Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Natomiast ocieplenie od wewnątrz jak można od zewnątrz to już głupota. Może Pan choć jedną zaletę wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Rozważam jeszcze możliwość wykonania paroizolacji od wewnątrz inaczej. Może jakim Abizolem? Na pewno zapach będzie przyjemny - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Tylko, ze ja np. wolę mieć na plecach suche ciuchy zimą a letem mogą być polane! A ile jest dni z temp. poniżej -25 st? Ile tej wilgoci tam wejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Jeszcze raz zapytam: w dachu Pan też nie da? W dachu pisałem nie będzie ocieplenia. Na stropie nie wiem co dam - może piankę PUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Może Pan choć jedną zaletę wymienić? Przecież wymieniłem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Na pewno zapach będzie przyjemny - Faktycznie nie jest to dobre. Dlatego pisze "jakim". Takim nieśmierdzącym np. typu folia w płynie, albo jak nie to Abizol OD ZEWNĄTRZ ściany konstrukcyjnem, pod styro. Wilgoć w ścianach wewnętrznych pozostanie i w domu będzie bardziej stabilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 A ile jest dni z temp. poniżej -25 st? Ile tej wilgoci tam wejdzie? A dlaczego nie wejdzie wilgoć przy -1? Bo OZC tak sobie zażyczył? Dlaczego nie ma być kondensacji przy + 2stC jak jest wewnątrz +22 st i 45%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Przecież wymieniłem 3 Może taki wierszyk: wuj się żeni Wuj szukał bratnią duszyczkę Trafił na biuro matrymonialne Może tu odnajdę Taką jak ja nieudaczniczkę Oferta była…. jedna Beata z fotką słabej jakości Mina wuja dość niewybredna I targają nim wątpliwości - no… ale ona jest ślepa! To wada? Z za biurka pada Cóż Pan, to zaleta Włos Panu już wypada Urody Pan raczej mizernej Nie oceni tego Beata Nawet w poświacie niedzielnej Tak…, no ale kulawa! Jakaż to wada? Toż to wspaniała sprawa Gdzie Pan chce tam wpada Ale do tego jeszcze niemowa…. No tu nie wytrzymała i szlus Urzędniczka przerwała w pół słowa Przecież to ogromny plus! Patrzy facio na lico dziewczęcia Bez większego zachwytu niestety Ale pryszczata… jak widać ze zdjęcia A Pan co! Chciałby mieć same zalety!! Wymienił Pan tak naprawdę wady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Faktycznie nie jest to dobre. Dlatego pisze "jakim". Takim nieśmierdzącym np. typu folia w płynie, albo jak nie to Abizol OD ZEWNĄTRZ ściany konstrukcyjnem, pod styro. Wilgoć w ścianach wewnętrznych pozostanie i w domu będzie bardziej stabilna. Dlaczego ma być stabilna - wychodzi troszkę wilgoci - spada troszkę opór cieplny - to wchodzi troszkę więcej wilgoci i spada dalej opór cieplny - a więc i więcej... i robi się taki "generator" do wiosny. Pan te zmienne, dynamiczne U uwzględnił w obliczeniach? Oraz to, że wewnątrz H2O produkowane jest non stop!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Wymienił Pan tak naprawdę wady! To znaczy fajnie się zostawia mostki termiczne, które trzeba obrobić (to jest trudniejsze od nieobrabiania). Okna od wewnątrz tak samo się obrabia jak od zewnątrz. Te mostki coś dają dobrego? A może to ma być INACZEJ. Wtedy spoko - jest na lewą stronę. Fajnie się na to patrzy z boku - fenomen, ale na dłuższą metę nie kręci, a i wygoda raczej wątpliwa. Powtarzam pytanie: folia w płynie od wewnątrz, albo abizol pod styro od zewnątrz będą OK? A co do tej folii pod ocieplenie na strop to żałować parę stówek nie zamierzam. Jesteś Pan rad? Teraz Pana proszę o zaległe odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Dlaczego ma być stabilna - wychodzi troszkę wilgoci - spada troszkę opór cieplny - to wchodzi troszkę więcej wilgoci i spada dalej opór cieplny - a więc i więcej... i robi się taki "generator" do wiosny. Pan te zmienne, dynamiczne U uwzględnił w obliczeniach? Oraz to, że wewnątrz H2O produkowane jest non stop!? Przecież to jest bełkot! "...wychodzi troszkę wilgoci (...) to wchodzi troszkę więcej wilgoci..." - PERPETUM MOBILE! H2O jest usuwane przez wentylacje - o czym sam Pan przypomina non stop! A te zmienne to jakoś przynajmniej próbuję przełożyć na język dla mnie zrozumiały. Nie potrafię patrząc na równanie różniczkowe z kilkoma zmiennymi ocenić zachowania materiału. Nie widziałem też go w akcji w KAŻDYCH warunkach. A Pan widział? Co do tej amerykanckiej strony ze skutkami kondensacji - w wełnie mineralnej, która CHŁONIE wilgoć i przy dużej wilgotnośći wewnątrz, BEZ wentylacji mechanicznej. Czy to różnica? Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Np. do PC nie mam zaufania w niskich temp. ale, że jestem racjonalistą to nie wykluczam, że pokręcę się koło tematu i sprawdzę jak to się sprawdza przy dłuższych ujemnych temp. Tylko, że to nie spełnia mojego kryterium "komfortu" bo trzeba co jakiś czas robić przeglądy no i jest to urządzenie mechaniczne, które może "paść" dlatego kable to podstawa a jak kable to super-izolacja. Dokładnie jak Pan - NIE MIAŁEM ZAUFANIA Naczytałem się o spadającym na łeb COP o włączających się grzałkach . Ale... W sklepie musiałem zrobić klimę to bez invertera nie ma sensu. W mieszkaniu również ( wszystkie okna wychodzą na Aleje Jerozolimskie) - to zrobiłem. Przyszła zima a to chodzi... i grzeje było - 23 a to chodzi i grzeje ( a grzałki w ogóle nie ma) . No to pomyślałem - ciepłownicy mnie kolejny raz w balona robią. Jak policzyć COP przy -20? Wpadłem na prosty pomysł - założyłem podlicznik do mojej toshiby i ustawiłem 22 st.C - 5min.. 10 minut.. trzyma 22 st i pobiera 280W-300W Podłączyłem grzejnik konwekcyjny przez autotransformator Włączyłem go wyłączając toshibę - 700W - temperatura powoli spada - przy 900W była stabilna - 22st.C Dla mnie to wystarczający argument, że grzeje i to przy mrozach z COP koło 3. Katalogowy COP 5.8. Teraz pytanie - dlaczego przy COP 3 mam nie dogrzewać powietrza w mieszkaniu domu sklepie itp w którym jest ogrzewanie podłogowe? Dlaczego nie zmniejszyć rachunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Przecież to jest bełkot! "...wychodzi troszkę wilgoci (...) to wchodzi troszkę więcej wilgoci..." - PERPETUM MOBILE! Nie rozumie Pan - że wilgoć w izolacji wpływa na jej parametry, więc i w wyliczeniach tę dynamikę parametrów należy uwzględnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 To znaczy fajnie się zostawia mostki termiczne, które trzeba obrobić (to jest trudniejsze od nieobrabiania). Okna od wewnątrz tak samo się obrabia jak od zewnątrz. Te mostki coś dają dobrego? A może to ma być INACZEJ. Wtedy spoko - jest na lewą stronę. Fajnie się na to patrzy z boku - fenomen, ale na dłuższą metę nie kręci, a i wygoda raczej wątpliwa. Powtarzam pytanie: folia w płynie od wewnątrz, albo abizol pod styro od zewnątrz będą OK? A co do tej folii pod ocieplenie na strop to żałować parę stówek nie zamierzam. Jesteś Pan rad? Teraz Pana proszę o zaległe odpowiedzi. Żadna izolacja nie ma mostków termicznych - bo to warunek by była izolacją. Zarówno to: jak i to: to nie jest izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Nie rozumie Pan - że wilgoć w izolacji wpływa na jej parametry, więc i w wyliczeniach tę dynamikę parametrów należy uwzględnić? Człowieku - rozumiem, choć nie wiedziałem takiego przypadku. Daj Pan zatem receptę. Czy folia w płynie, albo Abizol od zewnątrz ściany konstrukcyjnej, pod styro załatwia sprawę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Jeżeli ktoś chce mieć piętro w domu izolowanym to: Albo płyta fundamentowa http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.thermisol.se%2Fassets%2Ffiles%2Fsverige%2FVillagrunder%2FGrundbroschyr.pdf&ei=lITVUtqiLMaqhAfbwoCQAw&usg=AFQjCNG8dMxcwj8YBqwsdCp-cInRzm1siA&sig2=nU-Xk5Ydg0q_7KHeYzaoIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Panie Tomaszu niech Pan odpocznie, nie galopuje jak dwuletnie PRY wszystko będzie dobrze, kiedyś będziemy mieszkać w domach energooszczędnych.A wilgoć, parę, dyfuzję, konwekcję, wilgotny styropian, nowości GWC, i izolację od gruntu zostawmy w spokoju. Moje pytanie jest o wiele ważniejsze, a mianowicie, dlaczego parują mi okulary gdy układam wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Człowieku - rozumiem, choć nie wiedziałem takiego przypadku. Daj Pan zatem receptę. Czy folia w płynie, albo Abizol od zewnątrz ściany konstrukcyjnej, pod styro załatwia sprawę! Skuteczna paroizolacja to paroizolacja od wewnątrz. A suche tynki wymyślono właśnie z powodu paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Żadna izolacja nie ma mostków termicznych - bo to warunek by była izolacją. Zarówno to: [ATTACH=CONFIG]235120[/ATTACH] jak i to:[ATTACH=CONFIG]235121[/ATTACH] to nie jest izolacja. A to: http://www.structherm.co.uk/Refurbishment/External-Wall-Insulation/EWI-v-IWI.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Skuteczna paroizolacja to paroizolacja od wewnątrz. A suche tynki wymyślono właśnie z powodu paroizolacji. Amen! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts