Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie i komfortowe domy zużywajace od 0 do 20kWh.m2 rocznie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Tomasz Brzęczkowski

5725

• nydar

4235

• Barth3z

3808

• perm

2702

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Człowieku - rozumiem, choć nie wiedziałem takiego przypadku. Daj Pan zatem receptę. Czy folia w płynie, albo Abizol od zewnątrz ściany konstrukcyjnej, pod styro załatwia sprawę!

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&sqi=2&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.bdb.com.pl%2Fzdjecia%2Fsalon%2F20100101021801347658.pdf&ei=zobVUtnPM9SVhQf0kYCYAw&usg=AFQjCNEwdA18L_SpKSNnbkICJTRegF_hVw&sig2=UwGwF2Bjof11EDXFWDF7jQ

Z wilgocią z kondensacji dyfuzji pary jest inaczej. Nawet XPS jest pod tym względem gorszy od EPS - choć wody się nie boi.

A ty dalej ciśniesz ten artykuł Bobocinskiego, którego nie zrozumiałeś :)

Gdyby nie było ruchu powietrza i pary - to takie badania nie miałby sensu: Analiza przewodności cieplnej przegród z betonu komórkowego w zależności od zmian wilgotności

http://pub.pollub.pl/publikacje/2601/

]

a ten dalej swoje ... perm już Ci odpowiedział:

"...Określono przewodność cieplną betonów komórkowych przy wilgotności sorpcyjnej i ponadsorpcyjnej, natomiast w przypadku pozostałych materiałów - będących izolacjami cieplnymi - ograniczono się do wilgotności ponadsorpcyjnej, gdyż znikoma wilgotność sorpcyjna tych materiałów nie wpływa na ich przewodność cieplną..."

Tu źródło:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...,d.bGQ&cad=rja

A w Szwecji jak jest miejsce - to i 60 cm wypełnienia EPS em ( str. 14) nie zaszkodzi.

A co powiesz na rysunek na stronie 15 ? To dopiero izolacja :)

Może Pan choć jedną zaletę wymienić?

Budowanie "za dużego" domu, żeby później izolować 30cm od wewnątrz to jest zaleta ? :p

Powtarzam pytanie: folia w płynie od wewnątrz, albo abizol pod styro od zewnątrz będą OK?

Będzie OK, ale oszczędności finansowych na ogrzewaniu z tego tytułu nie odczujesz. Już kiedyś o tym rozmawialiśmy, i nawet smarowanie ścian najtańszym środkiem jakim jest szkło w płynie jest nie opłacalne.

PS. UWAGA! Ciężko coś przykleić do ściany pomalowanej szkłem wodnym, chociaż chba nikt nie próbował kleić styro na piankę.

Wpadłem na prosty pomysł -

założyłem podlicznik do mojej toshiby i ustawiłem 22 st.C - 5min.. 10 minut.. trzyma 22 st i pobiera 280W-300W

Podłączyłem grzejnik konwekcyjny przez autotransformator

Włączyłem go wyłączając toshibę -

700W - temperatura powoli spada - przy 900W była stabilna - 22st.C

Kolejne naciągane doświadczenie. Jak zachowałeś stabilną temp. na zewn. w trakcie tego badania ? Ile czasu trwało te badanie ?

Nie rozumie Pan - że wilgoć w izolacji wpływa na jej parametry, więc i w wyliczeniach tę dynamikę parametrów należy uwzględnić?

i jeszcze raz ... perm już Ci odpowiedział:

"...Określono przewodność cieplną betonów komórkowych przy wilgotności sorpcyjnej i ponadsorpcyjnej, natomiast w przypadku pozostałych materiałów - będących izolacjami cieplnymi - ograniczono się do wilgotności ponadsorpcyjnej, gdyż znikoma wilgotność sorpcyjna tych materiałów nie wpływa na ich przewodność cieplną..."

Tu źródło:

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...,d.bGQ&cad=rja

jak i to:[ATTACH=CONFIG]235121[/ATTACH] to nie jest izolacja.

A dlaczego balkon? Ja tu widzę izolację od wewnątrz bez zachowania ciągłości pomiędzy parterem a piętrem. :yes:

Moje pytanie jest o wiele ważniejsze, a mianowicie, dlaczego parują mi okulary gdy układam wełnę?

bo układasz wełnę nie po tej stronie okularów ! Od wewnątrz, od wewnątrz !

Ty w jakim celu chcesz tę paroizolację? Żeby deszcz przez styropian do domu się nie lał czy żeby, teoretycznie, wilgoć z wewnątrz nie kondensowała się w styro?;)

Ja nie mówię, że chcę. Styro ma w doopie deszczówkę - spływa jak po kaczce, szczególnie jak jest otynkowany.

Ale TEORETYCZNIE wilgoć z wewnątrz może kondensować.

A praktycznie na rachunki za ogrzewanie to nie wpływa i tego się trzymam:)

A niech się kondensuje na tynku, komu to szkodzi? I ile tego przy wentylacji wewnątrz i zimowej suchości?

Musiałbyś mieć dwa budynki aby sprawdzić czy nie wpływa na rachunki, jeden z drugi bez :) inaczej to wieczna niewiadoma:)

A może ta paroizolacja w środku to ma sens przy OCIEPLENIU W ŚRODKU?

Tu jest wykresik ze styro na zewnątrz:

styro na zewnątrz.jpg

a tutaj w środku:

styro wewnątrz.jpg.

To chyba daje do myślenia.

Jak się ktoś uprze ocieplać od środka to folia musi być

A jak robi zwyczajnie to mu tak potrzebna jak babie gerber.