Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Piasek waży 1600-1800kg/m3 .Jak byś nie zaklinał rzeczywistości tak jest.Zmierz pojemność tego wiadra co to wiesz i zważ Reszta to powietrze.A że jest tego sporo to suchy ma lambdę 0,4W/m/K

... i jeszcze jedno - nie można podawać U dla rzeczy sypkich - są tacy spece co nawet dla keramzytu podają ( patrz definicja U)

Gdyby Pan miał rację - to po co w ogóle izolacja - suchy piach to ogroooomny nieskończony ( dla domu) odbiornik ciepła. I może Pan to sprawdzić na Sobie - Jeżeli ma Pan tylko symboliczne 20 cm styropianu, ma Pan dom nieizolowany.

- Założyłem 5 cm izolacji z na wiadro - sarkofag-czpę - w poniedziałek zobaczę czy 12 ltrtów piachu grzane non stop 7.2 W będzie choć 1/2 st. cieplejsze od temperatury w sklepie.

Gdyby jednak Pan miał rację i olać definicję U i faktycznie przyjąć 0.4W/m2 xK to 100m2 piasku (zakładam z góry - grzanie , po bokach styropian - już przy temperaturze wyższej 0 10 st. od reszty gruntu rozpraszałoby tylko w dół, na dobę 10kWh, i te straty by rosły wraz z temperaturą - nawet przy podanych przez Pana danych (0.4W/m2 i sarkofagu po bokach - nie chcę tych strat. i grzania piachu pod domem. To odbiornik ciepła nie izolator.

Dlaczego Pan nie robi badań ? Tylko pisze to co się wydaje?

Wie Pan ile bzdur jest np w podręczniku Maksymiliana Malickiego o wentylacji, gdy się zrobi pomiary to przy wydajnościach (nazwijmy to ) domowych - nic się nie zgadza!.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... i jeszcze jedno - nie można podawać U dla rzeczy sypkich - są tacy spece co nawet dla keramzytu podają ( patrz definicja U)

Gdyby Pan miał rację - to po co w ogóle izolacja - suchy piach to ogroooomny nieskończony ( dla domu) odbiornik ciepła. I może Pan to sprawdzić na Sobie - Jeżeli ma Pan tylko symboliczne 20 cm styropianu, ma Pan dom nieizolowany.

- Założyłem 5 cm izolacji z na wiadro - sarkofag-czpę - w poniedziałek zobaczę czy 12 ltrtów piachu grzane non stop 7.2 W będzie choć 1/2 st. cieplejsze od temperatury w sklepie.

Gdyby jednak Pan miał rację i olać definicję U i faktycznie przyjąć 0.4W/m2 xK to 100m2 piasku (zakładam z góry - grzanie , po bokach styropian - już przy temperaturze wyższej 0 10 st. od reszty gruntu rozpraszałoby tylko w dół, na dobę 10kWh, i te straty by rosły wraz z temperaturą - nawet przy podanych przez Pana danych (0.4W/m2 i sarkofagu po bokach - nie chcę tych strat. i grzania piachu pod domem. To odbiornik ciepła nie izolator.

Wie Pan ile bzdur jest np w podręczniku Maksymiliana Malickiego o wentylacji, gdy się zrobi pomiary to przy wydajnościach (nazwijmy to ) domowych - nic się nie zgadza!.

Brawo MIsiu! Nie pozwalasz się nudzić. Co za konsekwencja. I coraz lepsze pomysły. Wiadro wraca do gry. Może napisz książkę? "Z wiadrem o budownictwie"? Olać definicję U? Co ma U wspólnego z piaskiem pod domem? Zresztą co za różnica. Przecież ma być śmiesznie.

Wiecie co,

Zadałem pytanie odnośnie izolacji i zero odpowiedzi. Tylko w typie "to nie jest miejsce na zadawanie pytań bo odpowiedzi nie dostaniesz". Co jest z Wami nie tak? Przecież to wątek "Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie".

BTW Licytujecie się na lambdy, dyfuzje, konwekcje i Bóg wie co jeszcze.

Tak na logikę:

1) Jeśli pod domem grunt ma temp. stałą w granicach 10 st, to chyba nie dlatego, że ogrzał się od reszty gruntu, który ponoć (to z wątku o GWC) ma na głębokości 1,5 m temp. jakieś 6st. Wyżej jest w zimie zimniej.

2) Kładąc na to izolację w postaci domu, odcinamy ucieczkę ciepła z gruntu (geotermalnego, z wód opadowych i każdego innego). Z tego powodu grunt pod domem może mieć do samej góry temp. jak na głębokości 1,5m. (czyli 6 st.)

2) Stąd wniosek, że grunt pod domem do temp. 10st (ktoś to ponoć mierzył) grzeje się od czegoś innego. Na zdrowy rozum od tego ciepła w domu.

Ja wiem, że niektórzy upierają się, że ciepło nie idzie w dół. Faktycznie szybciej ucieka do góry i jeśli nie jest góra dobrze zaizolowana to szybciej ucieknie niż zagrzeje ten dół.

Ale jeśli górę i boki zaizolujemy to cały układ będzie chciał osiągnąć jednolitą temperaturę, czyli fundament będzie się ogrzewał (przez przewodzenie - najbardziej mostkami cieplnymi ofkors).

I jeśli osiągnie temp. wyższą niż reszta gruntu dookoła, a stanie się tak na pewno w dłuższym czasie, to zaczynamy ogrzewać grunt i potem powietrze na zewnątrz.

Przewodzenie w dół jest możliwe:

"Przewodzenie ciepła – proces wymiany ciepła między ciałami o różnej temperaturze pozostającymi ze sobą w bezpośrednim kontakcie. Polega on na przekazywaniu energii kinetycznej bezładnego ruchu cząsteczek w wyniku ich zderzeń. Proces prowadzi do wyrównania temperatury między ciałami."

Nic nie ma o kierunku przewodzenia, co chyba oczywiste. Napuszczając zimne powietrze do zimnego pokoju podłoga też się ochłodzi.

Soł...

PRIMO) należy odciąć grunt od domu za pomocą izolacji. Izolacja jest izolacją termiczną jak jest sucha.

SEKUNDO) Należy unikać mostków termicznych, bo tamtędy przewodzenie jest największe.

TERCJO) Grunt pod domem jest cieplejszy niż powietrze, więc przy założeniu suchej izolacji może jej być mniej niż gdzie indziej.

Przemku, jeśli byś zastanowił się nad tematem to od razu zrozumiałbyś, że jest bezsensu. Domy od 0-20 ? To taka rozbieżność jak w pytaniu grzać czy nie grzać. To jest frywolny wątek, gdzie każdy pisze co mu ślina na język przyniesie. Każdy wysnuwa własne teorie, w szczególności autor wątku, które nie koniecznie są zgodne z fizyką. Widzę, że ty też poszedłeś w tym kierunku, bo dalsza część twojej wypowiedzi to taka papka - napisać aby napisać ;)

Jak nie może.... skoro jest! Przecież to łatwo się mierzy.

Nie jest. Może być inna lambda niż deklarowana przez producenta. I to ma jedynie wpływ na przewodzenie ciepła.

Co do wartości izolacyjnej gruntu,to w moim domu 140m2 i 18cm styropianu w posadzce,przez jedną godzinę ucieka ok.0,25kWh energii cieplnej.

Tą ilością energii mogę podgrzać na powierzchni 140 m2 warstwę piachu 0,5cm o 1oC. Mam pod chudziakiem 16oC. To oznacza,że opór ciepła warstwy piasku od chudziaka do poziomu wód gruntowych jest taki ,że pozwala utrzymać różnicę temp. 16oC i 8oC,przy dostawie 250Wh na 140m2. Zmierzę temp. pod chudziakiem za miesiąc. Jeżeli temp. się obniży,to będzie oznaczało ,że grunt między poziomem wody gruntowej a chudziakiem przewodzi więcej niż 250Wh.Jeżeli temp. nie ulegnie zmianie, to będzie znaczyło, że grunt przewodzi dokładnie 250Wh,jeżeli wzrośnie to przewodzi mniej niż 250Wh.

Wszystko niby dobrze ale to jak już pewnie zauważyłeś ciut inny wątek.

Ciepło przez podłogę ucieka 6x bardziej niż przez inne przegrody :D (TB)

Chyba , ze masz min30 cm styro to wtedy już w ogóle nie ucieka.

Nie ma co zresztą sztywno podchodzić co do tego zagadnienia bo tutaj wyliczenia są robione od wczesnych lat '90 i wszystko jest naukowo udowodnione, ze tak jest a nie inaczej, oczywiście w zależności którą z tez chcesz podważyć a którą obronić.

Edytowane przez stam222

Wiecie co,

Zadałem pytanie odnośnie izolacji i zero odpowiedzi. Tylko w typie "to nie jest miejsce na zadawanie pytań bo odpowiedzi nie dostaniesz". Co jest z Wami nie tak? Przecież to wątek "Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie".

...

Opisz wszystkie swoje pytania w innym wątku, krótko mówiąc. Tu z założenia rozrywkowa negacja idiotyzmów wypisywanych przez założyciela wątku. Ja dalej jestem zdania, że to wszystko powinno znaleźć się w dziale Hyde Cegła Park. Przy okazji, powstrzymaj się od takich "zdroworozsądkowych" przemyśleń typu temperatura pod domem to tyle i tyle. To wszystko jest sto razy policzone, zbadane. Wystarczy sięgnąć do fachowych opracowań.

Jak lubisz kabaret to sie bedziesz dobrze bawil ;)

A jak chcesz aktywnie uczestniczyc to sie wyposaz w wiadro z piaskiem, grzalki, jakis kabelek. Kawalki styropianu... Bedziesz mogl experymentowac...

:)

Tudzież wyskoczyć w kurtce i czapce ale za to na boso na mróz, założyć polar a kurtkę wiatrówkę połknąć....

Milej zabawy.

A co do Twoich parametrów to ponoć jak 30kWh/m2 wyciągniesz do będzie dobrze :).

Proste doświadczenie czy badanie daje więcej informacji niż głupie dywagacje.

Jak się źle czuję i podejrzewam gorączkę to badam temp. ciała termometrem a nie zaklinam rzeczywistości:-)

Wiesz może czym MUSZĄ charakteryzować się eksperymenty, by można było ich wyniki uważać za miarodajne? Drut grzejny w wiadrze to zabawka dla dzieci ze szkoły podstawowej.

Co niektórzy próbują jednak ziarniste materiały badać. Norma mówi o piasku średnio wilgotnym 0,4W/mK. Jaka jest lambda suchego nie wiem.

A badanie materiałów ziarnistych ,wygląda tak: http://www.papers.itc.pw.edu.pl/index.php/JPT/article/download/170/308‎

Odnośnie piasku chyba przyszedł czas na doświadczenie dla TB:

Mamy okolice zera, więc warunki są. TB, rozbierz się do naszek, następnie wsadź się do dużej beczki i obsyp suchutkim piaskiem co najmniej półmetrowej grubości po szyję. Jeśli hipotermia nastąpi w ciągu minuty, mamy dowód na wybitne przewodnictwo piasku. Jeśli jednak piasek będzie izolował od warunków zewnętrznych, najwyraźniej ma jakieś U i lambdę. Jesteś to winien tym wszystkim, którzy w chwilach słabości intelektualnej stali z gołą dupą na mrozie na styropianie.

Do reszty: zawsze fascynowały mnie te ziemianki - spiżarnie spotykane głównie w północno wschodniej Polsce - wiecie o co chodzi - wejście od góry, schodki, wszystko przysypane ziemią i praktycznie ta sama temperatura przez cały rok. Fajnie jakby ktoś się odniósł, bo mam wrażenie, że czegoś nie bierzemy pod uwagę.

To jest właśnie wyśmiewana niekiedy mądrość ludowa. Warstwa ziemi to warstwa izolacji . Kiedyś to wiedzieli,dzisiaj twierdzą,że tak nie jest.

Najdziwniejsze jest to ,że straty ciepła przy izolacji w posadzce 20cm,są identyczne jak przy izolacji 40cm. Skoro przy 20-tu cm pod chudziakiem jest 16oC a przy 40-tu cm jest 10oC, to jak by nie liczył przy tej samej lambdzie ,gradient temperatury powoduje ,że straty są identyczne. Dopiero przekroczenie bariery 50-ciu cm powoduje zmniejszenie strat, ale na poziomie ułamka Wh. Przy obliczaniu strat ciepła przez posadzkę nie bierze się pod uwagę faktycznej temp. gruntu i jego wilgotności a przyjmuje się że jest 8oC , co jest nieprawdą.

Stąd pochodzi mityczne 30cm a wszystko co mniej to dom nieizolowany.

Co niektórzy próbują jednak ziarniste materiały badać. Norma mówi o piasku średnio wilgotnym 0,4W/mK. Jaka jest lambda suchego nie wiem.

A badanie materiałów ziarnistych ,wygląda tak: http://www.papers.itc.pw.edu.pl/index.php/JPT/article/download/170/308‎

Szanowny Panie !!! Nie robią tego za darmo. Może Pan sprawdzić jak dużo osób pisało prace, czy zajmowało się przemianami wilgotnościowo temperaturowymi w przegrodach !!! A przecież w przegrodzie termicznej z definicji nie może być ruchu powietrza czy wody. Ludzie żyją też z prostytucji, czy kradzieży, co przyjmuję do wiadomości, ale specjalnego entuzjazmu to u mnie nie wywołuje. A wie Pan ile bzdurnych opracowań wykonuje się na zlecenia posłów RP?

Może Pan podać moc w kW jaką che Pan ten grunt ogrzewać ? pokazałem już Panu, że 60kW na metrową warstwę piasku pod 100m2 domem - nie ogrzeje się więcej jak o st. przy ciągłej pracy tych 600W/m3.

Pan poda dane - ile piasku suchego i moc źródła.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

To jest właśnie wyśmiewana niekiedy mądrość ludowa. Warstwa ziemi to warstwa izolacji . Kiedyś to wiedzieli,dzisiaj twierdzą,że tak nie jest.

Najdziwniejsze jest to ,że straty ciepła przy izolacji w posadzce 20cm,są identyczne jak przy izolacji 40cm. Skoro przy 20-tu cm pod chudziakiem jest 16oC a przy 40-tu cm jest 10oC, to jak by nie liczył przy tej samej lambdzie ,gradient temperatury powoduje ,że straty są identyczne. Dopiero przekroczenie bariery 50-ciu cm powoduje zmniejszenie strat, ale na poziomie ułamka Wh. Przy obliczaniu strat ciepła przez posadzkę nie bierze się pod uwagę faktycznej temp. gruntu i jego wilgotności a przyjmuje się że jest 8oC , co jest nieprawdą.

Stąd pochodzi mityczne 30cm a wszystko co mniej to dom nieizolowany.

To Pan robi 20 cm styropianu innym - ja wolę 40 cm . Nie uda się Panu postawić domu izolowanego na 20 cm styropianu - to napradę łatwo sprawdzić!