Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

Nie widzę nic o EPS 70 o chłonięciu wody z deszczu ( proszę gazu - pary nie mylić z wodą - deszczówka - to inne stany skupienia .

Z wilgocią z kondensacji dyfuzji pary jest inaczej. Nawet XPS jest pod tym względem gorszy od EPS - choć wody się nie boi.

Dlatego w fundamencie - hydroizolacja jest między murem a styropianem [ATTACH=CONFIG]235030[/ATTACH]

certyfikat http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2258/2258g.pdf

i instrukcja http://www.isola.no/assets/Norway/Installation%20instruction/PlatonXtra_montering.pdf

misiu:

- czy ty wiesz co piszesz???

- czy ty rozumiesz co piszesz???

- czy tylko tak napierd...sz w klawisze bo masz jakąś chorobę???

napisałeś wyraźnie:

...

A styropian wodę chłonie minimalnie...

może zaprzeczysz że EPS 70 to też styropian?

jeśli zaprzeczysz to dostaniesz ode mnie nagrode

JAJO MIESIĄCA!!! :lol2:

I zaczniesz jaja zbierać.

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie no paroizolacji ścian nie planuję Po co? Żeby mi wilgoć nie wnikała w ściany albo pod styropian? Styropian myślę okleić folią, a ściany odparują dzięki wentylacji. Co do tej folii dookoła styro to nie jestem przekonany. Faktycznie wilgoci będzie trudno się tam dostać, za to wydostanie się będzie praktycznie niemożliwe - będzie się zbierać i doopa. Może od spodu dam bez folii...

Ocieplenie daję od zewnątrz a w środku tynki. Ludzie tak robią nawet w domach pasywnych.

Ogrzewanie centralne elektryczne - jak stracę coś na przesyle, to gdzie ta strata pójdzie? Do innego pomiszczenia!

Paroizolacja w dachu i ścianie jest po to by wilgoć nie wnikała w ściany czy dach. Jest też po to, by nie było ruchomego powietrza w przegrodzie - bo to osłabia opór cieplny . W dachu też Pan nie daje paroizolacji? Kubowicz.jpgisover folia.jpg

misiu:

- czy ty wiesz co piszesz???

- czy ty rozumiesz co piszesz???

- czy tylko tak napierd...sz w klawisze bo masz jakąś chorobę???

napisałeś wyraźnie:

może zaprzeczysz że EPS 70 to też styropian?

jeśli zaprzeczysz to dostaniesz ode mnie nagrode

JAJO MIESIĄCA!!! :lol2:

I zaczniesz jaja zbierać.

Z czasam nawet Pan to zrozumie, to nie są bardzo skomplikowane zagadnienia

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Paroizolacja w dachu i ścianie jest po to by wilgoć nie wnikała w ściany czy dach. Jest też po to, by nie było ruchomego powietrza w przegrodzie - bo to osłabia opór cieplny . W dachu też Pan nie daje paroizolacji? [ATTACH=CONFIG]235033[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]235040[/ATTACH]

W ścianie jest BK i powietrze się nie rusza. Styropian jest przyklejony tak, że klej na krawędziach płyty tworzy barierę dla ruchu powietrza poza 1 płytą. w styropianie powietrze też się nie rusza. Woda w styro nie wnika.

Teraz para wodna. Jak mam niby założyć tą paroizolację? Na wszystkie ściany i sufity od środka? To nie jest dom szkieletowy! For God's sake! Paroizolację się układa, żeby ochronić wełnę!

A tak w ogóle to u siebie na strychu mam położoną wełnę 5cm i na to 5cm styropianu. Wykonane 15 lat temu z byle jakiej wełny (może jest nawet jakaś magiczna). Jak Pan obstawia - co się z nią stało?

Po robocie wlezę na stryszek i napiszę jak jest (koło 16-tej). Do tego czasu przyjmuję zakłady. Nagród rzeczowych nie przewiduję. Z nierzeczowych - uznanie, podziw lub nawet zachwyt wyrażony na piśmie!

W ścianie jest BK i powietrze się nie rusza. Styropian jest przyklejony tak, że klej na krawędziach płyty tworzy barierę dla ruchu powietrza poza 1 płytą. w styropianie powietrze też się nie rusza. Woda w styro nie wnika.

Teraz para wodna. Jak mam niby założyć tą paroizolację? Na wszystkie ściany i sufity od środka? To nie jest dom szkieletowy! For God's sake! Paroizolację się układa, żeby ochronić wełnę!

A tak w ogóle to u siebie na strychu mam położoną wełnę 5cm i na to 5cm styropianu. Wykonane 15 lat temu z byle jakiej wełny (może jest nawet jakaś magiczna). Jak Pan obstawia - co się z nią stało?

Po robocie wlezę na stryszek i napiszę jak jest (koło 16-tej). Do tego czasu przyjmuję zakłady. Nagród rzeczowych nie przewiduję. Z nierzeczowych - uznanie, podziw lub nawet zachwyt wyrażony na piśmie!

Po co Panu styropian za BK?

ytong 1.jpg

To też jest dom z ytonga ( Białołęka projekt Fabryka Projektów) Kubowicz.jpg

- Styropian za murem z BK będzie chłoną wodę z kondensacji dyfuzji pary, będzie ograniczał zyski słoneczne zimą. A nadmierna akumulacja ścian będzie wpływała negatywnie na programowanie ogrzewania i komfort . Poza tym - połączenie styropianu na ścianie z tym w podłodze jest dość drogie:

izolacja fundamentów.jpg

Ja nie daję. Może ktoś się jednak skusi na udział w konkursie i odpowie na pytanie:

Ale Pan przecież nie buduje domu izolowanego! To po co paroizolacja?

Która przegroda ma większy opór dyfuzyjny:

1. paroizolacja + 30 cm wełny,

2. 30 cm styropianu?

To zależy który program Pan użyje - jak rockwoola RockwoolRSI To wełna wypadnie lepiej jak WUFI to styropian .

A u nas Ściana zewnętrzna grubości 33,2 cm izolacja termiczna styropian 27 cm + paroizolacja + 5 cm wełna mineralna

5 cm wełny jest na ukrycie instalacji itp.

W ścianie jest BK i powietrze się nie rusza.

Gdyby nie było ruchu powietrza i pary - to takie badania nie miałby sensu: Analiza przewodności cieplnej przegród z betonu komórkowego w zależności od zmian wilgotności

http://pub.pollub.pl/publikacje/2601/

6. Wnioski

Beton komórkowy 400 posiada mniejszą wartość współczynnika przewodzenia

ciepła od betonu komórkowego 600. Należy to tłumaczyć mniejszą gęstością

pozorną materiału przy jednakowym składzie fazy stałej. Natomiast charakteryzuje

się on większą wartością jednostkowego przyrostu współczynnika λmst

na %vol. Współczynnik przewodzenia ciepła lambda gazobetonu odmiany 400

w stanie suchym jest 6,08 razy mniejszy niż w stanie nasycenia wodą, a w przypadku

odmiany 600 – 3,9 razy mniejszy, co można interpretować faktem, iż woda

wypełniająca pory w materiale wilgotnym miała większy wpływ na wartość tego

parametru. Związane to jest z większym udziałem masowym wody, przy zbliżonej

nasiąkliwości materiału.

Po co Panu styropian za BK?

[ATTACH=CONFIG]235046[/ATTACH]

To też jest dom z ytonga ( Białołęka projekt Fabryka Projektów) [ATTACH=CONFIG]235050[/ATTACH]

- Styropian za murem z BK będzie chłoną wodę z kondensacji dyfuzji pary, będzie ograniczał zyski słoneczne zimą. A nadmierna akumulacja ścian będzie wpływała negatywnie na programowanie ogrzewania i komfort . Poza tym - połączenie styropianu na ścianie z tym w podłodze jest dość drogie:

[ATTACH=CONFIG]235055[/ATTACH]

http://passipedia.passiv.de/passipedia_en/planning/thermal_protection/external_walls/passive_house_suitable_wall_systems

Polecam szczególnie:

"In solid construction non-insulating masonry (for example lime-sandstone) or reinforced concrete with an Exterior Insulation and Finish System (EIFS) of polstyrene (thermal conductivity 0.032 to 0.04 W/(mK)) or mineral wool (thermal conductivity 0.04 W/(mK)) is used. Sometimes the masonry also consists of an insulating stone (e.g. porous concrete). The insulation thickness of the EIFS as a rule is between 200 and 300 mm, but can be bonded as single-layer up to 400 mm. Monolithic systems of porous concrete or brick have recently appeared on the market but at the moment they are applicable only for the upper limit range of Passive House U-values."

Ale co oni tam wiedzą!

Jakie znaczenie ma to co buduję? Doprawdy nawet takie pytanie było za trudne? Kuźwa, prościej nie potrafię. I tak spróbuję:

OPÓR DYFUZYJNY. PRZEGRODA JEDNA I DRUGA. KTÓRA MIEĆ WIĘKSZY. KTÓRA MIEĆ MNIEJSZY.

Ogromne . Izolacja to kompletny system działań . Jeżeli ma Pan dom nieizolowany - to zapewne będzie w nim centralne ogrzewanie. Takie ogrzewania nie są w stanie produkować tyle dokładnie tyle ciepła ile w danej chwili potrzeba. Np. najmniejszy piec gazowy nawet przy małych potrzebach ciepła - zużyje z sezonie minimum 800-900m3 gazu. - to jakiem ma znaczenie czy będzie Pan miał dom 150m3 - zaizolowany na poziomie 20 kWh/m2 czy 40kWh/m2 ??? - Przy ogrzewaniu niecentralnym - różnica w zużyciu będzie dwukrotna .

Ma Pan rację: Co oni wiedzą -jak to sprzedawcy certyfikatów a nie "pasywniacy" - Dom Lipińskich pod Smolcem nafaszerowany kolektorami i pompami ciepła zużył na wszystko 16 000kWh/137m2 - w 2007 (lekka zima)

A "Instytut..." to nazwa firmy - nie placówka badawcza!

Oczywiście, że tam gdzie jest paroizolacja a co za nią nie ma już takiego znaczenia, czyli odp. 1:

Parametrem, który charakteryzuje „szczelność” jest współczynnik oporu dyfuzyjnego µ. Im współczynnik jest większy, tym materiał budowlany jest bardziej paroszczelny. Standardowe płyty styropianowe EPS mają µ na poziomie 50-60 podobnie jak drewno świerkowe, cegła dziurawka czy beton, natomiast paroizolacje mają µ równe 10 000! Współczynnik ten dla specjalnie perforowanych płyt styropianowych kształtuje się na poziomie poniżej 10.

Ze też w ogóle przychodzi do głowy porównywanie paroizolacji ze styropianem, BK czy ceramika... jest XXI wiek - jest internet

Można sobie katalog otworzyć http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Byggisolering/IsoverBoken/

Ma Pan rację: Co oni wiedzą -jak to sprzedawcy certyfikatów a nie "pasywniacy" - Dom Lipińskich pod Smolcem nafaszerowany kolektorami i pompami ciepła zużył na wszystko 16 000kWh/137m2 - w 2007 (lekka zima)

A "Instytut..." to nazwa firmy - nie placówka badawcza!

A jaki mają w tym cel, żeby nie wspominać o paroizolacji? Promują pasywne domy, które nie są pasywne? Po co?

A poza tym dlaczego mam zaufać Panu a nie prof. dr Wolfgangowi Feist z wieloletnią praktyką (ur. 1954), który prowadził badania finansowane przez Hesję?

Oczywiście, że tam gdzie jest paroizolacja a co za nią nie ma już takiego znaczenia, czyli odp. 1:

Parametrem, który charakteryzuje „szczelność” jest współczynnik oporu dyfuzyjnego µ. Im współczynnik jest większy, tym materiał budowlany jest bardziej paroszczelny. Standardowe płyty styropianowe EPS mają µ na poziomie 50-60 podobnie jak drewno świerkowe, cegła dziurawka czy beton, natomiast paroizolacje mają µ równe 10 000! Współczynnik ten dla specjalnie perforowanych płyt styropianowych kształtuje się na poziomie poniżej 10.

Paroizolacja 0,5mm o współczynniku 10000 ,oznacza opór równoważny 5m powietrza.

Styropian 30cm o współczynniky 60 ,oznacza opór równoważny 18m powietrza.

Wygląda na to ,że styropian 30cm daje większy opór dyfuzyjny niż paroizolacja 0,5mm.

A jaki mają w tym cel, żeby nie wspominać o paroizolacji? Promują pasywne domy, które nie są pasywne? Po co?

A poza tym dlaczego mam zaufać Panu a nie prof. dr Wolfgangowi Feist z wieloletnią praktyką (ur. 1954), który prowadził badania finansowane przez Hesję?

Nie musi Pan mi ufać - instalacje w domach do 30kwh/m2 robię od 1990 roku - i nie na papierze . Może taż zobaczy Pan na ich stronie, że ściana ma teoretycznie 0.15W/m2 xK --- standardem od prawie 20 lat jest 0.1 go.php.jpg

Może też zobaczy Pan podłogi --- a raczej się Panu nie uda.

Jeżeli chce Pan dom zużywający na wszystko 120kWh/m2 rocznie - to Pan łyka ich "pomysły" .

A nie mnie Pan ma wierzyć, tylko fizykę zrozumieć!

Da Pan paroizolację w dachu? Jeżeli tak to dlaczego?

Nie musi Pan mi ufać - instalacje w domach do 30kwh/m2 robię od 1990 roku - i nie na papierze . Może taż zobaczy Pan na ich stronie, że ściana ma teoretycznie 0.15W/m2 xK --- standardem od prawie 20 lat jest 0.1 [ATTACH=CONFIG]235068[/ATTACH]

Jeżeli chce Pan dom zużywający na wszystko 120kWh/m2 rocznie - to Pan łyka ich "pomysły" .

http://translate.google.pl/#sv/pl/h%C3%B6gsta%20till%C3%A4tna%20u%20v%C3%A4rde%20man%20anv%C3%A4nder%20de%20alternativa%20kraven

To ma być standard? Wymagania alternatywne?

A w dachu nie dam żadnej izolacji, bo dach u mnie to tylko drewno i blacha. Przed WEŁNĄ (patrząc od środka) daje się paroizolację, żeby zabezpieczyć WEŁNĘ! Ale po co dawać wełnę? Nie lepiej styro poklejony pianką PUR, albo w ogóle piankę PUR?

p.s. Czas mija i cenne (nawet bezcenne) nagrody przepadną:D

Nie musi Pan mi ufać - instalacje w domach do 30kwh/m2 robię od 1990 roku - i nie na papierze . Może taż zobaczy Pan na ich stronie, że ściana ma teoretycznie 0.15W/m2 xK --- standardem od prawie 20 lat jest 0.1 [ATTACH=CONFIG]235068[/ATTACH]

BTW Dlaczego przy ogrzewaniu elektrycznym bezpośrednim przegrody powinny być szczelniejsze? W innych przypadkach wg Pańskiej tabelki wystarczy ściana jak od profesora Feista!

http://translate.google.pl/#sv/pl/h%C3%B6gsta%20till%C3%A4tna%20u%20v%C3%A4rde%20man%20anv%C3%A4nder%20de%20alternativa%20kraven

To ma być standard? Wymagania alternatywne?

A w dachu nie dam żadnej izolacji, bo dach u mnie to tylko drewno i blacha. Przed WEŁNĄ (patrząc od środka) daje się paroizolację, żeby zabezpieczyć WEŁNĘ! Ale po co dawać wełnę? Nie lepiej styro poklejony pianką PUR, albo w ogóle piankę PUR?

p.s. Czas mija i cenne (nawet bezcenne) nagrody przepadną:D

To jest tabelka z 1991 roku gdy ISOVER nazywał się jeszcze gulfiber .

W innych przypadkach wg Pańskiej tabelki wystarczy ściana jak od profesora Feista!
Naprawdę gdzieś pisałem, że przegroda może być bez paroizolacji ? Lub, że w domu izolowanym da się zrobić inne ogrzewanie niż bezpośrednie? Gdzie Pan to znalazł?