Przemek Kardyś 17.01.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Jeszcze raz powtarzam. Zamieniam dachówkę na panele PV. Panele amorficzne 100W o wymiarach 1,1m x 1,4m za 190zł brutto /szt. Kto bogatemu zabroni. Ciekawe kiedy to się zwróci:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Moze w niedziele rano... W koncu karnawal Ja myślałem o WM na jednym piętrze, ale to nie ma sensu. Dobry reku 5-8k, kanały+ reszta 3-5k, koszty rozwałki i poskładania do kupy ścian 1-2k. Razem 9-15k bez robocizny i GWC. A zaoszczędzę może z 500 zł rocznie. REWELACJA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Ze sprawnością gorszą niż grzałki ... Dalej nie widzę ekonomicznego uzasadnienia zakupu takiej PC. Lepiej grzała przy 280-300W niż grzałka 900W - to nie wiem skąd Pan ma te wiadomości? Chyba wyssane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Kto bogatemu zabroni. Ciekawe kiedy to się zwróci:confused: To policzmy. Od strony południowej bedę miał ok. 75m2 połaci dachu do obsadzenia panelami/dachówkami. 75m2 / 1,54m2 (jeden panel) = 48 paneli = 9120 zł brutto. Nie dachówka na tą stronę dachu kosztuje połowę tego to czy za 4,5k nie chciałbyś "generatora prądu" o mocy 5kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Lepiej grzała przy 280-300W niż grzałka 900W - to nie wiem skąd Pan ma te wiadomości? Chyba wyssane? Te dane co podajesz są wyssane. A nawet nie wyssane tylko zmyślone. Sądzisz, że PC do CWU pracująca na powietrzu o temp. -23oC grzeje z COP'em powyżej 3 ? Jeśli sprzedajesz takie pompy to wróżę Ci niesamowity rozwój sklepiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Ja myślałem o WM na jednym piętrze, ale to nie ma sensu. Dobry reku 5-8k, kanały+ reszta 3-5k, koszty rozwałki i poskładania do kupy ścian 1-2k. Razem 9-15k bez robocizny i GWC. A zaoszczędzę może z 500 zł rocznie. REWELACJA. Szanowny Panie - tu jest temat o domach izolowanych, a nawet dobrze izolowanych - na ogrzanie powietrza wentylacyjnego idzie 4000kWh i odzyskanie z tego 90% ma sens - zwłaszcza że rekuperacji w wentylacji jest 800 do 1000zł. BTW: W tym poradniku jest pokazane otulenie ław fundamentowych CIENKIM STYROPIANEM - przeciwwilgociowo. A co z wilgocią konstrukcyjną z mokrego betonu? Odparuje? Nie tylko wilgoć technologiczna - wilgoć w przegrodach jest wilgocią z wewnątrz, dlatego nie lepikuje się fundamentów tylko daje membrany kubełkowe Certyfikat i instrukcja http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2258/2258g.pdf rys 3 http://www.isola.no/assets/Norway/Installation%20instruction/PlatonXtra_montering.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 To policzmy. Od strony południowej bedę miał ok. 75m2 połaci dachu do obsadzenia panelami/dachówkami. 75m2 / 1,54m2 (jeden panel) = 48 paneli = 9120 zł brutto. Nie dachówka na tą stronę dachu kosztuje połowę tego to czy za 4,5k nie chciałbyś "generatora prądu" o mocy 5kW ? Mocy maksymalnej! Zależnej od położenia kątowego panelu względem słońca (w dwu płaszczyznach) i zachmurzenia. Kąta dachu nie zmienisz, domu też nie obrócisz. Poza tym słońce daje niecałe 200W/m2. Ile z tego odbierzesz? Zakładam 3-5% Na więcej nie licz. Ile wiecej kosztuje obsadzenie paneli niż dachówki? Każdy dekarz Ci to zrobi? A do tego jeszcze cały osprzęt do tych paneli. Hmmm... już tutaj widzę co najmniej 3-5k dodatkowo. Czyli drożej o nawet dajmy na to 7tyś. Licząc po 0,60zł kWh musisz wyprodukować prawie 12000 kWh energii. W stosunku do nocnej taryfy zwrot masz po ponad 23000 kWh. Jak myślisz ile czasu zajmie wyprodukowanie takiej ilości energii? p.s. Elektrownie słoneczne ustawia się na pustyniach, na obrotowych stojakach, które podążają za słońcem. Myślisz, że nikt Cię nie robi w balona z tym tym Twoim generatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Nie rozumiesz. Kanały do "sufitowej" WM i cała reszta nie kosztuje nawet 2TPLN. Jak chcesz rozprowadzać kanały aby zrealizować nawiew dołem i wywiew górą w każdym pomieszczeniu to zapłacisz ze 2x tyle czyli nie oszczędzisz a stracisz te 2TPLN. To tak jak z obstawianiem wyścigów konnych. Mam cynk który koń wygra (od nydara), ale ryzyko ryzyko jest Nie ma co bić piany. Zrobię to się pochwalę. Może wyjdzie, może nie wyjdzie, ale nie będzie to problemem zmienić. Żadne prucie ścian i stropów. Ta zabudowa "odzyskiwacza" ma sens tam gdzie jest jednostajne i duże zużycie. Odpadają umywalki, "zimne" zmywarki i pralki, zostaje wanna jak kto używa i prysznic. Z tym, że eco słuchawka prysznicowa za kilka set zł pozwala na komfortowy prysznic w 10l wody a jak wylejesz nawet 2x tyle to odzysk i tak będzie minimalny - więcej odzyskasz z zagrzania kabiny/podłogi i pary w rekuperator niż to warte. Dom ma być prosty a nie naszpikowany cudactwami od których tylko głowa boli:) Wszystko (oprócz zmywarki) będę miał na piętrze. Sam w którymś poście pisałeś, że jeśli odzysk to taki w formie syfonu jaśkowego. Plus montaż, inwerter itd. a prądu z tego tyle co do czasowego podświetlania ledami:) Zachowujesz się jak TB ... A wystarczyłoby sprawdzić w googlu, np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2603993&postdays=0&postorder=asc&highlight=amorficzny&start=30 Nie którzy udowadniają, że opłaca się nawet dla samodzielnej instalacji, a nie jak będzie u mnie - zamiast dachówek. A jak PC pracuje i pobiera więcej niż WM daje to masz kłopot. Nie kumam. Co masz na myśli. Rozwiń proszę. Drugi kłopot to pakowanie GWC do requ kiedy ten tego nie potrzebuje. GWC działa tylko wtedy kiedy reku potrzebuje. Jeśli reku nie potrzebuje to i PC nie będzie potrzebne ! A można to uprościć - PC sobie na GWC a WM sobie. Prosto! Ale po co ??? Szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Mocy maksymalnej! Zależnej od położenia kątowego panelu względem słońca (w dwu płaszczyznach) i zachmurzenia. Kąta dachu nie zmienisz, domu też nie obrócisz. Poza tym słońce daje niecałe 200W/m2. Ile z tego odbierzesz? Zakładam 3-5% Na więcej nie licz. Liczę na uzysk roczny na poziomie 4,5MWh. Ile wiecej kosztuje obsadzenie paneli niż dachówki? Każdy dekarz Ci to zrobi? A do tego jeszcze cały osprzęt do tych paneli. Hmmm... już tutaj widzę co najmniej 3-5k dodatkowo. Czyli drożej o nawet dajmy na to 7tyś. W moim przypadku akurat sam zrobię, bo proste. Dzięki płytom PIR laminowanym dwustronnie alu będą miał szczelny dachu. Obsadzenie tego dachu panelami PV nie musi być szczelne. Zostanie tylko obróbka szczytów, żeby ładnie wyglądało. Licząc po 0,60zł kWh musisz wyprodukować prawie 12000 kWh energii. W stosunku do nocnej taryfy zwrot masz po ponad 23000 kWh. Jak myślisz ile czasu zajmie wyprodukowanie takiej ilości energii? Jak pisałem, 4,5MWh na rok. x 60gr = 2700. Poza tym, panele PV będą produkowały prąd w ciągu dnia, w czasie kiedy działa pierwsza taryfa. Przecież nie da się wszystkiego przełożyć na pracę w drugiej taryfie. p.s. Elektrownie słoneczne ustawia się na pustyniach, na obrotowych stojakach, które podążają za słońcem. Myślisz, że nikt Cię nie robi w balona z tym tym Twoim generatorem? Co nie oznacza, że u nas się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Te dane co podajesz są wyssane. A nawet nie wyssane tylko zmyślone. Sądzisz, że PC do CWU pracująca na powietrzu o temp. -23oC grzeje z COP'em powyżej 3 ? Jeśli sprzedajesz takie pompy to wróżę Ci niesamowity rozwój sklepiku. Nie lubię sądzić! Dlatego sprawdzam. A pompami nie handluję! Mało tego - do czasu aż nie sprawdziłem - byłem im przeciwny - do sprawdzenia parę lat temu namówił mnie HenoK. Czytając Pana wypowiedzi, wiem, że Pan nie sprawdzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Chcesz te "listeczki" kłaść tak samo jak dachówki??? To niej jest łupek czy inny gont tylko panel wymagający dedykowanego montażu, podłoża, zabezpieczenia itp. oraz konstrukcji dachu spełniającej swoją rolę (zabezpieczenie przed warunkami atmosferycznymi reszty budynku). Jeśli tylko zmieścisz się w cenie dachówek z pokryciem to będzie rekord świata. A gdzie jeszcze sensowny inwerter i reszta oprzyrządowania? O trwałości takiego układu vs dachówki nie warto wspominać. A jak to chcesz regularnie czyścić? Zwykły brud, liście, ptasia robota i wydajność takiego układu spada drastycznie. I po co to wszystko gdy nie ma co z tą energią robić a sprzedać się jej nie da? Nie piszę tego aby zniechęcić ale polecam kilka ciekawych tematów, np. ten http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213133-O-%C5%82%C4%85czeniu-%C5%BAr%C3%B3de%C5%82-mocy-elektrycznej-w-panelach-PV-drzemi%C4%85cej-s%C5%82%C3%B3w-kilka Z całym szacunkiem, ale nie masz pojęcia o czym piszesz... Spokojnie, zrobię pochwalę się. A ciebie kszhu nawet mogę zaprosić jeśli będziesz miał chwilkę. Zobaczysz przy okazji Pandę na prąd, którą udało się zrobić w kwocie 10tys. (w tym zakup auta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Liczę na uzysk roczny na poziomie 4,5MWh. Ja liczę tak 200W/m2 * 75m2 * 12godz pracy dziennie * 365 dni * 4% sprawności = 2,6 MWh Czyli 2600*0,35 zł/kWh (w nocnej taryfie) = 910 zł rocznie. Na więcej bym nie liczył. 7000/910= ok. 8 lat. Taki zwrot to już jest dobry wynik, przy założeniu wysokiej jakości elementów. Nie przeliczysz się? Wyciągniesz średnio 4%? Wątpię. i pytanie: DLACZEGO NIE ZROBIĆ TAK ELEKTROWNI? NIE OPŁACA SIĘ W NASZYM KLIMACIE? (w Niemczech też nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) PC ciągnie więcej niż wentylacja daje - zaburzysz wszystko co się da zaburzyć. Nie, nie tak. Jeśli będzie dociągać to z zewn. Czytałeś jak to zrobił gosciu01 u siebie ? Za prosto to liczysz. Będziesz zużywał tylko wtedy kiedy produkujesz? A jak naprodukujesz za dużo (lato) to co z tym zrobić? Koszt akumulatorów zabije! A jak nie produkujesz to skąd weźmiesz? Za darmo? Musisz kupić! Komercyjne rozwiązania kosztują. Nie chcę się kłócić, bo w końcu robię to dla siebie, nie dla Was. Wiem dokładnie ile to będzie mnie kosztowało i wiem jak to zrobić (w końcu pracowałem w firmie SONEL ), więc wiem, że się opłaca. Przyjdzie czas na realizację to się pochwale. To się opłaca tylko wtedy gdy PV jest dotowane a prąd odkupowany ale na to u nas się niestety nie zanosi. 15 stycznia minął mi termin na uzupełnienie wniosku o dofinansowanie budowy farmy fotowoltaicznej 40kW. Wniosek był na 200tys. z czego 100 oddają. Nie opłacało mi się dalej tego ciągnąć. Dach bez dotacji opłaca mi się bardziej! Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.01.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) No widzisz! Jak hobbystycznie to zrobisz ale nie będzie to standardem. Ale hobby to nie ten temat:) Podejście hobbystyczne nie wyklucza opłacalności ! Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.01.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Panowie a wytłumaczcie mi dlaczego zamiast tych kosztownych dodatków do PV (inwertery, akumulatory) czy co tam jeszcze nie podpiąć do nich bezpośrednio grzałek i nie grzać bufora albo zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.01.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Panowie a wytłumaczcie mi dlaczego zamiast tych kosztownych dodatków do PV (inwertery, akumulatory) czy co tam jeszcze nie podpiąć do nich bezpośrednio grzałek i nie grzać bufora albo zasobnika. Nie dobierzesz grzałki. Za mała - nie nagrzeje, za duża - obciążasz PV i nie grzeje. Lepiej założyć solary próżniowe i w zimie działają. Ale że drogie są...to lepiej wstawić grzałkę na nocnej taryfie, albo kocioł na wszystko i palić raz na tydzień żeby zagrzać wodę w zbiorniku 1000L. Masz wtedy CWU, a w zimie grzejesz częściej i masz CO. Proste to i tanie i nie ma się co zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.01.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Powiem szczerze że gdzieś jeszcze 1,5-2 lata temu byłem optymistycznie nastawiony do PV. Z czasem zapał zaczął maleć. Ostatnim w zasadzie pomysłem było właśnie bezpośrednie wpięcie ich do zasobnika i ewentualnie wykorzystanie nadwyżek do zasilania alarmu czy n.p. reku. Ale po przeliczeniu tego wszystkiego jakoś uśmiechu na swojej twarzy wywołać nie mogłem. I chyba trochę kszhu ma rację. Jak potraktujemy to jako hobby to i owszem. Wiadomo hobby jakie by nie było kosztuje ale jak jeszcze przyniesie jakiś dochód to tylko się cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Panowie a wytłumaczcie mi dlaczego zamiast tych kosztownych dodatków do PV (inwertery, akumulatory) czy co tam jeszcze nie podpiąć do nich bezpośrednio grzałek i nie grzać bufora albo zasobnika. Bo to taki wątek... domów izolowanych nie pogodzi się z magazynami ciepła. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Komfort przy małych potrzebach - gdzie człowiek przy komputerze w pokoju to 300-400W to ASIC w każdym pomieszczeniu i system ogrzewania takie niuanse uwzględniający. Dla komfortu ogrzewanie powinno być nie tylko bardzo precyzyjne ale i szybkie. Przychodzę do domu, to temperatura ma się podnieść w czasie gdy się rozpłaszczam i myje ręce. Maksymalny czas np. Francuzi przyjęli 9 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Koncepcja dobra ale o ile ma się podnieść? W domach energooszczędnych ona nie może spaść (przyjmijmy, że 1stC/dobę) więc tego wzrostu też nie czuć. No chyba, że mamy domek z praktycznie zerową akumulacją i wychodząc z niego wyłączamy ogrzewanie licząc się z tym, że w najcięższą zimę spadnie i o kilka stC. Miałem kiedyś do czynienia z tymczasowymi biurami w kontenerach - rano jak się przychodziło to ząb na ząb nie trafiał tak zimno! Ale dosłownie chwila i nadmuchowy konwektor robił plażę. Podstawową akumulacją jest podłoga. Ona i tak musi być, poza tym ciepło z niej jest najbardziej komfortowe i najłatwiejsze w sterowaniu. O ile spada temperatura, to zależy od budynku - producenci ogrzewań do domów izolowanych w seryjnych termostatach montują 3.5 st. obniżki - sygnalizowanej przez podanie napięcia 230V - by bardzo uprościć montaż i sterowniki. To się oczywiście zmienia w przypadku domów bliskich 0 W/m2 (autonomiczne ogrzewanie) - tu obniżki nie mają sensu. Te domy są na płycie fundamentowej - więc więcej akumulacji nie potrzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts