Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakiż to niewygodny post? Tam o ścianach ja o posadzce. Tam zachodzi dyfuzja i możliwość odparowania choćby wiosną ja o miejscu gdzie nomen omen słońce nie dochodzi i ciągłe warunki wilgotności względnej przeszło 70%.

Denerwują mnie jedynie pomysły by to miejsce jeszcze schłodzić.

Panowie... przypominam, że to wątek o tanim i komfortowym budownictwie - ale 0-20kWh/m2 - a tu nawet mały ruch stanowi problem .

Nie chodzi jak postawić dom nieizolowany!

a ja od prawie 300stron byłem i jestem pewien, że to taki wątek na poważnie dla jaj :lol2:

- dajesz mniej jak 30cm styro - szkodnik

- jesz mniej jak 1kg ziemniaków dziennie - szkodnik

- w domu 0-20 nie da się zrobić tradycyjnej kotłowni

- w domu 0-20 robimy mini-kotłownie 100W+/m2 w każdym pomieszczeniu

i inne tego typu o poważnych sprawach, ale dla jaj :bash: :lol2:

Dlatego tam coś takiego nie występuje. Tak samo jak podgrzewanie do 16stC bez grzania jak twierdzisz. Grunt okazuje się lepszy od piany a wilgoci w nim za grosz! To jest kompletna bzdura bo te temp. pod budynkami są doskonale znane! Nawet ITB w swoich periodykach przyjmuje je jako średnioroczną dla powietrza http://www.itb.pl/nf/PDF/b08.pdf

A najlepsze to, że bez grzania 16, z grzaniem 18 a jeszcze niedawno pisałeś, że straty dużo większe. Mataczysz i kręcisz na okrągło tak, ze sam się zakręciłeś. Żałosny jesteś! Po co to? Żeby podreperować sobie ego? Znajdź inną metodę!

Nic chłopie nie kumasz. Straty większe .Zakładam na poziomie 1000kWh/sezon.A wynikają z tego że zeszłej zimy styropian w posadzce nie był tak wilgotny jak teraz. Mam nadzieję jedynie że grunt pod posadzką wyschnie na tyle,że zastąpi gorszą lambdę styropianu i następnej zimy wszystko wróci do normy. O czym nie omieszkam ciebie powiadomić .

a ja od prawie 300stron byłem i jestem pewien, że to taki wątek na poważnie dla jaj :lol2:

- dajesz mniej jak 30cm styro - szkodnik

- jesz mniej jak 1kg ziemniaków dziennie - szkodnik

- w domu 0-20 nie da się zrobić tradycyjnej kotłowni

- w domu 0-20 robimy mini-kotłownie 100W+/m2 w każdym pomieszczeniu

i inne tego typu o poważnych sprawach, ale dla jaj :bash: :lol2:

A co ty się dziwisz. Chodzi o sprzedanie jak najwięcej wszystkiego .Ostra walka o kasę . Czym lepiej gadasz i ogłupiasz ludzi tym lepszy wynik finansowy.

A co ty się dziwisz. Chodzi o sprzedanie jak najwięcej wszystkiego .Ostra walka o kasę . Czym lepiej gadasz i ogłupiasz ludzi tym lepszy wynik finansowy.

Przecież gdzie indziej jest, że nie sprzedaję... bo gdybym przez 23 lata sprzedawał to byliby pokrzywdzeni i niezadowoleni.

Nie sprzedaje paroizolacji i izolacji od 1997 roku - tylko boli mnie brak wiedzy o izolowaniu. - jak można liczyć w OZC ścianę z bk + styropian . Jak można pisać, że wynik się zgadza skoro dom jest NIEIZOLOWANY ( zużycie ponad 30kWh/m2)

Jak mało trzeba znać fizykę by dać sobie w domu tylko 20cm styropianu od gruntu! jeszcze spotkałem takich co po obwodzie ( fundament ) mają 0!!! To już kompletny brak nawet podstaw!

Panowie (niektórzy)i nie róbcie jak z siebie i izolacji!

Nic chłopie nie kumasz. Straty większe .Zakładam na poziomie 1000kWh/sezon.A wynikają z tego że zeszłej zimy styropian w posadzce nie był tak wilgotny jak teraz. Mam nadzieję jedynie że grunt pod posadzką wyschnie na tyle,że zastąpi gorszą lambdę styropianu i następnej zimy wszystko wróci do normy. O czym nie omieszkam ciebie powiadomić .
O czym ty piszesz? jaki zawilgocony styropian? Skąd ci to do głowy przyszło? Masz wcześniej link do OZC który pokazuje też wykres nasycenia pary wodnej. Nie ma tam takiej opcji temperatury (z takich realnych) która spowoduje kondensację pary wodnej w styropianie.

Przecież gdzie indziej jest, że nie sprzedaję... bo gdybym przez 23 lata sprzedawał to byliby pokrzywdzeni i niezadowoleni.

Nie sprzedaje paroizolacji i izolacji od 1997 roku - tylko boli mnie brak wiedzy o izolowaniu. - jak można liczyć w OZC ścianę z bk + styropian . Jak można pisać, że wynik się zgadza skoro dom jest NIEIZOLOWANY ( zużycie ponad 30kWh/m2)

Jak mało trzeba znać fizykę by dać sobie w domu tylko 20cm styropianu od gruntu! jeszcze spotkałem takich co po obwodzie ( fundament ) mają 0!!! To już kompletny brak nawet podstaw!

Misiu, bez jaj! Jeszcze wierzysz w to co piszesz?

"Cuda cuda o-gła-sza-ją" ;)

A tak na poważnie:

optimum izolacji.jpg

- źródło: http://www.waze.pl/documents/dopobrania/004_Konzepcja_pasywha.pdf - Dr. Wolfgang Feist Passivhaus Institut Darmstadt

Problemem TB jest to, że on nie zdaje sobie sprawy, że izolacja kosztuje. I że jest coś takiego jak ekonomia. Ale po co mu to wiedzieć ? Inwestor płaci ...

optimum izolacji.jpg

Problemem TB jest to, że on nie zdaje sobie sprawy, że izolacja kosztuje. I że jest coś takiego jak ekonomia. Ale po co mu to wiedzieć ? Inwestor płaci ...

TB doskonale sobie zdaje z tego sprawę, problem jest tylko taki jak znaleźć frajera który na taką gadkę sie nabierze, bo 3 krotne zmniejszenie kosztów ogrzewania i termomodernizacji i zastosowania pompy ciepła brzmi bardziej niz obiecująco (to jedna z wielu opowiesci TB z mchu i paproci). I dlatego tez tacy sie znajdują.

CUDA, CUDA OGŁASZAJĄ

TB doskonale sobie zdaje z tego sprawę, problem jest tylko taki jak znaleźć frajera który na taką gadkę sie nabierze, bo 3 krotne zmniejszenie kosztów ogrzewania i termomodernizacji i zastosowania pompy ciepła brzmi bardziej niz obiecująco (to jedna z wielu opowiesci TB z mchu i paproci). I dlatego tez tacy sie znajdują.

CUDA, CUDA OGŁASZAJĄ

To Pan szuka frajerów - "audytor" nie znający podstaw fizyki!

"Cuda cuda o-gła-sza-ją" ;)

A tak na poważnie:

[ATTACH=CONFIG]233975[/ATTACH]

- źródło: http://www.waze.pl/documents/dopobrania/004_Konzepcja_pasywha.pdf - Dr. Wolfgang Feist Passivhaus Institut Darmstadt

Passivhaus Institut Darmstadt
Był Pan tam? Rozmawiał Pan np. z Dipl. Ing. Günter Schlagowski - http://www.swchlagowski.de, bo ja byłem... i koresponduje.

To nie jest instytut jako placówka badawcza - "Instytut" to cwanie wybrana nazwa firmy handlowej - sprzedającej swój certyfikat. Zapłaci Pan i ma ! Nieważne, że 137m2 dom zużyje na wszystko 16000kWh prądu mając kolektory i pompy ciepła

Ps doczytał się Pan już, że zawilgocenie jest w % objętości? Jak tak to poproszę o mea culpa !

kszhu, ale TB twierdzi, że z dyfuzji pary wodnej jego styro nasiąknął wodą tak bardzo, że masa styro wzrosła 5-krotnie (z 15 do 70kg !!!).

A co za tym idzie, wg badań TB, zawilgocenie spowodowało zmniejszenie izolacji do 23% wartości katalogowej :) !

Po pierwsze to:

- 1% zawilgocenia - 100% izolacyjności

- 4% zawilgocenia - 50% izolacyjności

-10% zawilgocenia 23% izolacyjności

To nie moje a dr Wojciecha Nawrota z Wojskowej Akademii Technicznej -

Po drugie nie z dyfuzji pary a z kondensacji dyfuzji pary.

Ja nie badam, bo mnie ten temat nie interesuje

z projektu

Ściana zewnętrzna grubości 33,2 cm izolacja termiczna styropian 27 cm + paroizolacja + 5 cm wełna mineralna

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fyadda.icm.edu.pl%2Fbaztech%2Felement%2Fbwmeta1.element.baztech-article-BTB2-0065-0041%2Fc%2FBobocinski.pdf

Str. 29 - wyniki badań -

Jak Pan uważa, Panie Bart3z - 5,5% zawilgocenia w styropianie w styropianie 15kg /m3 da nam wagę 70 kg/m3?

Panie .. jak byś Pan policzył kiedy będzie ta kondesnacja to byś nie pisał bzdur
Daję zawsze paroizolację -
Ściana zewnętrzna grubości 33,2 cm izolacja termiczna styropian 27 cm + paroizolacja + 5 cm wełna mineralna
więc może Pan policzy - dla np 20 cm BK i 20 cm styropianu ... i może Pan przedstawi - tak by oczywiście bzdur nie pisać!