andriuss 14.01.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Oczywiście, że tam gdzie jest paroizolacja a co za nią nie ma już takiego znaczenia, czyli odp. 1: Parametrem, który charakteryzuje „szczelność” jest współczynnik oporu dyfuzyjnego µ. Im współczynnik jest większy, tym materiał budowlany jest bardziej paroszczelny. Standardowe płyty styropianowe EPS mają µ na poziomie 50-60 podobnie jak drewno świerkowe, cegła dziurawka czy beton, natomiast paroizolacje mają µ równe 10 000! Współczynnik ten dla specjalnie perforowanych płyt styropianowych kształtuje się na poziomie poniżej 10. No widzisz, jednak nie widzisz. A pisałem kilka stron temu. Piszesz o współczynniku. Bezwymiarowym. Lambda to też współczynnik. Służy nam do obliczenia U przegrody. Z racji tego, że U kilkukrotnie liczyłeś, na tej samej zasadzie policz sobie opór dyfuzyjny 0,2 mm paroizolacji oraz 30 cm cięższego styropianu o współczynniku 100. I nie chodzi o to, że jedno ma X a drugie 1,2X. Są to wartości tak wysokie, że kwestie dyfuzji np. przez 20 cm żelbetu (współ. 20) i 20 cm XPS (współ. 150) mają charakter symboliczny i zupełnie nieistotny z punktu widzenia inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 To jest tabelka z 1991 roku gdy ISOVER nazywał się jeszcze gulfiber . Naprawdę gdzieś pisałem, że przegroda może być bez paroizolacji ? Lub, że w domu izolowanym da się zrobić inne ogrzewanie niż bezpośrednie? Gdzie Pan to znalazł? Tabelka jest podpisana 23-10-2013. Może i Pan nie pisał, ale DLACZEGO nie mogę w domu izolowanym zrobić ogrzewania elektrycznego 8-mio stopniowego? Co ma izolacja do ilości stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.plastkemiforetagen.se%2FMaterial%2FEPS%2520Bygg%2520Grundboken.pdf&ei=xEDVUuD6JYrwhQeA3IDYAw&usg=AFQjCNFS1PCxYk2RnkoCZo7FLTyo6d4w_w&sig2=L03ETwEBjB6epIJwXAA61A&bvm=bv.59378465,d.bGQ&cad=rjaWarto zobaczyć - np str 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 To są fajne teorie jak je zapodaje Ciocia Klocia na przyjęciu rodzinnym, ale jak to pisze ktoś, kto robi takie coś u kogoś za pieniądze, to już takie fajne nie jest. Swoją drogą SKĄD ta wiedza, skoro dookoła sami dyletanci? Od KOGO Pan się uczył Panie TB? Wszystko samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Tabelka jest podpisana 23-10-2013. Może i Pan nie pisał, ale DLACZEGO nie mogę w domu izolowanym zrobić ogrzewania elektrycznego 8-mio stopniowego? Co ma izolacja do ilości stopni? W '91 też była ta tabela... W domach izolowanych robi się ogrzewanie elektryczne bezpośrednie. Pośrednie systemy przy małych potrzebach ciepła zupełnie się nie sprawdzają. A poza tym są znacznie droższe, co przy konkretnym budżecie zabiera kasę z izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 To są fajne teorie jak je zapodaje Ciocia Klocia na przyjęciu rodzinnym, ale jak to pisze ktoś, kto robi takie coś u kogoś za pieniądze, to już takie fajne nie jest. Swoją drogą SKĄD ta wiedza, skoro dookoła sami dyletanci? Od KOGO Pan się uczył Panie TB? Wszystko samemu? Pierwszy reku domowy 1989 - pierwszy sklep z izolacjami 1990 - Wystarczy znać fizykę - to i z izolacjami można sobie poradzić. - Szanowny Panie zacznijmy od podstaw: Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania - w Polsce izolacją zajmuje się Instytut Technik Cieplnych finansowany przez monopolistę w sprzedaży nośników - To tak jakby zlecić monopol na dopracowanie aut napędzanych elektrycznie ORLENOWI . Dla nich coś co zużywa nawet ponad 30kWh/m2 to jeszcze dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.01.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Wprost się nie da bo wyjdą takie kwiaty: Takie przeliczanie na skróty tylko w funkcji grubości to bzdura, masz: http://www.dachowa.com.pl/pl/porady/folie-i-membrany-dachowe/63,jak_porownywac_paroprzepuszczalnosc.html i pochwal się jak doszedłeś do swoich wniosków! Z definicji współczynnika dyfuzji,która mówi ,że współczynnik określa ile razy mniej materiał przepuszcza parę wodną od powietrza tej samej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.01.2014 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Wprost się nie da bo wyjdą takie kwiaty: Oho, uczysz się Kszhu od TB. Da się, zakładamy znormalizowany współczynnik i te same domowe warunki pracy. Zacytowany link nic w tej kwestii nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Dlaczego pan pajacuje? Pan nawet nie wie skad wie ze te domy <30kWh/m2 byly. Nikt przeciez tego nie liczyl... Jak to nie liczył - liczył dobrze - bez komputera bo nie było i bez katalogów ze współczynnikami przenikania ciepła - bo nie było!!! Ale izolacja kończyła się na 30kWh/m2 rocznie - co bez wątpienia pokazywał licznik inwestorowi! EPS i grund och mark A w Szwecji jak jest miejsce - to i 60 cm wypełnienia EPS em ( str. 14) nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.01.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Naprawdę gdzieś pisałem, że przegroda może być bez paroizolacji ? Lub, że w domu izolowanym da się zrobić inne ogrzewanie niż bezpośrednie? Gdzie Pan to znalazł? Takie mam pytanie: jak ma rozwiazany temat izolacji wielokrotnie przez pana przywolywany dom pasywny J-J-a ? Paro i termo? Edytowane 14 Stycznia 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.01.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Bardzo dobrze - EPS 30 ściany, 30-35 posadzka (no ale pod nią GWC co wg nydara oznacza dobrze-nie-dobrze) i w cholerę wełny na stropie (różna grubość). Kto skopiował sobie jego temat nim usunął ten ma:) No coż nie skopiowalem...a szkoda wielka. Ale pytanie bylo w zasadzie do TB. Bo wielokrotnie przywolywal ten dom jako chwalebny przyklad niecentralnego grzania w domu pasywnym To i pytam sie jak sie to ma do jego zalecen dla domow "izocostam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.01.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja to wiem, ty to wiesz ( a nawet wiecej). TB natomiast ciagle opowiada swja mantre ze izolacja tylko od srodka. A tu zonk bo przywoluje na przyklad dom ktory powinen palic ze 120kWh wg niego. Ale wszyscy tu to Don Kichot-y i jeden WiatrakTB ( prawie jak TM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ma Pan rację: Co oni wiedzą -jak to sprzedawcy certyfikatów a nie "pasywniacy" - Dom Lipińskich pod Smolcem nafaszerowany kolektorami i pompami ciepła zużył na wszystko 16 000kWh/137m2 - w 2007 (lekka zima) A "Instytut..." to nazwa firmy - nie placówka badawcza! Skąd Pan ma te dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Dobra czas minął - nie wygrał nikt. Zero zachwytu, nie zostałem nawet zadziwiony. Tak jak pisałem - mam OD ZEWNĄTRZ 5cm byle jakiej wełny a na tym 5cm styro (a nawet czasami 10cm). Sprawdzałem w kilku miejscach, bo na górze nie ma żadnych płyt, ani tym bardziej wylewki - wszędzie suchutko (nad i pod wełną). Ale dobra, może za mała różnica temperatur i za mało ocieplenia. Niekorzystny przypadek tutaj: To jest 30 cm wełny, a między wełną a stropem 1mm folii PE. Różnica temp. 50K i się coś wykropli. Trzeba by dać lepszą paroizolację. Ale to wykraplanie będzie zachodzić tylko przy bardzo dużej różnicy temperatur. W lecie odparuje, więc w czym problem? Faktycznie dla bardzo dużej grubości ocieplenia łatwiej zachodzi kondensacja, ale ile jest dni z temp. poniżej -25st? Czy to jest taki problem? Fajnie by było dołożyć paroizolację od środka, ale jak to zrobić skutecznie? Przecież są ściany nośne wewnętrzne i ściany działowe. Jak dam folię i płyty GK, to też folię poprzebijam. Podsumowując temat jest, ale nie uważam go za problem. Można próbować robić coś na zapas, ale technologia musi być lepsza. Może jakiś tynk paroizolacyjny? Nad tym mogę się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Skąd Pan ma te dane? Że nazwa "instytut.. " - bo byłem w Darmstadt i widziałem. A co do zużycia - to ze stron Instytutu Domów Pasywnych w Darmstadt, oraz, że Lipińscy stracili serce do tematu - a takie piękne przecięcie wstąg było . Zna też Pana Güntera Schlagowskiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Co do meritum to sam TB pokazuje ocieplenie od zewnątrz nawet wraz z ławami. Kwestia aby wiedzieć co się chce osiągnąć a technologie się znajdą. Wg fizyki budowli - nie ma czegoś takiego jak izolacja ściany, dachu, podłogi ( "nieskończoność izolacji") jedyną forma izolacji termicznej jest termos - jako całość . Czy miękka izolacja będzie chroniła mur i żelbetową płytę fundamentową czy mur i beton będą chronić izolację - to dla zużycia kWh jest ganz egal. Natomiast ja osobiście wolę jak beton chroni izolację a akumulacja nie utrudnia mi programowania temperatura/czas/miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Tak sobie sprawdzam w OZC i wychodzi na to, że kondensacja pary wodnej jest możliwa (przy bardzo niskich termp. zewnętrznych), ale nie wiem, czy jest taka groźna. Tynk mineralny na styropian i wszystko w lecie powinno odparować.A jak ktoś chce dawać folię od wewnątrz to oczywiście mu wolno - tragedii nie będzie. Natomiast ocieplenie od wewnątrz jak można od zewnątrz to już głupota. Od zewnątrz łatwiej (nie ma ścian), lepiej (nie ma mostków cieplnych) i normalniej.Rozważam jeszcze możliwość wykonania paroizolacji od wewnątrz inaczej. Może jakim Abizolem? Da się to tynkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Linki z S sie skonczyly , albo TB tlumaczy BBR Stara sie moze nawet zrozumiec... Szuka definicji domu "izolowanego" ... Szwedzi zacofani... I to jak! Szanowny Panie - choćby instalacje tego typu instalacje - Żeby wykazać maksymalne zyski z pompy ciepła - kosztem komfortu rezygnuje się z wentylacji z odzyskiem ciepła i powietrze wentylacyjne oddaje ciepło pompie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Tynk mineralny na styropian i wszystko w lecie powinno odparować. Tylko, ze ja np. wolę mieć na plecach suche ciuchy zimą a letem mogą być polane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 A jak ktoś chce dawać folię od wewnątrz to oczywiście mu wolno - tragedii nie będzie. Jeszcze raz zapytam: w dachu Pan też nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts