Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 I najważniejsza moim zdaniem sprawa- przygotowanie cwu- małe, czy duże bojlerki jakoś mi "nie leżą", a prąd żrą cały rok. Ja mam małe 10 i 15 litrów tam gdzie krany. Jak nie miałem jeszcze baterii bezdotykowych - wychodziło 300-350kWh/osobe rocznie. Przy większym zużyciu to zasobnik z pompą ciepła do głównej łazienki a małe termy do kuchni i wc . - 300l z zewnątrz kwasówka - można kupić za 6500-7000zł brutto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 I to się właśnie w tej cenie nie opłaca - za duży okres zwrotu (przyjmuję zużycie bojlerkiem za 800zł w granicach 1200zł/rok/3.os). Zimą ( w praktyce - z podlicznika ) wyszło zagrzanie 1m3 wody ( na termie) 8 zł . Wiec przy dużym zużyciu - to się opłaca. Ja mam krany bezdotykowe i bezdotykowy prysznic to i tak muszę mieć termy jak najbliżej wylewek, a więc nic "centralnego" w grę nie wchodzi. CWU to nie tylko kWh to i sama woda (12.90/m3) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Zimą ( w praktyce - z podlicznika ) wyszło zagrzanie 1m3 wody ( na termie) 8 zł . Wiec przy dużym zużyciu - to się opłaca. Ja mam krany bezdotykowe i bezdotykowy prysznic to i tak muszę mieć termy jak najbliżej wylewek, a więc nic "centralnego" w grę nie wchodzi. CWU to nie tylko kWh to i sama woda (12.90/m3) . Marzyciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 02.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Co ma do oddawania ciepła przez grzejnik jego ciemny kolor- ma oddawać, czy pochłaniać ciepło? Wszystko w porządku? A czemu olejak, a nie grzejnik konwektorowy, Bo są płaskie (2cm) i łatwe w aranżacji wnętrza oraz łatwe w przemalowaniu, mają termostat cieczowy, i bezpieczne bo element grzejny jest zatopiony w oleju. Ale mogą być i zwykłe konwektorowe, są tańsze tylko trudniejsze do przemalowania. Ciemny kolor przy niskiej temperaturze przestawia pracę grzejnika z konwektorowego w promieniowanie ciepła. Oddawanie ciepła przez promieniowanie jest najefektywniejsze. Grzejnik osiągnie temp. 40*C, wyłączy się i szybko odda ciepło. Tak przez całą 2 taryfę, ponieważ jest w "termosie", to mury wewnętrzne przejmą to ciepło i je zaakumulują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Chętnie zapoznam się jednak z kosztami markowych armatur bezdotykowych. Bez prysznica bo tego sobie nie wyobrażam jakoś - cały czas jak pod nim stoję to woda ma lecieć a jak nie stoję to i tak zamykam bo po co ma lecieć. Ja szukam deszczownie z perlatorem, bo tu można sporo zaoszczędzić i ciężko coś znaleźć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Bez prysznica bo tego sobie nie wyobrażam jakoś - cały czas jak pod nim stoję to woda ma lecieć a jak nie stoję to i tak zamykam bo po co ma lecieć. Podobnie myślałem dokąd nie zacząłem użytkować. Leci cały czas, gdy się lekko odsunę, np namydlanie - to przestaje. Poza tym jest też z boku na elastycznym przewodzie słuchawka z przyciskiem - A ceny... ja mam ORAS - elekctra w kuchni ventura - chodzą bardzo precyzyjnie. Dwie "umywalki" kuchnia i prysznic - to 9000 zł - - patrząc na zużycie ciepłej wody - spadek minimum 3 x. Nie jest to jakoś mocno opłacalne, jak ktoś wydaje 9 000 na kolektor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 02.01.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 A więc odp.: - nie ma bo nie widać To znaczy, że każdy element metalowy, choćby nie wiadomo jak zaizolowany, będzie stanowił mostek termiczny?!? Miałeś pokazać zdjęcia termowizyjne osadzenia okien i mostki stropu. Pamiętaj, że zdjęcie powinno być zrobione z odległości max. 1m. Jeżeli mur ocieplasz 30cm styropianu, a kotwę mocującą okno klinem drewnianym o grubości 1cm, to jest to mostek termiczny czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jeśli kol. szuka oszczędności na kosztach samej wody i jej grzania to duże zużycie się z tym kłóci. W tym temacie w ogóle jest schizofrenia . Kolektor ( jeżeli w ogóle ) ma sens, to tylko przy ogromnym zużyciu. tak więc producenci kolektorów zwalczają oszczędzanie by oszczędzać! Zresztą podobne działania ma Instytut Techniki Cieplnej - Opracowuje tak izolowanie, by nie było skuteczne. Rąbie się tego inwestora w myśl przysłowia: Wilk syty i owca cała, ale juhasa wieś już nie ujrzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 02.01.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Gdzie tu są mostki termiczne? [ATTACH=CONFIG]232803[/ATTACH] Panie Tomaszu, 95% domów w Polsce to domy murowane. Rozumie, że ocieplenie od środka jest oparte o maty mineralne zakończone stelażem blaszanym do którego są przykręcone płyty GK. Jak grube jest to ocieplenie od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Panie Tomaszu, 95% domów w Polsce to domy murowane. Rozumie, że ocieplenie od środka jest oparte o maty mineralne zakończone stelażem blaszanym do którego są przykręcone płyty GK. Jak grube jest to ocieplenie od środka? Może być stelaż drewniany A nawet jak się stelaż z blaszanych profili robi, to nie do samej ściany - jak tu na zdjeciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Mam funkcję "rain O2" - kilkanaście litrów na prysznic to max. Nie chcę reklamować .... GROszowe sprawy Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.01.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Może być stelaż drewniany [ATTACH=CONFIG]232879[/ATTACH] A nawet jak się stelaż z blaszanych profili robi, to nie do samej ściany - jak tu na zdjeciu [ATTACH=CONFIG]232882[/ATTACH] A moze lepiej pokazac to rozwiazanie w przypadku schodów betonowych z podestem, ja wiem, są specjalne łączniki aby minimalizować mostki ale skoro ma byc ocieplenie od wewnątrz to one są zbedne. Tyle tylko ze trzeba izolowac cała powierznię schodów łacznie ze stopniami i podstopniami, czy to jest tanie inwestycyjnie wątpię i nigdzie takiego rozwiązania nie widzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 A moze lepiej pokazac to rozwiazanie w przypadku schodów betonowych z podestem, ja wiem, są specjalne łączniki aby minimalizować mostki ale skoro ma byc ocieplenie od wewnątrz to one są zbedne. Tyle tylko ze trzeba izolowac cała powierznię schodów łacznie ze stopniami i podstopniami, czy to jest tanie inwestycyjnie wątpię i nigdzie takiego rozwiązania nie widzialem. Nie, nie, nie!!! skoro ma być tani i komfortowy, to żadne schody - tylko WINDA - nawet jeśli to tylko składzik na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Ale taka 350W i bezposrednia 350W to max, bo to inverter musi być i dobierać moc do obciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Schody w własnym domu... to nieporozumienie. Natomiast schody we własnym domu na ścianę zewnętrzną to totalne nieporozumienie. Jeszcze raz,,, izolacja od zewnątrz, jest możliwa, ale bardzodgroga i skomplikowana. podstawowe problemy to:-zamknąć izolację ściany z podłogą - dać paroizolację- szczelne przyleganie do muru... już 5mm izolację "odcina" Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 02.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Bo są płaskie (2cm) i łatwe w aranżacji wnętrza oraz łatwe w przemalowaniu, mają termostat cieczowy, i bezpieczne bo element grzejny jest zatopiony w oleju. Ale mogą być i zwykłe konwektorowe, są tańsze tylko trudniejsze do przemalowania. Ciemny kolor przy niskiej temperaturze przestawia pracę grzejnika z konwektorowego w promieniowanie ciepła. Oddawanie ciepła przez promieniowanie jest najefektywniejsze. Grzejnik osiągnie temp. 40*C, wyłączy się i szybko odda ciepło. Tak przez całą 2 taryfę, ponieważ jest w "termosie", to mury wewnętrzne przejmą to ciepło i je zaakumulują. Nie wiedziałem, że farbą można przestawiać temperaturę grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 02.01.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Niebieskie na lato aby chlodzic pomieszczenie. Niebieskie odpędzą muchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 A czerwonych lepiej nie dotykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 02.01.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 - szczelne przyleganie do muru... już 5mm izolację "odcina" W kanadyjczykach dają styro ryflowane, więc się mylą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.01.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 W kanadyjczykach dają styro ryflowane, więc się mylą ?Spisek ciepłowników, sponsorów gazpromu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts