę, jest czystym wróżeniem z fusów i to po kawie z dolewki. Taki dom wygląda solidnie z zewnątrz, a w środku to badziewie z GK, szczególnie polecane na wystrój łazienki z kafelkami. Kszhu, wybudowałeś dobry ciepły dom, ale zrobiłeś 3 błędy: 1.- słaby strop z mostkami stalowymi, 2.- okna osadzone w warstwie ocieplenia na potężnych stalowych mostkach w dużej ilości, i 3.- GWC pod podłogą, więc nic dziwnego, że masz nowe podejście do budowy. W budowie trzeba być ewolucyjnym a nie rewolucyjnym. Tani dom pasywny to dom budowany tradycyjnie z ociepleniem z zewnątrz 30cm styropianu, stropem bez stalowych mostków termicznych z 40cm wełny mineralnej, oknami osadzonymi w warstwie ocieplenia na elementach z tworzywa i ogrzewaniem grzejnikami płytowymi, bo grzana podłoga ma największy komfort, ale jest droga w wykonaniu. Dom pasywny, który potrzebuje 0-20 kWh/m2 ciepła rocznie, nie wymaga rozbudowanego systemu grzewczego, z którego będzie się korzystać przez 3 miesiące z wykorzystaniem mocy 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 31.12.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Muszą być dwa układy, bo w zimę ciepło z gruntu trzeba pchać w ściany działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2013 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Jak ocieplę dom (105m2) 30 cm styropianu z zewnątrz to mam 80m2 czystego pola bez jednego mostka termicznego, a jak zrobię to od wewnątrz to mam 75m2 pola upszczonego stalowymi mostkami termicznymi i ściany działowe w które nie mogę wbić gwoździa pod obraz. Pan uważa, że najpierw się stawia mur a potem projektuje do niego dom? Pan uważa, że w domach np szkieletowych nie ma szafek na ścianach, obrazów, czy nawet kibelka? - Obok mnie - jest kilka firm z wyrobem mebli do łazienek i kuchni - wolą je wieszać w szkielecie niż na porthermie czy ytongu Życzę przyjemnego wbijania gwoździ w cegłę, BK czy silkę - ja wolę już wbić gwoździa np w OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.12.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Przecież piszę że się da.Nie za wcześnie na spożywanie? Nie dotrwasz do północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.12.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Przestańcie z tą izolacją od środka ! pozbywacie się bufora, tłumika wahań temperatury itp .W klasycznym murowanym domu to jest utopia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.12.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Przestańcie z tą izolacją od środka ! pozbywacie się bufora, tłumika wahań temperatury itp . W klasycznym murowanym domu to jest utopia ! Nie odbieraj dzieciom zabawek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.12.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 No i wpadł czołgista i obdarł kszhu ze złudzeń .Wszystkim najlepszego w 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 31.12.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Dobrze chociaż, że żadnego z tych mostków nie widać ani w termowizji ani na rachunkach za ogrzewanie:) Jeżeli żadnych mostków nie widać w termowizji, to dlaczego ich nie ma tutaj na forum, przecież miały być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 31.12.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 mostki poszły szykować się na impreze noworoczną. Wrócą po nowym roku. Wszystkim wszystkiego dobrego w Nowym Roku ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 31.12.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Nie - tu mowa o komfortowych i tanich domach 0-20kWh/m2 rocznie - prostota i czas budowy to też koszty. Jestem przekonany, że dla budownictwa 0-20 kWh/m2 rocznie - konieczne są materiały prefabrykowane - różnego rodzaju konstrukcje, stelaże, zbrojenia zalane z piance PUR czy wtłoczone w styropian.( coś jak Mabudo czy Damir ) Wrócą fabryki domów. Przywiozą solidny termos - posadzą na płycie czy fundamencie . Różnego rodzaju konstrukcje, stelaże, zbrojenia zalane w piance PUR czy wtłoczone w styropian to nie jest termos, to są stalowe mostki termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 31.12.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 chyba narodził się nowy, samozwańczy lider tego wątku no cóż... uczeń prześcignął mistrza a mówiłem, że sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem Najlepszego w Nowym Roku i szampańskiej zabawy dla wszystkich forumowiczów łącznie z sunrisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.12.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Różnego rodzaju konstrukcje, stelaże, zbrojenia zalane w piance PUR czy wtłoczone w styropian to nie jest termos, to są stalowe mostki termiczne. Pokaż więc takie kotwy, łączniki z pcv- jakoś znaleźć nie mogę. I wieszaki pcv do sufitów też Edytowane 31 Grudnia 2013 przez DEZET Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 31.12.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Pokaż więc takie kotwy, łączniki z pcv- jakoś znaleźć nie mogę. I wieszaki pcv do sufitów też Poczekaj, dopiero zgłosił patent. Daj mu ze dwa miesiące i będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 31.12.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Obstawiam kurtke i bezposrednie grzanie od wewnatrz z bezposrednim odparowywaniem. Udanej zabawy Otóż to, stanowczo odradzam wszelką paroizolację, żeby rano smród nie obudził. Oby dla wszystkich 2014 okazał się (jeszcze) lepszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.01.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 No i mamy 2014. Spełnienie marzen wszystkim zycze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Gdzie tu są mostki termiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 02.01.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Pokaż więc takie kotwy, łączniki z pcv- jakoś znaleźć nie mogę. I wieszaki pcv do sufitów też Ciepły strop z sufitem podwieszanym bez stalowych mostków termicznych w systemie AD jest w opracowaniu. Ciepłe osadzenie okien w systemie AD znajdziesz na stronie internetowej. Teraz chcę przedstawić tani i prosty system AD ogrzewania domu 0-20 kWh/m2 strat ciepła rocznie. Założenia wyjściowe: pow. użyteczna: 100m2 - salon z kuchnią, 3 pokoje, łazienka, (2 grzejniki w salonie) 1.- 6 x grzejnik 350W, panelowy olejak po 250 zł pomalowany na dowolny ciemny kolor i ustawiony na temperaturę maksymalną 40*C 2.- 5 x regulator temperatury pokojowy na dzień/noc + ustawienia godzinowe, po 70 zł Moc zainstalowana to 2100W, a zapotrzebowanie roczne takiego domu pasywnego na ciepło to 2000 kWh. Jeżeli weźmiemy pod uwagę tylko trzy miesiące najzimniejsze z temperaturą minusową 2012/2013 (grudzień -1*C, styczeń -3,3, luty -2,1) i ogrzewanie tylko przez 10 godzin dziennie w drugiej taryfie, to wyjdzie 90 dni x 2100W = 1890 kWh. Z tego widać, że ta moc jest wystarczająca, tylko trzeba ją zmusić do ekumulacji w ściany. Tym "musem" będzie niska temperatura pracy grzejników i długi czas grzania (cały czas 2 taryfy). Ciemny kolor paneli i niska temperatura sprawi, że sprawność takiego ogrzewania będzie z podziałem na 60% promieniowania i 40% konwekcji. Ponieważ to grzanie odbywa się wewnątrz pomieszczenia to jego nagrzanie będzie najefektywniejsze bez podgrzewania gruntu pod podłogą jak to ma miejsce w grzaniu kablami w wylewce (10% strat). Koszt grzejników to 1500 zł, regulatorów nie liczę bo i przy kablach będą potrzebne. Koszt wylewki + kable na 100m2 to 6500 zł do zaoszczędzenia jest 5000 zł. 2000 kWh rocznie w drugiej taryfie w Tauronie to 0,29 zł co daje sumę 580 zł, czyli niecałe 100 zł miesięcznie. Jest to rozwiązanie do przemyślenia i sprawdzenia na własnej skórze za grosze, ale w domu o zużyciu energii maksymalnie 0-30 kWh/m2 rocznie. (ocieplenie ścian min. 20 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.01.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ciepły strop z sufitem podwieszanym bez stalowych mostków termicznych w systemie AD jest w opracowaniu. Ciepłe osadzenie okien w systemie AD znajdziesz na stronie internetowej. Teraz chcę przedstawić tani i prosty system AD ogrzewania domu 0-20 kWh/m2 strat ciepła rocznie. . już po tym wstępie można było się spodziewać, że będzie hit no i jest system AD ogrzewania domu, ta daaam no cóż, nowy rok, nowe idiotyczne pomysły, czyli wszystko po staremu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.01.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Co ma do oddawania ciepła przez grzejnik jego ciemny kolor- ma oddawać, czy pochłaniać ciepło? Wszystko w porządku?A czemu olejak, a nie grzejnik konwektorowy, np. http://tablica.pl/oferta/konwektor-grzejnik-nadmuchowy-2-szt-ID39fDF.htmlPoproszę rzut tego domu 100m2, łatwiej będzie się odnieść do tych rewelacji.Poza tym, kable niekoniecznie trzeba układać w dodatkowej warstwie wylewki, lecz podobnie jak rurki podłogówki. Zresztą możliwości jest kilka.I najważniejsza moim zdaniem sprawa- przygotowanie cwu- małe, czy duże bojlerki jakoś mi "nie leżą", a prąd żrą cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.01.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Najfajniejsze jest to- "smak i sznyt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts