Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Niech Pan się wzoruje na budownictwie brytyjskim - ja nie znam gorszego! Tu jest temat - komfortowe domy 0-20kWh/m2 . Tu wszystkie szczegóły nabierają dużego znaczenia w stratach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.01.2014 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Człowieku - rozumiem, choć nie wiedziałem takiego przypadku. Daj Pan zatem receptę. Czy folia w płynie, albo Abizol od zewnątrz ściany konstrukcyjnej, pod styro załatwia sprawę! http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.bdb.com.pl%2Fzdjecia%2Fsalon%2F20100101021801347658.pdf&ei=zobVUtnPM9SVhQf0kYCYAw&usg=AFQjCNEwdA18L_SpKSNnbkICJTRegF_hVw&sig2=UwGwF2Bjof11EDXFWDF7jQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) ale jak zakładam maskę to parują bardziej ...czyżby nieszczelność na układzie wydechowym? nie robiłbym problemu, ale to oczy, a oczy prawie tak ważne jak nos. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Z wilgocią z kondensacji dyfuzji pary jest inaczej. Nawet XPS jest pod tym względem gorszy od EPS - choć wody się nie boi. A ty dalej ciśniesz ten artykuł Bobocinskiego, którego nie zrozumiałeś Gdyby nie było ruchu powietrza i pary - to takie badania nie miałby sensu: Analiza przewodności cieplnej przegród z betonu komórkowego w zależności od zmian wilgotności http://pub.pollub.pl/publikacje/2601/ ] a ten dalej swoje ... perm już Ci odpowiedział: "...Określono przewodność cieplną betonów komórkowych przy wilgotności sorpcyjnej i ponadsorpcyjnej, natomiast w przypadku pozostałych materiałów - będących izolacjami cieplnymi - ograniczono się do wilgotności ponadsorpcyjnej, gdyż znikoma wilgotność sorpcyjna tych materiałów nie wpływa na ich przewodność cieplną..." Tu źródło: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...,d.bGQ&cad=rja A w Szwecji jak jest miejsce - to i 60 cm wypełnienia EPS em ( str. 14) nie zaszkodzi. A co powiesz na rysunek na stronie 15 ? To dopiero izolacja Może Pan choć jedną zaletę wymienić? Budowanie "za dużego" domu, żeby później izolować 30cm od wewnątrz to jest zaleta ? Powtarzam pytanie: folia w płynie od wewnątrz, albo abizol pod styro od zewnątrz będą OK? Będzie OK, ale oszczędności finansowych na ogrzewaniu z tego tytułu nie odczujesz. Już kiedyś o tym rozmawialiśmy, i nawet smarowanie ścian najtańszym środkiem jakim jest szkło w płynie jest nie opłacalne. PS. UWAGA! Ciężko coś przykleić do ściany pomalowanej szkłem wodnym, chociaż chba nikt nie próbował kleić styro na piankę. Wpadłem na prosty pomysł - założyłem podlicznik do mojej toshiby i ustawiłem 22 st.C - 5min.. 10 minut.. trzyma 22 st i pobiera 280W-300W Podłączyłem grzejnik konwekcyjny przez autotransformator Włączyłem go wyłączając toshibę - 700W - temperatura powoli spada - przy 900W była stabilna - 22st.C Kolejne naciągane doświadczenie. Jak zachowałeś stabilną temp. na zewn. w trakcie tego badania ? Ile czasu trwało te badanie ? Nie rozumie Pan - że wilgoć w izolacji wpływa na jej parametry, więc i w wyliczeniach tę dynamikę parametrów należy uwzględnić? i jeszcze raz ... perm już Ci odpowiedział: "...Określono przewodność cieplną betonów komórkowych przy wilgotności sorpcyjnej i ponadsorpcyjnej, natomiast w przypadku pozostałych materiałów - będących izolacjami cieplnymi - ograniczono się do wilgotności ponadsorpcyjnej, gdyż znikoma wilgotność sorpcyjna tych materiałów nie wpływa na ich przewodność cieplną..." Tu źródło: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...,d.bGQ&cad=rja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 jak i to:[ATTACH=CONFIG]235121[/ATTACH] to nie jest izolacja. A dlaczego balkon? Ja tu widzę izolację od wewnątrz bez zachowania ciągłości pomiędzy parterem a piętrem. Moje pytanie jest o wiele ważniejsze, a mianowicie, dlaczego parują mi okulary gdy układam wełnę? bo układasz wełnę nie po tej stronie okularów ! Od wewnątrz, od wewnątrz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Barth3z a z tym się zgadzasz? Skuteczna paroizolacja to paroizolacja od wewnątrz. A suche tynki wymyślono właśnie z powodu paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Wilgoć powstrzyma ale co do tego przykleisz? Z tym, że ta wilgoć z mieszkania dla styropianu na zewnątrz problemem nie jest. A wilgoć skąd jest problemem? Przecież wilgoć idzie od ciepłego do zimnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Barth3z a z tym się zgadzasz? a izolację od wewnątrz wymyślono z powodu TB ...czy odwrotnie ? zresztą co za różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 a izolację od wewnątrz wymyślono z powodu TB ...czy odwrotnie ? zresztą co za różnica ? zgadzasz się czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ty w jakim celu chcesz tę paroizolację? Żeby deszcz przez styropian do domu się nie lał czy żeby, teoretycznie, wilgoć z wewnątrz nie kondensowała się w styro? Ja nie mówię, że chcę. Styro ma w doopie deszczówkę - spływa jak po kaczce, szczególnie jak jest otynkowany. Ale TEORETYCZNIE wilgoć z wewnątrz może kondensować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja nie mówię, że chcę. Styro ma w doopie deszczówkę - spływa jak po kaczce, szczególnie jak jest otynkowany. Ale TEORETYCZNIE wilgoć z wewnątrz może kondensować. Gdy nie ma paroizolacji od wewnątrz to raczej nie tylko teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 zgadzasz się czy nie? ale z czym? z tym, że suche tynki wymyślono z powodu paroizolacji ? Przecież to bezsensu stwierdzenie. czy masz na myśli pierwsze zdanie o skutecznej paroizolacji ? Ja odpoweim, że zależy od przegrody i rodzaju materiałów zastosowanych w przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 A praktycznie na rachunki za ogrzewanie to nie wpływa i tego się trzymam:) A niech się kondensuje na tynku, komu to szkodzi? I ile tego przy wentylacji wewnątrz i zimowej suchości? Musiałbyś mieć dwa budynki aby sprawdzić czy nie wpływa na rachunki, jeden z drugi bez inaczej to wieczna niewiadoma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 ale z czym? z tym, że suche tynki wymyślono z powodu paroizolacji ? Przecież to bezsensu stwierdzenie. czy masz na myśli pierwsze zdanie o skutecznej paroizolacji ? Ja odpoweim, że zależy od przegrody i rodzaju materiałów zastosowanych w przegrodzie. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 ? nie czuje o co chodzi co za różnica z jakiego powodu wymyślono ? Czy chodzi Ci o to że np. w drewnianym domku nie można kłaść tynku na mokro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 A może ta paroizolacja w środku to ma sens przy OCIEPLENIU W ŚRODKU? Tu jest wykresik ze styro na zewnątrz: a tutaj w środku: . To chyba daje do myślenia. Jak się ktoś uprze ocieplać od środka to folia musi być A jak robi zwyczajnie to mu tak potrzebna jak babie gerber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 nie czuje o co chodzi co za różnica z jakiego powodu wymyślono ? Czy chodzi Ci o to że np. w drewnianym domku nie można kłaść tynku na mokro ? Skuteczna paroizolacja to paroizolacja od wewnątrz. z tym się zgadzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 z tym się zgadzasz? "Skuteczna paroizolacja to paroizolacja od wewnątrz." Ogólnie tak. Abstrahując od tego czy zawsze jest ona potrzebna, to paroizolacja może być również umieszczona pomiędzy styro a ścianą. Czy to też kwalifikuje się jako "od wewnątrz" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 "Skuteczna paroizolacja to paroizolacja od wewnątrz." Ogólnie tak. Abstrahując od tego czy zawsze jest ona potrzebna, to paroizolacja może być również umieszczona pomiędzy styro a ścianą. Czy to też kwalifikuje się jako "od wewnątrz" ? Kiedy nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 14.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 No pewnie, że musi być! A czym takie ociepl. od wewn. znacząco różni się w przekroju od szkieleciora? Takie "dziwaczne" ocieplenie to ucieczka od szkieleta w bardziej stabilną konstrukcję choć bardzo nie praktyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts