Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Szanowny Panie Barth3z - przedkładam pomiar na liczenie, bo wiem jak zmienne bywa U ale:

Z Polskiej Normy:

Piasek i żwir gęstość 1700 - 2200kg/m3 U 2,0W/m2xK

Woda w temperaturze 10ºC 1000 kg/m3 U 0,60W/m2 xK

To jak ma Pan suchy piach ( czyli 2W/m2xK) - to ile Pan musi kWh pod dom wpompować na dobę - by warstwa Pana piasku z rurkami była o 1 st.C cieplejsza od gruntu pod nią??? Umie Pan policzyć?

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jak ma Pan suchy piach ( czyli 2W/m2xK) - to ile Pan musi kWh pod dom wpompować na dobę - by warstwa Pana piasku z rurkami była o 1 st.C cieplejsza od gruntu pod nią??? Umie Pan policzyć?

Umiem, i za cholerę nie chcę mi wyjść, że straty przez podłogę są 6x większe niż przez ściany ;)

Załóżmy, że mam ten piasek pod płytą (średnio wilgotny) o lambda 0,4W/m2K. Zakładając temp. gruntu na poziomie 10oC, temp. powietrza w domu 22oC. Dla 100m2 = 480W x 4320h = 2073 kWh x 0,55gr = 1140zł za straty przez nieizolowaną posadzkę przy graniu czystym prądem. Ściany będzie 6x mniej, czyli 190zł. Niech przez dach też będzie tyle co przez ściany - 190zł. Dom nieizolowany w okresie grzewczym pochłonie 1500zł przy grzaniu czystym prądem :) Ot cała teoria TB.

Umiem, i za cholerę nie chcę mi wyjść, że straty przez podłogę są 6x większe niż przez ściany ;)

Bo korzystasz z nieaktualnych wzorów, które zostały wymyślone przez ciepłowników, którzy nic nie wiedzą o izolowaniu. Nowy wzór jest następujący:

Straty podłogi w kwh = straty ściany w kwh x 6

TB tak liczy od połowy lat 80 i nie miał jeszcze reklamacji.

Załóżmy, że mam ten piasek pod płytą (średnio wilgotny) o lambda 0,4W/m2K. Zakładając temp. gruntu na poziomie 10oC, temp. powietrza w domu 22oC. Dla 100m2 = 480W x 4320h = 2073 kWh x 0,55gr = 1140zł za straty przez nieizolowaną posadzkę przy graniu czystym prądem. Ściany będzie 6x mniej, czyli 190zł. Niech przez dach też będzie tyle co przez ściany - 190zł. Dom nieizolowany w okresie grzewczym pochłonie 1500zł przy grzaniu czystym prądem :) Ot cała teoria TB.

Dlaczego piasek - przyjął Pan 0.4 a nie 2 W/m2 xK?

Dlaczego Pan zakłada, że jest mokry ( troszkę lepiej izoluje)?

Dlaczego podstawia Pan + 10 st. skoro to Pan ogrzał do +10?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Zostawcie te 6x:-)

Całą resztę da się policzyć. Utrzymanie pod izolacją posadzki "niskiej temp." 16-18 stC jest strasznym marnotrastwem.

Chodzi mi o to, że położenie PEX'a zaraz pod izolacją płyty i zasilanie go ciepłem odpadowym spowoduje, że można zniwelować straty do gruntu. Nie trzeba tam ładować megawatów ciepła - ( wg teorii TB - 400kWh, żeby podgrzać i utrzymać temp. o 1oC wyższą). Nie trzeba ogrzewać 100m3 piachu. wystarczy kilka pierwszych centymetrów pod izolacją.

Zostawcie te 6x
Dlaczego to zostawić? Bez problemów wykaże, że przy zerowej lub ujemnej temperaturze powietrza i tej samej piasku, dwa elementy grzejne w izolacji PE zamknięto komorowej - czyli stała lambda izolacji - utrzymujące + 22 st.C zużyją różną ilość kWh - a różnica będzie koło 6 x. Co za problem to zrobić i sprawdzić?

Dlaczego piasek - przyjął Pan 0.4 a nie 2 W/m2 xK?

Dlaczego Pan zakłada, że jest mokry ( troszkę lepiej izoluje)?

bo taki jest piasek pod domem - średnio wilgotny

Dlaczego podstawia Pan + 10 st. skoro to Pan ogrzał do +10?

Taką temp. podaje kszhu i to jest średnioroczna temp. z mojego regionu.

Dlaczego to zostawić? Bez problemów wykaże, że przy zerowej lub ujemnej temperaturze powietrza i tej samej piasku, dwa elementy grzejne w izolacji PE zamknięto komorowej - czyli stała lambda izolacji - utrzymujące + 22 st.C zużyją różną ilość kWh - a różnica będzie koło 6 x. Co za problem to zrobić i sprawdzić?

I znów chcesz grzać piasek 1m pod domem. Po co ?

Chodzi mi o to, że położenie PEX'a zaraz pod izolacją płyty i zasilanie go ciepłem odpadowym spowoduje, że można zniwelować straty do gruntu. Nie trzeba tam ładować megawatów ciepła - ( wg teorii TB - 400kWh, żeby podgrzać i utrzymać temp. o 1oC wyższą). Nie trzeba ogrzewać 100m3 piachu. wystarczy kilka pierwszych centymetrów pod izolacją.

To Pan Sobie policzy - U piasku suchego jest 2 ( mokrego nieco mniej) i delta T 20st.

Mataczysz, jak zwykle.

Może Pan Sobie wygooglować

Wartości obliczeniowe współczynnika przewodzenia ciepła, wg PN-EN 12524:2003

Tam jest piasek . Ma 2 W/m2 xK - te dane dotyczą grubości 1 m , tak jak styropian ma 0.04 W/mw x K - też przy 1 m grubości to 10 cm ma 0.4W/m2xK

Jeżeli Pan chce wziąć pod uwagę 10 cm piasku - to U wyniesie 20W/m2xK - no nie wiem jak prościej wytłumaczyć.

Tam jest piasek . Ma 2 W/m2 xK - te dane dotyczą grubości 1 m , tak jak styropian ma 0.04 W/mw x K - też przy 1 m grubości to 10 cm ma 0.4W/m2xK

Jeżeli Pan chce wziąć pod uwagę 10 cm piasku - to U wyniesie 20W/m2xK - no nie wiem jak prościej wytłumaczyć.

Da Pan Sobie radę wstawić U do wzoru, znając lambdę i grubość?

Tam jest piasek . Ma 2 W/m2 xK - te dane dotyczą grubości 1 m , tak jak styropian ma 0.04 W/mw x K - też przy 1 m grubości to 10 cm ma 0.4W/m2xK Jeżeli Pan chce wziąć pod uwagę 10 cm piasku - to U wyniesie 20W/m2xK - no nie wiem jak prościej wytłumaczyć.

Pytam raz jeszcze, skąd tam suchy piasek ?

Z tego wynika, że skoro tam taka susza, to wyłożyć folię PE na głębokości 1m, zasypać piachem a pod izolacją płyty fundamentowej rozłożyć podziurawionego PEX i podlewać ten piach. Wilgoć spowoduje wzrost izolacji (całkiem odwrotnie niż chciał nydar) ;)

Edytowane przez Barth3z

Pytam raz jeszcze, skąd tam suchy piasek ?

Z tego wynika, że skoro tam taka susza, to wyłożyć folię PE na głębokości 1m, zasypać piachem a pod izolacją płyty fundamentowej rozłożyć podziurawionego PEX i podlewać ten piach. Wilgoć spowoduje wzrost izolacji (całkiem odwrotnie niż chciał nydar) ;)

Guzik mnie obchodzi co chce nydar - wilgotny piach lepiej unieruchamia powietrze a woda lepiej ( znacznie) izoluje od piachu - ma 0.6W/m2 xK a piach ( suchy ) 2W.m2 xK -

To są dane tego co Pan lubi Wartości obliczeniowe współczynnika przewodzenia ciepła, wg PN-EN 12524:2003

wygooglował Pan to?

Straty w dół - prostopadle!! przez 10cm piasku - Lambda piasku 2W/m2xK U dla 0.1m to 20W/m2 xK

Delta T to 10 st.C powierzchnia 100m2 - 20kWh!!!!

Gdybyśmy nawet przyjęli, że U 10cm piasku jest ( jak chce nydar ) 4W/m2 xK to przy delta T tylko 10 st. wychodzi 4kWh

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski