Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Mam zamiar dać 20 cm styro a krążą plotki, ze styropian i tak nie oddycha więc co mi tam. W domu będzie też wentylacja mechaniczna więc powinno być ok. A i sprawa najważniejsza to to, że jestem zielony w tym temacie i dopiero się "dokształcam". Na chwilę obecna jestem na etapie SSO (kończą dach).

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzieś już wcześniej czytałem, że za oddychanie odpowiedzialna jest wentylacja a oddychanie ścian to ponoć szczegół w całej chacie, więc w tej kwestii zgadzamy się natomiast otwartą jest sprawa pkt rosy bo nie chciałbym żeby do takiej sytuacji doszło w moim domu. Czy jest jakiś skuteczny sposób na jego uniknięcie?

Gdzieś już wcześniej czytałem, że za oddychanie odpowiedzialna jest wentylacja a oddychanie ścian to ponoć szczegół w całej chacie, więc w tej kwestii zgadzamy się

Tak to powinno wyglądać

natomiast otwartą jest sprawa pkt rosy bo nie chciałbym żeby do takiej sytuacji doszło w moim domu. Czy jest jakiś skuteczny sposób na jego uniknięcie?
Jedno z drugim ma ścisły związek. Wentylacja ma również usuwać nadmiar wilgoci. Punkt rosy może wystąpić gdy wilgotność powietrza w domu jest duża. Jak to działa: przy wigotności względnej 100% obniżenie temperatury nawet o 1 st spowoduje skroplenie sie pary. Przy wigotności np 50% ta róznica temperatur musi być większa. Temperatura wewnątrz ściany i na zewnatrz bedzie podobna ale wigotność względna będzie sie znacząco rózniła. W twojej ścianie, przy takim ociepleniu nie bedzie miejsca w którym róznica temperatur i wilgotność względna będą na tyle duże by osiągnąć punkt rosy. Edytowane przez perm

Nie czytałem jeszcze, ale rozmawiali ze mną, chcieli dom izolowany --- byli w największym jaki robiliśmy - 700m2 na Białołęce.

Och i taka mała dygresja - Pan Tomasz jakoś nigdy nie odpowiedział na to pytanie. Zakładając że ogrzewanie "On zawsze daje 100w/m2" to dokładając do tego niecentralne przygotowanie ciepłej wody mamy przyłącze, lekko licząc 100 kW. Czy tak to wygląda w dużych domach izolowanych? Czy RWE Stoen bez problemu podciąga takie przyłącze? Poprosiłbym o adres - wszak mieszkam dość blisko. Chciałbym sobie z zewnątrz obejrzeć tą chałupke.

Och i taka mała dygresja - Pan Tomasz jakoś nigdy nie odpowiedział na to pytanie. Zakładając że ogrzewanie "On zawsze daje 100w/m2" to dokładając do tego niecentralne przygotowanie ciepłej wody mamy przyłącze, lekko licząc 100 kW. Czy tak to wygląda w dużych domach izolowanych? Czy RWE Stoen bez problemu podciąga takie przyłącze? Poprosiłbym o adres - wszak mieszkam dość blisko. Chciałbym sobie z zewnątrz obejrzeć tą chałupke.
Ty też jestes przeciwko izolowaniu?

...Są duże ograniczenia tej technologii o których TB milczy jak zaklęty....
Jest to metoda na uniknięcie niewygodnych odpowiedzi. Brzęczkowski przez lata dopracował do perfekcji sztukę niedopowiedzeń. Szkoda że tego czasu nie poświęcił na zdobycie wiedzy no ale każdy ma inne priorytety. Jemu wyraźnie wystarcza bycie dziwolągiem.

Może nie surowej ale przygotowanej pod zewnętrzną paroizolację w płynie(aplikacja jakby łatwiejsza). Na to izolacja o grubości zabezpieczającej przed pkt.rosy. Jesteś wrogiem oddychania.Wykluczamy jednoznacznie oddychanie.

Surowa to w sumie nie jest. Zawsze pod ocieplenie styropianem gruntujemy ścianę, tu też należałoby tak zrobić, co powinno wystarczyć pod paroizolację w płynie.

najważniejsza sprawa, to ta płynna rzecz, musi być taka coby na przykład po dwukrotnym położeniu cienką warstwą (być może natrysk byłby dobrym rozwiązaniem) było szczelne, a jednocześnie zachowało "fakturę" ściany, wtedy nie ma strachu czy klej będzie trzymał.

Surowa to w sumie nie jest. Zawsze pod ocieplenie styropianem gruntujemy ścianę, tu też należałoby tak zrobić, co powinno wystarczyć pod paroizolację w płynie.

najważniejsza sprawa, to ta płynna rzecz, musi być taka coby na przykład po dwukrotnym położeniu cienką warstwą (być może natrysk byłby dobrym rozwiązaniem) było szczelne, a jednocześnie zachowało "fakturę" ściany, wtedy nie ma strachu czy klej będzie trzymał.

Dodał bym.Coś co wsiąknie w materiał ściany konstrukcyjnej.

No to takie szybkie przeliczenie;

Zakładam i uśredniam, że mam 250m2 ścian (nie ma mnie w domu i nie jestem w stanie dokładnie wyliczyć) 250 m2 bez odejmowania otworów okiennych ale też bez liczenia skosów itd.

Folia w płynie;

Pierwsza z brzegu http://allegro.pl/izolex-izofol-flex-folia-w-plynie-zewnetrzna-25kg-i3422349806.html

wydajność 0,7-1 kg/m2

min. 2 warstwy

cena za 25kg = 221,50

Czyli prosty rachunek za 2 warstwy foli przy tym orientacyjnym metrażu zapłacił bym 4420PLN

Szkło wodne

Tutaj niestety nie udało mi się znaleźć wydajności/dawkowania ale orientacyjnie możemy przyjąć, że tak jak w przypadku folii 1kg/m2

Pierwsze z brzegu http://allegro.pl/szklo-wodne-sodowe-300-kg-szybka-wysylka-i3444232853.html

300 kg = 519 PLN

Wyraźna przewaga na korzyść szkła jeżeli mówimy o cenie, natomiast nikt pewnie nie wie jakie byłyby tego efekty? Czy do takiej powierzchni można przykleić styro i czy po jakimś tam czasie nie zacznie się coś tam z tym dziać? Sam nie wiem.

Pzdr.

No tak, niby nic nie powinno się dziać ale ... jako, że to taka sobie innowacja w dziedzinie budowlanki więc nie chciałbym oszczędności całego życia wydać na eksperyment, który po kilku miesiącach/latach okaże się do bani bo....(?) nie wiem styropian mi odpadnie albo coś się z tego związku (szkło/klej do styro) wytworzy i co wówczas wtenczas???? Ot takie przemyślenia.