Barth3z 05.01.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 A pogorszenie warunków to w jakich jednostkach? Domyślam się, że w FINNFOAMACH na USD$ Hehe, wiem wiem, to gówno warty wykres, bo nawet źródła nie podali. To tak jak TB wskazuje na swój artykuł próbując przekonać oponenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 kszhu, dobre to z ptakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.01.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Dodanie piasku to przekłamanie wyniku. Program taktuje piasek jako izolator, czyli tak jakbyś go nasypał nad płytę fundamentową. Ja u siebie mam piasek na całej działce do głębokości 4m (wody gruntowych brak), a może i głębiej. Czy to oznacza że mam tyle wpisać do programu? Wtedy dopiero głupoty wyjdą. Okazuje się, że wystarczy 8cm EPS'a i mam pasywną podłogę Tyle masz wpisać do programu. Piasek ma opór cieplny tyle, że bardzo mały. Przy takiej jednak warstwie zaczyna się liczyć. Daj go jako ostatnią warstwę przed ziemią. Możesz dać mniej, np 50 cm albo 1m. To odpowiada rzeczywistym warunkom. Nikt nie kładzie styro bezpośrednio na gruncie. Proszę http://www.finnfoam.pl/index.php?action=article-getImage&article-imageId=8857 Ten wykres pokazuje prawdę ale dla styro zamoczonego. Pisałem to już. To styropian albo zanurzony w wodzie albo narażony na wodę np z opadów lub kondensacji czyli przedstawia sytuację która w dobrze zaprojektowanym domu nie ma prawa wystąpić (chyba że powódź jakaś ). Nie ma ani EPS ani XPS właściwości sorpcyjnych więc wody z pary nie ciągnie. Sama para wodna ma przewodność cieplną taka samą jak powietrze. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Kszhu miało wyjść śmiesznie a wyszło strasznie. Jakiś kursik z czytania ze zrozumieniem?0,1oC to różnica między temp.wewnątrz domu a ścianą zewnętrzną przy temp.zewnętrznej 7oC.Lotny nie jesteś to łopatologicznie.Temperatura szafki na wysokości 180cm.20oC a temp. ściany zewnętrznej na wysokości 180cm obok szafki 19,9oC.Prościej nie potrafię.Powietrze wewnątrz domu ma 20oC a ściana zewnętrzna mierzona od wewnątrz 19,9oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2014 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Skoro dyfuzja pary wodnej nie ma nic wspólnego z ciśnieniem (gwoli ścisłości ciśnieniem cząstkowym pary wodnej w danym środowisku) to od czego zależy jej transport przez przegrodę ? Pan nie zna fizyki, myli Pan pojęcia. Gwoli ścisłości to chodzi o różnicę ciśnień wynikających z włączonego ogrzewania w szczelnym domu. Nie o ciśnienie cząsteczkowe pary! Chodzi o ruch regularny powietrza jako całości! A dyfuzja czy ciśnienia cząsteczkowe są związane ze składowymi powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 perm.A rozważ to w kategorii dyfuzji . Powietrze i para wodna. Powietrze między domem a przestrzenią pod posadzką dyfunduje? Para wodna dyfunduje?Para wodna tak bo ma 10m2 czy więcej muru zewnętrznego o oporze równym 2-3m powietrza .Jak dasz nawet paroizolację idealną to i tak przez mury zewnętrzne para wodna pod posadzkę wlezie ,bo po obwodzie jest najzimniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2014 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 albo TB ma rację i Fizyka Budowli nic nie warta. Nie ma jednej fizyki budowli - Nic nie warte sa obliczenia zapotrzebowania preferowane przez politechniki, czyli tak naprawdę przez Instytut Techniki Cieplnej - Jeżeli przyjmiemy, ze rolą izolacji jest wyeliminowanie ogrzewania z budownictwa - To taka "fizyka" polegająca na liczeniu ogrzewania - musi być wypaczona i bez sensu. Izolacja - czyli współczynnik przenikania ciepła - jest bardzo jednoznaczna - tak jak każda definicja - by liczyć!!! 1 - musi byś termos - nie ściana podłoga dach...- pkt o nieskończoności izolacji 2 - prostopadły kierunek przepływu ciepła 3- stała lambda materiałów - rola paroizolacji lub materiałów typu zamknietokomorowa pianka PUR 4 - stały odbiornik ciepła lub uwzględnienie odbiornika w jakości izolacji jak widać - dokąd o "izolacji" będą decydować Instytuty techniki Cieplnej - fizyki budowli na politechnice nie będzie! Będzie tylko tylko nazwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 No tak.Wątek błazeński .To i trefniś o ksywce kszhu błaznem.Powietrze w domu 20oC .Temperatura ściany zewnętrznej mierzona od wnętrza domu 19,9oc:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2014 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 No tak.Wątek błazeński .To i trefniś o ksywce kszhu błaznem. Powietrze w domu 20oC .Temperatura ściany zewnętrznej mierzona od wnętrza domu 19,9oc:D:D:DA ile ma być wg Pana? Przecież to normalne, ze tynk wewnętrzny jest w temperaturze pokojowej minus jedna , dwie dziesiąte stopnia . Przecież po to się izoluje przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Policz ile wanną wody o tej temp. podgrzejesz powietrza. Licz. Albo naucz się liczyć.Potem wyrokuj. Policz to co z pralki,zmywarki ,zlewu. Udowadniasz nierealność rzeczy które funkcjonują i przynoszą wymierne korzyści.Nie prościej było by napisać o co chodzi w twojej teorii ,że czego nie idzie kupić w hurtowni jest złe,nieefektywne?A może rozwiń wątek z odzyskiem ciepła z odpowietrzenia POŚ. liczyłeś,że ktoś w tą błazenadę uwierzy?Zademonstruj wyniki.Pośmiejemy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Pan nie zna fizyki, myli Pan pojęcia. Gwoli ścisłości to chodzi o różnicę ciśnień wynikających z włączonego ogrzewania w szczelnym domu. Nie o ciśnienie cząsteczkowe pary! Chodzi o ruch regularny powietrza jako całości! A dyfuzja czy ciśnienia cząsteczkowe są związane ze składowymi powietrza. Dyfuzja pary wodnej - jest to przemieszczanie się cząstek pary wodnej (będącej gazową składową powietrza) przez pory materiału budowlanego z miejsc o ciśnieniu cząstkowym pary wyższym do miejsc o ciśnieniu cząstkowym pary niższym - aż do chwili zrównania tych ciśnień. - źródło ABC fizyki budowli Przykład: W domu 22oC i 55% wilgotności. Na zewnątrz 17 i 75% wilgotności. W którą stronę nastąpi dyfuzja pary wodnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 No widzi kolega a u kszhu jest kilka stopni. Bo on jest jedynym w swoim rodzaju operatorem kamery termowizyjnej. Chciał koniecznie udowodnić sens GWC pod posadzką i wdepnął w g..o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Dla tego nie wiem czy zauważyłeś bo ostatnio z bystrością jakby gorzej,że podawałem wysokość pomiaru 180cm .Na różnych wysokościach są nieznacznie różne temperatury wynikające ze stratyfikacji. Może znajdzie się kto,co wyjaśni kszhu co oznacza różnica 4oC temp.wewnętrznej przegrody i powietrza wewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Dyfuzja pary wodnej - jest to przemieszczanie się cząstek pary wodnej (będącej gazową składową powietrza) przez pory materiału budowlanego z miejsc o ciśnieniu cząstkowym pary wyższym do miejsc o ciśnieniu cząstkowym pary niższym - aż do chwili zrównania tych ciśnień. - źródło ABC fizyki budowli Przykład: W domu 22oC i 55% wilgotności. Na zewnątrz 17 i 75% wilgotności. W którą stronę nastąpi dyfuzja pary wodnej ? Prawie równowaga ze w skazaniem w kierunku 17oC bo jest 0,03 różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Ale ja tymi incydentalnymi zrzutami nie jestem w stanie podgrzać powietrza bardziej niż mam podgrzane. Ja chcę podgrzewać wodę ale w ekonomiczny sposób. Problem z tym, że nie ma jak pogodzić zużycia z zapotrzebowaniem inaczej niż czymś takim jak np. jaśkową u-rurką. To max co ma sens - odzysk z wody do wody tu i teraz o każdej porze roku. W jakiej teorii? Odpowiesz choć raz konkretnie na takie proste pytanie? Czy wolisz tylko wypisywać takie bzdury? Bzdury to ty piszesz kolego .Piszesz że zużycie jak w domu 15kWh a różnica temp. między przegrodą a wnętrzem 4oC. Ogarnij się z tą demagogią albo podszkol aby umieć kłamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Prawie równowaga ze w skazaniem w kierunku 17oC bo jest 0,03 różnicy Nie ciebie pytałem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.01.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 nydar przestań nawet TB widzi że masz w głowie głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Ciągle jesteś trefnisiem . W takich temperaturach jak dzisiaj dla izolacji 30cm dopuszczalna różnica temperatury między powietrzem wewnętrznym na x wysokości i temperaturą ściany zewnętrznej na takiej samej wysokości mierzonej od środka ,to 0,1oC. Jeżeli masz inaczej to albo operator tej termowizji jesteś nędzny albo izolację masz do d..py. Wybieraj co wolisz. Osobiście optuję za operatorem nędznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 nydar przestań nawet TB widzi że masz w głowie głupoty gdzie to napisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 W bagienku nieuctwa i ignorancji jesteś. A że jesteśmy antagonistami to ci nie pomogę. Brnij i ośmieszaj się.Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts