Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

I najważniejsza moim zdaniem sprawa- przygotowanie cwu- małe, czy duże bojlerki jakoś mi "nie leżą", a prąd żrą cały rok.
Ja mam małe 10 i 15 litrów tam gdzie krany. Jak nie miałem jeszcze baterii bezdotykowych - wychodziło 300-350kWh/osobe rocznie.

Przy większym zużyciu to zasobnik z pompą ciepła do głównej łazienki a małe termy do kuchni i wc .

pompy-ciepla-vertical.jpg - 300l z zewnątrz kwasówka - można kupić za 6500-7000zł brutto .

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I to się właśnie w tej cenie nie opłaca - za duży okres zwrotu (przyjmuję zużycie bojlerkiem za 800zł w granicach 1200zł/rok/3.os).
Zimą ( w praktyce - z podlicznika ) wyszło zagrzanie 1m3 wody ( na termie) 8 zł . Wiec przy dużym zużyciu - to się opłaca.

Ja mam krany bezdotykowe i bezdotykowy prysznic to i tak muszę mieć termy jak najbliżej wylewek, a więc nic "centralnego" w grę nie wchodzi.

CWU to nie tylko kWh to i sama woda (12.90/m3) .

Zimą ( w praktyce - z podlicznika ) wyszło zagrzanie 1m3 wody ( na termie) 8 zł . Wiec przy dużym zużyciu - to się opłaca.

Ja mam krany bezdotykowe i bezdotykowy prysznic to i tak muszę mieć termy jak najbliżej wylewek, a więc nic "centralnego" w grę nie wchodzi.

CWU to nie tylko kWh to i sama woda (12.90/m3) .

Marzyciel :no:

Co ma do oddawania ciepła przez grzejnik jego ciemny kolor- ma oddawać, czy pochłaniać ciepło? Wszystko w porządku?

A czemu olejak, a nie grzejnik konwektorowy,

Bo są płaskie (2cm) i łatwe w aranżacji wnętrza oraz łatwe w przemalowaniu, mają termostat cieczowy, i bezpieczne bo element grzejny jest zatopiony w oleju. Ale mogą być i zwykłe konwektorowe, są tańsze tylko trudniejsze do przemalowania. Ciemny kolor przy niskiej temperaturze przestawia pracę grzejnika z konwektorowego w promieniowanie ciepła. Oddawanie ciepła przez promieniowanie jest najefektywniejsze. Grzejnik osiągnie temp. 40*C, wyłączy się i szybko odda ciepło. Tak przez całą 2 taryfę, ponieważ jest w "termosie", to mury wewnętrzne przejmą to ciepło i je zaakumulują.

Chętnie zapoznam się jednak z kosztami markowych armatur bezdotykowych. Bez prysznica bo tego sobie nie wyobrażam jakoś - cały czas jak pod nim stoję to woda ma lecieć a jak nie stoję to i tak zamykam bo po co ma lecieć.

Ja szukam deszczownie z perlatorem, bo tu można sporo zaoszczędzić i ciężko coś znaleźć ...

Bez prysznica bo tego sobie nie wyobrażam jakoś - cały czas jak pod nim stoję to woda ma lecieć a jak nie stoję to i tak zamykam bo po co ma lecieć.
Podobnie myślałem dokąd nie zacząłem użytkować. Leci cały czas, gdy się lekko odsunę, np namydlanie - to przestaje. Poza tym jest też z boku na elastycznym przewodzie słuchawka z przyciskiem - A ceny... ja mam ORAS - elekctra w kuchni ventura - chodzą bardzo precyzyjnie.

Dwie "umywalki" kuchnia i prysznic - to 9000 zł - - patrząc na zużycie ciepłej wody - spadek minimum 3 x.

Nie jest to jakoś mocno opłacalne, jak ktoś wydaje 9 000 na kolektor...

A więc odp.: - nie ma bo nie widać:D

To znaczy, że każdy element metalowy, choćby nie wiadomo jak zaizolowany, będzie stanowił mostek termiczny?!?

Miałeś pokazać zdjęcia termowizyjne osadzenia okien i mostki stropu. Pamiętaj, że zdjęcie powinno być zrobione z odległości max. 1m.

Jeżeli mur ocieplasz 30cm styropianu, a kotwę mocującą okno klinem drewnianym o grubości 1cm, to jest to mostek termiczny czy nie?

Jeśli kol. szuka oszczędności na kosztach samej wody i jej grzania to duże zużycie się z tym kłóci.
W tym temacie w ogóle jest schizofrenia . Kolektor ( jeżeli w ogóle ) ma sens, to tylko przy ogromnym zużyciu. tak więc producenci kolektorów zwalczają oszczędzanie by oszczędzać!

Zresztą podobne działania ma Instytut Techniki Cieplnej - Opracowuje tak izolowanie, by nie było skuteczne. Rąbie się tego inwestora w myśl przysłowia:

Wilk syty i owca cała, ale juhasa wieś już nie ujrzała

Panie Tomaszu, 95% domów w Polsce to domy murowane. Rozumie, że ocieplenie od środka jest oparte o maty mineralne zakończone stelażem blaszanym do którego są przykręcone płyty GK. Jak grube jest to ocieplenie od środka?

Może być stelaż drewniany swisspor.jpg

A nawet jak się stelaż z blaszanych profili robi, to nie do samej ściany - jak tu na zdjeciu

izolacja.jpg

Może być stelaż drewniany [ATTACH=CONFIG]232879[/ATTACH]

A nawet jak się stelaż z blaszanych profili robi, to nie do samej ściany - jak tu na zdjeciu

[ATTACH=CONFIG]232882[/ATTACH]

A moze lepiej pokazac to rozwiazanie w przypadku schodów betonowych z podestem, ja wiem, są specjalne łączniki aby minimalizować mostki ale skoro ma byc ocieplenie od wewnątrz to one są zbedne. Tyle tylko ze trzeba izolowac cała powierznię schodów łacznie ze stopniami i podstopniami, czy to jest tanie inwestycyjnie wątpię i nigdzie takiego rozwiązania nie widzialem.

A moze lepiej pokazac to rozwiazanie w przypadku schodów betonowych z podestem, ja wiem, są specjalne łączniki aby minimalizować mostki ale skoro ma byc ocieplenie od wewnątrz to one są zbedne. Tyle tylko ze trzeba izolowac cała powierznię schodów łacznie ze stopniami i podstopniami, czy to jest tanie inwestycyjnie wątpię i nigdzie takiego rozwiązania nie widzialem.

Nie, nie, nie!!! :bash:

skoro ma być tani i komfortowy, to żadne schody - tylko WINDA - nawet jeśli to tylko składzik na poddaszu :lol2:

Schody w własnym domu... to nieporozumienie. Natomiast schody we własnym domu na ścianę zewnętrzną to totalne nieporozumienie.

Jeszcze raz,,, izolacja od zewnątrz, jest możliwa, ale bardzodgroga i skomplikowana.

podstawowe problemy to:

-zamknąć izolację ściany z podłogą

- dać paroizolację

- szczelne przyleganie do muru... już 5mm izolację "odcina"

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Bo są płaskie (2cm) i łatwe w aranżacji wnętrza oraz łatwe w przemalowaniu, mają termostat cieczowy, i bezpieczne bo element grzejny jest zatopiony w oleju. Ale mogą być i zwykłe konwektorowe, są tańsze tylko trudniejsze do przemalowania. Ciemny kolor przy niskiej temperaturze przestawia pracę grzejnika z konwektorowego w promieniowanie ciepła. Oddawanie ciepła przez promieniowanie jest najefektywniejsze. Grzejnik osiągnie temp. 40*C, wyłączy się i szybko odda ciepło. Tak przez całą 2 taryfę, ponieważ jest w "termosie", to mury wewnętrzne przejmą to ciepło i je zaakumulują.

Nie wiedziałem, że farbą można przestawiać temperaturę grzejnika. :p