stam222 14.08.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Mam zamiar dać 20 cm styro a krążą plotki, ze styropian i tak nie oddycha więc co mi tam. W domu będzie też wentylacja mechaniczna więc powinno być ok. A i sprawa najważniejsza to to, że jestem zielony w tym temacie i dopiero się "dokształcam". Na chwilę obecna jestem na etapie SSO (kończą dach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.08.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zacytuję czołgistę. Wentylacja jest od oddychania domu niczym płuca u człowieka.Ściany to kręgosłup .A kręgosłup nie oddycha. To taka interpretacja bardziej dosadnych słów szanownego czołgisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 14.08.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Gdzieś już wcześniej czytałem, że za oddychanie odpowiedzialna jest wentylacja a oddychanie ścian to ponoć szczegół w całej chacie, więc w tej kwestii zgadzamy się natomiast otwartą jest sprawa pkt rosy bo nie chciałbym żeby do takiej sytuacji doszło w moim domu. Czy jest jakiś skuteczny sposób na jego uniknięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.08.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Gdzieś już wcześniej czytałem, że za oddychanie odpowiedzialna jest wentylacja a oddychanie ścian to ponoć szczegół w całej chacie, więc w tej kwestii zgadzamy się Tak to powinno wyglądać natomiast otwartą jest sprawa pkt rosy bo nie chciałbym żeby do takiej sytuacji doszło w moim domu. Czy jest jakiś skuteczny sposób na jego uniknięcie?Jedno z drugim ma ścisły związek. Wentylacja ma również usuwać nadmiar wilgoci. Punkt rosy może wystąpić gdy wilgotność powietrza w domu jest duża. Jak to działa: przy wigotności względnej 100% obniżenie temperatury nawet o 1 st spowoduje skroplenie sie pary. Przy wigotności np 50% ta róznica temperatur musi być większa. Temperatura wewnątrz ściany i na zewnatrz bedzie podobna ale wigotność względna będzie sie znacząco rózniła. W twojej ścianie, przy takim ociepleniu nie bedzie miejsca w którym róznica temperatur i wilgotność względna będą na tyle duże by osiągnąć punkt rosy. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.08.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Nie czytałem jeszcze, ale rozmawiali ze mną, chcieli dom izolowany --- byli w największym jaki robiliśmy - 700m2 na Białołęce. Och i taka mała dygresja - Pan Tomasz jakoś nigdy nie odpowiedział na to pytanie. Zakładając że ogrzewanie "On zawsze daje 100w/m2" to dokładając do tego niecentralne przygotowanie ciepłej wody mamy przyłącze, lekko licząc 100 kW. Czy tak to wygląda w dużych domach izolowanych? Czy RWE Stoen bez problemu podciąga takie przyłącze? Poprosiłbym o adres - wszak mieszkam dość blisko. Chciałbym sobie z zewnątrz obejrzeć tą chałupke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.08.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Och i taka mała dygresja - Pan Tomasz jakoś nigdy nie odpowiedział na to pytanie. Zakładając że ogrzewanie "On zawsze daje 100w/m2" to dokładając do tego niecentralne przygotowanie ciepłej wody mamy przyłącze, lekko licząc 100 kW. Czy tak to wygląda w dużych domach izolowanych? Czy RWE Stoen bez problemu podciąga takie przyłącze? Poprosiłbym o adres - wszak mieszkam dość blisko. Chciałbym sobie z zewnątrz obejrzeć tą chałupke.Ty też jestes przeciwko izolowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.08.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 nie. Ale uważam ze większości domów nie da się zaizolować. Są duże ograniczenia tej technologii o których TB milczy jak zaklęty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.08.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 ...Są duże ograniczenia tej technologii o których TB milczy jak zaklęty....Jest to metoda na uniknięcie niewygodnych odpowiedzi. Brzęczkowski przez lata dopracował do perfekcji sztukę niedopowiedzeń. Szkoda że tego czasu nie poświęcił na zdobycie wiedzy no ale każdy ma inne priorytety. Jemu wyraźnie wystarcza bycie dziwolągiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.08.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Może nie surowej ale przygotowanej pod zewnętrzną paroizolację w płynie(aplikacja jakby łatwiejsza). Na to izolacja o grubości zabezpieczającej przed pkt.rosy. Jesteś wrogiem oddychania.Wykluczamy jednoznacznie oddychanie. Surowa to w sumie nie jest. Zawsze pod ocieplenie styropianem gruntujemy ścianę, tu też należałoby tak zrobić, co powinno wystarczyć pod paroizolację w płynie. najważniejsza sprawa, to ta płynna rzecz, musi być taka coby na przykład po dwukrotnym położeniu cienką warstwą (być może natrysk byłby dobrym rozwiązaniem) było szczelne, a jednocześnie zachowało "fakturę" ściany, wtedy nie ma strachu czy klej będzie trzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.08.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Surowa to w sumie nie jest. Zawsze pod ocieplenie styropianem gruntujemy ścianę, tu też należałoby tak zrobić, co powinno wystarczyć pod paroizolację w płynie. najważniejsza sprawa, to ta płynna rzecz, musi być taka coby na przykład po dwukrotnym położeniu cienką warstwą (być może natrysk byłby dobrym rozwiązaniem) było szczelne, a jednocześnie zachowało "fakturę" ściany, wtedy nie ma strachu czy klej będzie trzymał. Dodał bym.Coś co wsiąknie w materiał ściany konstrukcyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.08.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 może ta farba co Merkava podawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.08.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Optuję za szkłem wodnym.Tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.08.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Tak. Racja, Byle się natryskowo dało położyć jakim złomem, bo namachać się ławkowcem to marna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 15.08.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 No to takie szybkie przeliczenie;Zakładam i uśredniam, że mam 250m2 ścian (nie ma mnie w domu i nie jestem w stanie dokładnie wyliczyć) 250 m2 bez odejmowania otworów okiennych ale też bez liczenia skosów itd.Folia w płynie;Pierwsza z brzegu http://allegro.pl/izolex-izofol-flex-folia-w-plynie-zewnetrzna-25kg-i3422349806.htmlwydajność 0,7-1 kg/m2min. 2 warstwy cena za 25kg = 221,50Czyli prosty rachunek za 2 warstwy foli przy tym orientacyjnym metrażu zapłacił bym 4420PLNSzkło wodneTutaj niestety nie udało mi się znaleźć wydajności/dawkowania ale orientacyjnie możemy przyjąć, że tak jak w przypadku folii 1kg/m2Pierwsze z brzegu http://allegro.pl/szklo-wodne-sodowe-300-kg-szybka-wysylka-i3444232853.html300 kg = 519 PLN Wyraźna przewaga na korzyść szkła jeżeli mówimy o cenie, natomiast nikt pewnie nie wie jakie byłyby tego efekty? Czy do takiej powierzchni można przykleić styro i czy po jakimś tam czasie nie zacznie się coś tam z tym dziać? Sam nie wiem.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.08.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Jeżeli nie będzie się lała po tym woda,to co może się dziać?Ma powstrzymać gaz -parę wodną i powietrze a nie wodę.Ty warstwą izolacji masz spowodować by woda się nie wykropliła w murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Pytanie, jaką przyczepność do takiego podłoża będą miały kleje/pianki do styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 15.08.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 No tak, niby nic nie powinno się dziać ale ... jako, że to taka sobie innowacja w dziedzinie budowlanki więc nie chciałbym oszczędności całego życia wydać na eksperyment, który po kilku miesiącach/latach okaże się do bani bo....(?) nie wiem styropian mi odpadnie albo coś się z tego związku (szkło/klej do styro) wytworzy i co wówczas wtenczas???? Ot takie przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.08.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Weź cegłę z jakiej będziesz budował ,nasącz przyklej na poliuretanowy klej styropian i spróbuj oderwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Pozostaje jeszcze efekt czasu i ewentualnych reakcji chemicznych pomiędzy folią, a klejem z jego biegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 15.08.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 No to trza będzie taki eksperyment przeprowadzić ( w moim przypadku mówimy o BK- materiał bardzo chłonny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts