nydar 15.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Szanowny Panie !!! Nie robią tego za darmo. Może Pan sprawdzić jak dużo osób pisało prace, czy zajmowało się przemianami wilgotnościowo temperaturowymi w przegrodach !!! A przecież w przegrodzie termicznej z definicji nie może być ruchu powietrza czy wody. Ludzie żyją też z prostytucji, czy kradzieży, co przyjmuję do wiadomości, ale specjalnego entuzjazmu to u mnie nie wywołuje. A wie Pan ile bzdurnych opracowań wykonuje się na zlecenia posłów RP? Może Pan podać moc w kW jaką che Pan ten grunt ogrzewać ? pokazałem już Panu, że 60kW na metrową warstwę piasku pod 100m2 domem - nie ogrzeje się więcej jak o st. przy ciągłej pracy tych 600W/m3. Pan poda dane - ile piasku suchego i moc źródła. A tak skwitował to TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 nie skutecznie odsiałem ziarno od plew sorki A komentarz TB iście Brzęczkowski. Skąd on te porównania bierze Gdyby chociaż z jednym trafił ... A tu żadne nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.01.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Taki ma styl.Zauważ jaki to problem obliczyć cokolwiek w materiałach ziarnistych .Nie idzie znaleźć danych o temperaturach pod posadzkami niepodpiwniczonych domów ,czy wilgotności piachu a wydaje się to niezwykle ciekawe .No bo trędy mówią 20,30 a nawet więcej izolacji pod posadzkę a tak naprawdę nikt nie wie czy to ma sens. O ile prawdą jest,że przy 20cm mam 16oC a przy 30-tu cm będę miał 12oC ,to jaki sens jest pakować więcej izolacji skoro U takie same? A może 20cm to też za dużo? A może optymalna grubość? Nikt nic nie wie. Czeski film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Czy ktoś ma dane na temat wpływu wilgoci na lambdę styro i wełny mineralnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 16.01.2014 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 O tej pracy kol TB wyraził się dobitnie kilka stron temu. Pisana na zamówienie ( taki sens był) . mrTB to przede wszystkim pisze posty na wlazne zamowienie cos jak A72 zarzucal doradcom z firm, ze sa kompletnie niewiarygodni.. no i wyszlo, ze sam potajemnie rozkrecal biznes wiec znal temat od podszewki.. ale do mrTB czuje jakas absurdalna sympatie.. w koncu nikt tak nie porusza tlumow i nikt tak nie jednoczy obozu izolowania od zewnatrz! a sam mrTB uwielbia role don Kichota.. zatem wilk syty i owca cala! redakcja tez zadowolona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2014 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 izolowania od zewnatrz! wilk syty i owca cala! 1- Rolą izolacji termicznej jest marginalizacja roli ogrzewania ( najlepiej do zera) - 2 - nad "izolacją" w Polsce pracuje Instytut Technik Cieplnych utrzymywany przez monopolistę w sprzedaży nośników 3- Izolacja też chce sprzedawać swoje wyroby JAK TO POGODZIĆ? Dawać izolację tak, by nie izolować ! Np. za murem, czy najmniej od gruntu. Czyli Wilk ( rynek grzewczy) syty i owca (rynek izolacji) cała - ale juhasa ( inwestor) wieś już nie ujrzała! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2014 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 To bardzo łatwo widać na liczbach - domy izolowane kończą się na 30kWh/m2 rocznie - Proszę zobaczyć ile domów postawionych w okresie gdy pojawiła się izolacja na rynku - ma izolację a izolowanymi nie są. Przecież to "zasługa" ITC opracowania - jak przykleić izolacje by nie izolować itp. Liczby mówią same za siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.01.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Dzięki Bogu Pan jest, bo myślałem, że coś się stało i taka jakaś smutność się wkradła. Już mi lepiej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2014 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Taki ma styl. Zauważ jaki to problem obliczyć cokolwiek w materiałach ziarnistych .Nie idzie znaleźć danych o temperaturach pod posadzkami niepodpiwniczonych domów ,czy wilgotności piachu a wydaje się to niezwykle ciekawe .No bo trędy mówią 20,30 a nawet więcej izolacji pod posadzkę a tak naprawdę nikt nie wie czy to ma sens. O ile prawdą jest,że przy 20cm mam 16oC a przy 30-tu cm będę miał 12oC ,to jaki sens jest pakować więcej izolacji skoro U takie same? A może 20cm to też za dużo? A może optymalna grubość? Nikt nic nie wie. Czeski film. Szanowny Panie - materiał ziarnisty - nieporównywalnie lepiej będzie izolował w podłodze niż w dachu czy nawet ścianie. Wynika to z transportu ciepła przez konwekcję. i nie są to różnice nieszczące się w 100% wartości. Dlatego liczenie materiałów sypkich jest pozbawione sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2014 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Ale tylko jak styro jest w środku i kiedy jest folia. Wtedy bezwzględnie jest 20% mniej wody w styro, ale styro jest 4 razy lżejszy. Jak ocieplenie jest na zewnątrz to nawet w wartościach bezwzględnych lepiej wychodzi wełna. I folia goowno tu daje. Praktycznie nigdzie na świecie nie izoluje się ścian styropianem - nawet Niemcy ( zawsze źle izolowali ) http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/ Fassadendämmung = Energetische Volksverdummung! Skoro i tak musi być paroizolacja - to lepsza wełna. Tu- http://www.thermisol.se/produkter/isolering/fragor-och-svar/grunder - nawet przy piance ( 30 cm ) obawiają się wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.01.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Nie napisałem ,że jest beznadziejna. Jeżeli zastosujesz paroizolację- spowalniacz dyfuzji w dachu, to masz opór dyfuzyjny od największego do najmniejszego ,o ile zastosujesz od zewnętrznej strony opóźniacz o bardzo małym Sd, który ma raczej nie dopuścić do przedostania się skroplin do izolacji. Natomiast jeżeli położysz izolację ze styropianu np.15cm na krokwie od góry , to robisz sobie kuku,ponieważ zakłócasz przepływ pary wodnej .Zamiast w warstwach Sd duże, małe i bardzo małe,robisz duże, małe i bardzo duże. A jaki ty masz uklad warstw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2014 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Będziesz o wiele bogatszy o wiedzę Szanowny Panie kszu - przecież nie ma tam 3 cm styropianu - odkąd wprowadzono styropian na rynek nikt tak nie izolował podłogi... "na boska przy -20" !!!! Mamy tu sklepy z ogrzewaniem podłogowym 100-120W/m2 i przy 5 cm styropianu nie byli w stanie w ogóle dogrzać pomieszczenia - powyłączali to i grzeją promiennikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise121 16.01.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Od wkręcania swoich produkcików to ty tutaj jesteś i dlatego mógłbys wykupić płatny profil:) Ale po kolei, najpierw odrobina wiedzy - okna są tak dobre i tak dobrze osadzone, że nie podgrzewa ich energia z mieszkania/ścian i dlatego z zewnątrz są tak chłodne, że osadza się na nich wilgoć. Gdyby było odwrotnie, tzn. generowały nadmierne straty, to byłyby z zewnątrz ciepłe i punkt rosy by nie wystąpił czyli para by się na nich nie wykraplała na zewnątrz. Jak czegoś nie rozumiesz w tym procesie to daj znać. Nie jesteś pierwszy, który zrzuca błędy osadzenia okien na stalowych mostkach termicznych na producenta okien. Pomyśl spokojnie, okna się produkuje według sprawdzonej technologii, która gwarantuje energooszczędność w każdym dcm ramy. Jeżeli błąd produkcyjny jest u Ciebie to też jest w tysiącu okien wyprodukowanych dotychczas. Na takie coś żaden producent nie może sobie pozwolić. Na Twoich zdjęciach termowizyjnych wewnętrznych widać wychłodzenia wzdłuż osadzenia ram w murze. Te wychłodzenia mają charakter pulsacyjny tak jak zamontowane są kotwy mocujące ramę w murze. To powinno Ci dać do przemyślenia. To widać wyraźnie nad drzwiami tarasowymi. We wszystkich tych miejscach masz na murze temperaturę powyżej 21*C a w miejscach wychłodzenia ok. 16*C. Różnica 5*C jest bardzo duża. Szczególnie wychłodzony jest pas nad drzwiami terasowymi w połączeniu z sufitem (5 zdjęcie). Na ścianach gdzie schodzi dach nie dałeś murłaty i masz cienką warstwę ocieplenia nad wylaną belką wieńcową. O tych wszystkich błędach już Ci pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.01.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Praktycznie nigdzie na świecie nie izoluje się ścian styropianem - nawet Niemcy ( zawsze źle izolowali ) http://www.welt.de/finanzen/immobilien/article109699115/Waermedaemmung-kann-Heizkosten-in-Hoehe-treiben.html http://www.eike-klima-energie.eu/climategate-anzeige/fassadendaemmung-energetische-volksverdummung/ Fassadendämmung = Energetische Volksverdummung! Skoro i tak musi być paroizolacja - to lepsza wełna. Tu- http://www.thermisol.se/produkter/isolering/fragor-och-svar/grunder - nawet przy piance ( 30 cm ) obawiają się wilgoci. WOW! A ja miałem w końcu lat 90-tych rachunki za gaz około 700zł miesięcznie w zimie i temp. 16st (miałem dużo par grubych skarpetek:)). Grzaliśmy tylko 1 piętro - na górze była spuszczona woda z kaloryferów. Było bidnie i zimno, a żeby wytrzymać siedzieliśmy w kuchni i grzali palnikami na kuchence, przy zamkniętych drzwiach i kratkach went. Bez komentarza - to moi rodzice tak "załatwiali". Potem poszedłem do pracy, zarobiłem trochę grosza, wymieniłem, kocioł (z 75% sprawności na 106% - teoretycznie), okna i dałem 12cm styro na ściany (samemu - taniej). Instalację CO zostawiłem starą, choć radzili mi ją wymienić. Teraz grzeję obydwa piętra, temp. ok. 19-21 st. i wczoraj dostałem rachunek za gaz 1100zł za 2 miesiące. Na gazie gotujemy i gazem grzejemy wodę w CO. Wychodzi na to, że rachunki za gaz spadły o 22%. O ile podrożał gaz w tym czasie? Nie wiem - chyba z 3 x. Myśli Pan, panie TB, że jakbym nie dał tego styropianu, to rachunki byłyby jeszcze mniejsze? Co to qrwa za mądrości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.01.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 ... Co to qrwa za mądrości?Z magla, kolego, z magla. Brzęczkowski swoją wiedzę czerpie z magla. Wiadomo, że przychodzą tam na pogaduchy sami mądrzy więc Brzęczkowski korzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.01.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Myśli Pan, panie TB, że jakbym nie dał tego styropianu, to rachunki byłyby jeszcze mniejsze? Co to qrwa za mądrości? Przemek nie denerwuj TB;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2014 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) WOW! A ja miałem w końcu lat 90-tych rachunki za gaz około 700zł miesięcznie w zimie i temp. 16st (miałem dużo par grubych skarpetek:)). Grzaliśmy tylko 1 piętro - na górze była spuszczona woda z kaloryferów. Było bidnie i zimno, a żeby wytrzymać siedzieliśmy w kuchni i grzali palnikami na kuchence, przy zamkniętych drzwiach i kratkach went. Bez komentarza - to moi rodzice tak "załatwiali". Potem poszedłem do pracy, zarobiłem trochę grosza, wymieniłem, kocioł (z 75% sprawności na 106% - teoretycznie), okna i dałem 12cm styro na ściany (samemu - taniej). Instalację CO zostawiłem starą, choć radzili mi ją wymienić. Teraz grzeję obydwa piętra, temp. ok. 19-21 st. i wczoraj dostałem rachunek za gaz 1100zł za 2 miesiące. Na gazie gotujemy i gazem grzejemy wodę w CO. Wychodzi na to, że rachunki za gaz spadły o 22%. O ile podrożał gaz w tym czasie? Nie wiem - chyba z 3 x. Myśli Pan, panie TB, że jakbym nie dał tego styropianu, to rachunki byłyby jeszcze mniejsze? Co to qrwa za mądrości?W 1990 roku za 1kWh prądu można było kupić 1 m3 gazu. W 1995 za 1kWh było 0.55m3 gazu a dziś za 1kWh jest 0.2m3gazu. Trzeba było wyrzucić gaz a nie wierzyć ciepłownikom w 106% W ogrzewaniu centralnym izolacja nie ma tak dużego znaczenia, bo płacimy za ciepło wytworzone - nie odebrane . System taki nie produkuje małych ilości energii ( w sezonie zużycie nawet w 45m2 mieszkaniu - jest 800-900m3. Mniej nie "potrafi" Dlatego gazowego -ogrzewania nie daje się do domów izolowanych. Dlatego ciepłownicy tak zwalczają izolację Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2014 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Z magla, kolego, z magla. Brzęczkowski swoją wiedzę czerpie z magla. Wiadomo, że przychodzą tam na pogaduchy sami mądrzy więc Brzęczkowski korzysta. Gdyby Pan trochę pomyślał, to wiedziałby Pan, że w 1990 gdy otwierałem sklep z izolacjami i odzyskiem ciepła z wentylacji - tematu izolacja - na politechnikach i w budownictwie nie było!!!! Nie było !!! Nie było też netu. A teraz - niech się uczą izolować. Izolacja domu kończy się na 30kWh/m2 - dalej to ciemnota i brak wiedzy o fizyce budowli !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.01.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 W 1990 roku za 1kWh prądu można było kupić 1 m3 gazu. W 1995 za 1kWh było 0.55m3 gazu a dziś za 1kWh jest 0.2m3gazu. Trzeba było wyrzucić gaz a nie wierzyć ciepłownikom w 106% A co to ma do rzeczy? Z tego wynika, że w 1990 gaz był 9 razy tańszy od prądu, w 1995 5 razy tańszy, a dziś jest tańszy o kilkadziesiąt procent. Pan mi udziela rady, choć o nią nie prosiłem, a nie odpowiada na pytanie, które zadałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.01.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 W ogrzewaniu centralnym izolacja nie ma tak dużego znaczenia, bo płacimy za ciepło wytworzone - nie odebrane . A czym się różni ciepło wytworzone od odebranego w domu w wewnątrz którego jest te źródło ? Non stop powtarzasz, że są straty na przesyle, ale tymi stratami też grzjeesz, więc co za różnica ? System taki nie produkuje małych ilości energii ( w sezonie zużycie nawet w 45m2 mieszkaniu - jest 800-900m3. Mniej nie "potrafi" To tak jak twoje kable 100W/m2 w domu pasywnym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts